Legătura dintre diabet și alimentație

Dacă întrebăm o persoană necunoscută pe stradă ce cauzează diabet, cel mai probabil că răspunsul acesta va fi  ”consumul de anumite alimente”. Aceasta este versiunea cea mai răspândită pe care o cunoaștem. Cu toate acestea, cele mai recente cercetări indică altceva – diabetul este în primul rând rezultatul inflamației cronice. Obiceiurile alimentare sunt printre factorii de risc principali de dezvoltare a diabetului.

Ceea ce consumăm nu definește în mod direct faptul că urmează să dezvoltați diabet, însă, poate fi un factor de risc indirect. O sursă de risc mai îngrijorătoare este inflamația care afectează celulele ce absorb glucoza și le împiedică să funcționeze corect. În esență, diabetul este o boală inflamatorie și nu este un rezultat direct al consumului de zahăr. Inflamația începe atunci când consumați mai mult zahăr decât aveți nevoie. Prin urmare, aceasta vă cauzează un dezechilibru energetic și luați în greutate.

 

Zahărul în sine nu cauzează diabet

După cum s-a menționat anterior, diabetul se manifestă în consecință a unei inflamații cronice. Zaharul de sine stătător nu poate cauza diabet. Cu toate acestea, zahărul din alimentele prelucrate este cu sigurantă cea mai importantă cauză  a supraalimentării. Pericolul constă în faptul că zahărul nu oferă senzația de sațietate precum cea oferită de  legume sau cereale integrale. Aceasta este cauza principală pentru care este adăugat la o gamă vastă de alimente într-o formă ușor de prelucrat, precum siropul de porumb cu un conținut ridicat de glucoză.

 

Menținerea unei greutății sănătoase  – metodă sigură de a reduce riscul

Primul și cel mai important pas pe care trebuie să-l facem pentru a reduce riscul de dezvoltare a diabetului este calmarea surselor de inflamație . Cu siguranță realizați că grăsimile sunt sursa principală de inflamație în întregul corp. Iată de ce includerea controlului asupra greutății în lista tehnicilor de descurcare cu inflamația este de o importanță crucială. Țesutul adipos este epicentrul rezistenței la insulină.  Adevărul este că dacă reduceți dimensiunile acesteia, veți reduce riscul dezvoltării de diabet. În mod evident, afirmația care susține că fiecare persoană care suferă de greutate excesivă va deveni diabetic este la fel de incorectă precum cea care susține că toți diabeticii suferă de obezitate. Cu toate acestea, nu putem nega legătura dintre aceste procese.

 

Micile schimbări în alimentație joacă un rol esențial în prevenirea diabetului

Prevenirea diabetului de tip 2 include construirea obiceiurilor sănătoase, mărirea activității fizice, și nu în ultimul rând, pierderea kilogramelor în plus.

Cel mai probabil, nu v-ați gândit asupra faptului că zahărul creează senzația falsă că trebuie să consumăm mai mult. În acest mod își mărește vânzările și ne afectează grav sănătatea. Pentru a reduce riscul dezvoltării diabetului, e minunat să introducem în meniul nostru mai mult pește, leguminoase, nuci și alimente bogate în crom, precum broccoli și cereale. Luați-vă adio de la dulciurile prelucrate bogate în zahăr. Este important să consumăm alimente care ajută lupții împotriva inflamației sistemice, aducătoare de diabet de tip 2. În ajutor ne vin suplimentele cu ulei de pește, uleiul de măsline, turmericul, broccoli și toate celelalte legume și fructe în culori vii.

 

Consumați alimente cu indice glicemic scăzut

Pentru început, trebuie să specificăm ce înseamnă  “indice glicemic”. În câteva cuvinte, este o valoare care indică viteza cu care zahărul este absorbit în sânge. Consumul de alimente cu indice glicemic mic menține valori mai scăzute ale zahărului în sânge, și, prin urmare – un nivel mai mic al insulinei necesară la prelucrare.

Indicele glicemic al carbohidraților variază de la 1 la 100, unde 1 semnifică absorbția cea mai lentă, iar 100 – cea mai rapidă. Glucoza pură are indicele glicemic 100.

Anumiți carbohidrați cu indice glicemic scăzut ( <55 ) sunt  : pâine din 100% făină de grâu, tărâțe de ovăz, musli, mazăre, leguminoase, linte, fructe, legume cu conținut scăzut de amidon, morcovi.

Carbohidrați cu indice glicemic mediu  (56-69) pot fi găsiți în următoarele alimente: orez brun, basmati, cușcuș, pâine albă, fulgi de porumb.

Cartofii, dovleacul, crackerii sărați, pepenele galben, pepenele verde și ananasul fac parte din alimentele cu indice glicemic  mare (>70).

Sperăm că această informație vă va servi drept reper. Adevărul este că indicele glicemic al alimentelor nu este constant. Anumiți factori precum modul de preparare și prelucrare influențează asupra indicelui glicemic.

 

Scăderea în greutatea sau menținerea acesteia în limite sănătoase este una dintre cele mai sigure moduri de reducere a riscului de dezvoltare a diabetului. Regimul alimentar potrivit pentru voi și activitatea fizică regulată sunt 2 pași către o sănătate mai bună.

Alimentație pentru o inimă sănătoasă

Legătura dintre  alimentație și boilile cardiovasculare este una foarte strânsă.  Alimentația este unul dintre factorii de risc principali de dezvoltate a afecțiunilor cardiovasculare. Pe de altă parte, acesta se află în mâinile noastre și poate fi controlat.

Boilile cardiovasculare sunt cauza principală a morbidității și mortalității la nivel mondial, această problemă fiind actuală și în România. Schimbând modul în care ne alimentăm, putem schimba acest fapt.

Ateroscleroza – cauza principală a afecțiunilor cardiovasculare.

Ateroscleroza este cauza principală a apriției, dezvoltării și complicațiilor ulterioare ale afecțiunilor cardiovasculare. În același timp, este una dintre cele mai frecvent întâlnite afecțiuni ale timpurilor noastre.

În ultimii ani, bolile cauzate de ateroscleroză afectează din ce în ce mai mulți tineri. Acest fapt reprezintă o oglindire a modului de sănătos de viață pe care îl duce omul contemporan.

Ateroscleroza, în esență, prezintă o afecțiune a arterelor mari și medii. Afectează în special arterele inimii, cerebelul, rinichii, membrele inferioare, aorta toracică și abdominală.

Pentru prevenirea atacurilor cerebrale și a infarcturilor miocardice, este extrem de important ca avansarea afecțiunii arterelor să înceteze  ( se înrăutățește odată cu înaintarea în vârstă).

