Cadouri pentru sănătate!

„Ce cadouri să oferiți celor apropiați?“ Anul acesta este unul diferit, nu ne dorim altceva decât să fim sănătoși, atât noi cât și familia și cei apropiați nouă. Așa că îți recomandăm cateva idei de cadou, potrivite pentru sănătatea noastră, cu care veți reuși, pe de-o parte, să îi incântați pe cei dragi, iar pe de altă parte să îi ajutați să aibă grijă și să își mențină sănătatea:

Ceai de calitate și accesorii pentru prepararea acestuia

Ceaiul este sinonimul căldurii și al stării de liniște – cadoul perfect, în special pentru Sărbătorile de iarnă. Alegeți diferite tipuri de ceai pentru apropiații voștri și scrieți-le urări de bine. De exemplu : “Îți doresc energie nesfârșită în anul ce urmează.” Selectați și o cană frumoasă, ceainic sau alt accesoriu pentru ceai și cu siguranță îi veți bucura pe cei dragi vouă.

Voucher pentru un regim alimentar personalizat

La baza sănătății noastre se află o alimentație corectă. Aproape fiecare persoană își promite că, începând cu noul an, va începe să mănânce sănătos. Din nefericire, puțini fac acest pas, dacă nu dispun de sprijin din partea unui specialist și de indicații exacte. Oferind un voucher pentru un regim alimentar personalizat, dăruiți cheia către îndeplinirea dorinței de a ne hrăni sănătos.
Regimul alimentar nu este destinat doar persoanelor cu probleme de greutate – pe lângă faptul că ne ajută să atingem și să menținem greutatea dorită, acesta ne ajută să ne dezvoltăm obiceiuri alimentare sănătoase.

Accesorii pentru sport acasă

În ziua de azi, pentru că majoritatea sălilor de sport sunt închise sau nu reprezintă un mediu sigur, care să ne poată proteja sănătatea, accesoriile pentru sport acasă pot fi una dintre cele mai interesante idei de cadou prin care îți arăți grija față de sănătatea celor dragi. Puteți alege o saltea pentru Yoga, elastice pentru antrenament acasa, gantere sau un echipament sportiv. Oricine va primi un astfel de cadou îl va folosi cel puțin o dată, ceea ce poate fi suficient ca să “îl atragă” și să continue. O activitate fizică regulată este o parte importantă în grija pentru sănătatea noastră. Persoanele care fac mișcare în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta boli cronice, se bucură de o stare de dispoziție bună și sunt pline de energie. Oferind accesorii pentru îmbunătățirea activității fizice, veți dărui sănătate, stare de bine și multă energie.

Coș cu legume și fructe exotice

Unul dintre cele mai simple moduri de a ne asigura că ne alimentăm sănătos îl reprezintă consumul de fructe și legume de diferite culori. Fiecare culoare a fructelor și legumelor reprezintă un element nutritiv diferit.
Majoritatea oamenilor au tendința de a se limita la aceleași fructe și legume și evită experimentarea de gusturi noi. Aceste experimente sunt foarte benefice pentru sănătate. Bucurați-vă apropiații cu un coș cu fructe și legume atipice și ajutați-i să facă pasul către diversificarea meniului. Puteți include Fructul Dragonului (Pitaya), Carambola, Morcovul Violet, Roșia Neagră și multe altele.

Sticla cu apă

Ca să fim sănătoși și în Top Formă, este esențial să bem o cantitate suficientă de apă. Ce poate fi mai frumos decât să dăruiți celor dragi un accesoriu ca acesta, care să îi ajute să își formeze bunul obicei de a bea apă în mod regulat. O sticlă pentru apă cu design plăcut este un cadou care poate fi luat oriunde – la birou, acasă, în mașină ori la plimbare.

Fiți inovativi de acest Crăciun – dăruiți sănătate, atât vouă, cât și celor dragi!

Acum puteți comanda voucherul-cadou oferit de Top Forma – cadoul perfect de Crăciun. Aflați mai multe despre voucherele-cadou și programul personalizat de Top Forma aici >>

Cum funcționează dietele moderne?

 

Nu există o dietă universală, pentru că fiecare persoană este diferită. E adevărat că puteți pierde în greutate respectând orice nouă dietă la modă, dar ce se întâmplă după aceea? Vi se propune următoarea dietă-minune pe care să o încercați, în speranța că va fi ultima. Apoi urmează alta, chiar mai miraculoasă decât ultima, și apoi a patra, a cincea și astfel ajungeți să cunoașteți toate dietele care sunt populare, însă niciuna nu vă cunoaște pe voi!

Nu este dificil să urmați o dietă, știind că o faceți doar pentru o perioadă limitată de timp (90 de zile, o lună, două săptămâni etc.). Atitudinea celor care urmează o astfel de dietă este: “Pot s-o fac, doar X zile rămase și am terminat“. Cu alte cuvinte, “îndurați”. Aceasta este capcana. După ce “chinul” s-a terminat, sunteți cu X kg mai slabi și cu răbdarea epuizată. Vă întoarceți la vechile obiceiuri alimentare și, în consecință – la vechea greutate…

Înfometarea

Dietele la modă sunt populare pentru că vă “ajută” să slăbiți. Dar cu ce preț? De multe ori, prețul este chiar sănătatea voastră. Cea mai simplă metodă este înfometarea – este simplu – consumați mai puține calorii decât o faceți în mod normal. Exact pe acest lucru se bazează dietele la modă – într-un fel sau altul vă fac să vă înfometați. Diminuarea drastică a consumului zilnic de calorii duce la pierderea în greutate, însă poate aduce cu sine și pierderea masei musculare și poate cauza daune serioase sănătății, în special acum, în condiții de pandemie. Cel mai inofensiv efect secundar al dietelor periculoase este încetinirea metabolismului. Respectarea unor astfel de diete atât de restrictive poate duce la săderea imunității și a funcțiilor de apărare ale organismului.

