Alimentație împotriva celulitei

 

 

Înainte de a vă împărtăși secretele alimentației împotriva celulitei, verificați-vă cunoștințele în domeniul pielii cu aspect de coajă de portocală cu testul nostru scurt:

Test - Secretele celulitei

1
2
3
4
5
6
7

 

Alimentație împotriva celulitei

Începând cu vedete și terminând cu prietena voastră cea mai bună – aproape fiecare femeie suferă de celulită. Aspectul de „coajă de portocală“ afectează circa 90% dintre femei, indiferent de greutatea lor. În pofida faptului că nu există o soluție universală pentru celulită, există trucuri în alimentație și sport care fac minuni. Ca specialiști în alimentație, vă propunem câteva idei, ce trebuie să mâncați și ce obiceiuri alimentare să adoptați pentru a ieși învingători în lupta cu celulilta.

Mâncați mai multe crudități

Fructele și legumele sunt surse minunate de fibre, iar fibrele sunt dușmanul principal al celulitei. Acestea trebuie să fie prezente în meniul vostru zilnic în cantinăți mari – încercați să le adăugați la fiecare masă. Fibrele îmbunătățesc condiția pielii, având un efect de întinerire și tonifiere, în special asupra zonelor problematice cu celulită.

Urmați un regim alimentar

Ținerea unui regim alimentar ”antrenează” creierul vostru când să se aștepte la mâncare și când nu, ceea ce vă ajută să încetați cu mâncatul haotic între mesele zilei. Anume în „micile“ gustări neplanificate se ascund marile probleme, fiindcă adesea acestea includ alimente bogate în calorii și zahăr. Zahărul și produsele de panificație sunt cauza principală a îngrășării și pierderii elasticității pielii.

Beți multă apă

Pielea deshidratată este mai predispusă apariției celulitei. Încercați să beți câte 2 pahare de apă ( a câte 200 ml) înainte de fiecare masă, pentru a putea obține necesarul zilnic  – 1,5 l.  Consumul suficient de apă vă poate ajuta și să luptați cu retenția de apă din organism, proces strâns legat de apariția celulitei.

Încărcați organismul vostru cu vitamina C și P

Includeți în meniul vostru alimente cu conținut ridicat de vitamina C și P. Acestea influențează pozitiv asupra pielii, mărindu-i elasticitatea și consolidând capilarele. În acest mod, pielea devine mai puțin predispusă formării celulitei. Citricele, ardeiul gras roșu, hrișca și căpșunile sunt surse minunate de vitamina C și P.

Excludeți din meniul vostru produsele sărate excesiv

Excludeți din meniul vostru cârnații, chipsurile, conservele și toate produsele sărate excesiv. Consumul excesiv de sare e cauza principală a retenției de apă în organism, care se depune în celulele adipoase și devin vizibile sub formă de celulită. Sarea e cel mai bun prieten al celulitei.

Cu un o alimentație echilibrată, un regim alimentar potrivit și cât mai multă mișcare puteți atinge rezultate minunate în lupta împotriva celulitei. Deci, nu renunțați și fiți încrezători în forțele proprii. Începeți schimbarea modului de alimentație chiar astăzi.

Dacă încă nu dispuneți de un regim alimentar personalizat, puteți comanda de aici.

Cum să ne alimentăm pe timpul verii

Cum să ne alimentăm pe timpul verii? Fiecare anotimp ne influențează corpul în mod diferit, iar noi trebuie să ne conformăm cu necesitățile organismului nostru dacă vrem să ne simțim și să arătăm bine. Care sunt regulile de bază de care trebuie să ținem cont vara? Aceleași reguli valabile pentru cealaltă parte a anului – alimentația regulată, de calitate și în cantități moderate, plus lichide din abundență.
Pentru a vă alimenta sănătos, delicios și satisfăcător pe timpul verii – conformați-vă următoarelor reguli simple:

1. Consumați fructe de sezon

Vara e perioada abundenței de fructe – cireșe, piersici, caise, pepene verde și altele. Fructele dulci și suculente de vară sunt o sursă minunată de antioxidanți, în special vitamina C, licopen și beta-caroten.

Conținutul acestora bogat în elemente nutritive benefice le fac o alegere perfectă pentru micul dejun sau gustarea de după-amiază, precum și  un ingredient minunat al salatelor și shake-urilor.

2. Optați pentru mâncare ușoară

Este recomandat ca regimul nostru de vară să conțină alimente mai ușoare. Vestea bună este că în zilele fierbinți de vară pofta noastră de mâncare grasă dispare și organismul nostru ne indică de ce are nevoie. Înlocuiți supele și tocănițele grase de iarnă cu delicioasa și benefica supă gaspacho. Preparați-vă supe din ingrediente de sezon – pepene galben, avocado, porumb, mazăre. Condimentați mâncarea cu mirodenii aromate intense precum busuiocul și menta – menta este un condiment proaspăt potrivit pentru fiecare băutură de vară datorită efectului răcoritor și faptului că îmbunătățește digestia.

3. Nu rămâneți însetați

Cel mai important component al regimului vostru de vară este apa. Consumați multe lichide pentru a vă asigura că organismul vostru este hidratat pe timp de caniculă. Vara obișnuim să pierdem multă apă prin intermediul transpirației, iar dacă nu asimilăm cantitatea necesară de apă – riscăm ca pierderea de apă să ducă la îngroșarea sângelui. Aceasta îngreunează circulația sângelui, cauzează palpitații și dificultăți de respirație și poate afecta toate celelalte organe. În acest caz, hidratarea nu este un capriciu, ci o necesitate.