Factori de risc ai dezvoltării aterosclerozei

Factorii de risc ai aterosclerozei se împart în controlabili și necontrolabili. Factorii de risc care nu pot fi controlați sunt vârsta, sexul, prezența rudelor ce suferă de boli cardiovasculare.

Din grupa factorilor de risc controlabili fac parte: tensiunea arterială mărită, colesterolul mărit, diabetul zaharat, fumatul, obezitatea și lipsa activității fizice.

Toți factorii de risc care pot fi controlați sunt în corelație cu modul de alimentație, cu excepția lipsei activității fizice și a fumatului.

Genele și sexul sunt și ele responsabile de dezvoltarea aterosclerozei. Același lucru este valabil și pentru modul de viață – fumatul, supraoboseala, stresul și activitatea fizică redusă. Însă, chiar și atunci când oamenii de știință elimină acești factori, pe planul principal este regimul alimentar ca element indispensabil vieții, care influențează asupra faptului dacă arterele voastre se vor bloca sau inima va ceda.

Cum poate mâncarea opri procesul de blocare al arterelor

Cât de rapid și în ce măsură se vor bloca arterele depinde de alimentele pe care le consumați.

Regimul alimentar corespunzător poate ajuta vaselor sangvine să se mențină deschise, fără cheaguri periculoase și suficient de flexibile încât să servească drept niște canale sănătoase  pentru fluxul sangvin. Alimentația realizează acest lucru luptându-se cu colesterolul și alte grăsimi din sânge influențând asupra factorilor ce duc la cheaguri de sânge.

Chiar dacă v-ați alimentat irațional de la o vârstă fragedă și ați avut probleme de inimă, noile cercertări științifice demonstrează că dacă vă schimbați modul de alimentație acum, puteți preveni potențialele probleme de inimă și să ștergeți urmele de afecțiuni ale arterelor, ajutându-le să-și revină complet. Nu e nici prea devreme, nici prea târziu.

Alimentația este unul dintre factorii de risc  principali de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare. Este în totalitate în mâinile voastre.

Nu vă puneți în pericol sănătatea – începeți să vă alimentați sănătos.

Tot ce trebuie să știm despre colesterol

Cu toții am auzit fraza „colesterolul mărit ucide“, însă știm oare ce ascund aceste cuvinte? Luând în considerare rezultatele statisticilor – fiecare al 2-lea român suferă de colesterol mărit, suntem datori să fim informați despre semnificația și rolul colesterolului pentru sănătatea noastră.

Rezervați-vă 5 minute și citiți acest articol pentru a înțelege ce este colesterolul, de ce depinde nivelurile acestuia, care sunt factorii de risc și cum să ne protejăm.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță grasă produsă de corpul nostru, care se află în lipidele din sânge. Partea cea mai mare a colesterolului din sistemul nostru circulator (75%) este produsă de ficat, iar cealaltă 25% vine de la alimentația noastră.  Colesterolul este indispensabil funcționării normale a organismului. Fiecare celulă a corpului uman conține colesterol. Se află în membranele celulare și majoritatea țesuturilor, ajutând la sintetizarea hormonilor și la producerea vitaminei D.

Colesterolul este bun și rău în același timp. Atunci când are niveluri normale este indispensabil organismului nostru. Însă, atunci când concentrația sa în sânge devine prea înaltă, acesta devine o amenințare tăcută care ne predispune la bolile cardiovasculare.

Colesterolul mărit duce la formarea unor plăci grase în vasele sangvine. Aceste plăci strâmtează vasele sangvine și îngreunează circulația suficientă a sângelui prin artere. Inima poate să nu primească suficient sânge, ceea ce mărește riscul de atac de cord. Fluxul sangvin redus poate duce la infarct.

Conform datelor Organizației modiale a sănătății din 2008, în România, 46.2 % dintre bărbați și 47.9 % dintre femei suferă de colesterol mărit, ceea ce cu alte cuvinte ar însemna –  fiecare al doilea român.

Simptome ale colesterolui mărit

De obicei, colesterolul mărit nu prezintă simptome, și, din acest motiv,  o mare parte dintre persoane nici nu presupun că nivelurile colesterolului ar fi mărit, și, în consecință – există un risc mare de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare

Cum are loc testarea colesterolului

Este recomandat ca toate persoanele de peste 20 de ani să facă analize de colesterol la fiecare 4-6 ani. Aceasta are loc prin intermediul analizei sângelui, care măsoară 3 componente:

 • Colesterol HDL  (colesterol bun)
 • Colesterol LDL  (colesterol rău)
 • Trigliceride

Ce semnifică acești indicatori ai colesterolului?

Diferența dintre colesterol LDL (rău) și HDL (bun)

Pentru început, trebuie să specificăm faptul că colesterolul nu este imobil precum grăsimea din jurul abdomenului. Acesta circulă în sânge, însă nu se poate mișca de sine stătător – deplasarea lui are loc prin purtătorii de grăsimi (lipide) și proteine numite lipoproteine. Lipoproteinele de bază care deplasează colesterolul până și de la celule sunt două la număr. Lipoproteina cu densitatea scăzută este  așa-numitul colesterol “rău” LDL(low density lipoprotein) iar lipoproteina cu densitate ridicată este colesterolul “bun” HDL (high density lipoprotein).

Cu siguranță ați auzit că colesterolul duce la depunerea grăsimilor în artere.  Placa formează artere înguste și mărește riscul de atac de cord, apoplexie și boala arterială periferică. Pe de altă parte, experții afirmă că colesterolul “bun” HDL  acționează ca un agent de curățare, transferând colesterolul LDL departe de artere și înapoi către ficat.Acolo acesta se dizolvă și este curățat din corp.

Colesterolul sănătos HDL poate preveni infarctul și apoplexia. Studiile demonstrează că nivelurile joase de colesterol rău HDL măresc riscul de dezvoltare al bolilor cardiovasculare. Colesterolul HDL nu elimină colesterolul LDL complet ( doar o pătrime sau treime).

 

De ce sunt importante trigliceridele?

Trigliceridele sunt cel mai întâlnit tip de grăsimi din organism, care păstrează surplusul de energie din dieta voastră. Nivelul înalt de trigliceride, în combinație cu colesterolul HDL redus sau LDL mărit este legat de depunerile de grăsimi în pereții arterelor. Aceasta mărește riscul dezvoltării infarctului și a atacului de cord.

