6 motive pentru care să consumăm mai multe paste

Parte de bază a unui regim sănătos

Pastele sunt produse din culturi de cereale – cel mai frecvent din grâu dur integral. Culturile de cereale, la rândul lor, sunt una dintre grupele de alimente esențiale unui meniu echilibrat. Celelalte grupe sunt fructele și legumele, produsele lactate și carnea. Fiind un reprezentat al grupei cerealelor, pastele sunt o sursă minunată de energie și fibre, dacă sunt integrale. Chiar și atunci când vă doriți să slăbiți, nu trebuie să excludeți din meniul vostru acest aliment divers și ușor de preparat.

Reduc senzația de foame

 

Pastele ne mențin sătui mult timp. Puteți fi siguri că dacă consumați paste la prânz, nu veți simți nevoia de a mânca până la gustarea de după-amiază. Să nu vă fie frică de carbohidrați – atunci când sunt parte a unui meniu echilibrat – chiar ajută procesului de pierdere în greutate. În combinație cu legume ( de exemplu Penne cu broccoli), pastele sunt potrivite atât pentru un prânz sățios, cât și pentru o cină rapidă.

Sunt accesibile

 

Componentele pastelor sunt simple și ieftine – făină, apă, sare și ouă ( în cazul pastelor proaspete). Indiferent de faptul că vă pregătiți paste de casă sau le cumpărați, sunt un mod minunat și econom de a vă hrăni întreaga familie. Încercați tradiționalele  Spaghetti alla Putanesca și vă veți convinge că alimentația sănătoasă este simplă și delicioasă.

Ușor de preparat

Atunci când apa din cratiță fierbe, aproape ați terminat!  Prepararea fiecărui tip de paste nu ia mai mult de 20 de minute. Este suficient să condimentați cu puțin usturoi, ulei de măsline și mirodenii și să savurați cu o salată după preferința voastră. Sigur că este important să vă diversificați meniul și să includeți reprezentați ai tuturor grupelor de alimente, însă puteți consuma liniștit paste de câteva ori pe săptămână.

Ajută slăbirii

Pastele sunt evitate de multă lume datorită conținutului ridicat de carbohidrați. O astfel de atitudine este incorectă. Adevărul este că carbohidrații nu stau în calea slăbitului în mod sănătos și nu trebuie să le excludem din meniul nostru, ci exact opusul – sunt o parte a fiecărui regim alimentar sănătos. Alimentele ce conțin carbohidrați ( precum pastele integrale) chiar ajută slăbirii. Pe lângă faptul că ne mențin sătui multă vreme, pastele integrale îmbunătățesc funcțiile tractului digestiv și ușurează simptomele așa-numitului “intestin leneș”. Aceasta ne ajută să atingem și să menținem o greutate sănătoasă.

Dețin un conținut scăzut de grăsimi

Într-o porție de paste se conține mai puțin de jumătate de gram de grăsimi. Desigur că acest avantaj dispare imediat ce adăugăm cantități imense de unt, brânză sau alt aliment bogat în grăsimi. Din fericire, nu există paste mai delicioase decât pastele simple! Încercați Pasta al pomodoro, la prepararea căreia avem nevoie doar de roșii, ceapă și busuioc.

Pastele integrale sunt o sursă minunată de vitamine, minerale și fibre și face parte din fiecare regim alimentar sănătos, chiar și atunci când este vorba de un regim de slăbit. Pastele figurează frecvent în regimurile personalizate Top Forma, în cazul în careclienții le-au indicat la rubrica preferințele lor alimentare. Nu excludeți alimentele pe care le iubiți –  atunci când vă alimentați corect le puteți include mereu în meniul vostru!

Top alimente ale lunii noiembrie

Legumele de top în noiembrie sunt rădăcinoasele. Includeți-le în meniul vostru și nu veți regreta! Am selectat pentru voi top 4 legume pentru luna noiembrie, precum și un fruct. Rețetele propuse vă vor face să realizați că alimentația sănătoasă poate fi delicioasă și simplă!

Morcovi

Crud sau fiert, copt sau înăbușit, morcovul are un gust minunat, calități nutritive, proprietăți dietetice și terapeutice. Beneficiile morcovului pentru sănătatea noastră sunt imense. Dintre toate legumele, morcovul are cel mai ridicat conținut de provitamina A (beta-caroten). Acest element deține proprietăți antioxidante și  protejează de tumorile maligne. Vitamina acționează profilactic asupra bolilor infecțioase ale bronhiilor, a gâtului și corzilor vocale.

Un pahar de suc sau nectar de morcov asigură doza zilnică necesară de provitamina A.

Rețetă : Morcovi copți cu suc de lămâie

Varză de Bruxelles

Varza de Bruxelles nu a reușit să își câștige bine-meritata reputație și laudă și la noi, însă, în pofida acestui fapt, este o legumă extrem de benefică și recomandată. Este o sursă bogată de vitamina C, care o face un aliment potrivit pentru gripele și virozele de iarnă. Pe lângă numeroasele beneficii pentru sănătate, varza de Bruxelles are un conținut scăzut de calorii și un conținut ridicat de fibre! Conține zinc, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, mangan, precum și cantități mari de proteine.