Cu excepția hidratării cu ajutorul apei, vă puteți stinge setea cu sucuri proaspete, ceai cald și limonadă de casă. Evitați băuturile cu gheață! Acestea răcoresc organismul doar temporar și activează mecanismul corpului de a menține aceeași temperatură. Atunci când consumați o băutură cu gheață, vasele de sânge se contractă din cauza temperaturii scăzute. Aceasta duce la încetinirea circulației sanguine și la o răcire mai lentă. Pentru a evita consecințele neplăcute – optați pentru băuturi la temperatura camerei sau reci, însă fără gheață. Atunci când alegeți o băutură răcoritoare, aveți grijă la conținutul de zahăr din ele – sucurile, ceaiurile și cafelele reci -acestea conțin cantități enorme de zahăr, grăsimi și calorii.

4. Ce trebuie să evitați

Alimentele ușor digerabile sunt cele mai potrivite pentru perioada verii fiindcă nu se mențin mult timp în stomac și nu provoacă senzația de greu la stomac. Alimentele grase și fast food-ul precum pizza, burgere și șaorma vor mări temperatura corporală în acel moment în care aveți nevoie mai puțin. Grăsimea acționeză ca un izolator al căldurii corporale. Din cauza acestei reacții termice neplăcute este recomandat să evitați grăsimile și prăjelile. Acesta nu doar vă va ajuta să vă simțiți mai bine în zilele fierbinți de vară, ci va influența pozitiv asupra siluetei voastre.

Pe scurt– consumați multe fructe de sezon și alimente ușoare; consumați multă apă și evitați alimentele grase și prăjelile. Continuați să vă alimentați regulat, de calitate și în cantități moderate și veți savura o vară în top formă!

Dacă încă nu dispuneți de un regim alimentar, puteți comanda de aici.

Câtă apă trebuie să consumăm și de ce?

Cu toții cunoaștem că este important să consumăm suficientă apă, însă putem oare să răspundem întrebării ”câtă apă trebuie să bem și de ce”? Această întrebare еste de o deosebită importanță în special în timpul verii, atunci când canicula mărește riscul de dehidratare.

În această perioadă a anului petrecem mai mult timp afară și adesea uităm să bem suficiente lichide.

Corpul nostru este format din 65% apă, cea mai mare parte aflându-se în celule.  Din acest motiv este extrem de important să consumăm cantitatea necesară de apă, indiferent de anotimp. Ea ne va ajuta să fim în top formă și va aduce multe alte beneficii sănătății.

Majoritatea dintre noi consumă apă fără a se gândi la nenumăratele ei beneficii. Ea ajută la funcționarea normală a organismului și este un aliat bun în lupta cu kilogramele în plus.

Probabil vă întrebați care este cantitatea de apă recomandată și de ce este un element crucial în procesul de slăbire. În acest articol urmează să aflați răspunsurile la aceste întrebări.

Apa contribuie la descompunerea grăsimilor

Consumul de apă nu doar reduce senzația de foame într-un mod firesc, ci ajută corpului la descompunerea grăsimilor. Cu cât mai puțină apă consumați, cu atât este mai mare riscul de acumulare de grăsimi.  Pentru a accelera procesul de ardere a grăsimilor avem nevoie de apă – oferiți corpului vostru câte un pahar de apă la fiecare oră atunci când sunteți treji.

 

Apa ajută funcției rinichilor

Expunerea la soare în timpul verii mărește riscul de pietre la rinichi. Cauza acestei probleme este dehidratarea și schimbările în metabolismul calciului prin producerea de vitamina D. Conform statisticilor, doar consumul regulat de apă poate reduce cu 50% riscul apariției pietrelor la rinichi.

Rinichii nu pot funcționa corect fără cantitatea necesară de apă. Atunci când lucrul lor este îngreunat, o parte din ea este preluată de ficat. Cunoaștem că funcția ficatului este de a transforma grăsimile acumulate în energie.  Însă ce se întâmplă atunci când acesta nu lucrează la capacitate maximă, fiind ocupat cu funcția rinichilor? Descompune o cantitate mai mică de grăsimi, iar partea rămasă se acumulează în corp. În rezultat, procesul de slăbire încetează.

 

Ne protejăm de reteția de apă

Dacă nu oferiți corpului vostru cantitatea necesară de apă, acesta începe să adune rezerve, fiindcă se simte amenințat. Adevărul este că, apa este păstrată în spațiile extracelulare, aceasta fiind cauza picioarelor umflate, tălpilor și a mâinilor. Dacă rețineți apă, gâdiți-vă dacă nu cumva consumați o cantitate excesivă de sare. Atunci când exagerați cu consumul de sare, corpul caută o modalitate de a o dizolva, reținând apă. Pentru a vă descurca cu cantitățile nedorite de sare este suficient să măriți consumul de apă. Trecând prin rinichi, aceasta elimină surplusul de sodiu.

 Alte beneficii ale consumului regulat de apă :

 • Reglează temperatura corpului
 • Ajută la funcționarea corectă a mușchilor – aceștia sunt compuși din  70 % apă și depind de cantitatea de apă consumată
 • Ajută la eliminarea toxinelor și „deșeurilor“, fapt de care avem nevoie în timpul procesului de slăbire

 

Câtă apă trebuie să consumăm zilnic?

În mediu 8 pahare de apă pe zi ( aproximativ 1,5 l) vă vor ajuta să fiți în top formă. Este important să specificăm că persoanele cu greutate excesivă au nevoie de cantități mai mare. Ar fi minunat să consume câte un pahar suplimentar la fiecare 10 kg peste limitele normale. Celelalte cazuri în care trebuie să consumăm mai multă apă este în timpul verii și când practicăm sport regulat.

Acordați atenție simptomelor dehidratării. Culoarea urinei este mai închisă și urinarea mai rară atunci când nu consumați suficientă apă. De asemenea, oboseala și durerea de cap își pot face apariția.

Atunci când corpul primește cantitatea suficientă de apă pentru funcționarea sa normală – este într-un echilibru perfect. Ce înseamnă acest lucru?