Da, este adevarat că suntem nevoiți câteodată să reducem drastic porțiile de mâncare pentru a ne atinge obiectivele, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne înfometăm, ci înseamna că trebuie sa mâncăm atât cât ne este necesar. Un regim alimentar sănătos se recomandă în funcție de starea de sănătate a individului si de stilul său de viață. Tocmai de aceea specialiștii noștri pregătesc în mod personalizat regimul clienților, pe baza completării unui chestionar, care se referă nu numai la obiectivele de atins, ci și la starea d-voastră de sănătate, nivelul de activitate fizică, vârstă și mulți alți factori importanți care influențează  cantitatea alimentelor de care aveți nevoie în regim. Vezi chestionarul>>

Efectul Yo-Yo

Dacă după respectarea unei diete populare te întorci la vechile obiceiuri, atunci și kilogramele de care ai reușit să scapi se vor întoarce, iar efectul Yo-Yo va fi inevitabil. Pentru a pastra greutatea, dieta trebuie să devină stilul tău de viață. Alimentația sănătoasă – în mod regulat, moderat și de calitate este singurul mod în care puteți să fiți siguri că vă puteți păstra greutatea dorită.

Lipsa diversității

Dacă o dietă pe care o alegeți vă recomandă să excludeți din meniu o serie de alimente sau să consumați doar un anumit tip de mâncare, ar trebui să vă întrebați daca aceasta este benefică pentru sănătatea d-voastră. Pentru a asimila intregul set de vitamine, minerale și nutrienți, corpul nostru are nevoie de o varietate de alimente pentru a funcționa în condiții normale. Dietele sănătoase nu vă interzic consumul de alimente, ci vă învață. Nu vă recomandă ce să nu mâncați, ci vă învață când și cât să o faceți. În acest tip de dietă, toate alimentele sunt permise, atâta timp cât nu vă afectează sănătatea. Secretul constă în a fi consumate în mod regulat și moderat. Tocmai de aceea, în cadrul programelor recomandate de Top Forma nu există restricții la alimente, iar în ziua liberă puteți mânca orice, doar să nu vă afecteze starea de sănătate. Aflați mai multe despre programele si regimurile noastre.

Boli

Decizia de a urma o dietă oarecare poate să fie periculoasă pentru cei cu anumite probleme de sănătate, pentru mamele care alăptează sau femeile însărcinate. Dacă suferiți de gastrită, colită, diabet, rezistență la insulină, aveți un nivel ridicat de colesterol, psoriazis, afecțiuni ale glandei tiroide, atunci trebuie să vă adaptați dieta la problemele d-voastră de sănătate și nu se recomandă sub nicio formă să urmați una dintre dietele populare cunoscute. Dacă suferiți de una dintre aceste afecțiuni, specialiștii noștri vă vor face recomandări specifice și vor adapta regimul în concordanță cu boala. Nu trebuie decât să completați chestionarul și să menționați, acolo unde este cazul, care sunt problemele de sănătate. Către chestionar<<

Menținerea unei diete diversificate și echilibrate este extrem de importantă pentru a pastra sistemul imunitar puternic, de aceea specialiștii nu recomandă dietele restrictive, înfometarea sau excluderea anumitor alimente din meniu, în special acelor persoane care sunt predispuse la infecții virale.

Cura de slăbire sănătoasă – CUM?

Dacă vă doriți să eliminați kilogramele în plus o dată pentru totdeauna și să vă îmbunătățiți starea de sănătate – dietele populare nu sunt o soluție pentru a atinge acest obiectiv. În loc să vă lăsați tentat de rezultatele rapide pe care le oferă o dietă restrictivă, mai bine v-ați gândi ce puteți schimba în alimentația d-voastră pentru a obține pentru totdeauna greutatea dorită.

Respectând regimul, conceput special pentru d-voastră, ținând cont de starea de sănătate, obiective și preferințele culinare, treptat veți ajunge să învățați să vă hrăniți corect. În momentul în care alimentația corectă devine un mod de viață, veți reuși să vă mențineți în formă în mod natural și fără niciun efort. Veți ajunge să decideți singuri cum, cât și când trebuie să mâncați, decizie care va veni din interior, din dorința de a trai și a te simți sănătos. Vă puteți comanda aici regimul alimentar personalizat.

Regimul personalizat – Principii

În cadrul programelor Top Forma, specialiștii vă concep meniul în așa fel încât să asimilați toți nutrienții de care aveți nevoie în fiecare zi. Regimul d-voastră va conține doar alimentele pe care le agreați, în cantitatea și consistența care să va ajute să vă atingeți obiectivul, fără să vă priveze de cele mai importante vitamine. Astfel că, vă veți atinge obiectivul fără riscuri și fără să vă afecteze sănătatea. Pentru mai multe detalii, vezi aici un exemplu de meniu zilnic.

Cum și de ce te ajută să slăbești un regim personalizat?