Rețetă : Varză de Bruxelles cu parmezan

Praz

Prazul este un vindecător natural subapreciat cu un gust specific. Este un bun diuretic – stimulează activitatea rinichilor și ajută la eliminarea apei din organism. Datorită calităților sale și cantității de calorii reduse, prazul este recomandat pentru obezitate, edem, gută, pietre la rinichi și altele. Acesta stimulează peristaltismul intestinal și acționează ca laxativ. Deține și un efect antibacterian puternic. Conținutul redus de zahăr și conținutul ridicat de proteine și vitamine îl fac un aliment potrivit pentru cei ce suferă de diabet.

Rețetă : Quinoa cu praz grătinat

Varză

Vitaminele, sărurile minerale, valoarea calorică scăzută și acțiunea benefică a verzei asupra organismului transformă varza într-o parte componentă prețioasă a oricărui meniu sănătos. Conținutul de vitamina C în varză este mai mare decât în lămâie și portocală. O importanță majoră în alimentație o are varza în stare crudă. La prelucrarea termică, aceasta pierde o parte semnificativă din vitamine, cât și din acidul tartric, care se distruge. Cea mai puțină cantitate de vitamina C se pierde la înăbușirea verzei la abur într-un vas cu capac.

Rețetă : Varză coaptă cu lămâie

Pere

Perele pot fi un început de zi minunat în noiembrie, mult mai benefice și chiar mai eficiente decât cafeaua de dimineață. Acestea ne pot încărca cu vitalitate și bună dispoziție pentru întreaga zi datorită uleiurilor eterice care se conțin, care combat stresul și tulburările nervoase. În medicina orientală, fructul se folosea ca un un mijloc de revigorare, energizare și tonifiere. Este o combinație perfectă de celuloză, pectină, bactericide și fermenți, ceea ce face para un  „curățător“ al sistemului digestiv.

Nu ezitați să optați pentru pere atunci când aveți „fructe la alegere“ în regimul vostru alimentar personalizat.

Rețetă : Salată cu somon copt și pere

Orice fructe și legume ați alege pentru meniul vostru de noiembrie, nu uitați să vă alimentați regulat, de calitate și în cantități moderate! Vine Crăciunul – să fim în formă de sărbători!

Dacă încă nu dispuneți de un regim alimentar personalizat, puteți comanda de aici.

Fructele uscate – sunt sănătoase?

Fructele uscate sunt potrivite pentru o gustare de după-amiază rapidă sau pentru momentele în care simțim nevoia de ceva dulce. Din păcate, informația despre acestea este contradictorie și ambiguă. Conform unor păreri, sunt un aliment sănătos și sățios,  în timp ce alții nu le consideră mai sănătoase decât o napolitană. Adevărul despre beneficiile și daunele fructelor uscate urmează să-l aflați din următoarele rânduri.

Ce sunt fructele uscate

Fructele uscate sunt obținute prin extragerea conținutului de apă din fructele proaspete folosind diferite metode de uscare. Tehnologiile de uscare păstrează vitaminele și mineralele mai bine decât oricare altă metodă de conservare. Fructele uscate au un conținut de vitamine si minerale de patru-cinci ori mai ridicat decât cel al fructelor proaspete. Acestea conțin toate elementele nutritive ale fructelor proaspete, într-o concentrație mult mai mare – aceasta fiind cauza gustului mai intens. Cele mai populare fructe uscate sunt stafidele, urmate de curmale, prune, caise și smochine.

Mărime mică – beneficii mari

Fructele uscate sunt extrem de hrănitoare. Un fruct uscat conține aproximativ aceeași cantitate de nutrienți care se conține în sursa inițială, într-o dimensiune mult mai mică. În 50 g de fructe uscate se conțin până la de 3,5 de ori mai multe fibre, vitamine și minerale decât în 50 de g din același fruct proaspăt. Cu toate acestea, există si unele excepții. De exemplu, conținutul de vitamina C din fruct scade semnificativ în procesul uscării. Pe de altă parte, în doar cinci caise uscate de mărime medie se conține întreaga doză zilnică de fier necesară pentru menținerea nivelului hemoglobinei si potasiului, fapt ce afectează persoanele cu un mod de viață sedentar.

Sursă naturală de fibre și antioxidanți

Fructele uscate conțin multe fibre și sunt o sursă excelentă de antioxidanți, în special de polifenoli. Polifenolii sunt cel mai puternic antioxidant si aduc numeroase beneficii sănătății . Aceștia normalizează tensiunea arterială, imbuntățesc sistemul digestiv si reduc riscul de  multe afecțiuni. Conform cercetărilor, consumul regulat de fructe uscate ca parte a unui meniu echilibrat reduce riscul de obezitate.

Conținut ridicat de zaharuri simple și calorii

Fructele uscate sunt un aliment concentrat. Din cauza extragerii apei, cantitatea de zahăr și calorii sunt concentrate într-un volum mult mai mic.

Zaharurile simple din fructele uscate includ fructoza și glucoza, cantitatea de fructoză fiind 22-51%.  Consumul exagerat de fructoză are efecte negative asupra sănătății și siluetei noastre. Acesta mărește riscul de creștere în  greutate, diabet de tip 2 și afecțiuni cardiovasculare. Din această cauză, este recomandat ca fructele uscate să fie consumate într-o cantitate mică. Drept reper puteți folosi următoarea recomandare : cantitatea de fructe uscate trebuie să fie 1/4 din cea a fructelor proaspete pe care le consumați. De exemplu, daca aveți 200 g de fructe la alegere în regimul vostru personalizat, puteți consuma 50 g de fructe uscate.