 • Funcții îmbunătățite ale glandei endocrine
 • Dispariția retenției de apă odată cu eliminarea apei „depozitate“.
 • Cantități mai mari de grăsimi  utilizate drept energie
 • Apariția senzației firești de sete
 • Senzația de foame redusă

Cum să consumăm cantitatea necesară de apă

Dacă nu aveți obiceiul de a consuma apă regulat, la început vă poate părea dificil să consumați cantitatea necesară. Cea mai simplă metodă este de a începe este să consumați câte 2 pahare de apă ( de 200 ml) înainte de fiecare masă. În acest mod,  luând masa 4 ori pe zi, veți reuși să consumați aproximativ 1,5 de apă. Aceasta este recomandarea pe care toți clienții noștri o primesc, și, conform acestora, le-a ajutat să înceapă să bea suficientă apă.

În mod evident, puteți consuma câte un pahar de apă la fiecare oră pe parcursul zilei, însă, este important să nu săriți peste.  Luați cu voi o sticlă cu apă și setați alarma pentru a vă aminti să consumați apă, până devine un obicei.  Corpul este într-un echilibru perfect atunci când primește cantitatea necesară de apă.

Hidratați-vă viața

Gândiți-vă la hidratare ca la o schimbare a modului de viață. Purtați cu voi o sticlă plină cu apă oriunde – la birou, acasă, în mașină și la plimbare. Începeți și terminați ziua cu un pahar de apă. Făcând aceste mici schimbări, veți putea mări consumul de apă și preveni consecințele neplăcute ale dehidratării. Respectarea unui regim alimentar personalizat vă va ajuta să organizați atât alimentația voastră, cât și consumul de apă.

Dacă încă nu dispuneți de un regim alimentar personalizat, puteți comanda de aici.

Legătura dintre diabet și alimentație

Dacă întrebăm o persoană necunoscută pe stradă ce cauzează diabet, cel mai probabil că răspunsul acesta va fi  ”consumul de anumite alimente”. Aceasta este versiunea cea mai răspândită pe care o cunoaștem. Cu toate acestea, cele mai recente cercetări indică altceva – diabetul este în primul rând rezultatul inflamației cronice. Obiceiurile alimentare sunt printre factorii de risc principali de dezvoltare a diabetului.

Ceea ce consumăm nu definește în mod direct faptul că urmează să dezvoltați diabet, însă, poate fi un factor de risc indirect. O sursă de risc mai îngrijorătoare este inflamația care afectează celulele ce absorb glucoza și le împiedică să funcționeze corect. În esență, diabetul este o boală inflamatorie și nu este un rezultat direct al consumului de zahăr. Inflamația începe atunci când consumați mai mult zahăr decât aveți nevoie. Prin urmare, aceasta vă cauzează un dezechilibru energetic și luați în greutate.

 

Zahărul în sine nu cauzează diabet

După cum s-a menționat anterior, diabetul se manifestă în consecință a unei inflamații cronice. Zaharul de sine stătător nu poate cauza diabet. Cu toate acestea, zahărul din alimentele prelucrate este cu sigurantă cea mai importantă cauză  a supraalimentării. Pericolul constă în faptul că zahărul nu oferă senzația de sațietate precum cea oferită de  legume sau cereale integrale. Aceasta este cauza principală pentru care este adăugat la o gamă vastă de alimente într-o formă ușor de prelucrat, precum siropul de porumb cu un conținut ridicat de glucoză.

 

Menținerea unei greutății sănătoase  – metodă sigură de a reduce riscul

Primul și cel mai important pas pe care trebuie să-l facem pentru a reduce riscul de dezvoltare a diabetului este calmarea surselor de inflamație . Cu siguranță realizați că grăsimile sunt sursa principală de inflamație în întregul corp. Iată de ce includerea controlului asupra greutății în lista tehnicilor de descurcare cu inflamația este de o importanță crucială. Țesutul adipos este epicentrul rezistenței la insulină.  Adevărul este că dacă reduceți dimensiunile acesteia, veți reduce riscul dezvoltării de diabet. În mod evident, afirmația care susține că fiecare persoană care suferă de greutate excesivă va deveni diabetic este la fel de incorectă precum cea care susține că toți diabeticii suferă de obezitate. Cu toate acestea, nu putem nega legătura dintre aceste procese.

 

Micile schimbări în alimentație joacă un rol esențial în prevenirea diabetului

Prevenirea diabetului de tip 2 include construirea obiceiurilor sănătoase, mărirea activității fizice, și nu în ultimul rând, pierderea kilogramelor în plus.

Cel mai probabil, nu v-ați gândit asupra faptului că zahărul creează senzația falsă că trebuie să consumăm mai mult. În acest mod își mărește vânzările și ne afectează grav sănătatea. Pentru a reduce riscul dezvoltării diabetului, e minunat să introducem în meniul nostru mai mult pește, leguminoase, nuci și alimente bogate în crom, precum broccoli și cereale. Luați-vă adio de la dulciurile prelucrate bogate în zahăr. Este important să consumăm alimente care ajută lupții împotriva inflamației sistemice, aducătoare de diabet de tip 2. În ajutor ne vin suplimentele cu ulei de pește, uleiul de măsline, turmericul, broccoli și toate celelalte legume și fructe în culori vii.

 

Consumați alimente cu indice glicemic scăzut

Pentru început, trebuie să specificăm ce înseamnă  “indice glicemic”. În câteva cuvinte, este o valoare care indică viteza cu care zahărul este absorbit în sânge. Consumul de alimente cu indice glicemic mic menține valori mai scăzute ale zahărului în sânge, și, prin urmare – un nivel mai mic al insulinei necesară la prelucrare.

Indicele glicemic al carbohidraților variază de la 1 la 100, unde 1 semnifică absorbția cea mai lentă, iar 100 – cea mai rapidă. Glucoza pură are indicele glicemic 100.