De ce depinde nivelul colesterolului

Colesterolul mărit poate fi moștenit, însă, adesea acesta este format în consecință a modului de viață nesănătos. Alimentația corectă și activitatea fizică regulată este cel mai bun mod de prevenire a colestrolului mărit, cât și cel mai eficient „remediu“ pentru reducerea lui.

Factorii de risc

 • Greutatea excesivă și obezitatea– greutatea excesivă este unul dintre cei mai puternici factori de risc ai colesterolului mărit. Persoanele cu indicele de masă corporală mai mare decât 30 sunt supuși riscului formării colesterolului mărit.
 • Dimensiunea taliei – riscul formării colesterolului înalt este în corelație directă cu dimensiunea taliei. Bărbații cu dimensiunea taliei de peste 102 cm și femeile cu dimensiunea de peste  89 cm prezintă un risc înalt de dezvoltare a colesterolului mărit.
 • Alimentația incorectă – consumul frecvent de grăsimi de origine animală și grăsimi trans poate mări considerabil riscul de dezvoltare a colesterolului mărit. Primul pas pe care trebuie să îl facem pentru a ne îmbunătăți colesterolul este să eliminăm toate sursele de grăsimi trans. Pe lângă faptul că alimentația incorectă poate duce la mărirea colesterolului, aceasta este responsabilă și de luarea în greutate, care este și ea un factor de risc.
 • Lipsa activității fizice– Activitatea fizică regulată mărește nivelul colesterolului  „bun“ HDL, în același timp ajutând la mărirea mărimii particulelor ce formează colesterolul rău LDL ,ceea ce îl face mai inofensiv.
 • Fumat – fumatul afectează pereții vaselor sangvine și poate duce și la reducerea nivelului de colesterol bun.
 • Diabet – Nivelul ridicat de zahăr în sânge duce la colesterol LDL ridicat și la colesterol HDL scăzut, afectând și pereții interiori ai arterelor.

Vestea bună este că, factorii de risc de bază a formării colestesterolului mărit sunt controlabili și depinde în totalitate de noi înșine. Iată ce putem face pentru a preveni dezvoltarea colesterolului mărit  – să ne alimentăm corect; să fim fizic activi; să limităm fumatul și să atingem și menținem o greutate sănătoasă.

Prevenirea colesterolului mărit

Aceleași schimbări de sănătate care duc la scăderea nivelului colesterolului mărit vă pot proteja de formarea lui. Prevenirea colesterolului mărit se rezumă la alimentația corectă și activitatea fizică regulată:

 • Consumați multe fructe, legume și produse din cereale și reduceți consumul de sare
 • Limitați cantitatea de grăsimi de origine animală, renunțați la grăsimile trans și consumați grăsimi benefice în cantități moderate
 • Luați-vă adio de la kilogramele în plus și mențineți o greutate sănătoasă
 • Renunțați la fumat
 • Fiți fizic activi cât mai mult postibil. Este suficient să începeți cu mersul pe jos frecvent
 • Limitați consumul de alcool

Prevenirea este cea mai bună grijă de sănătate – începeți chiar astăzi. Respectarea unui regim alimentar potrivit pentru voi, adaptat scopurilor, stării de sănătate și modului de viată vă va ajuta să includeți aceste schimbări în rutina voastră zilnică și să atingeți și să mențineți greutatea dorită, învățând să vă alimentați sănătos.

 

 

Indicele de masă corporală – oare greutatea noastră este în limitele sănătoase?

Adesea comparăm greutatea noastră cu cea a personelor din jur pentru a afla dacă este în limite sănătoase. Adevărul este că, greutatea sănătoasă este diferită pentru fiecare persoană și depinde de mulți factori. Printre aceștia se numără vârsta, sexul, tipul siluetei, densitatea osoasă, masa musculară, înălțimea și starea de sănătate generală.

Aici vine în ajutor indicele de masă corporală  (IMC). Acesta este un reper util, cu ajutorul căruia putem înțelege dacă greutatea noastră este în limitele sănătoase.

Majoritatea dintr noi au auzit de IMC sau BMI (body mass index), însă oare înțelegem cu adevărat ce indică acesta și cum să îl calculăm?

Succint despre indicele de masă corporală:

 • IMC este o măsură pentru o mărime relativă, bazată pe greutatea și înălțimea unei persoane.
 • IMC este o metodă simplă, accesibilă și neinvazivă de măsurare a masei corporale.
 • Factori precum vârsta, sexul, apartenența etnică și masa musculară nu sunt luate în considerare la calculare.
 • În cazul adulților de peste 20 de ani, IMC se formează la utilizarea metodelor standarte de măsurare, indiferent de vârstă și sex.
 • În cazul copiilor și  tinerilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 20 de ani, IMC se formează în dependență de vârsta și sexul copilului.
 • IMC este un indicator sigur al grăsimilor atât pentru adulți, cât și pentru  copii.
 • Așa cum IMC nu măsoară grăsimile corporale direct, acesta nu trebuie să fie utilizat drept instrument de diagnosticare.
 • IMC poate fi folosit drept măsură de urmărire a schimbărilor de greutate și drept instrument de screening pentru identificarea potențialelor probleme de greutate.
 • Un fapt mai puțin cunoscut este că, astronomul și matematicianul belgian  Adolphe Quetelet a creat formula IMC acum 186 de ani ( 1832). Acesta a primit numele curent în 1972 de la Ancel Keys.

Ce este IMC?

Mai pe scurt, IMC este un indicator care determină dacă greutatea voastră este în limite sănătoase conform înălțimii voastre. Este aplicabil pentru majoritatea adulților de peste 20 de ani. Indiciul de masă corporală este utilizată drept instrument de sceening, care arată dacă persoana este subponderală sau supraponderală, dacă suferă de obezitate sau se bucură de o greutate sănătoasă.

Un fapt curios este că valorile IMC nu iau în considerare vârsta și sunt aceleași pentru ambele sexe.

Indicele de masă corporală nu măsoară grăsimile din corp în mod direct, ci, în concordanță cu multe cercetări științifice.   IMC este în corelație cu rezultatele metodelor directe de măsurare a grăsimilor, ceea ce îl face o alternativă simplă și accesibilă.

Totalizând, IMC este un indicator care calculează grăsimile din corpul adulților în dependență de greutatea și înălțimea pe care o dețin.

 

Calcularea indicelui de masă corporală

Pentru a determina IMC-ul fiecărei persoane, este nevoie de înălțimea și greutatea individului. Calcularea IMC are loc după formula următoare : Greutate (kg) / Înălțime (m)2. De exemplu, dacă persoana are greutatea de 80 kg și înălțimea 1.80 m, înălțimea sa la pătrat este 3.24. 80 kg împărțit la 3,24 este IMC – 24,69. Ce înseamnă acest IMC vom afla în continuare.

