Termen de valabilitate – cât timp rezistă alimentele în frigider?

Abilitatea de a păstra mâncarea corespunzător ne-ar putea ajuta să facilităm organizarea alimentației noastre. Prepararea unor cantități mari și păstrarea corespunzătoare a acesteia este unul din cele mai simple metode de a ne organiza alimentația. În acest mod vom dispune mereu de variante sănătoase rapide. Prepararea în prealabil vă va ajuta să urmați mai ușor regimul alimentar. De exemplu, dacă  astăzi aveți orez și legume la cină, fierbeți o cantitate dublă pentru săptămâna viitoare.

Știți cât timp puteți păstra orezul în frigider? Dar carnea coaptă sau legumele? Credeți că este imposibil să păstrați pasta de tomate după ce ați utilizat doar o singură lingură?

La aceste întrebări și altele vom răspunde în acest articol, pentru a face alimentația sănătoasă mai simplă și plăcută.

Cât rezistă alimentele în frigider

Alimentele au un „termen de valabilitate diferit“ de păstrare în frigider și congelator, în dependență de tipul și modul de preparare. În continuare, urmează să aflăm care este termenul și modul de păstrare al celor mai frecvent întâlnite alimente din regimurile personalizate Top Forma.

Orez

Indiferent de faptul că gătiți orez alb sau orez brun la cină, puteți păstra o porție pentru săptămâna viitoare în frigider. Ambele tipuri de orez își mențin calitățile gustative până la 7 zile. În cazul în care este păstrat în congelator, termenul este mult mai lung – 6-8 luni.

Este simplu să recunoașteți orezul fiert stricat fiindcă își schimbă textura. De obicei, acesta devine mai tare, mucegaiul își face apariția, fapt care indică că “termenul de valabilitate” al porției delicioase de orez cu legume a trecut.

Linte și fasole boabe

Dacă ați decis să obțineți cantitatea necesară de proteină vegetală prin intermediul lintei sau fasolei, trebuie să aveți în vedere că leguminoasele gătite nu rezistă mai mult de 5 zile în frigider. Așadar, dacă preparați o supă cremă de linte în ziua de duminică, puteți consuma o porție la sfârșitul săptămânii de lucru.

Este recomandat ca fasolea și lintea gătite să fie păstrate într-un vas sau cutie ermetică pentru a evita umiditatea și  a menține calitățile gustative cât mai mult timp posibil.

Quinoa

Dacă acest aliment este frecvent întâlnit în meniul vostru, puteți fierbe 2 porții și separa una din ele pentru săptămâna viitoare.  Această cereală își va menține calitățile nutritive și gustative până la  7 zile în condiția în care a fost păstrată la frigider în mod corespunzător, într-un vas ermetic. Este important să nu lăsați quinoa preparată la temperatura camerei mai mult de 2 ore.

Carne

Vă întrebați care este  “termenul de valabilitate” al cărnii coapte?

Carnea de pui, vită sau porc își va menține calitățile nutritive și gustative până la 7 zile în cazul în care a fost păstrată în frigider corespunzător. Dacă decideți să congelați carnea de porc sau vită gătită, veți putea servi o porție în următoarele 8 luni. Carnea de pui fiartă sau coaptă rezistă puțin mai mult atunci când este în congelator – chiar și un an de la preparare.

Pește

Dacă meniul vostru de astăzi conține pește, faceți 2 porții și păstrați una din ele pentru următoarele 5-6 zile.  Acesta este termenul optim de păstrare a peștelui gătit.  În congelator, peștele își va menține calitățile gustative pentru 6-9 luni.

Legume

Organismul nostru are nevoie de legume indiferent dacă este vorba de legume proaspete, coapte sau fierte. Sunt o parte de neînlocuit a fiercărui regim alimentar și este important să cunoaștem cum să păstrăm corect o cantitate mai mare. Dovleceii fierți sau copți, morcovii, broccoli sau cartofii pot fi consumați până la o săptămână de la prepararea lor, în condiția în care au fost păstrate într-un vas închis. Termenul de 7 zile este valabil pentru majoritatea legumelor preparate.

Ouă fierte

Ouăle fierte tari pot fi păstrate în frigider fără  a-și modifica calitățile nutritive și gustative până la o săptămână. În mod evident, există posibilitatea de a se strica mult mai rapid dacă nu sunt păstrate corespunzător sau dacă sunt fierte mai puțin de 10 minute. Dacă vă vine ideea neobișnuită de a congela ouă fierte – mai bine nu o faceți. Acest lucru nu este recomandat luând în considerare faptul că aceasta distruge structura lor celulară și reduce din termenul lor de păstrare.