În cadrul programelor Top Forma, secretul este în personalizare, deoarece aportul de energie calorică și raportul dintre grăsimi, carbohidrați și proteine ​​sunt determinate în funcție de starea de sănătate și de obiectivele d-voastră. Metodologia noastră se bazează pe concepte demonstrate de accelerare a metabolismului. În aceste programe nu există alimente interzise, însă unele dintre ele pot fi consumate doar într-o anumita zi – “Ziua Liberă”. Regimurile pregătite de către specialiștii noștri se bazează pe metode sănătoase de slăbit, astfel încât pierderea în greutate să fie controlată și menținută, pentru a evita obținerea efectului Yo-Yo.

Avantajele regimului personalizat:

 • Regimul conceput special pentru d-voastră nu vă interzice nimic – ci vă învaţă. Nu vă spunem ce să nu mâncați, ci când şi cât să consumați. În cadrul programelor noastre, toate alimentele care nu dăunează sănătății sunt permise. Secretul este de a le consuma regulat şi moderat.
 • În cadrul programelor noastre, nu vă veți înfometa – pentru că regimul va fi conceput în concordanță cu cantitatea de alimente de care aveți nevoie. Pierderea greutății în mod sănătos este pentru totdeauna. Modul recomandat de pierdere în greutate este încet si stabil – aproximativ 1 – 1.5 kg pe săptămână. Aceasta este regula slăbirii sănătoase şi ne ajută să slăbim controlat şi să menţinem kilogramele dorite, evitând efectul yo-yo.
 • Vă veți îmbunătăți starea de sănătate. Persoanele care au urmat un regim personalizat ne-au mărturisit că au căpătat mai multă energie, tensiunea arterială s-a normalizat, glicemia a intrat in limite normale, iar colesterolul rău s-a diminuat.

 

Experiențe personale care au avut rezultate după urmarea unui regim personalizat

Am selectat o mică parte dintre poveștile de succes împărtășite de clienții noștri care au urmat o dietă personalizată cu un program Top Forma:

Planul de alimentație este atât de ușor de urmat, încât nu am simțit că respect o dietă. M-a ajutat să devin mai organizat cu mesele și să nu mai pierd timp și energie întrebându-mă ce să mănânc. Am pierdut 6 kg, fără a simți că mă înfometez în vreun moment. Soția și prietenii mei sunt impresionați de rezultatele pe care le-am obținut. Doar o lună în care am ținut acest program m-a făcut un om mai bun, iar acum pot să-mi imaginez ce schimbări fantastice se pot produce când voi trece la următorul nivel și voi alege un plan și mai complex.” Alin B. A pierdut 6 kg în 1 lună.

Mă numesc Elena. Ani la rând m-am îngrășat și am ajuns la 95 kg. Prietena mea, care slăbise vizibil, mi-a spus că urmează un regim pregătit de la Top Forma și am decis să încerc. Deja de trei luni țin regimul și am slăbit cu 10 kg – de la 95 kg la 85 kg. Schimbarea e vizibilă. Colegele mele mă încurajează. Mulțumesc echipei Top Forma pentru o comunicare eficientă, corectă și utilă. Mulțumesc specialistului pentru empatia de care a dat dovadă, pentru regimul sănătos și de calitate pe l-a pregătit, pentru întreaga muncă și pentru felul în care regimurile sunt în conformitate cu starea psihologică a fiecăruia. Intenționez să continui să mănânc în acest mod, care deja a devenit pentru mine un mod de viață. Recomand celor care sunt nehotărâți să facă primul pas. Sunt convinsă că nu vor regreta, ci dimpotrivă. – își vor face un mare bine. Vă doresc succes și o comunicare la fel ca cea a Top Formei, și anume – grijă, receptivitate, educație și iubire. Fiți sănătoși!” Elena. Minus 10 kg în 3 luni.  Vezi alte povești de succes>>

Așadar, pentru a slăbi în mod sănătos, este nevoie să vă hrăniți corect, pentru a descoperi un regim alimentar normal. Dietele din popor cunoscute nu vă pot recomanda acest lucru. Ba chiar dimpotrivă – vă determină să depindeți de ele, fără măcar să vă cunoască problemele și preferințele. Pe de altă parte, respectarea unui regim conceput special pentru d-voastră presupune o comunicare permanentă cu specialiștii nostri, care vă ajută să descoperiți cum să vă hrăniți și să căpătați obiceiuri alimentare sănătoase. Urmând un astfel de regim, treptat veți începe să vă hrăniți corect. Iar corect înseamnă în mod regulat și moderat. La finalul programului, veți fi capabil să decideți singuri cum, cât și când să vă hrăniți. Ce preferați – să vă adaptați rutina zilnică la o dietă oarecare sau să aveți un regim conceput pentru d-voastră în funcție de obiceiurile zilnice? Completați chestionarul și începeți încă de pe acum >>

 

OBEZITATEA ȘI FORMA SEVERĂ DE CORONAVIRUS

Pentru mulți dintre clienții noștri, greutatea excesivă este o problemă estetică cu care luptă pentru a arăta mai bine. Cu toate acestea, supraponderalitate reduce calitatea vieții ascunzând nenumărate riscuri și afectând toate aspectele sănătății – de la funcția reproductivă și respiratorie până la memorie și dispoziție.

Este demonstrat că supraponderalitatea crește riscul de afecțiuni serioase precum diabet, probleme cardiovasculare și unele tipuri de cancer. De la începutul pandemiei, numeroase studii au identificat supraponderalitatea și obezitatea ca fiind unul dintre factorii de risc  principali în cursul sever al COVID-19.