Puteți afla indicele vostru de masă corporală utilizând testul nostru gratuit. Pe lângă faptul că vă calculează IMC-ul, testul vă va oferi imformații și sfaturi utile ce țin de obiceiurile voastre alimentare.

Este important să cunoaștem că IMC nu este un indicator suficient de precis pentru a fi utilizat drept instrument de diagnosticare. Din cauza acestui motiv, este recomandat de a fi luate în considerare și obiceiurile alimentare ale persoanei, activitatea fizică, starea de sănătate, etc. Exact în același mod procedează specialistul nostru la pregătirea regimurilor alimentare personalizate. Acesta pornește de la IMC-ul personei, însă analizează conform informației adiționale de care dispune, astfel pregătind regimul alimentar potrivit.

 

Clasificarea greutății conform IMC

Conform Organizației mondiale a sănătății, nivelurile IMC sunt clasificare în felul următor:

 Dacă indicele este înafara diapazonului greutății sănătoase al IMC, riscurile pentru sănătate cresc considerabil. Aflați mai multe despre  Obezitate și riscurile ei.

Impreciziile indicelui de masă corporală

Cu excepția greutății și a înălțimii, IMC nu ia în considerare măsurătorile unei persoane (masa musculară, talie, coapse, șold, etc.) Este posibil ca, spre exemplu, un atlet olimpic să aibă aceeași înălțime și greutate pe care o are o persoană care nu este activă din punct de vedere fizic. În acest caz, ei ar putea avea același indice de masă corporală, însă măsurătorile acestora ar fi diferite. Mușchii cântăresc mai mult decât grăsimile. Aceasta înseamnând că, un atlet a cărui greutate este compusă în mare parte de mușchi, va avea același IMC precum o persoană a cărei greutate este compusă din grăsimi.

Un alt exemplu este faptul că două persoane pot avea densitate diferită a oaselor, însă, IMC nu ia în considerare aceasta. O persoană ce suferă de osteoporoză, de exemplu, poate avea un IMC mai mic din cauza greutății oaselor. Acest lucru nu ar înseamnă că are o greutate mai sănătoasă.

Anume din cauza acestor imprecizii, indicele de masă corporală necesită analizat în concordanță cu informații suplimentare, rămânând a fi un indicator de nădejde a greutății sănătoase.

Alimentația echilibrată și conștientă rămâne a fi cea mai bună metodă de menținere a greutății în limitele sănătoase. Dacă IMC-ul vostru este înafara limitei greutății sănătoase, este important să luați măsuri urgente.

var viewPortTag=document.createElement(‘meta’);viewPortTag.name=’viewport’;viewPortTag.content=’width=device-width; initial-scale=1.0; maximum-scale=1.0; user-scalable=0;’;window.parent.document.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(viewPortTag);

Adevărul despre detoxifiere

Dietele de detoxifiere devin din ce în ce mai populare. Probabil ați auzit de nenumărate ori afirmația precum că programele de detoxifiere curăță sângele și elimină toxinele din organism. Sună promițător, însă nu este clar în ce mod funcționează acest lucru, despre care toxine este vorba și dacă într-adevăr  un asemenea regim alimentar este eficient.

Înainte de a începe o dietă de detoxifiere, este important să fiți informați în privința beneficiilor și potențialelor daune. Adevărul este că, în anume situații, dieta de detoxifiere nu doar că nu aduce niciun beneficiu pentru organismul nostru, ci poate avea efecte adverse serioase.

Ce presupune dieta de detoxifiere?

Regimurile alimentare de detoxifiere sunt intervenții dietetice de scurtă durată care au scopul de a îndepărta toxinele și substanțele dăunătoare organismului nostru. Cea mai frecvent întâlnită dietă de detoxifiere include o perioadă de înfometare, urmată de consum  de fructe, legume, sucuri și apă.  Adesea dietele de detoxifiere includ plante, ceaiuri, suplimente alimentare și produse de curățare a intestinului gros. Ce promit și ce ating aceste diete urmează să discutăm în următoarele rânduri.

Ce promit dietele de detoxifiere:

 • Stimulează intestinul gros și eliberarea acestuia de toxine
 • Stimulează eliminarea toxinelor ( prin urină, transpirație și scaune frecvente)
 • Îmbunătățesc circulația sângelui
 • Asigură elemente nutrive corpului

Adesea, programele de detoxifiere afirmă că ajută și în cazul obezității, problemelor de digestie, afecțiunilor autoimune, inflamațiilor, alergiilor, balonării și oboselii cronice. Dacă într-adevăr își îndeplinesc promisiunile – urmează să aflăm în continuare.

 

Ce toxine sunt eliminate cu ajutorul dietelor de detoxifiere?

Dietele de detoxifiere rareori indică toxinele concrete care sunt înlăturate. Corpul nostru are capacitatea de a se curăța într-un mod natural prin intermediul ficatului, fecalelor și a transpirației.

În pofida aceastui fapt, există câteva substanțe chimice care sunt eliminate mai dificil prin aceste procese, inclusiv  poluanții organici persistenți, ftalații, bisfenolul A (BPA) și metalele grele. Acestea se depun în țesuturi sau sânge și corpului îi poate lua câțiva ani pentru a se elibera de ele.

Adevărul este că, există doar câteva demonstrări științifice care confirmă că dietele de detoxifiere într-adevăr duc la eliminarea toxinelor.

Ceea ce putem face este să ajutăm ficatului în lupta cu toxinele, însă dieta cu sucuri și apă nu duce la acest lucru.  Respectarea unui regim alimentar echilibrat este o metodă mai eficientă.

 

Dieta de detoxifie și pierderea în greutate

La momentul de față, numărul cercetărilor asupra dietelor de detoxifiere și a capacității lor de a duce la pierdere în greutate este foarte mic.

Da, cu o detoxifiere drastică putem slăbi rapid și ușor, însă numărul efectelor adverse este mai mare decât cel al beneficiilor. O astfel de pierdere în greutate duce la dereglări metabolice. Dacă într-o săptămână se slăbesc mai mult de 2,5 kilograme, efectul yo-yo este inevitabil.

Slăbitul ca rezultat al unui regim de detoxifiere se datorează în mare parte pierderii de apă și masă musculară, și nu de grăsimi. Anume aceste kilograme se întorc foarte rapid, revenind la vechiul vostru mod de alimentație. Acest tip de dietă nu va duce la rezultate trainice ce țin de slăbit. Pierderea în greutate fără foame este o metodă mai bună de atingere și menținere a greutății dorite.