Pasta de tomate

Adesea întâlnim ‘adăugați 1-2 linguri de pastă de tomate’ în rețetele pe care le citim. Bine, însă ce facem cu partea rămasă? Această întrebare ne macină atunci când nu vrem să aruncăm partea rămasă și nu știm ce să facem cu aceasta. Dacă planificați să utilizați pasta de tomate următoarele 7 zile – păstrați-o la frigider, într-un borcan ermetic. Cu cât vasul este mai mic, cu atât mai bine. Este important să aibă puțin aer pentru a se păstra mai mult timp.

Dar ce facem cu pasta de tomate dacă nu o vom utiliza în timpul apropiat?  O soluție ar fi să o congelați în forme pentru gheață. Atunci când este înghețat, scoateți cubulețele formate și separați în pungi mici cubulețele necesare pentru o preparare.  Pasta de tomate se poate păstra în congelator până la 3 luni și veți dispune mereu de cantitatea exactă.

Alimentația sănătoasă poate fi foarte simplă atunci când suntem organizați. Aici ne sare în ajutor regimul alimentar personalizat, care este un pas înainte în alimentația corectă.

Gătitul la grătar – sănătos sau nu?

Sfaturi pentru un grătar sănătos

Cel mai bun mod de a pregăti mâncare sănătoasă la grătar este să înlăturați cât mai mult din substanțele cancerigene  (aminoacizii heterociclici și hidrocarburile aromatice policiclice).

Aminoacizii heterociclici se formează în crusta arsă a alimentelor bogate în proteine (carne) la prepararea la temperatură ridicată.  Hidrocarburile aromatice policiclice se formează atunci când sucul cărnii se scurge deasupra cărbunilor sau suprafețelor înfierbântate, ceea ce duce la formarea fumului. Cu toate acestea, dacă sunteți iubitori de grătar, există câteva moduri de a pregăti carne la grătar sănătoasă.

Pentru o preparare mai sănătoasă a cărnii, țineți cont de următoarele reguli:

 • Gătiți bucăți mici de carne, care se pregătesc într-un timp mai scurt și produc mai puțin fum de la  grăsimea ce picură.
 • Înlăturați grăsimile vizibile ale cărnii înainte de a o pune pe grătar.
 • Marinați.
 • Aranjați carnea cât mai sus, pentru a nu avea contact direct cu focul
 • După coacere, curățați bine grătarul de grăsimea rămasă
 • Întoarceți carnea pe alte părți cât mai frecvent – astfel veți preveni arderea excesivă
 • Dacă aveți posibilitatea, încercați să gătiți la grătar pe gaz, care permite o controlare mai simplă a temperaturii

Legumele – o garnitură delicioasă sau felul principal

Grătarul e o metodă potrivită de preparare a legumelor. Temperatura ridicată și pregătirea rapidă ajută la păstrarea tuturor elementelor nutritive. Tăiați legumele în felii sau în cubulețe și puneți-le pe bețișoarele de frigărui. Cele mai potrivite legume pentru grătar sunt următoarele:

 • Ardei grași  (6-8 min. pe fiecare parte)
 • Ceapă (5-7 min. pe fiecare parte)
 • Dovlecei (5 min. pe fiecare parte)
 • Porumb (25 min.)

Legumele la grătar sunt o alegere minunată atunci când aveți „legume la alegere“ în programul vostru de la Top Forma.  Trebuie doar să țineți cont de cantitatea indicată în regim. Aflați mai multe despre programele noastre și de ce funcționează >>

Fructe la grătar pentru un desert sănătos

Coacerea pe grătar intensifică gustul și dulceața fructelor precum căpșunele, piersicile, bananele, perele și altele. Tăiați fructele în bucățele și puneți-le pe bețișoare în diverse combinații.

Secretul fructelor la grătar perfecte este să nu le coaceți direct pe flacără.  Puteți pune fructele la capătul grătarului sau să le puneți atunci când focul a fost stins.  Sunt nevoie de doar 2-3 minute pentru a transforma fructele proaspete într-un desert auriu delicios și sănătos.

Savurați sezonul grătarului într-un mod sănătos!