Anumiți carbohidrați cu indice glicemic scăzut ( <55 ) sunt  : pâine din 100% făină de grâu, tărâțe de ovăz, musli, mazăre, leguminoase, linte, fructe, legume cu conținut scăzut de amidon, morcovi.

Carbohidrați cu indice glicemic mediu  (56-69) pot fi găsiți în următoarele alimente: orez brun, basmati, cușcuș, pâine albă, fulgi de porumb.

Cartofii, dovleacul, crackerii sărați, pepenele galben, pepenele verde și ananasul fac parte din alimentele cu indice glicemic  mare (>70).

Sperăm că această informație vă va servi drept reper. Adevărul este că indicele glicemic al alimentelor nu este constant. Anumiți factori precum modul de preparare și prelucrare influențează asupra indicelui glicemic.

 

Scăderea în greutatea sau menținerea acesteia în limite sănătoase este una dintre cele mai sigure moduri de reducere a riscului de dezvoltare a diabetului. Regimul alimentar potrivit pentru voi și activitatea fizică regulată sunt 2 pași către o sănătate mai bună.

Alimentație pentru o inimă sănătoasă

Legătura dintre  alimentație și boilile cardiovasculare este una foarte strânsă.  Alimentația este unul dintre factorii de risc principali de dezvoltate a afecțiunilor cardiovasculare. Pe de altă parte, acesta se află în mâinile noastre și poate fi controlat.

Boilile cardiovasculare sunt cauza principală a morbidității și mortalității la nivel mondial, această problemă fiind actuală și în România. Schimbând modul în care ne alimentăm, putem schimba acest fapt.

Ateroscleroza – cauza principală a afecțiunilor cardiovasculare.

Ateroscleroza este cauza principală a apriției, dezvoltării și complicațiilor ulterioare ale afecțiunilor cardiovasculare. În același timp, este una dintre cele mai frecvent întâlnite afecțiuni ale timpurilor noastre.

În ultimii ani, bolile cauzate de ateroscleroză afectează din ce în ce mai mulți tineri. Acest fapt reprezintă o oglindire a modului de sănătos de viață pe care îl duce omul contemporan.

Ateroscleroza, în esență, prezintă o afecțiune a arterelor mari și medii. Afectează în special arterele inimii, cerebelul, rinichii, membrele inferioare, aorta toracică și abdominală.

Pentru prevenirea atacurilor cerebrale și a infarcturilor miocardice, este extrem de important ca avansarea afecțiunii arterelor să înceteze  ( se înrăutățește odată cu înaintarea în vârstă).

Factori de risc ai dezvoltării aterosclerozei

Factorii de risc ai aterosclerozei se împart în controlabili și necontrolabili. Factorii de risc care nu pot fi controlați sunt vârsta, sexul, prezența rudelor ce suferă de boli cardiovasculare.

Din grupa factorilor de risc controlabili fac parte: tensiunea arterială mărită, colesterolul mărit, diabetul zaharat, fumatul, obezitatea și lipsa activității fizice.

Toți factorii de risc care pot fi controlați sunt în corelație cu modul de alimentație, cu excepția lipsei activității fizice și a fumatului.

Genele și sexul sunt și ele responsabile de dezvoltarea aterosclerozei. Același lucru este valabil și pentru modul de viață – fumatul, supraoboseala, stresul și activitatea fizică redusă. Însă, chiar și atunci când oamenii de știință elimină acești factori, pe planul principal este regimul alimentar ca element indispensabil vieții, care influențează asupra faptului dacă arterele voastre se vor bloca sau inima va ceda.

Cum poate mâncarea opri procesul de blocare al arterelor

Cât de rapid și în ce măsură se vor bloca arterele depinde de alimentele pe care le consumați.

Regimul alimentar corespunzător poate ajuta vaselor sangvine să se mențină deschise, fără cheaguri periculoase și suficient de flexibile încât să servească drept niște canale sănătoase  pentru fluxul sangvin. Alimentația realizează acest lucru luptându-se cu colesterolul și alte grăsimi din sânge influențând asupra factorilor ce duc la cheaguri de sânge.

Chiar dacă v-ați alimentat irațional de la o vârstă fragedă și ați avut probleme de inimă, noile cercertări științifice demonstrează că dacă vă schimbați modul de alimentație acum, puteți preveni potențialele probleme de inimă și să ștergeți urmele de afecțiuni ale arterelor, ajutându-le să-și revină complet. Nu e nici prea devreme, nici prea târziu.

Alimentația este unul dintre factorii de risc  principali de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare. Este în totalitate în mâinile voastre.

Nu vă puneți în pericol sănătatea – începeți să vă alimentați sănătos.

Tot ce trebuie să știm despre colesterol

Cu toții am auzit fraza „colesterolul mărit ucide“, însă știm oare ce ascund aceste cuvinte? Luând în considerare rezultatele statisticilor – fiecare al 2-lea român suferă de colesterol mărit, suntem datori să fim informați despre semnificația și rolul colesterolului pentru sănătatea noastră.

Rezervați-vă 5 minute și citiți acest articol pentru a înțelege ce este colesterolul, de ce depinde nivelurile acestuia, care sunt factorii de risc și cum să ne protejăm.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță grasă produsă de corpul nostru, care se află în lipidele din sânge. Partea cea mai mare a colesterolului din sistemul nostru circulator (75%) este produsă de ficat, iar cealaltă 25% vine de la alimentația noastră.  Colesterolul este indispensabil funcționării normale a organismului. Fiecare celulă a corpului uman conține colesterol. Se află în membranele celulare și majoritatea țesuturilor, ajutând la sintetizarea hormonilor și la producerea vitaminei D.

Colesterolul este bun și rău în același timp. Atunci când are niveluri normale este indispensabil organismului nostru. Însă, atunci când concentrația sa în sânge devine prea înaltă, acesta devine o amenințare tăcută care ne predispune la bolile cardiovasculare.