Ne îmbunătățim sau înrăutățim sănătatea

Fiecare dietă care include doar sucuri de fructe pe durata a câtorva zile nu poate fi benefică pentru organism ( cu excepția cazului în care este realizată cu scopul de tratament prin înfometare, sub supravegherea medicului). Asemenea măsuri extreme duc la pierdere de masă musculară, iar aceasta poate duce la complicații, considerând faptul că inima este unul dintre mușchii principali ai corpului nostru.

De obicei, oamenii care recurg la diete de detoxifiere suferă de vitamine și minerale esențiale. În consecință a proceselor chimice, cantități mari de radicali liberi sunt eliberați de către organism. Rezultatul poate fi stresul oxidativ ( lipsă de oxigen), iar atunci necesitatea de antioxidanți crește considerabil.

Este important să menționăm că dietele care se bazează doar pe consumul de sucuri de fructe și legume ne lipsesc de antioxidanți. Consumând doar sucuri, pierdem până la 40% din polifenolii din ele,  care sunt exact acei antioxidanți importanți.

Cum funcționează dietele de detoxifiere?

Există două păreri opuse în ce privește efectul dietelor de detoxifiere.  Anumite persoane susțin că se simt mult mai energice în timpul și după această dietă. Această stare se datorează eliminării produselor alimentare prelucrate, a alcoolului și a altor substanțe nesănătoase din meniul vostru zilnic. Vitaminele și mineralele pe care le veți primiți de la sucurile proaspete de fructe și legume de asemenea vă pot face să vă simțiți mai bine.

Pe de altă parte, există persoane care susțin că  nu s-au simțit bine în perioada detoxifierii. Aici lucrurile țin de reacția diferită a fiecărui organism.

În concluzie despre detoxificare

Zilnic, într-un mod sau altul, intrăm în contact cu diverse substanțe toxice. În marea majoritate a timpului, corpul nostru lucrează de minune și le elimină fără un ajutor suplimentar. În pofida acestui lucru, dacă începeți un regim alimentar de detoxifiere și vă veți simți mult mai bine – este minunat! Totuși, să nu uităm că aceasta, probabil, nu are nimic de a face cu eliminarea toxinelor, ci pur și simplu cu faptul că consumați mai puțină mâncare nesănătoasă.

Cea mai bună metodă de a ne descurca cu toxinele este previnirea, precum și un regim alimentar sănătos.

Sunt sau nu periculoase ouăle pentru sănătate?

 

În ultimii ani, ouăle au fost identificate drept un aliment cu un conținut ridicat de colesterol, care trebuie evitat cu orice preț. Cu toții știm că, atunci când corpul nostru are prea mult colesterol „rău” (LDL), acesta se poate depozita în artere, ceea ce duce la boli cardiovasculare sau infarct.

În același timp, colesterolul e un component important al tuturor celulelor corpului uman.  El influențează diverse procese ale organismului, cum ar fi cele hormonale.

Mitul despre colesterol și ouă

Majoritatea ar răspunde că ouăle influențează asupra nivelului de colesterol din organism. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute mituri legate de alimentul respectiv. Consumul colesterolului din alimente nu ridică nivelul colesterolului din organism. Motivul pentru acest lucru este faptul că ficatul produce peste 95% din colesterolul din sânge. Atunci când consumăm cereale, zahăr , băuturi carbogazoase sau alte produse bogate în zahăr, acestea se transformă rapid în zaharuri. Aceste zaharuri nu sunt necesare sistemului nostru circulator și din acest motiv se „mută“ în ficat, unde se transformă în grăsimi saturate. Mărirea colesterolului este rezultat al consumului excesiv de cereale și zahăr aproape mereu, nu atât din consumul de ouă și grăsimi.

Colesterolul și grăsimile din albuș și gălbenuș

Într-un ou se conțin aproximativ 200 mg colesterol, întreaga cantitate fiind localizată în gălbenuș. Așa cum consumul zilnic de colesterol recomandat este de 300 mg, multă lume evită gălbenușul și mănâncă doar albușul. Nu e un lucru greșit, albușul e o sursă minunată și sănătoasă de proteine, însă, cu siguranță, în meniul unei persoane sănătoase este loc pentru un ou întreg. Albușul este format în principal din apă  (87%) și proteine (13%), nu conține colesterol și aproape niciun fel de grăsimi. În ultimii ani, s-a demonstrat că două treimi din grăsimile din ouă provin de la așa-numitele nesaturate, care sunt benefice pentru organismul uman.

Sursă bogată de vitamine și minerale

Ouăle sunt o sursă bogată de vitamina A, E și K.  Gălbenușul de ou e unul din puținele alimente care e o sursă naturală de vitamina D.  Substanțele care ne lipsesc din dieta noastră, precum acidul folic, fierul și vitamina B12, pot fi obținute prin intermediul ouălor. Aceste vitamine valoroase acționează benefic asupra întregului organism – asupra vederii, a funcțiilor de regenerare, a sistemului osos și ajută în lupta cu radicalii liberi.

Ouăle sunt folositoare pentru ficat

Pe lângă vitamine, ouăle conțin diverse substanțe folositoare pentru ficat, precum colina, care îmbunătățește memoria și elimină toxinele din ficat.  Trebuie să luăm în considerație faptul că persoanele cu afecțiuni ale ficatului nu trebuie să prăjească ouăle sau să garnisească cu maioneză. Ouăle nu sunt recomandate și persoanelor cu pietre la rinichi.

Un aliment potrivit pentru persoanele fizic active

Un ou de mărime medie conține aproximativ 7 g proteine complete. Aceasta înseamnă că mușchii asimilează mult mai ușor proteinele din ouă, decât cele din carne, de exemplu. Acest lucru fac ouăle un aliment minunat pentru persoanele active fizic, care „hrănesc” o mare masă musculară.

Oule sunt un aliment cu puține calorii, ce topesc grăsimile

În pofida faptului că în ouă se conțin o cantitate mare de colesterol, se conțin doar 80 calorii. Dacă ați auzit că ouăle îngrașă, acest lucru nu e adevărat și sunt prezente frecvent în regimurile Top Forma.  În gălbenuș se conține sulf, care stimulează schimbul de substanțe și ajută procesului de ardere a grăsimilor. Acționează benefic și asupra detoxifierii organismului.  Sulful este important și pentru sănătatea pielii, a unghiilor și a părului.