Aspect neatrăgător – o calitate mai bună

Fructele uscate sunt un aliment delicios și benefic în cazul în care au fost uscate în mod corect, dacă nu sunt tratate cu substanțe chimice și dacă nu conțin zahăr adăugat. Cu regret, majoritatea fructelor uscate din comerț sunt tratate  suplimentar pentru a avea un aspect mai atrăgător și un termen de valabilitate mai lung. Prelucrarea suplimentară include diferite metode precum afumarea caiselor si stafidelor cu dioxid de sulf ( pentru a prinde un luciu atrăgător), înmuierea în ulei de proastă calitate sau tratarea cu glicerină ( pentru un aspect moale și lucios).  O parte din fructele uscate de pe piață, precum afinele roșii, ananasul, mango, papaia, perele si altele nu sunt cu adevărat fructe uscate – sunt fructe inițial confiate, după care uscate. Pentru a vă proteja de daunele fructelor prelucrate,citiți cu atenție etichetele produselor atunci când alegeți fructe uscate ambalate.  În cazul în care optați pentru fructe vrac – alegeți-le pe cele cu un aspect neatrăgător.  Acestea sunt închise la culoare, mototolite, însă pline de substanțe nutritive și cu un gust adevărat.

 

 

Gustul dulce al fructelor uscate vă pot face să consumați mai mult decât este necesar. Aveți grijă! 50 g din fructele voastre uscate preferate este cantitatea suficientă pentru ca voi să obțineți elementele nutritive din ele, să vă potoliți foamea și nevoia de dulce.  Acestea sunt o alegere mult mai bună pentru o gustare de după-amiază decât alimentele prelucrate dulci și/sau sărate. Le puteți include fără grijă în meniul vostru, atunci când urmați un regim personalizat de la Top Forma,  înlocuind cu 1/4 din cantitatea fructelor proaspete. De ce să nu încercați și voi să vă uscați fructele voastre preferate?

 

Dacă nu dispuneți de un regim alimentar personalizat, îl puteți comanda de aici.

Termen de valabilitate – cât timp rezistă alimentele în frigider?

Abilitatea de a păstra mâncarea corespunzător ne-ar putea ajuta să facilităm organizarea alimentației noastre. Prepararea unor cantități mari și păstrarea corespunzătoare a acesteia este unul din cele mai simple metode de a ne organiza alimentația. În acest mod vom dispune mereu de variante sănătoase rapide. Prepararea în prealabil vă va ajuta să urmați mai ușor regimul alimentar. De exemplu, dacă  astăzi aveți orez și legume la cină, fierbeți o cantitate dublă pentru săptămâna viitoare.

Știți cât timp puteți păstra orezul în frigider? Dar carnea coaptă sau legumele? Credeți că este imposibil să păstrați pasta de tomate după ce ați utilizat doar o singură lingură?

La aceste întrebări și altele vom răspunde în acest articol, pentru a face alimentația sănătoasă mai simplă și plăcută.

Cât rezistă alimentele în frigider

Alimentele au un „termen de valabilitate diferit“ de păstrare în frigider și congelator, în dependență de tipul și modul de preparare. În continuare, urmează să aflăm care este termenul și modul de păstrare al celor mai frecvent întâlnite alimente din regimurile personalizate Top Forma.

Orez

Indiferent de faptul că gătiți orez alb sau orez brun la cină, puteți păstra o porție pentru săptămâna viitoare în frigider. Ambele tipuri de orez își mențin calitățile gustative până la 7 zile. În cazul în care este păstrat în congelator, termenul este mult mai lung – 6-8 luni.

Este simplu să recunoașteți orezul fiert stricat fiindcă își schimbă textura. De obicei, acesta devine mai tare, mucegaiul își face apariția, fapt care indică că “termenul de valabilitate” al porției delicioase de orez cu legume a trecut.

Linte și fasole boabe

Dacă ați decis să obțineți cantitatea necesară de proteină vegetală prin intermediul lintei sau fasolei, trebuie să aveți în vedere că leguminoasele gătite nu rezistă mai mult de 5 zile în frigider. Așadar, dacă preparați o supă cremă de linte în ziua de duminică, puteți consuma o porție la sfârșitul săptămânii de lucru.

Este recomandat ca fasolea și lintea gătite să fie păstrate într-un vas sau cutie ermetică pentru a evita umiditatea și  a menține calitățile gustative cât mai mult timp posibil.

Quinoa

Dacă acest aliment este frecvent întâlnit în meniul vostru, puteți fierbe 2 porții și separa una din ele pentru săptămâna viitoare.  Această cereală își va menține calitățile nutritive și gustative până la  7 zile în condiția în care a fost păstrată la frigider în mod corespunzător, într-un vas ermetic. Este important să nu lăsați quinoa preparată la temperatura camerei mai mult de 2 ore.

Carne

Vă întrebați care este  “termenul de valabilitate” al cărnii coapte?

Carnea de pui, vită sau porc își va menține calitățile nutritive și gustative până la 7 zile în cazul în care a fost păstrată în frigider corespunzător. Dacă decideți să congelați carnea de porc sau vită gătită, veți putea servi o porție în următoarele 8 luni. Carnea de pui fiartă sau coaptă rezistă puțin mai mult atunci când este în congelator – chiar și un an de la preparare.

Pește

Dacă meniul vostru de astăzi conține pește, faceți 2 porții și păstrați una din ele pentru următoarele 5-6 zile.  Acesta este termenul optim de păstrare a peștelui gătit.  În congelator, peștele își va menține calitățile gustative pentru 6-9 luni.