Colesterolul mărit duce la formarea unor plăci grase în vasele sangvine. Aceste plăci strâmtează vasele sangvine și îngreunează circulația suficientă a sângelui prin artere. Inima poate să nu primească suficient sânge, ceea ce mărește riscul de atac de cord. Fluxul sangvin redus poate duce la infarct.

Conform datelor Organizației modiale a sănătății din 2008, în România, 46.2 % dintre bărbați și 47.9 % dintre femei suferă de colesterol mărit, ceea ce cu alte cuvinte ar însemna –  fiecare al doilea român.

Simptome ale colesterolui mărit

De obicei, colesterolul mărit nu prezintă simptome, și, din acest motiv,  o mare parte dintre persoane nici nu presupun că nivelurile colesterolului ar fi mărit, și, în consecință – există un risc mare de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare

Cum are loc testarea colesterolului

Este recomandat ca toate persoanele de peste 20 de ani să facă analize de colesterol la fiecare 4-6 ani. Aceasta are loc prin intermediul analizei sângelui, care măsoară 3 componente:

 • Colesterol HDL  (colesterol bun)
 • Colesterol LDL  (colesterol rău)
 • Trigliceride

Ce semnifică acești indicatori ai colesterolului?

Diferența dintre colesterol LDL (rău) și HDL (bun)

Pentru început, trebuie să specificăm faptul că colesterolul nu este imobil precum grăsimea din jurul abdomenului. Acesta circulă în sânge, însă nu se poate mișca de sine stătător – deplasarea lui are loc prin purtătorii de grăsimi (lipide) și proteine numite lipoproteine. Lipoproteinele de bază care deplasează colesterolul până și de la celule sunt două la număr. Lipoproteina cu densitatea scăzută este  așa-numitul colesterol “rău” LDL(low density lipoprotein) iar lipoproteina cu densitate ridicată este colesterolul “bun” HDL (high density lipoprotein).

Cu siguranță ați auzit că colesterolul duce la depunerea grăsimilor în artere.  Placa formează artere înguste și mărește riscul de atac de cord, apoplexie și boala arterială periferică. Pe de altă parte, experții afirmă că colesterolul “bun” HDL  acționează ca un agent de curățare, transferând colesterolul LDL departe de artere și înapoi către ficat.Acolo acesta se dizolvă și este curățat din corp.

Colesterolul sănătos HDL poate preveni infarctul și apoplexia. Studiile demonstrează că nivelurile joase de colesterol rău HDL măresc riscul de dezvoltare al bolilor cardiovasculare. Colesterolul HDL nu elimină colesterolul LDL complet ( doar o pătrime sau treime).

 

De ce sunt importante trigliceridele?

Trigliceridele sunt cel mai întâlnit tip de grăsimi din organism, care păstrează surplusul de energie din dieta voastră. Nivelul înalt de trigliceride, în combinație cu colesterolul HDL redus sau LDL mărit este legat de depunerile de grăsimi în pereții arterelor. Aceasta mărește riscul dezvoltării infarctului și a atacului de cord.

De ce depinde nivelul colesterolului

Colesterolul mărit poate fi moștenit, însă, adesea acesta este format în consecință a modului de viață nesănătos. Alimentația corectă și activitatea fizică regulată este cel mai bun mod de prevenire a colestrolului mărit, cât și cel mai eficient „remediu“ pentru reducerea lui.

Factorii de risc

 • Greutatea excesivă și obezitatea– greutatea excesivă este unul dintre cei mai puternici factori de risc ai colesterolului mărit. Persoanele cu indicele de masă corporală mai mare decât 30 sunt supuși riscului formării colesterolului mărit.
 • Dimensiunea taliei – riscul formării colesterolului înalt este în corelație directă cu dimensiunea taliei. Bărbații cu dimensiunea taliei de peste 102 cm și femeile cu dimensiunea de peste  89 cm prezintă un risc înalt de dezvoltare a colesterolului mărit.
 • Alimentația incorectă – consumul frecvent de grăsimi de origine animală și grăsimi trans poate mări considerabil riscul de dezvoltare a colesterolului mărit. Primul pas pe care trebuie să îl facem pentru a ne îmbunătăți colesterolul este să eliminăm toate sursele de grăsimi trans. Pe lângă faptul că alimentația incorectă poate duce la mărirea colesterolului, aceasta este responsabilă și de luarea în greutate, care este și ea un factor de risc.
 • Lipsa activității fizice– Activitatea fizică regulată mărește nivelul colesterolului  „bun“ HDL, în același timp ajutând la mărirea mărimii particulelor ce formează colesterolul rău LDL ,ceea ce îl face mai inofensiv.
 • Fumat – fumatul afectează pereții vaselor sangvine și poate duce și la reducerea nivelului de colesterol bun.
 • Diabet – Nivelul ridicat de zahăr în sânge duce la colesterol LDL ridicat și la colesterol HDL scăzut, afectând și pereții interiori ai arterelor.

Vestea bună este că, factorii de risc de bază a formării colestesterolului mărit sunt controlabili și depinde în totalitate de noi înșine. Iată ce putem face pentru a preveni dezvoltarea colesterolului mărit  – să ne alimentăm corect; să fim fizic activi; să limităm fumatul și să atingem și menținem o greutate sănătoasă.