Acesta este motivul pentru care astăzi acordăm atenție specială acestui subiect, nu pentru a provoca panică suplimentară, ci pentru a informa cu privire la gravitatea problemei și pentru a oferi soluții concrete. Scăderea cu 5% până la 10% din greutatea corporală în cazul persoanelor supraponderale duce la beneficii semnificative pentru sănătate și poate afecta semnificativ modul în care organismul luptă împotriva coronavirusului.

 

Sunt supraponderal?

De multe ori comparăm greutatea noastră cu cea a persoanelor din jurul nostru pentru a evalua dacă se află în limite sănătoase. Adevărul este că noțiunea de greutate sănătoasă este diferită pentru toată lumea. Depinde de mulți factori precum vârsta, sexul, silueta, densitatea osoasă, masa musculară, înălțimea și starea generală de sănătate. Un instrument comun de screening care determină dacă o persoană are o greutate sănătoasă este așa-numitul indice de masă corporală IMC sau BMI (Body Mass Index).

IMC este un indicator care determină dacă greutatea voastră se încadrează în limitele sănătoase, utilizând înălțimea și greutatea pentru a calcula grăsimile la adulți. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește „supraponderalitatea fiind prezentă la persoanele un indice de masă corporală între 25 și 29,9 și „obezitatea” – la persoanele cu un indice de masă corporală de peste 29,9. Puteți verifica cu ușurință indicele de masă corporală folosind testul nostru gratuit. Cu excepția IMC, testul vă va oferi informații și sfaturi cu privire la obiceiurile voastre alimentare.

Alimentația echilibrată și conștientă rămâne a fi cea mai sigură modalitate de a menține indicele de masă corporală în limite normale și, prin urmare, sănătatea noastră. Dacă indicele vostru de masă corporală depășește limitele sănătoase, este important să luați măsuri cât mai curând posibil. Vedeți cum vă putem ajuta să slăbiți permanent și sănătos >>

 

Greutatea excesivă, obezitatea și coronavirusul – care este legătura?

Probabil cunoașteți că vârsta este unul dintre factorii de risc principali ai unui curs sever de coronavirus. Cu toate acestea, din ce în ce mai multe studii recente indică un alt  factor de risc mai puțin cunoscut – supraponderalitatea. Până de curând, medicii nu erau conștienți de legătura dintre kilogramele în plus și evoluția complicată a COVID-19. Abia de curând, medicii și oamenii de știință din întreaga lume au avertizat cu privire la efectele serioase pe care supraponderalitatea și obezitatea le pot avea asupra persoanelor cu coronavirus, în special la pacienții mai tineri.

Unul dintre studiile recent publicate este cel de la Universitatea din Carolina de Nord, care arată că pacienții obezi sau cu IMC peste 30 prezintă cel mai mare risc de COVID-19 sever.  Aceștia au cu 113% mai multe șanse de a fi spitalizați după infecția cu coronavirus, cu 74% mai multe șanse de a fi admiși la secția de terapie intensivă și  prezintă un risc cu 48% mai mare de deces din cauza unui curs complicat al bolii.

Un alt studiu ** din Statele Unite arată că 77% din aproape 17.000 de pacienți spitalizați cu Covid-19 erau supraponderali (29%) și obezi (48%).

* Un studiu publicat luna trecută, efectual pe un eșantion de 340.000 de spitalizări cu COVID-19 în Anglia, arată o creștere a spitalizărilor persoanelor supraponderale, cel mai mare număr de spitalizări având persoanele cu un IMC de peste 35. Autorul studiului, Mark Hammer de la Universitatea College, a declarat: „Mulți oameni nici măcar nu își dau seama că sunt supraponderali și că sunt supuși unui risc mai mare de a avea o formă severă de coronavirus”.

 

Care sunt cauzele?

Supraponderalitatea prezintă numeroase riscuri pentru sănătate. Un procent mare de persoane supraponderale prezintă alte comorbidități, cum ar fi probleme cardiovasculare, diabet, boli pulmonare, care sunt un factor de risc al unui coronavirus sever. Acest grup de persoane cel mai adesea pot suferi de sindrom metabolic, în care sunt prezente niveluri crescute de zahăr din sânge, grăsimi și tensiune arterială.

Prezența mai multor grăsimi

Grăsimea subcutanată din jurul taliei, observată la persoanele supraponderale și obeze, comprimă diafragma și astfel este redus fluxul de oxigen. La rândul său, fluxul redus de oxigen determină agravarea stării persoanei infectate cu COVID-19.

Îngroșarea sângelui

La persoanele supraponderale, este observat un proces de perturbare a coagulării sângelui. Au fost raportate formări de cheaguri și tromboze la pacienții cu COVID-19, cu un efect mai sever la persoanele supraponderale.

 

Sistem imunitar

Sistemul imunitar joacă, de asemenea, un rol cheie în cursul îmbolnăvirii cu coronavirus. La persoanele supraponderale, din cauza cantității mai mari de celule adipoase, sistemul imunitar devine mai puțin eficient în lupta cu virușii. „Problema nu constă doar în capacitatea redusă a celulelor imunitare, ci și în reducerea numărului acestora.”’ Astfel a comentar Melinda Beck, care studiază obezitatea și imunitatea la Universitatea din Carolina de Sud. „Greutatea sănătoasă stă la baza unei bune imunități – supraponderabilitatea, precum și subponderalitatea afectează funcția imunitară”, comentează unul dintre specialiștii noștri, dr. Raina Stoyanova.

 

CUM SĂ REDUCEM RISCUL?