Legume

Organismul nostru are nevoie de legume indiferent dacă este vorba de legume proaspete, coapte sau fierte. Sunt o parte de neînlocuit a fiercărui regim alimentar și este important să cunoaștem cum să păstrăm corect o cantitate mai mare. Dovleceii fierți sau copți, morcovii, broccoli sau cartofii pot fi consumați până la o săptămână de la prepararea lor, în condiția în care au fost păstrate într-un vas închis. Termenul de 7 zile este valabil pentru majoritatea legumelor preparate.

Ouă fierte

Ouăle fierte tari pot fi păstrate în frigider fără  a-și modifica calitățile nutritive și gustative până la o săptămână. În mod evident, există posibilitatea de a se strica mult mai rapid dacă nu sunt păstrate corespunzător sau dacă sunt fierte mai puțin de 10 minute. Dacă vă vine ideea neobișnuită de a congela ouă fierte – mai bine nu o faceți. Acest lucru nu este recomandat luând în considerare faptul că aceasta distruge structura lor celulară și reduce din termenul lor de păstrare.

Pasta de tomate

Adesea întâlnim ‘adăugați 1-2 linguri de pastă de tomate’ în rețetele pe care le citim. Bine, însă ce facem cu partea rămasă? Această întrebare ne macină atunci când nu vrem să aruncăm partea rămasă și nu știm ce să facem cu aceasta. Dacă planificați să utilizați pasta de tomate următoarele 7 zile – păstrați-o la frigider, într-un borcan ermetic. Cu cât vasul este mai mic, cu atât mai bine. Este important să aibă puțin aer pentru a se păstra mai mult timp.

Dar ce facem cu pasta de tomate dacă nu o vom utiliza în timpul apropiat?  O soluție ar fi să o congelați în forme pentru gheață. Atunci când este înghețat, scoateți cubulețele formate și separați în pungi mici cubulețele necesare pentru o preparare.  Pasta de tomate se poate păstra în congelator până la 3 luni și veți dispune mereu de cantitatea exactă.

Alimentația sănătoasă poate fi foarte simplă atunci când suntem organizați. Aici ne sare în ajutor regimul alimentar personalizat, care este un pas înainte în alimentația corectă.

Top 5 condimente de vară

Ierburile și condimentele reprezintă cel mai bun mod de a transforma orice masă plictisitoare într-o capodoperă culinară fără a adăuga calorii. Nu doar conferă arome deosebite oricărui fel de mâncare, ci au și numeroase beneficii pentru sănătate. Printre cele mai importante moduri în care ele ajută organismului se numără capacitatea de a stimula sistemul imunitar pentru a lupta împotriva infecțiilor și a bolilor. Noi susținem utilizarea condimentelor și vă recomandăm cu ardoare să improvizați, în special atunci când urmați regimul, fiindcă este important să savurați mâncarea pe care o consumați!

Pe lângă faptul că conferă un gust minunat, condimentele și ierburile pot aduce numeroase beneficii sănătății:

  • întăresc sistemul imunitar
  • ajută digestiei
  • reglează metabolismul
  • au un efect detoxifiant
  • ajută la slăbit
  • îmbunătățesc sănătatea inimii, pielii și oaselor

Iată sugestiile noastre de condimente și ierburi care vor transforma mâncărea obișnuită într-o capodoperă culinară și vă vor ajuta să fiți în Top Forma.

Menta

Menta este cunoscută pentru efectul de odorizant bucal, însă, are mult mai mult de oferit decât atât. Menta se folosește de secole pentru calitățile sale medicinale fantastice. Ajută digestiei și calmează simptomele așa-numitului stomac iritabil. Acesta este motivul pentru care menta este folosită pe scară largă atât ca un aperitiv și ca metodă de curățire a cavității bucale.De asemenea, menta este un ajutor în lupta cu kilogramele. Aceasta stimulează enzimele care sunt responsabile de asimilarea nutrienților din alimente și de consumul de grăsimi, transformând-le în energie.

Puteți condimenta orice băutură adăugând mentă – apă, ceai, vin, băuturi răcoritoare. De asemenea, este un ingredient excelent al salatelor, iaurtului și a mielului.

Coriandrul

Coriandrul este o plantă subestimată, folosită adesea drept garnitură, fiind utilizată drept ornament și apoi aruncată la gunoi. De fapt, coriandrul conține unsprezece compuși de uleiuri esențiale, șase tipuri de acizi benefici și un număr considerabil de minerale și vitamine. Astfel, coriandrul poate ajuta la prevenirea afecțiunilor cutanate și problemerlor de vedere, la reducerea tensiunii arteriale în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune. De asemenea, coriandrul menține sănătatea oaselor, deoarece este o sursa bogată de calciu, stimulează digestia, reduce nivelul de colesterol rău (LDL) și chiar crește nivelul de colesterol bun (HDL).

De ce altceva mai avem nevoie? Adăugați-l la sosuri, salate sau faceți suc, orice ați alege – veți savura aroma și calitățile sale benefice.

Chimion

Chimionul este considerat un imunostimulator natural. Acesta are un efect antialergic și îmbunătățește digestia.  Proprietățile chimionului sunt stimulante  ( în cazul tulburărilor respiratorii) și relaxante (la tratarea insomniei).De asemenea, chimionul este o sursă bogată de vitamine și antioxidanți. Când este consumat, chimionul are un efect răcoritor și calmant asupra corpului, ceea ce îl face un condiment perfect de vară.