Ouăle nu măresc riscul de boli cardiovasculare la persoanele sănătoase

Este demonstrat că consumul de ouă în cantități moderate nu mărește riscul de boli cardiovasculare în cazul persoanelor sănătoase. Cantitatea de ouă pe care o putem consuma depinde de cu ce le combinăm, care sunt obiceiurile alimentare și activitatea noastră fizică. O persoană sănătoasă și activă poate mânca câte 3 ouă pe zi în cazul în care nu abuzează de carbohidrați și alte proteine de origine animală. Însă dacă suferiți de diabet sau o afecțiune cardiovasculară, trebuie să fiți atenți la consumul de gălbenuș.

După cum am înțeles, ouăle nu sunt nesănătoase și nu pot fi cauză a unor boli. Problemele apar atunci când nu suntem bine informați și nu cunoaștem limitele. Încercați să atingeți un echilibru. Consumul în exces sau privarea completă ascund pericole, indiferent de ce mâncați. Consumați cu moderație!

Dacă încă nu dispuneți de un regim alimentar personalizat, îl puteți comanda de aici.

Obezitatea și riscurile ei

În zilele de astăzi, una dintre cele mai serioase tulburări metabolice este obezitatea.  De cele mai multe ori, ea este mai des interpretată drept o problemă estetică, decât ca pe o stare ce pune în pericol starea  de sănătate.  Adevărul este că persoanele care suferă de obezitate prezintă numeroase riscuri de apariție a diverselor afecțiuni.

Greutatea excesivă, în special obezitatea, înrăutățeste aproape fiecare aspect al sănătății – de la funcția reproductivă și respiratorie până la memorie și dispoziție. Mărește riscul de dezvoltare a câtorva boli mortale și invalidante, inclusiv diabet, afecțiuni cardiovascule și câteva tipuri de cancer.  Pe scurt – greutatea excesivă reduce calitatea și continuitatea vieții.

Vestea bună este că, pierderea a de la 5 % până la 10% din masa corporală duce la beneficii esențiale sănătății pentru persoanele cu greutate excesivă. Ținem să menționăm că modul sănătos și eficient de slăbit necesită timp și efort – acest lucru trebuie să aibă loc lent, treptat, nu prin înfometare, ci cu un regim alimentar potrivit.

Am adunat în acest articol riscurile de bază ale greutății excesive și a obezității pentru sănătatea noastră. Vedeți care sunt acestea și cum le putem evita:

Obezitatea și diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 este afecțiunea cea mai puternic influențată de masa corporală. Unul dintre primii factori de risc controlabili de dezvoltare a bolii este greutatea excesivă.

Celulele de grăsime, în special în regiunea taliei, secretă hormoni și ale substanțe ce provoacă inflamație. Inflamația, la rândul ei, atunci când nu este o reacție a sistemului imunitar – poate duce la probleme de sănătate.  Acest tip de inflamație poate reduce din rezistența la insulină și modifica modul în care corpul prelucrează grăsimile și carbohidrații. Consecințele sunt nivel de zahăr în sânge redus, diabet și complicații.

Pierderea în greutate poate preveni și încetini începutul de diabet în cazul persoanelor supuse acestui risc.

 

Obezitatea și afecțiunile respiratorii

Astmul și apneea obstructivă de somn sunt afecțiuni respiratorii strâns legate de greutatea excesivă și obezitate.

Depunerea țesutului adipos poate limita diafragma și la rândul său – plămânii, iar depunerea grăsimilor poare reduce elasticitatea cutiei toracice și puterea respiratorie a mușchilor.

Obezitatea mărește riscul de dezvoltare a astmului la femei și bărbați cu 50%.

Obezitatea și bolile cardiovasculare

Greutatea excesivă mărește riscul de dezvoltare a bolii coronariene ischemice, a infarctului și a morții cardiace. Studiile demonstează legătura directă dintre obezitate și factorii de risc menționați anterior. Rezultatele studiilor  arată că persoanele cu greutate excesivă prezintă un risc de dezvoltare a bolii coronariene ischemice cu 32 % mai mare, a infarctului ichemic – cu 22% mai mare, și a obezității –  64%. Nu în ultimul rând, femeile care suferă de greutate excesivă și obezitate sunt cu 62% mai predispuse morții cariace subite.

Pierderea în greutate a 5% – 10 % poate îmbunătăți considerabil sănătatea persoanelor cu greutate excesivă. Acest fapt are loc fiindcă slăbirea duce la micșorarea tensiunii  arteriale, a colesterolului rău (LDL) și a trigliceridelor.

 

Obezitatea, artrita și alte afecțiuni musculo-scheletice

Faptul că greutatea excesivă duce la afecțiuni ale sistemului osos și muscular este unul complet firesc. Obezitatea este strâns legată de afecțiuni precum artrita și osteoartrita șoldului și a genunchilor.

Riscurile enumerate pot fi reduse considerabil menținând o greutate sănătoasă.  Obezitatea este reversibilă, însă, este mult mai dificil să dați jos kilogramele decât să luați în greutate. Prevenirea obezității înseamnă grijă de sănătate. Niciodată nu e prea târziu să începeți să aveți grijă de voi înșivă și să începeți să scrieți povestea propriului succes în lupta cu kilogramele. 

10 motive pentru care să slăbim 10% din greutatea noastră

Dacă nu ați adunat curaj să vă luați adio de la kilograme în anul precedent, noi v-am pregătit câteva motive  pentru care să reduceți greutatea voastră cu  10% în 2018.

Pierderea în greutate а 10% din greutatea voastră curentă vă poate îmbunătăți sănătatea și bunăstarea. Câți dintre voi ați încercat să slăbiți punându-vă scopuri prea mărețe? Anume aceste scopuri nerealiste adesea sunt un adevărat dezastru care vă descurajează.

Spre deosebire de acestea, scopul de a da jos 10% din greutatea vostră este complet realistic. Acestea sunt 9 kg, dacă la momentul de față aveți 90 kg; 7,5 kg, dacă aveți 75 kg și doar 6, dacă aveți 60.  Merită să investiți timp și efort, considerând beneficiile acestei schimbări:

Top 10 beneficii

Dacă sunteți nerăbdători să aflați care sunt primele 10 beneficii ale reducerii greutății cu 10 % asupra sănătății, iată-le care sunt :

10. Tensiune arterială îmbunătățită

9. Sănătatea inimii îmbunătățită și nivel redus al colesterolului

8. Risc redus de diabet

7. O viață sexuală mai bună

6. Un somn mai bun pentru cei care suferă de apnee obstructivă de somn

5. Mai puțină durere în ce privește artrita, boli ale articulațiilor și dureri în partea inferioară a spatelui

4. O respirație mai bună

3. Risc redus de cancer de intestin gros și cancer la sân

2. O vezică biliară mai sănătoasă

1. Mai multă energie

 

Gata de început

Pierderea în greutate a 10% din greutatea voastră cu siguranță va influența pozitiv asupra sănătății și dispoziției voastre, însă, ca orice alt început –  este dificil. Vă propunem câteva sfaturi care vă vor conduce spre noul vostru scop – reducerea a 10% din masa corporală.