Cele mai bune  metode de protecție împotriva coronavirusului sunt distanța socială, purtarea măștii, menținerea unei igiene corecte și susținerea funcției sistemului imunitar. O modalitate de a face acest lucru este printr-o dietă completă, variată și echilibrată și menținerea unei greutăți sănătoase.

Nu trebuie să căutați rezultate rapide și schimbări drastice. O modalitate sănătoasă și eficientă de a slăbi necesită timp și atenție – acest lucru trebuie să aibă loc treptat, nu prin înfometare –  ci cu o dietă adecvată. Aflați mai multe despre programele Top Forma >>

Activitatea fizică și pierderea în greutate – chiar și câteva kilograme – vor îmbunătăți sănătatea metabolică a persoanelor obeze sau supraponderale. Merită să depuneți puțin efort și să pierdeți câteva kilograme.

Pe lângă faptul că veți reduce semnificativ riscul de a dezvolta complicații, veți obține multe alte beneficii. Unele dintre efectele pozitive pe care ni le împărtășesc clienții noștri sunt: ​​reglarea tensiunii arteriale, reducerea colesterolului rău, creșterea energiei, precum și încredere în sine crescută. Citiți poveștile acestora de succes aici >>

 

 

Surse *Overweight, obesity, and risk of hospitalization for COVID-19: A community-based cohort study of adults in the United Kingdom. Mark Hamer,  Catharine R. Gale, Mika Kivimäki, and  David Batty ** Descriptive epidemiology of 16,780 hospitalized COVID-19 patients in the United States, Shemra Rizzo, Devika Chawla, Kelly Zalocusky, Daniel Keebler, Jenny Chia, Lisa Lindsay, Vincent Yau, Tripthi Kamath, Larry Tsai

Totul despre colagen

Colagenul este o proteină cunoscută pentru proprietățile sale de înfrumusețare. Este responsabil de menținerea structurii pielii, tendoanelor și ligamentelor, precum și a sănătății sistemului osos. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, corpul nostru începe să producă din ce în ce mai puțin colagen și începem să ne întrebăm dacă avem nevoie de suplimente alimentare. Aflați mai multe despre beneficiile și efectele secundare ale consumului de colagen, despre alimentele care cresc producția acestuia în corpul nostru, care sunt grupurile de risc și multe alte răspunsuri la întrebările dvs.

 

Tipuri de colagen și funcția lor

Corpurile noastre conțin 16 tipuri de colagen, principalele fiind colagen de tip I, II, III și IV. Colagenul de tip I, care ocupă aproximativ 90% din producția totală de colagen din corpul nostru, are rolul de a menține structura pielii, a oaselor, a dinților și a țesuturilor conjunctive. Alte funcții îndeplinite de alte tipuri de colagen includ menținerea structurii arterelor, mușchilor și organelor. Dacă aruncăm o privire asupra originii cuvântului „colagen” –  grecescul „kolla”, care înseamnă „lipici”, putem concluziona că colagenul,precum lipiciul, ține corpul nostru și org, oferind structură.

 

Alimente care contribuie la producerea de colagen

Dacă doriți să măriți producerea de colagen în corpul vostru, primul lucru pe care trebuie să îl luați în considerare este dieta voastră. Dieta noastră are influențează asupra producției de colagen. Dr. Raina Stoyanova, nutriționist și specialist Top Forma ne împărtășește:

”Drept consecință a unei alimentații neechilibrate, oamenii suferă adesea de o lipsă de aminoacizi necesari producerii de colagen. O dietă bogată în zahăr și carbohidrați rafinați este considerată una dintre cauzele principale ale carenței de colagen. Aminoacidul prolină joacă un rol extrem de important în procesul de sinteză a colagenului.”

Supa concentrată de oase, carnea, peștele și proteinele sunt surse excelente. Puteți începe pregătind supă concentrată de oase pe care să o utilizați în tot felul de rețete, cum ar fi supe, tocănițe și sosuri – supa va conferi aromă meselor și va ajuta corpului vostru să sintetizeze colagenul în același timp.

Pentru vegani sau vegetarieni, creșterea producerii de colagen poate fi mai dificilă, însă absolut posibilă cu ajutorul vitaminelor și mineralelor. Studiile arată că vitamina C este extrem de importantă atunci când vine vorba de creșterea producerii de colagen. Asigurați-vă că mâncați suficiente citrice precum portocale și grapefruit, cât și legume precum roșii și ardei.

Usturoiul este o sursă excelentă de sulf, un mineral cheie în sinteza colagenului. Studiile arată că vitamina A poate stimula producția de colagen la vârstnici. Acesta este sintetizat prin consumul de carne de vită, ficat de cod și surse vegetale precum morcovi și cartofi dulci.

Având în vedere că o dietă săracă în nutrienți influențează negativ asupra producției de colagen, efectul acestor alimente poate fi intensificat prin reducerea zahărului și a carbohidraților rafinați.