Puteți garnisi supele, legumele și alimentele din cereale cu semințe de chimion coapte.

Busuioc

Busuiocul este unul dintre cele mai populare condimente din lume, cunoscut atât pentru aroma specifică, cât și pentru utilizarea în medicina tradițională, datorită nenumăratelor proprietăți terapeutice. Este bogat în vitamine și este un imunostimulator natural. Datorită conținutului ridicat de uleiuri esențiale, busuiocul are proprietăți antiseptice, analgezice, antiinflamatorii și relazante ( pentru oboseală și depresie). Îmbunătățește circulația sângelui, normalizează nivelul zahărului în sânge și ușurează respirația ( în cazul tulburărilor căilor respiratorii). Antioxidanții naturali care se conțin în busuioc protejează organismul de radicalii liberi, încetinând îmbătrânirea celulelor și oxidarea colesterolului în sânge.

Busuiocul este o sursă minunată de fibre dietetice.

Cardamom

Cardamomul este un alt condiment perfect pentru zilele de vară, deoarece îmbunătățește digestia.Aceasta conține  vitamine și microelemente care aduc beneficii nenumărate sănătății. Cele mai cunoscute sunt proprietățile anticancerogene și capacității sale de a ajuta menținerii unor nivele normale ale colesterolului. Cardamomul îmbunătățește circulația sângelui și reduce dezvoltarea microbilor care provoacă intoxicații alimentare.

Cardamomul are o aromă intensă și răcoritoare și va intensifica gustul oricărui ceai, shake și iaurt cu musli.

Există mai multe moduri de a diversifica alimentația, însă, utilizarea condimentelor și ierburilor rămâne a fi cel mai sănătos mod.  Incluzând aceste arome naturale în dieta noastră, vom savura mese delicioase zilnic și vom asigura corpului nostru substanțele nutritive esențiale de care are nevoie pentru a fi sănătoși. La urma urmei, cel mai important lucru în urmarea sau începerea unui regim alimentar sănătos este să savurăm mâncarea.

Dacă încă nu dispuneți de un regim alimentar, puteți comanda de aici.

Cireșele și slăbitul

Cireșe și slăbit? Da, combinația este favorabilă. Cireșele sunt dulci, delicioase, extrem de benefice pentru sănătate și o parte minunată a fiecărui regim alimentar. Sunt o sursă bogată de elemente nutritive și le puteți introduce fără grijă în meniul vostru, fiindcă conțin puține calorii și sunt bogate în fibre.

Care sunt beneficiile nutritive ale cireșelor și ce anume le face unele dintre cele mai potrivite fructe în lupta cu kilogramele – urmează să aflăm în continuare.  Probabil, nici nu presupuneți că o mână de cireșe dulci vă poate aduce un complex atât de puternic de antioxidanți, fitochimicale, vitamine și fibre..

Bogate în antioxidanți

Ați auzit de antocianină? Este acel pigment care conferă culoarea roșie specifică cireșei. Cu cât mai acră este cireașa, cu atât mai multă antocianină conține. Este un antioxidant puternic, care protejează celulele corpului de radicalii liberi. Cireșele conțin și alți doi antioxidanți importanți –  acid ferulic și alcool perilic.

 

Fitochimicale

Delicioasele cireșe sunt bogate în fitochimicale. Acestea sunt un spectru larg de substanțe care se conțin în fructe și legume. Fitochimicalele au proprietatea de a proteja corpul nostru de anumite enzime ce cauzează inflamații. Acest fapt ne poate ajuta la calmarea durerilor de artrită.

 

Vitamina С și potasiu

Aceste fructe dulci sunt o sursă minunată de vitamina C și potasiu. Potasiul poate reduce riscul de hipertonie și atac cerebral. Un fapt curios este că o porție de cireșe conține o cantitate de potasiu mai mare decât o porție de căpșuni sau mere.

 

Fibrele și avantajele în procesul de slăbire

Cireșile sunt o sursă bogată de fibre dietetice. Atunci când ținem o dietă, conținutul ridicat de fibre ne creează senzația de sațietate, reduce insulina și glicemia ridicată.

Fibrele din cireșe contribuie la slăbire fiindcă caloriile din fibre nu sunt asimilate și absorbite complet în corpul uman. Acestea ne ajută să ne simțim mai sătui și să consumăm mai puțin din alte alimente cu conținut ridicat de calorii.

 

Cireșele – alegere bună în lupta cu kilogramele

După cum am menționat deja, cireșele sunt o sursă minunată de elemente nutritive și sunt un aliat bun în lupta cu kilogramele în plus. În mod evident, nu este suficient să introduceți cireșele în meniul vostru – trebuie să le faceți o parte din regimul alimentar potrivit. Ați observat probabil că după ce consumați cireșe vă simțiți sătui mai mult timp. Nu există senzația de foame fiindcă sunt bogate în fibre. Este important să menționăm că introducerea cireșelor în regimul vostru nu garantează că veți slăbi, în special dacă consumați multe calorii pe tot parcursul zilei.

 

Am argumentat de ce aceste fructe delicioase pot fi o parte minunată a regimului alimentar. Conținutul redus de calorii și conținutul ridicat de fibre dietetice fac cireșele un fruct potrivit pentru dieta voastră. Nu uitați că, indiferent de conținutul redus de calorii al unor anumite alimente, este important să fie stabilite cantitățile potrivite pentru a atinge rezultatele dorite.