Prevenirea colesterolului mărit

Aceleași schimbări de sănătate care duc la scăderea nivelului colesterolului mărit vă pot proteja de formarea lui. Prevenirea colesterolului mărit se rezumă la alimentația corectă și activitatea fizică regulată:

 • Consumați multe fructe, legume și produse din cereale și reduceți consumul de sare
 • Limitați cantitatea de grăsimi de origine animală, renunțați la grăsimile trans și consumați grăsimi benefice în cantități moderate
 • Luați-vă adio de la kilogramele în plus și mențineți o greutate sănătoasă
 • Renunțați la fumat
 • Fiți fizic activi cât mai mult postibil. Este suficient să începeți cu mersul pe jos frecvent
 • Limitați consumul de alcool

Prevenirea este cea mai bună grijă de sănătate – începeți chiar astăzi. Respectarea unui regim alimentar potrivit pentru voi, adaptat scopurilor, stării de sănătate și modului de viată vă va ajuta să includeți aceste schimbări în rutina voastră zilnică și să atingeți și să mențineți greutatea dorită, învățând să vă alimentați sănătos.

 

 

Visați să intrați în formă pentru vară? Transformați-vă visul într-un plan

 

Vara se apropie cu pași grăbiți, și, împreună cu ea – dorința de a o întâlni în formă. Din nefericire, nu este suficient să avem doar dorință. Ce altceva avem nevoie? De un plan de acțiune.

„Un scop fără plan e doar o dorință“. Noi vă putem ajuta să transformați visul într-un plan. E simplu! Dacă găsiți calea de a atinge scopul, timpul de atingere a acestuia este doar o cifră și niște motivație în plus.

Dacă ați încercat să începeți să vă alimentați sănătos „de luni“, însă realizați de fiecare dată că ați eșuat, înseamnă că

este nevoie de o abordare diferită!
Aveți încredere într-un specialist care va face schimbarea mai simplă!

Nu putem cunoaște mereu care sunt cantitățile potrivite pentru noi, nu putem afla de ce suntem flămânzi, de ce nu ne simțim bine și… de ce nu pierdem în greutate chiar dacă depunem tot efortul posibil.

Vă sună cunoscut?

Să știți că, dacă veți urma un regim de la Top Forma nu veți risca să pierdeți timpul în căutarea deciziilor corecte pentru alimentația voastră fiindcă un specialist face acest lucru pentru voi!

Atinge greutatea dorită cu un regim alimentar personalizat. Comandă acum >>

Indicele de masă corporală – oare greutatea noastră este în limitele sănătoase?

Adesea comparăm greutatea noastră cu cea a personelor din jur pentru a afla dacă este în limite sănătoase. Adevărul este că, greutatea sănătoasă este diferită pentru fiecare persoană și depinde de mulți factori. Printre aceștia se numără vârsta, sexul, tipul siluetei, densitatea osoasă, masa musculară, înălțimea și starea de sănătate generală.

Aici vine în ajutor indicele de masă corporală  (IMC). Acesta este un reper util, cu ajutorul căruia putem înțelege dacă greutatea noastră este în limitele sănătoase.

Majoritatea dintr noi au auzit de IMC sau BMI (body mass index), însă oare înțelegem cu adevărat ce indică acesta și cum să îl calculăm?

Succint despre indicele de masă corporală:

 • IMC este o măsură pentru o mărime relativă, bazată pe greutatea și înălțimea unei persoane.
 • IMC este o metodă simplă, accesibilă și neinvazivă de măsurare a masei corporale.
 • Factori precum vârsta, sexul, apartenența etnică și masa musculară nu sunt luate în considerare la calculare.
 • În cazul adulților de peste 20 de ani, IMC se formează la utilizarea metodelor standarte de măsurare, indiferent de vârstă și sex.
 • În cazul copiilor și  tinerilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 20 de ani, IMC se formează în dependență de vârsta și sexul copilului.
 • IMC este un indicator sigur al grăsimilor atât pentru adulți, cât și pentru  copii.
 • Așa cum IMC nu măsoară grăsimile corporale direct, acesta nu trebuie să fie utilizat drept instrument de diagnosticare.
 • IMC poate fi folosit drept măsură de urmărire a schimbărilor de greutate și drept instrument de screening pentru identificarea potențialelor probleme de greutate.
 • Un fapt mai puțin cunoscut este că, astronomul și matematicianul belgian  Adolphe Quetelet a creat formula IMC acum 186 de ani ( 1832). Acesta a primit numele curent în 1972 de la Ancel Keys.

Ce este IMC?

Mai pe scurt, IMC este un indicator care determină dacă greutatea voastră este în limite sănătoase conform înălțimii voastre. Este aplicabil pentru majoritatea adulților de peste 20 de ani. Indiciul de masă corporală este utilizată drept instrument de sceening, care arată dacă persoana este subponderală sau supraponderală, dacă suferă de obezitate sau se bucură de o greutate sănătoasă.

Un fapt curios este că valorile IMC nu iau în considerare vârsta și sunt aceleași pentru ambele sexe.

Indicele de masă corporală nu măsoară grăsimile din corp în mod direct, ci, în concordanță cu multe cercetări științifice.   IMC este în corelație cu rezultatele metodelor directe de măsurare a grăsimilor, ceea ce îl face o alternativă simplă și accesibilă.

Totalizând, IMC este un indicator care calculează grăsimile din corpul adulților în dependență de greutatea și înălțimea pe care o dețin.

 

Calcularea indicelui de masă corporală

Pentru a determina IMC-ul fiecărei persoane, este nevoie de înălțimea și greutatea individului. Calcularea IMC are loc după formula următoare : Greutate (kg) / Înălțime (m)2. De exemplu, dacă persoana are greutatea de 80 kg și înălțimea 1.80 m, înălțimea sa la pătrat este 3.24. 80 kg împărțit la 3,24 este IMC – 24,69. Ce înseamnă acest IMC vom afla în continuare.

Puteți afla indicele vostru de masă corporală utilizând testul nostru gratuit. Pe lângă faptul că vă calculează IMC-ul, testul vă va oferi imformații și sfaturi utile ce țin de obiceiurile voastre alimentare.