Alimentația necorespunzătoare este unul dintre principalele motive ale îmbătrânirii rapide a corpului. O schimbare a dietei este extrem de importantă dacă vrem să arătăm și să ne simțim mai tineri. Regimurile Top Forma vă garantează o varietate de elemente nutritive valoroase, care vor avea grijă de sănătatea și aspectul vostru. Aflați mai multe despre programele noastre și  ce includ acestea aici >>

 

Factori care reduc producerea de colagen

Odată cu înaintarea în vârstă, corpurile noastre încep să producă mai puțin colagen. Cu toate acestea, acesta nu este singurul factor care poate reduce nivelul colagenului în corpul nostru. Carența de vitamina C strâns legată de scăderea producerii de colagen. Studiile in vitro asupra celulelor fibroblaste arată că colagenul este dependent de vitamina C, care stimulează producția acestuia. Este demonstrat științific că vitamina C ajută la prevenirea și îmbunătățirea simptomelor asociate cu probleme ale pielii precum arsurile solare, cicatricizarea excesivă, regenerarea lentă a rănilor, hiperpigmentarea și ridurile. Dacă dorim să ne asigurăm o producere mai ridicată de colagen, este important să ne asigurăm că oferim corpului nostru cantitatea necesară de vitamina C.

Zahărul și carbohidrații rafinați sunt un alt factor care dăunează colagenului – prea mult zahăr poate provoca procesul de glicare,  ceea ce duce la îmbătrânirea prematură. Fumatul poate afecta producția de colagen – nicotina poate cauza constricția vaselor de sânge, ceea ce duce la reducerea fluxului sanguin. Fumatul poate accelera procesul de îmbătrânire a pielii și poate duce la riduri, piele uscată și decolorare. Expunerea excesivă la razele ultraviolete dăunează colagenului și elastinei, ceea ce face protecția solară extrem de importantă. O altă cauză a producerii reduse de colagen este o serie de boli autoimune în care sistemul imunitar al corpului atacă țesutul sănătos.

Dehidratarea este una dintre principalele cauze ale pierderii elasticității pielii și apariției ridurilor. Apa ajută mușchilor să funcționeze normal și ne salvează de pielea lăsată – celulele îngustate sunt „întreținute” de apă, care face pielea sănătoasă și elastică. Cantitatea de apă trebuie mărită dacă faceți sport sau pe timp de caniculă. În regimurile noastre, apa este un factor important care accelerează arderea grăsimilor.

 

Simptome ale scăderii producerii de colagen

Având în vedere că colagenul este responsabil de menținerea structurii și sănătății pielii, aspectul nostru depinde de sinteza acestuia. Atunci când cantitatea de colagen este redusă, putem observa semne precum riduri, celulită, păr deteriorat, dureri musculare și articulare.

 

Avantajele suplimentelor alimentare cu colagen

Suplimentele cu colagen sunt produse bine reclamate care susțin că îmbunătățesc aspectul pielii și al părului, sănătatea oaselor, a sistemului digestiv, a inimii, precum și ameliorează durerile articulare. Deși unele dintre aceste beneficii enumerate sunt demonstrate științific,  altele dispun de puține sau insuficiente cercetări care să susțină eficacitatea acestora. Numeroase studii arată că suplimentele alimentare pot îmbunătăți problemele de pielii, cum ar fi uscăciunea și ridurile, prin creșterea procolagenului de tip I, precum și a altor proteine, cum ar fi fibrilina și elastina. Studiile arată că suplimentele de colagen pot avea efecte antiinflamatorii în afecțiuni precum dermatita atopică (eczema). Cu toate acestea, contrar afirmațiilor, suplimentele de colagen nu au niciun efect demonstrat științific în tratamentul acneei. Suplimentele de colagen sunt utilizate pentru tratarea simptomelor osteoartritei, având capacitatea de a reduce rigiditatea și durerile articulare. Cu toate acestea, nu există dovezi suficiente care să susțină faptul că suplimentele de colagen pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv, a inimii sau a creierului.

 

Doza recomandată de colagen

Doza potrivită, precum și durata cursului trebuie să fie stabilite de un specialist. Doza corectă depinde de tipul de colagen și de obiectivele cursului cu acest supliment alimentar. De exemplu, doze mai mici de 2,5-10 * g sunt utilizate pentru a îmbunătăți problemele pielii precum ridurile și uscăciunea, iar doze de peste 10 g sunt utilizate pentru a îmbunătăți simptomele osteoartritei.

 

Efectele secundare ale suplimentelor alimentare cu colagen

Suplimentele alimentare cu colagen sunt tolerate bine de persoanele sănătoase. Cu toate acestea, pentru a evita efectele secundare, trebuie să luați decizii informate cu privire la doză și produs, după consultarea unui specialist. Produsul trebuie să fie testat și selectat în funcție de starea de sănătate și intoleranțele individului. Suplimentele cu colagen conțin alergeni precum ouă, pești și alte surse marine. Efectele secundare pot include un gust neplăcut în gură, disconfort la nivelul stomacului și diaree.

 

Suplimente de colagen și sarcină

În timpul sarcinii, multe femei tind să ia măsuri pentru a crește elasticitatea pielii, cu scopul de a preveni vergeturile de după naștere. Deoarece nu există dovezi suficiente că suplimentele de colagen sunt sigure pentru mamă și făt, mulți medici rămân sceptici cu privire la utilizarea acest0ra Cel mai sigur mod de a crește elasticitatea pielii și de a vă asigura că fătul este sănătos este menținând o dietă sănătoasă și utilizând uleiurilor esențiale pentru femei însărcinate.

 


Întrebări frecvente 

Câte tipuri de colagen există?

Corpul nostru produce aproximativ 16 tipuri de colagen, fiecare dintre acestea fiind responsabile de o anumită funcție. Tipul principal, colagen de tip I, reprezintă aproximativ 90% din cantitatea de colagen din corpul nostru și menține structura pielii, oaselor, dinților, tendoanelor și țesutului conjunctiv.

Ce face colagenul pentru corpul nostru?