5 motive ca să includem năutul în dieta noastră

Această planta din familia leguminoaselor ar putea fi un element minunat în dieta pe care ați început-o. Năutul este o sursă bogată de vitamine, minerale și fibre cu nenumărate beneficii pentru sănătatea voastră. Pe lângă faptul că îmbunătățește digestia, acesta ajută la menținerea unei greutăți sănătoase și reduce riscul de devoltare a anumitor afecțiuni.

În acest articol vom face cunoștință cu acest aliment și beneficiile sale pentru sănătate, răspunzând la întrebarea de ce merită să îl includem în dieta noastră.

 

Bogat în substanțe nutritive

Cu siguranță ați auzit că nătul este benefic – năutul deține un profil alimentar impresionant. Conține o cantitate moderată de calorii – în  28 g de produs se conțin 46 calorii. Aproximativ 67% dintre ele provin din carbohidrați, iar restul provine de la proteine și o cantitate redusă de grăsimi. Năutul ne oferă o diversitate de vitamine, minerale, fibre și proteine .

 

 Ține apetitul sub control

Una dintre cele mai mari provocări a regimului alimentar este suprimarea apetitului și menținerea acestuia sub control. Puteți atinge acest lucru prin intermediul proteinelor și fibrelor care se conțin în năut. Explicația nu este dificilă. Proteinele și fibrele lucrează sinergetic pentru a încetini digestia, care la rândul său ajută la mărirea senzației de sațietate.Un fapt mai puțin cunoscut este că proteina poate mări nivelul hormonilor care reduc apetitul. Astfel veți reduce consumul de calorii pe toată durata zilei, combinația de protein și fibre menținându-vă sătui.

 

Sursă minunată de proteină vegetală

Năutul este una dintre cele mai bune sure de proteine vegetale, ceea ce îl face o alegere perfectă pentru cei care nu consumă proteine de origine animală.  În 28 g de năut se conțin aproximativ 3 g de proteine, cantitate asemănătoare cu cea din fasole roșie și linte. Anume cantitatea mare de proteine din năut vă poate menține sătui și poate menține apetitul sub control. Un alt fapt important este că proteina are rolul de menținere a greutății, sănătății oaselor și a puterii musculare.

Rezultatele unui studiu demonstrează că calitatea proteinelor din năut este mai bună decât cea din alte leguminoase. Acest lucru se datorează faptului că nătul conține aproximativ toți aminoacizii de bază, cu excepția metioninei.  Pentru a fi convinși că primiți toți aminoacizii în dieta voastră, este important să combinați năutul cu o altă sursă de protein, precum cerealele. Doar în acest mod veți compensa deficitul.

 

Ajută la controlul greutății

Năutul este delicios și sănătos, însă știați că deține câteva proprietăți care vă pot ajuta să controlați greutatea?

În primul rând, năutul are un conținut scăzut de calorii. Este un fapt evident ca persoanele care consumă alimente reduse în calorii să fie mai predispuse la slăbit decât cei care se alimentează zilnic cu alimente bogate în calorii.

Conform rezultatelor unui studiu,  реrsoanele care consumă năut sunt cu 53 % mai puțin predispuse riscului de dezvoltare  a obezității în comparație cu cei care nu consumă năut.

 

Ușor de inclus în dieta voastră

Năutul este simplu de introdus în dieta voastră. Nu este un oarecare superaliment scump care va afecta buzunarul vostru, ci dimpotriva – este un produs universal accesibil care poate fi utilizat în nenumărate bucate, dacă ne punem imaginația culinară în funcțiune.

Unul dintre cele mai populare moduri de a consuma năut este drept component al salatelor, supelor și sandvișurilor. De asemenea, acesta este componentul de bază al humusului. Nu în ultimul rând, năutul poate fi un înlocuitor perfect al cărnii, datorită conținutui ridicat de proteine.

Năutul nu este doar benefic și delicios. Conținutul ridicat de vitamine, minerale și fibre este doar o parte a beneficiilor pentru sănătate. Acesta deține multe alte calități care în fac o alegere minunată în dieta voastră.

Sunt sau nu periculoase ouăle pentru sănătate?

 

În ultimii ani, ouăle au fost identificate drept un aliment cu un conținut ridicat de colesterol, care trebuie evitat cu orice preț. Cu toții știm că, atunci când corpul nostru are prea mult colesterol „rău” (LDL), acesta se poate depozita în artere, ceea ce duce la boli cardiovasculare sau infarct.

În același timp, colesterolul e un component important al tuturor celulelor corpului uman.  El influențează diverse procese ale organismului, cum ar fi cele hormonale.

Mitul despre colesterol și ouă

Majoritatea ar răspunde că ouăle influențează asupra nivelului de colesterol din organism. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute mituri legate de alimentul respectiv. Consumul colesterolului din alimente nu ridică nivelul colesterolului din organism. Motivul pentru acest lucru este faptul că ficatul produce peste 95% din colesterolul din sânge. Atunci când consumăm cereale, zahăr , băuturi carbogazoase sau alte produse bogate în zahăr, acestea se transformă rapid în zaharuri. Aceste zaharuri nu sunt necesare sistemului nostru circulator și din acest motiv se „mută“ în ficat, unde se transformă în grăsimi saturate. Mărirea colesterolului este rezultat al consumului excesiv de cereale și zahăr aproape mereu, nu atât din consumul de ouă și grăsimi.