 

Gramaje – înainte și după preparare

Toate gramajele indicate în regimurile Top Forma sunt pentru alimentele supuse prelucrării termice ( dacă au fost preparate). Acest lucru prezintă o adevărată provocare pentru unii dintre cei care urmează un regim.

În ajutor vin rețetele noastre, în care sunt indicate gramajele exacte ale alimentelor în stare crudă, pentru obține cu exactitate gramajele indicate în regimurile voastre. Am creat fiecare rețetă cu scopul ca voi să savurați mese delicioase în timp ce urmați regimul alimentar. Rețetele sunt destinate atât persoanelor care urmează un regim, cât și celor care își doresc să se alimenteze sănătos.

În mod evident, rețetele nu sunt obligatorii. Cu scopul de a sări în ajutor persoanelor care urmează un regim de la noi , am pregătit câteva tabele amănțite cu gramajele de dinainte și după prelucrarea termică.

Este extrem de important să respectăm gramajele indicate în regim, pentru a atinge scopul propus.

Pentru ca voi să nu pierdeți vremea gândindu-vă cât orez trebuie să fierbeți pentru a obține exact 200 g, v-am pregătit următoarele tabele:

 

Fierturi – gramaje înainte și după prelucrarea termică

Gramajul indicat în regimGramajul alimentului nepreparatCantitatea aproximativă
Linte200 g75 g1/3 cană
Orez200 g65 g
Orez150 g50 g1/3 cană
Quinoa200 g60 g1/3 cană

 

 

Paste și cartofi – gramaje înainte și după prelucrarea termică

 

Gramajul indicat în regimGramajul alimentului nepreparatCantitatea aproximativă
Spaghete200 g60 g
Cartofi copți150 g200 g
Cartofi fierți150 g150 g

 

Carne – gramaje înainte și după prelucrarea termică

Regula generală valabilă pentru carnea de pui, vită și  pește este că își pierd 25% din greutate. În ce privește carnea de porc, aceasta își pierde aproximativ 65%. Pierderea din greutatea cărnii variază în dependență de modul de preparare.

Gramajul indicat în regimGramajul alimentului nepreparatCantitate aproximativă
Carne de pui150 g200 g
Carne de vită150 g200 g
Carne de porc150 g220 g
Pește150 g200 g

 

Gramajul aproximativ al celor mai frecvent consumate fructe

Atunci când aveți „fructe la alegere“ , puteți consuma orice fruct și combinații de fructe, ținând cont de gramajul indicat.

Fruct
Unitate
Gramajul aproximativ
Bananămărime medie160 g
Mărmic100 g
Mărmare200 g
Parămică100 g
Caisămare60 g
Kiwi85 g
Portocalămică130 g
Piersicămărime medie130 g
Prune4 buc. de mărime medie80 g
Cireșe10 buc.90 g

 

Atunci când urmați un regim alimentar,  este recomandat să utilizați un cântar de bucătărie. Cântarul de bucătărie vă va demonstra că porția de orez care considerați că are 200 g, cântărește de fapt 400 g. Asemenea estimări greșite sunt adesea motivul pentru care nu reușim să pierdem în greutate.

Folosind cântarul de bucătărie, vom corecta treptat modul în care privim cantitățile și vom începe să estimăm corect.

Dacă încă nu dispuneți de un regim alimentar personalizat, puteți comanda de aici.

Cum modul de preparare modifică mâncarea

 

V-ați pus vreodată întrebarea cum prepararea modifică mâncarea, mai exact valoarea nutritivă a acesteia?

Consumul de alimente nutritive are un rol crucial pentru sănătate, energie și greutatea ideală a fiecărei persoane. Probabil veți rămâne surprinși să aflați că modul în care gătiți mâncarea influențează asupra valorii nutritive. În acest articol vom afla cum metodele de preparare acționează asupra conținutului nutritiv a unor anumite alimente.

Conținutul nutritiv se modifică la preparare

Prepararea mâncării ne ajută să o digerăm mai ușor și să asimilăm o parte mai mare de substanțe nutritive. De exemplu, proteinele în ouăle gătite sunt cu 180% mai ușor digerabile decât în cele crude. Însă, există elemente nutritive cheie care scad la prepararea în anumite moduri. Acestea sunt următoarele:

 • Vitamine solubile în apă : vitamina C și vitaminele din grupa B –   tiamina (B1), riboflavină (B2), niacină (B3), acidul pantotenic (B5), piridoxină (B6), acid folic (В7)
 • Vitamine solubile în grăsimi : vitamin A, D, E și K
 • Minerale: potasiu, magneziu, sodiu și calciu