 

Controlați porțiile

Dacă doriți să vă schimbați greutatea, trebuie să tindeți spre schimbarea modului în care vă alimentați. Vestea bună este că, dacă învățați să controlați cantitatea porțiilor voastre veți  putea introduce aproape toate alimentele preferate în dieta voastră sănătoasă.

Respectarea unui regim alimentar pregătit special pentru voi ar facilita adaptarea la cantitățile exacte potrivite vouă.

Pierderea în greutate nu trebuie să devină o competiție, ci o călătorie spre formarea și dezvoltarea obiceiurilor sănătoase. Controlul asupra porțiilor consumate rămâne a fi un element cheie.

Vă poate părea greu de crezut, însă folosirea farfuriilor și vaselor mai mici vă va fi de mare folos. Dacă luați masa în oraș, solicitați o pungă pentru acasă chiar înainte de a începe. Puneți o jumătate de porție în pungă și savurați cealaltă parte rămasă. Astfel veți evita mâncatul în exces și veți economisi ceva bănuți – 2 porții la preț de una!

Fiți răbdători – ia ceva timp și efort

După ce ați luat decizia conștientă de a vă lua adio de la kilogramele în plus, nu uitați că aceasta ia timp și efort. Imaginați-vă că vă întoarceți la școală, unde veți învăța lucruri noi. Este un proces pe durata căruia veți înțelege ce cantități puteți consuma fără ca aceasta să fie un impediment pentru slăbit, cât și cât de activi din punct de vedere fizic trebuie să fiți.

Acordați timp necesar procesului și nu încercați să îl includeți într-un mod de viață supraîncărcat. Dacă este nevoie, eliberați-vă temporar de o anumită responsabilitate cu scopul de a dispune de timpul necesar pe care îl puteți dedica programului de slăbit.

Dăruiți-vă mai mult somn

Încercați ca 8 ore de somn să devină o prioritate în viața voastră. Studiile arată că oamenilor cărora nu dorm suficient le ia mai mult timp să piardă în greutate.

Ascultați-vă stomacul – oare cu adevărat sunteți flămânzi?

Este extrem de important să facem diferența dintre un stomac flămând și simpla dorință de a ciuguli ceva, fără a simți cu adevărat foame. Dacă stomacul  „chiorăie “ și vă simțiți slăbiți, atunci corpul vă transmite semnalul că are nevoie de combustibil. Atunci când acest lucru se întâmplă, ascultați-l și oferiți-i corpului elementele nutritive de care are nevoie.

Așa-numita „foame a gurii“ are loc atunci când pur și simplu doriți să consumați ceva, fără a simți foame fizic.  Nu este o problemă dacă ascultați această dorință, însă, încercați să fie în cantități foarte mici fiindcă corpul vostru nu are nevoie de aceste calorii.

Adevărul este că, e foarte simplu să ne lăsăm controlați de această „foame a gurii“. Iată de ce este mai bine să nu mâncăm în timp ce ne uităm la televizor, conducem sau citim. O idee bună este să ne facem notițe, care ne vor ajuta să urmărim când mâncăm fiindcă suntem flămânzi și când o facem fără ca corpul nostru să aibă nevoie.

În noul an vă provocăm să vă dăruiți cu 10 % mai puține kilograme, care este echivalentul a cu 10% mai multă sănătate. Nu uitați că fiecare organism este diferit și are necesități diferite. Dacă nu sunteți siguri cum să faceți schimbările de care aveți nevoie – puteți comanda un regim alimentar personalizat. Urmarea lui și posibilitatea de a ține legătura în permanență cu un specialist în nutriție va facilita schimbarea dorită.

Nucile – ne ajută sau ne împiedică să slăbim?

Suntem siguri că, chiar dacă vă plac nucile, adesea le-ați evitat considerând că acestea ne împiedică să slăbim. Oare este adevărat ?

Adevărul este că nucile sunt extrem de benefice, fiind bogate în substanțe nutritive și antioxidanți.  Însă, conținutul ridicat de grăsimi și calorii le fac să fie evitate de multă lume.

În articolul de față vom afla dacă nucile sunt potrivite atunci când ținem un regim de slăbit, bazându-ne pe cercetări științifice.

Nucile sunt bogate în calorii, însă nu îngrașă

O mână de migdale are un conținut mare de calorii și grăsimi,  iar mulți dintre cei care își doresc să slăbească le evită. Aceștia consideră că nucile îngrașă. Adevărul este că cercetările științifice nu împart aceeași părere. Datele unuia dintre cele mai importante studii științifice în care au participat 373 000 persoane din 10 țări europene diferite arată că consumul de nuci poate reduce greutatea corporală.

Alte studii ale Institutului Național American de Sănătate indică faptul că consumul regulat de nuci nu are nimic de a face cu luarea în greutate. Chiar opusul – poate preveni obezitatea. (123,45).

De exemplu, un asemenea studiu  cercetează dietele a 8 865 bărbați și femei timp de 28 de luni. Datele dezvăluie că cei care consumă 2 sau mai multe porții săptămânal sunt cu 31% mai puțin predispuși îngrășării, comparativ cu cei care nu consumă nuci sau o fac rar.

Nucile pot accelera pierderea în greutate

Conform  cercetărilor științifice, includerea nucilor în dieta noastră nu doar nu împiedică slăbirii, ci și accelerează slăbirea (678910).

Să luăm drept exemplu studiul în care au fost implicați 65 de pacienți care suferă de obezitate sau greutate în exces. O parte din ei au ținut o dietă cu un conținut scăzut de calorii completată cu migdale, iar ceilalți – o dietă cu un conținut scăzut de calorii, completată cu carbohidrați compuși.  Ambele  grupe au consumat aceleași cantități de proteine, colesterol și grăsimi saturate. La finalul celei de-a 24-a săptămâni, persoanele cu migdale incluse în regim au avut o greutate cu  62% mai mică , o circumferință a talie cu 50% mai mică și cu 56% mai puțină grăsime corporală.