Este important să cunoaștem că IMC nu este un indicator suficient de precis pentru a fi utilizat drept instrument de diagnosticare. Din cauza acestui motiv, este recomandat de a fi luate în considerare și obiceiurile alimentare ale persoanei, activitatea fizică, starea de sănătate, etc. Exact în același mod procedează specialistul nostru la pregătirea regimurilor alimentare personalizate. Acesta pornește de la IMC-ul personei, însă analizează conform informației adiționale de care dispune, astfel pregătind regimul alimentar potrivit.

 

Clasificarea greutății conform IMC

Conform Organizației mondiale a sănătății, nivelurile IMC sunt clasificare în felul următor:

 Dacă indicele este înafara diapazonului greutății sănătoase al IMC, riscurile pentru sănătate cresc considerabil. Aflați mai multe despre  Obezitate și riscurile ei.

Impreciziile indicelui de masă corporală

Cu excepția greutății și a înălțimii, IMC nu ia în considerare măsurătorile unei persoane (masa musculară, talie, coapse, șold, etc.) Este posibil ca, spre exemplu, un atlet olimpic să aibă aceeași înălțime și greutate pe care o are o persoană care nu este activă din punct de vedere fizic. În acest caz, ei ar putea avea același indice de masă corporală, însă măsurătorile acestora ar fi diferite. Mușchii cântăresc mai mult decât grăsimile. Aceasta înseamnând că, un atlet a cărui greutate este compusă în mare parte de mușchi, va avea același IMC precum o persoană a cărei greutate este compusă din grăsimi.

Un alt exemplu este faptul că două persoane pot avea densitate diferită a oaselor, însă, IMC nu ia în considerare aceasta. O persoană ce suferă de osteoporoză, de exemplu, poate avea un IMC mai mic din cauza greutății oaselor. Acest lucru nu ar înseamnă că are o greutate mai sănătoasă.

Anume din cauza acestor imprecizii, indicele de masă corporală necesită analizat în concordanță cu informații suplimentare, rămânând a fi un indicator de nădejde a greutății sănătoase.

Alimentația echilibrată și conștientă rămâne a fi cea mai bună metodă de menținere a greutății în limitele sănătoase. Dacă IMC-ul vostru este înafara limitei greutății sănătoase, este important să luați măsuri urgente.

var viewPortTag=document.createElement(‘meta’);viewPortTag.name=’viewport’;viewPortTag.content=’width=device-width; initial-scale=1.0; maximum-scale=1.0; user-scalable=0;’;window.parent.document.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(viewPortTag);

Adevărul despre detoxifiere

Dietele de detoxifiere devin din ce în ce mai populare. Probabil ați auzit de nenumărate ori afirmația precum că programele de detoxifiere curăță sângele și elimină toxinele din organism. Sună promițător, însă nu este clar în ce mod funcționează acest lucru, despre care toxine este vorba și dacă într-adevăr  un asemenea regim alimentar este eficient.

Înainte de a începe o dietă de detoxifiere, este important să fiți informați în privința beneficiilor și potențialelor daune. Adevărul este că, în anume situații, dieta de detoxifiere nu doar că nu aduce niciun beneficiu pentru organismul nostru, ci poate avea efecte adverse serioase.

Ce presupune dieta de detoxifiere?

Regimurile alimentare de detoxifiere sunt intervenții dietetice de scurtă durată care au scopul de a îndepărta toxinele și substanțele dăunătoare organismului nostru. Cea mai frecvent întâlnită dietă de detoxifiere include o perioadă de înfometare, urmată de consum  de fructe, legume, sucuri și apă.  Adesea dietele de detoxifiere includ plante, ceaiuri, suplimente alimentare și produse de curățare a intestinului gros. Ce promit și ce ating aceste diete urmează să discutăm în următoarele rânduri.

Ce promit dietele de detoxifiere:

 • Stimulează intestinul gros și eliberarea acestuia de toxine
 • Stimulează eliminarea toxinelor ( prin urină, transpirație și scaune frecvente)
 • Îmbunătățesc circulația sângelui
 • Asigură elemente nutrive corpului

Adesea, programele de detoxifiere afirmă că ajută și în cazul obezității, problemelor de digestie, afecțiunilor autoimune, inflamațiilor, alergiilor, balonării și oboselii cronice. Dacă într-adevăr își îndeplinesc promisiunile – urmează să aflăm în continuare.

 

Ce toxine sunt eliminate cu ajutorul dietelor de detoxifiere?

Dietele de detoxifiere rareori indică toxinele concrete care sunt înlăturate. Corpul nostru are capacitatea de a se curăța într-un mod natural prin intermediul ficatului, fecalelor și a transpirației.

În pofida aceastui fapt, există câteva substanțe chimice care sunt eliminate mai dificil prin aceste procese, inclusiv  poluanții organici persistenți, ftalații, bisfenolul A (BPA) și metalele grele. Acestea se depun în țesuturi sau sânge și corpului îi poate lua câțiva ani pentru a se elibera de ele.

Adevărul este că, există doar câteva demonstrări științifice care confirmă că dietele de detoxifiere într-adevăr duc la eliminarea toxinelor.

Ceea ce putem face este să ajutăm ficatului în lupta cu toxinele, însă dieta cu sucuri și apă nu duce la acest lucru.  Respectarea unui regim alimentar echilibrat este o metodă mai eficientă.

 

Dieta de detoxifie și pierderea în greutate

La momentul de față, numărul cercetărilor asupra dietelor de detoxifiere și a capacității lor de a duce la pierdere în greutate este foarte mic.

Da, cu o detoxifiere drastică putem slăbi rapid și ușor, însă numărul efectelor adverse este mai mare decât cel al beneficiilor. O astfel de pierdere în greutate duce la dereglări metabolice. Dacă într-o săptămână se slăbesc mai mult de 2,5 kilograme, efectul yo-yo este inevitabil.