Colesterolul și grăsimile din albuș și gălbenuș

Într-un ou se conțin aproximativ 200 mg colesterol, întreaga cantitate fiind localizată în gălbenuș. Așa cum consumul zilnic de colesterol recomandat este de 300 mg, multă lume evită gălbenușul și mănâncă doar albușul. Nu e un lucru greșit, albușul e o sursă minunată și sănătoasă de proteine, însă, cu siguranță, în meniul unei persoane sănătoase este loc pentru un ou întreg. Albușul este format în principal din apă  (87%) și proteine (13%), nu conține colesterol și aproape niciun fel de grăsimi. În ultimii ani, s-a demonstrat că două treimi din grăsimile din ouă provin de la așa-numitele nesaturate, care sunt benefice pentru organismul uman.

Sursă bogată de vitamine și minerale

Ouăle sunt o sursă bogată de vitamina A, E și K.  Gălbenușul de ou e unul din puținele alimente care e o sursă naturală de vitamina D.  Substanțele care ne lipsesc din dieta noastră, precum acidul folic, fierul și vitamina B12, pot fi obținute prin intermediul ouălor. Aceste vitamine valoroase acționează benefic asupra întregului organism – asupra vederii, a funcțiilor de regenerare, a sistemului osos și ajută în lupta cu radicalii liberi.

Ouăle sunt folositoare pentru ficat

Pe lângă vitamine, ouăle conțin diverse substanțe folositoare pentru ficat, precum colina, care îmbunătățește memoria și elimină toxinele din ficat.  Trebuie să luăm în considerație faptul că persoanele cu afecțiuni ale ficatului nu trebuie să prăjească ouăle sau să garnisească cu maioneză. Ouăle nu sunt recomandate și persoanelor cu pietre la rinichi.

Un aliment potrivit pentru persoanele fizic active

Un ou de mărime medie conține aproximativ 7 g proteine complete. Aceasta înseamnă că mușchii asimilează mult mai ușor proteinele din ouă, decât cele din carne, de exemplu. Acest lucru fac ouăle un aliment minunat pentru persoanele active fizic, care „hrănesc” o mare masă musculară.

Oule sunt un aliment cu puține calorii, ce topesc grăsimile

În pofida faptului că în ouă se conțin o cantitate mare de colesterol, se conțin doar 80 calorii. Dacă ați auzit că ouăle îngrașă, acest lucru nu e adevărat și sunt prezente frecvent în regimurile Top Forma.  În gălbenuș se conține sulf, care stimulează schimbul de substanțe și ajută procesului de ardere a grăsimilor. Acționează benefic și asupra detoxifierii organismului.  Sulful este important și pentru sănătatea pielii, a unghiilor și a părului.

Ouăle nu măresc riscul de boli cardiovasculare la persoanele sănătoase

Este demonstrat că consumul de ouă în cantități moderate nu mărește riscul de boli cardiovasculare în cazul persoanelor sănătoase. Cantitatea de ouă pe care o putem consuma depinde de cu ce le combinăm, care sunt obiceiurile alimentare și activitatea noastră fizică. O persoană sănătoasă și activă poate mânca câte 3 ouă pe zi în cazul în care nu abuzează de carbohidrați și alte proteine de origine animală. Însă dacă suferiți de diabet sau o afecțiune cardiovasculară, trebuie să fiți atenți la consumul de gălbenuș.

După cum am înțeles, ouăle nu sunt nesănătoase și nu pot fi cauză a unor boli. Problemele apar atunci când nu suntem bine informați și nu cunoaștem limitele. Încercați să atingeți un echilibru. Consumul în exces sau privarea completă ascund pericole, indiferent de ce mâncați. Consumați cu moderație!

Dacă încă nu dispuneți de un regim alimentar personalizat, îl puteți comanda de aici.

Alimente împotriva oboselii de primăvară

Odată cu sosirea primăverii sosesc și semnele oboselii tipice acestui sezon. Cu toții îi cunoaștem simptomele – zăpăceală, oboseală, lipsă de motivație și concentrare, epuizare, dorința constanta de a dormi…

Alimentația corespunzătoare, adaptată noului anotimp este cea mai bună modalitate de a evita nedorita stare de oboseală. Aflați în continuare ce alimente trebuie să includeți în meniul vostru pentru a rămâne în top formă și în timpul primăverii.

Fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz sunt faimoși pentru reputația de un mic dejun sănătos, dar în același timp,  sunt și un ”aliat” excelent în lupta cu oboseala de primăvară. Datorită conținutului ridicat de proteine, magneziu și vitamina B, ne trezim literalmente, cu o energie debordantă. Senzația de oboseală este înlăturată chiar de dimineață.

Legume cu frunze verzi

Fierul este foarte important pentru procesul de producere a energiei în organismul uman, iar una dintre cele mai bune modalități de a-l obține este consumând legume cu frunze verzi.  În timpul primăverii dispunem de o varietate mare și ne putem diversifica meniul cu varză iceberg, lăptuca, spanac, urzică și altele. Incercați să consumați crudități sub formă de salate, experimentând cu dressing-uri interesante. Dacă decideți să le gătiți, străduiți-vă ca prelucrarrea termică să fie de scurtă durată.