 

Schimbări în conținutul nutritiv la fierbere

Fierberea este o metodă de preparare frecvent utilizată, în cadrul căreia mâncarea este gătită în apă la temperatura de 100 de grade. Cele mai „vulnerabile“ la acest mod de preparare sunt vitaminele solubile în apă. Fierberea reduce conținutul de vitamina C din alimente mai mult decât orice alt proces de gătire. Legumele precum broccoli, spanacul, salata verde și altele, pot pierde peste 50% din conținutul de vitamina C în timpul fierberii. Din cauza faptului că vitamina C este solubilă în apă și sensibilă la temperaturi ridicate, aceasta se scurge din legume când sunt preparate în apă fierbinte.

Vitaminele din grupa B sunt și ele sensibile la temperaturile ridicate. Până la 60% din tiamină, niacină și alte vitamine B se pierd atunci când carnea fierbe și sucurile din ea se scurg. La consumul acestor sucuri, se păstrează 100% din  minerale și 70-90% din vitamine.

Pe de altă parte, este demonstrat că la fierberea peștelui, în el se păstrează acizi grași omega-3 într-o cantitate mai mare decât în cazul prăjirii.

Fierberea cauzează cea mai mare pierdere a vitaminelor solubile în apă, însă nu influențează aproape deloc asupra conținutului de acizi grași omega-3.

Schimbări în conținutul nutritiv la coacere

Pierderile la prepararea la cuptor a majorității vitaminelor, inclusiv a vitaminei C, sunt minime. Timpul îndelungat de pregătire la temperatură înaltă e cauza scăderii cu 40% a conținutului  vitaminei B în carnea coaptă.

Coacerea nu afectează majoritatea mineralelor și vitaminelor, cu excepția vitaminei B. Din acest motiv, este recomandat ca atunci când aveți legume în regim, să le consumați crude drept salată, la cuptor sau la abur.

Sotarea și prăjirea rapidă prin agitare (Stir Fry)

La sotare sau prăjirea prin agitare, mâncarea este preparată într-o tigaie la o temperatură medie sau înaltă,într-o cantitate minimă de grăsime. Aceste tehnici sunt similare, unica diferență fiind faptul că la prăjirea prin agitare mâncarea este agitată în permanență, temperatura este mai ridicată, iar timpul de preparare – mai scurt. Acest procedeu face parte din lista modurilor sănătoase de preparare.

Gătitul de scurtă durată și în lipsa apei previne pierderea vitaminei B, iar grăsimea adăugată îmbunătățește asimilarea elementelor nutritive și a antioxidanților din legme.

Sotarea și prăjirea prin agitare îmbunătățesc asimilarea vitaminelor solubile în grăsimi, precum și a anumitor elemente nutritive din legume, însă, reduc din conținutul lor de vitamina C.

Prăjirea

Prăjirea presupune preparare într-o cantitate mare de grăsimi, la temperatură ridicată. Această metodă nu este compatibilă cu un regim alimentar sănătos și este recomandată de a fi evitată. Când grăsimea se încălzește la o temperatură înaltă un timp îndelungat, are loc formarea unor substanțe toxice numite aldehide, care sunt strâns legate de riscul de a dezvolta cancer sau afecțiuni cardiovasculare. Tipul grăsimii, temperatura și timpul în care gătim influențează asupra cantității de aldehide, supraîncălzirea grăsimii  mărind producerea acestora.

Prăjirea păstrează vitaminele C și cele din grupa B, însă, distruge până la 85% din acizii grași omega-3, care sunt foarte sensibili la temperaturile ridicate.

Dacă totuși decideți să prăjiți, ceea ce noi nu recomandăm, faceți acest lucru într-un timp mai scurt și folosiți grăsimea potrivită.

Gătitul la abur

Gătitul la abur este unul dinte cele mai nutritive medode de preparare. În cadrul acestuia se pierd cantități minime chiar și din cele mai instabile elemente nutritive precum vitamina C și acidul folic. Acesta este cel mai potrivit mod de preparare nu numai a legumelor, ci și a cărnii și a peștelui.

Pentru a fi siguri că aveți grijă de sănătatea și aspectul vostru fizic,  adaptați fiecare aliment la modul să potrivit de preparare. Evitați prăjitul și consumați legumele crude, sub formă de salate.

Dacă încă nu dispuneți de un regim alimentar personalizat, puteți comanda de aici.