Colagenul este proteina responsabilă de menținerea structurii pielii, oaselor, tendoanelor și ligamentelor, precum și structura organelor, mușchilor și arterelor.

Care sunt simptomele unei produceri scăzute de colagen?

Simptomele includ riduri, celulită, păr deteriorat, dureri musculare și dureri articulare. Acesta este modul în care corpul nostru ne arată că sinteza colagenului a fost afectată.

Care sunt factorii care afectează sinteza colagenului?

Există mai mulți factori care pot afecta și deteriora sinteza de colagen. În timp ce factorul îmbătrânirii este un fenomen natural inevitabil, ceilalți sunt complet reversibili și putem lua măsuri pentru a-i schimba. Fumatul, carența de vitamina C, expunerea în exces la razele ultraviolete, o dietă săracă în elemente nutritive și bogată în zahăr și carbohidrați rafinați sunt exemple de acești factori.

Ce alimente cresc sinteza colagenului?

O dietă bogată în aminoacizi, vitamine și minerale precum prolina, vitamina C, clorofila și cupru poate crește producerea de colagen în corpul nostru. De aceea. este extrem de important să ne asigurăm că dieta noastră este variată și conține alimente precum supă concentrată de oase, ficat, legume cu frunză verde, fasole și nuci, roșii, ardei și citrice.

Care sunt beneficiile suplimentelor cu colagen?


Deși există cercetări științifice care arată că suplimentele cu colagen pot îmbunătăți sănătatea oaselor și probleme ale pielii, cum ar fi ridurile, uscăciunea și eczemele, nu există cercetări suficiente în favoarea altor beneficii precum îmbunătățirea sănătății inimii, creierului și a sistemului digestiv.

Care este doza recomandată de suplimente cu colagen?

Doza trebuie discutată întotdeauna cu medicul dumneavoastră sau alt specialist. Doza și durata tratamentului depind de tipul colagenului și de ceea ce doriți să atingeți prin creșterea sintezei de colagen. Dozele mai mici de 2,5-10 g sunt recomandate pentru tratarea problemelor de piele, iar dozele mai mari de peste 10 g sunt utilizate în tratamentul simptomelor osteoartritei.

Care sunt efectele secundare ale suplimentelor cu colagen?

Persoanele care iau suplimente alimentare cu colagen pot observa un gust neplăcut în gură și anumite probleme digestive, cum ar fi arsuri la stomac, diaree și disconfort. Considerând faptul că nu există suficiente studii care să demonstreze că suplimentele sunt absolut sigure, este important să vă adresați medicului vostru.

Cine poate lua suplimente de colagen și cine nu?

Suplimentele de colagen conțin produse de origine animală și nu sunt potrivite pentru vegetarieni și vegani. Produsul trebuie selectat cu atenție împreună cu un specialist, fiindcă suplimentele cu colagen conțin alergeni precum ouă, pește și alte surse marine. Femeile însărcinate care doresc să mărească elasticitatea pielii trebuie să consulte un medic.

Alimentația sănătoasă a copiilor

Copii care se alimentează corect și sunt activi fizic învață mai ușor, manifestă un nivel mai înalt de concentare și o memorie mai bună. Începutul anului școlar este momentul potrivit pentru dezvoltarea și întărirea obiceiurilor alimentare sănătoase ale întregii familii. Nu uitați că alimentația copiilor este responsabilitatea voastră. Copii sunt mai predispuși să se alimenteze sănătos și să fie activi fizic atunci când văd că  o fac și părinții și ceilalți membri ai familiei.

Nu este corect și eficient să impunem copii să urmeze anumite reguli de care noi înșine nu ținem cont. Din acest motiv este foarte important să implicăm toți membrii familiei în alimentația echilibrată.

Atunci când toți participă:

– Copilul vostru va lua exemplu de la voi
– Copilul vostru nu se va simți izolat și nu va interpreta alimentația sănătoasă ca pe o pedeapsă
– Alimentația sănătoasă va fi mult mai distractivă
– Ficare dintre participanți va simți beneficiile alimentației corecte
– Motivarea și dorința de a duce un mod de viață sănătos vor fi mult mai puternice

Acum e momentul să comandați programul vostru personalizat cu un regim alimentar – rețetele din programul vostru vor fi potrivite pentru întreaga familie. Aflați mai multe despre programele noastre aici.

Iată câteva dintre sfaturile noastre :

Alimentația regulată

Dacă devoltați copiilor obiceiul de a lua masa regulat, riscul consumului de alimente nesănătoase va scădea considerabil. Dacă nu puteți conta pe o alimentație regulată în fiecare zi, copilul va mânca în exces la prânz sau va recurge la produse nesănătoase între mese. Alimentația neregulată creează confuzie cu privire la foame și sațietate. Nu săriți peste mese! Atât pentru copii, cât și adulci, alimentația regulată reprezintă 60% dintr-un regim alimentar sănătos. Primul element de dezvoltare a obiceiurilor sănătoase este abilitatea de a lua masa regulat și de a nu omite mese.  Programele noastre se bazează pe acest principiu, care vă va ajuta să să dezvoltați superputerea alimentației regulate.

Luați masa împreună

Deconectați televizorul, radioul și telefonul și luați masa împreună cu copii! Aceștia au nevoie de atenția voastră. Discutați despre beneficiile alimentației sănătoase, distrați-vă în timp ce consumați alimente delicioase și benefice.