Consumați alimente bogate în vitamina B

Vitaminele din complexul B sunt un antidot natural împotriva oboselii. Dacă nu asigurați organismului vitamina B, este posibil să vă simțiți obosiți și să suferiți de  depresie sau memorie slabă. Includeți în meniul vostru alimente precum ouăle, lactatele, legumele cu frunză verde, nuci și alune, ciuperci și banane. De exemplu, la gustearea de după-amiază, consumați o banană sau o mânuță de nuci crude nesărate.

Carne ușor digerabilă, germeni, nuci și condimente

Peștele, ficatul de vițel, ouăle, carnea de curcan și de pui sunt alimente esențiale ale unui regim de primăvară. Germenii sunt o sursă importantă de energie, nucile crude ne oferă magneziu, iar uleiurile esențiale, vitaminele și mineralele din condimente precum riganul, busuioculul și tarhonul, tonifiază organismul și îl ajută să lupte cu simptomele neplăcute ale oboselii de primăvară. Diversificați meniul vostru și savurați primăvara! 

Nu mâncați în exces

Știți bine că după un prânz sau cină copioasă vă simțiți obosiți și somnoroși. Aceasta are loc fiindcă organismul direcționează oxigenul către mușchii stomacului pentru a ajuta la digerarea mâncării. Mâncatul în exces, pe lângă faptul că vă fac să vă simțiți obosiți, vă aduce mult calorii în plus, care se transformă în grăsimi dacă nu sunt arse.

 

Începeți să vă alimentați delicios și sănătos. Regimul alimentar echilibrat e calea simplă către alimentația sănătoasă. Dacă nu dispuneți de un regim alimentar personalizat, îl puteți comanda de aici.

 

Brânzeturile cu cel mai mare conținut de proteine

Știți care brânză are cel mai înalt conținut de proteine?

Înainte de a vă răspunde, este important să precizăm că acest conținut poate varia de la 10 la 40% ( 100 g de produs) în dependență de tipul de brânză. Este recomandat să consumați diverse tipuri de brânzeturi și să fiți atenți la cantitatea de grăsimi pe care o conțin.

Ipokratis recomandă brânza ce conține până la 40% de grăsimi – 40 g de grăsimi pentru 100 g de produs. Spre bucuria tuturor iubitorilor de brânză care își doresc să slăbească, în această categorie intră aproximativ toate cele mai adorate brânzeturi. Consumul de brânză nu este un impediment pentru slăbit și fiecare iubitor de brânză care urmează un regim de la top Forma poate continua să o savureze.

Adesea, clienții noștri ne adresează întrebări în ce privește cantitatea de proteine și grăsimi în diverse tipuri de brânzeturi și, din acest motiv, am decis să dedicăm acest articol iubitorilor de brânză.

Clasamentul brânzeturilor cu cel mai mare conținut de proteine

 

Parmezan

Parmezanul este brânza cea mai bogată în proteine – în 100 g de parmezan se conțin 41,6 g. Dacă facem comparația cu telemeaua românească, aceasta vă va asigura aproximativ 18 g de proteine într-o bucată de 100 g.

Pentru a obține doza necesară de proteine ( femei -46 g, bărbați -56 g)  este suficient să consumăm 100 g de parmezan.

 

Brânza Edam și Cheddar

Brânza Edam este o brânză faimoasă, cunoscută după foița de ceară galbenă sau roșie. În 100 g se conțin 25 g de proteine și 28 g grăsimi, ceea ce face brânza Edam o alegere bună și delicioasă.

Cheddar deține aceeași cantitate de proteine pe care o conține și brânza Edam – 25 g. Este una dintre cele mai  utilizate brânzeturi pentru pregătirea sandvișurilor, însă, deține un conținut mai mare de grăsimi  – în 100 g de cheddar se conțin 33 g de grăsimi.

 

 

Brie și brânza cu mucegai

Brânza franțuzească brie și brânza cu mucegai au același conținut de proteine – 21 g în 100 g.

În ce privește cantitatea grăsimilor, nu este o diferențiere semnificativă. În 100 g de brânză cu mucegai se conțin 29 grame de grăsimi, iar în Brie – 28.

 

 

Telemea

Telemeaua este o parte componentă a regimului nostru alimentar încă din timpurile vechi. Este o sursă de elemente nutritive benefice pentru organismul uman – proteine, peptide bioactive, aminoacizi, vitamine și minerale.

100 g de telemea din lapte de vacă vă asigură aproximativ 19 g de proteine și 20 g grăsimi.

Cremă de brânză

În cazul brânzeturilor moi, lucrurile stau un pic altfel. Crema de brânză, de exemplu, este săracă în proteine – în 100 g de produs se conțin doar 6 g de proteine. În ce privește grăsimile, cantitatea este mult mai mare decât a proteinelor – 34 g pentru 100 g de produs.

 

Mozzarella

Mozzarella este produsă din lapte de bivoliță, preponderent în regiunea orașului Napoli. Această brânză italiană conține aceeși cantitate de proteine și grăsimi – 22 g pentru 100 g de produs.

Este o brânză hrănitoare și benefică pe care o puteți include în regimul vostru alimentar de slăbit, însă, considerând valoarea energetică înaltă, trebuie consumată în cantități moderate. Dacă urmați un regim de la Top Forma, nu uitați că atunci când aveți  „brânză” în regimul alimentar personalizat, puteți consuma orice tip de brânză,telemea, cașcaval cu un conținut de grăsimi de până la 40%.