Slăbitul ca rezultat al unui regim de detoxifiere se datorează în mare parte pierderii de apă și masă musculară, și nu de grăsimi. Anume aceste kilograme se întorc foarte rapid, revenind la vechiul vostru mod de alimentație. Acest tip de dietă nu va duce la rezultate trainice ce țin de slăbit. Pierderea în greutate fără foame este o metodă mai bună de atingere și menținere a greutății dorite.

Ne îmbunătățim sau înrăutățim sănătatea

Fiecare dietă care include doar sucuri de fructe pe durata a câtorva zile nu poate fi benefică pentru organism ( cu excepția cazului în care este realizată cu scopul de tratament prin înfometare, sub supravegherea medicului). Asemenea măsuri extreme duc la pierdere de masă musculară, iar aceasta poate duce la complicații, considerând faptul că inima este unul dintre mușchii principali ai corpului nostru.

De obicei, oamenii care recurg la diete de detoxifiere suferă de vitamine și minerale esențiale. În consecință a proceselor chimice, cantități mari de radicali liberi sunt eliberați de către organism. Rezultatul poate fi stresul oxidativ ( lipsă de oxigen), iar atunci necesitatea de antioxidanți crește considerabil.

Este important să menționăm că dietele care se bazează doar pe consumul de sucuri de fructe și legume ne lipsesc de antioxidanți. Consumând doar sucuri, pierdem până la 40% din polifenolii din ele,  care sunt exact acei antioxidanți importanți.

Cum funcționează dietele de detoxifiere?

Există două păreri opuse în ce privește efectul dietelor de detoxifiere.  Anumite persoane susțin că se simt mult mai energice în timpul și după această dietă. Această stare se datorează eliminării produselor alimentare prelucrate, a alcoolului și a altor substanțe nesănătoase din meniul vostru zilnic. Vitaminele și mineralele pe care le veți primiți de la sucurile proaspete de fructe și legume de asemenea vă pot face să vă simțiți mai bine.

Pe de altă parte, există persoane care susțin că  nu s-au simțit bine în perioada detoxifierii. Aici lucrurile țin de reacția diferită a fiecărui organism.

În concluzie despre detoxificare

Zilnic, într-un mod sau altul, intrăm în contact cu diverse substanțe toxice. În marea majoritate a timpului, corpul nostru lucrează de minune și le elimină fără un ajutor suplimentar. În pofida acestui lucru, dacă începeți un regim alimentar de detoxifiere și vă veți simți mult mai bine – este minunat! Totuși, să nu uităm că aceasta, probabil, nu are nimic de a face cu eliminarea toxinelor, ci pur și simplu cu faptul că consumați mai puțină mâncare nesănătoasă.

Cea mai bună metodă de a ne descurca cu toxinele este previnirea, precum și un regim alimentar sănătos.

Alimente împotriva oboselii de primăvară

Odată cu sosirea primăverii sosesc și semnele oboselii tipice acestui sezon. Cu toții îi cunoaștem simptomele – zăpăceală, oboseală, lipsă de motivație și concentrare, epuizare, dorința constanta de a dormi…

Alimentația corespunzătoare, adaptată noului anotimp este cea mai bună modalitate de a evita nedorita stare de oboseală. Aflați în continuare ce alimente trebuie să includeți în meniul vostru pentru a rămâne în top formă și în timpul primăverii.

Fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz sunt faimoși pentru reputația de un mic dejun sănătos, dar în același timp,  sunt și un ”aliat” excelent în lupta cu oboseala de primăvară. Datorită conținutului ridicat de proteine, magneziu și vitamina B, ne trezim literalmente, cu o energie debordantă. Senzația de oboseală este înlăturată chiar de dimineață.

Legume cu frunze verzi

Fierul este foarte important pentru procesul de producere a energiei în organismul uman, iar una dintre cele mai bune modalități de a-l obține este consumând legume cu frunze verzi.  În timpul primăverii dispunem de o varietate mare și ne putem diversifica meniul cu varză iceberg, lăptuca, spanac, urzică și altele. Incercați să consumați crudități sub formă de salate, experimentând cu dressing-uri interesante. Dacă decideți să le gătiți, străduiți-vă ca prelucrarrea termică să fie de scurtă durată.

Consumați alimente bogate în vitamina B

Vitaminele din complexul B sunt un antidot natural împotriva oboselii. Dacă nu asigurați organismului vitamina B, este posibil să vă simțiți obosiți și să suferiți de  depresie sau memorie slabă. Includeți în meniul vostru alimente precum ouăle, lactatele, legumele cu frunză verde, nuci și alune, ciuperci și banane. De exemplu, la gustearea de după-amiază, consumați o banană sau o mânuță de nuci crude nesărate.

Carne ușor digerabilă, germeni, nuci și condimente

Peștele, ficatul de vițel, ouăle, carnea de curcan și de pui sunt alimente esențiale ale unui regim de primăvară. Germenii sunt o sursă importantă de energie, nucile crude ne oferă magneziu, iar uleiurile esențiale, vitaminele și mineralele din condimente precum riganul, busuioculul și tarhonul, tonifiază organismul și îl ajută să lupte cu simptomele neplăcute ale oboselii de primăvară. Diversificați meniul vostru și savurați primăvara! 

Nu mâncați în exces

Știți bine că după un prânz sau cină copioasă vă simțiți obosiți și somnoroși. Aceasta are loc fiindcă organismul direcționează oxigenul către mușchii stomacului pentru a ajuta la digerarea mâncării. Mâncatul în exces, pe lângă faptul că vă fac să vă simțiți obosiți, vă aduce mult calorii în plus, care se transformă în grăsimi dacă nu sunt arse.

 

Începeți să vă alimentați delicios și sănătos. Regimul alimentar echilibrat e calea simplă către alimentația sănătoasă. Dacă nu dispuneți de un regim alimentar personalizat, îl puteți comanda de aici.