Nucile ajută la reducerea poftei de mâncare și măresc senzația de sațietate

Consumul de nuci este strâns legat de apetitul redus și senzația de sațietate. Aceasta înseamnă că, dacă consumați câteva nuci înainte de prânz, vă veți așeza la masă cu un apetit mai redus. (1112).

Pentru a obține mai multă informație vă vom povesti despre un alt studiu care ne-a captat atenția. În cadrul acestuia au participat peste 200 de persoane care au consumat arahide în cantități mici drept o gustare ușoară. Cu siguranță vă veți da seama că, în rezultat, au consumat mai puține calorii în mod firesc pe parcursul zilei. Studiul accentuează că efectul este mai puternic atunci când  arahidele sunt consumate ca o gustare ușoară, nu ca felul principal (13).

Studiul celor de la Loma Linda University School of Public Health  confirmă faptul că nucile pot fi un aliat în lupta cu kilogramele. Specialiștii au constatat că participanții au adiționat aproximativ 2,1 kilograme pe durata perioade de 5 ani de observații. Persoanele care au consumat mai multe nuci au luat în greutate mai puțin decât cei care nu le-au consumat. Aceasta confirmă faptul că nucile nu duc la obezitate.

Nucile sunt parte a regimului alimentar sănătos

În regimurile pregătite de către specialiștii noștri, nucile predomină destul de frecvent în meniul celor care au indicat că le preferă. Și el este de acord că nucile nu sunt interzise într-un regim alimentar de slăbit. Cu toate acestea,  sunt un aliment cu o valoare energetică ridicată. Consumul regulat de nuci ca parte a alimentației complete nu are nimic de a face cu luarea în greutate, ba chiar vă poate ajuta să slăbiți.  Totuși, este important să dețineți controlul asupra porțiilor pe care le consumați. Recomandăm consumul a aproximativ 5-6 nuci pe zi, care sunt suficiente pentru a obține elementele benefice din ele. Le puteți adăuga la micul dejun sau la masa de prânz, însă nu le consumați seara. De preferință este ca nucile să fie crude și nesărate și să evitați arahidele și nucile caju.

După cum vedeți, lucrurile nu sunt mereu așa cum par a fi. Studiile prezentate de noi dezvăluie adevărul din spatele mitului precum că nucile sunt interzise într-un regim de slăbit. Bineînțeles, aceasta este o noutate foarte bună pentru iubitorii darurilor sănătoase pe care ni le oferă natura.

Sindromul metabolic – suntem expuși acestui risc?

 

Sindromul metabolic este un termen pe care îl auzim tot mai des, însă, continuă a fi neînțeles. În pofida faptului că a fost definit abia acum 20 de ani, acesta a devenit aproximativ tot atât de frecvent întâlnit în rândurile oamenilor, precum sunt răcelile obișnuite.  Dacă v-ați confruntat cu termenul de sindrom metabolic, cel mai probabil nu puteți răspunde dacă este o boală sau altceva.

Adevărul este că, sindromul metabolic este un set de 5 factori aflați într-o relație de interdependență, care măresc riscul dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare, diabetului și a atacurilor de apoplexie. Iată de ce este bine să fim informați despre ce presupune sindromul metabolic și cum să ne protejăm.

Top 5 factori de risc

 • Tensiune arterială ridicată ( peste 130/85 mmHg)
 • Nivel ridicat de zahăr în sânge
 • Circumferință mare a taliei
 • Nivel ridicat al trigliceridelor
 • Nivel scăzut de „colesterol bun“ (colesterol HDL )

Dacă trei dintre acești factori sunt prezenți în viața voastră – a venit timpul pentru o schimbare

Dacă suferiți de unul dintre factorii menționați anterior, probabilitatea de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară se mărește considerabil.Totuși, prezența a 3 sau a mai multor factori de risc poate fi diagnosticată ca sindrom metabolic. Aceasta înseamnă că a venit timpul să faceți o schimbare în ce privește modul vostru de viață, pentru a vă bucura din nou de sănătate.

Cine este predispus la dezvoltarea sindromului metabolic?

Persoanele cu grăsime adunată în jurul taliei și rezistență la insulina sunt cele mai expuse riscului dezvoltării sindromului metabolic. Dar asta nu e tot. Riscul crește odată cu înaintarea în vârstă, lipsa activității fizice, moștenirea genetică sau ovare polichistice la femei.

La ce complicații poate duce sindromul metabolic?

Complicațiile la care poate duce sindromul metabolic sunt adesea cronice și serioase. Ele includ :

 • ateroscleroza
 • diabet
 • atac de cord
 • afecțiuni ale rinichilor
 • atac de apoplexie
 • boala ficatului gras non-alcoolic
 • boala arterială periferică
 • afecțiuni cardiovasculare

Schimbarea modului de viață ne va ajuta să ne protejăm

Protejarea de sindromul metabolic este complet posibilă. Ceea ce trebuie să facem este să avem grijă de sănătatea noastră, în special atunci când înaintăm în vârstă.

Alimentația corectă și activitatea fizică regulată rămân a fi cele mai bune metode de prevenire. Menținerea unei circumferințe normale a taliei este de o importanță deosebită, cât și mențirea unei tensiuni arteriale și nivel de colesterolul normal. Astfel cu siguranță vom reuși să reducem șansele sindromului metabolic.

Mâncatul conștient și activitatea fizică regulată sunt extrem de importante

Încercați să includeți multe fructe, legume și cereale în meniul vostru. Exercițiile fizice zilnice de asemenea sunt o metodă excelentă de prevenire.  Acestea vă vor ajuta să normalizați tensiunea arterială, cât și nivelul zahărului în sânge și colesterolul. După cum vedeți, menținerea unei greutăți sănătoase este un element cheie în prevenirea sindromului metabolic.

Spuneți „da“ controlului medical

Nu în ultimul rând, să nu uităm că prevenirea sindromului metabolic necesită și analize medicale de laborator. Diagnosticul precoce va reduce considerabil complicațiile pe termen lung.

În zilele de astăzi, sindromul metabolic devine din ce în ce mai răspândit, drept consecință a creșterii procentului de obezitate în rândul adulților. Să nu fiți surprinși de faptul că metoda de bază de prevenire a factorilor de risc care duc la sindromul metabolic este schimbarea modului de viață. Faceți mișcare, aruncați produsele nesănătoase din frigiderul vostru și dăruiți-vo o schimbare care vă va face să savurați viața sănătoși și cu zâmbetul pe buze.