Fiți organizați

Organizarea este extrem de importantă atunci când nu dispunem de timp. Pregătiți frigiderul/congelatorul astfel încât să puteți pregăti o masă sănătoasă pentru voi și copii voștri timp de 15 – 20 minute. Fiecare poate acorda atât timp, chiar și după o zi lungă de muncă. Nu uitați că propriul exemplu este cea mai bună abordare a alimentației copiilor. Nu așteptați ca copii voștri să mănâne sănătos dacă voi nu o faceți!

Propuneți porții potrivite

Copiii nu pot dezvolta simțul cantităților dacă se obișnuiesc să consume mai mult decât necesar. Dacă porția nu este suficientă, vor cere mai mult. Nu insistanți să mănânce tot din farfurie. Mulți dintre noi au crescut cu replici precum “Nu pleci de la masă până nu mănânci tot din farfurie“.  Adevărul este că nu e greșit ca copii voștri să lase ultimile bucăți pe farfurie. Nu impuneți copii să mănânce tot din farfurie, împotriva dorinței acestora. E mai bine să-i învățați să asculte semnalele corpului. Mai multe despre concepții greșite de alimentație însușite de la părinți puteți vedea aici>> 

Alegeți o „Zi liberă“

Alegeți o zi a săptămânii în care copii vor alege ce să mânânce – mergeți la o pizzerie sau cofetărie. Cea mai bună variantă este ca ziua liberă să fie în oraș, nu acasă. Este important ca copii să înțeleagă că această zi e specială și este permis să consume anumite alimente nu prea sănătoase –  în acest mod îi veți învăța să diferențieze  „alimentația de bază (ceea ce mănâncă zilnic), de „delicatese“ (alimentația din plăcere, fără valori nutritive). Din acest motiv, în fiecare dintre programele noastre am inclus o “zi liberă”. Mai multe despre programele noastre și de ce funcționează puteți afla aici >> 

Beți mai multă apă

Învățați copii voștri să bea apă în loc de suc, ceai rece sau băuturi acidulate. Zahărul adăugat și caloriile din aceste produse, în cazul în care sunt consumate regulat, pot duce la o greutate excesivă, cât și la o sănătate proastă a dinților.

Aflați care sunt alimentele benefice pentru copii

Fructe și legume și cum să facem ca copii noștri să le îndrăgească

Toți copii au auzit de nenumărate ori că trebuie să mănânce fructe și legume, însă ar fi mult mai eficient dacă pe lângă beneficiile acestora am menționa și cât sunt de delicioase. Copiii trebuie să consume fructe și legume diverse în fiecare zi pentru a obține vitaminele și mineralele necesare. Faceți consumul acestora mai plăcut și distractiv, implicați copii în pregătirea salatelor și desertului din fructe.

Cum să învățăm copii să iubească legumele:

 • Serviți legumele înainte de felul principal, atunci când copii sunt flămânzi!
 • Adăugați la legume anumite sosuri (ar fi minunat dacă ar conține mai puține grăsimi), astfel legumele devin mai delicioase și atractive pentru copii.
 • Oferiți propriul exemplu, savurând legumele. Vorbiți despre cât sunt de delicioase în loc de cât sunt de benefice.
 • Pregătiți-le în moduri diverse – fierte, coapte, înăbușite, drept piure.
 • Găsiți cărți potrivite despre legume – povești și informații despre modul în care cresc, unde cresc, cum se culeg și alte lucruri care ar provoca interesul copiilor.
 • Implicați copii în pregătirea acestora! Un copil care a pregătit (aproape) singur salata va fi mai predispus să mănânce din ea
 • Lăsați copii să aleagă singuri legumele pe care le vor consuma.

Grăsimi

O altă sursă bună de energie sunt grăsimile. Dacă vrem ca copiii noștri să fie fericiți și pline de energie nu trebuie să le limităm consumul de grăsimi sănătoase precum peștele, migdalele și uleiul de măsline. Cele mai periculoase grăsimi pentru copii sunt grăsimile trans, care sunt întâlnite în biscuiți, checuri și napolitate. Este important să evitați să propuneți prăjeli copiilor – acestea nu sunt potrivite atât pentru ei, cât și pentru voi.

Lactate

În timp ce adulții au nevoie de lapte cu conținut scăzut de calorii, copii au nevoie de variantele mai grase.  Nu este recomandat să oferiți lapte degresat copiilor sub vârsta de 5 ani. Laptele gras este o sursă bună de calciu, care este ușor de asimilat. Alte variante minunate sunt brânza și cașcavalul gras. Dacă consumați brânză în saramură trebuie să o spălați de sare, care nu este benefică pentru copii.

Alimente din cereale

O altă sursă de energie de calitate. Dacă copiii consumă des fulgi de ovăz la micul dejun aceștia își vor asigura o energie de lungă durată și fibrele necesare fiecărui organism.

Desert

Nu trebuie să lipsiți copii de tentații delicioase. Cine a spus că acestea pot fi doar nesănătoase? Experimentați cu prepararea dulciurilor preferante într-o variantă mai sănătoasă. În loc de jeleuri și ciocolate le puteți pregăti bomboane din curmale și fulgi de cocos. În loc de sucuri la cutie le puteți pregăti sucuri proaspete și smoothie în culori minunate. Profitați de interesul și curiozitatea copiilor.

CAUZELE OBEZITĂȚII LA COPII:

Lipsa unui mic dejun

Numărul copiilor care pleacă dimineața de accasă fără un mic dejun crește, și odată cu el –  crește foamea incontrolabilă de  „delicatese”(alimente fără valori nutritive – napolitate, chipsuri și altele). Micul dejun este unul dintre cele mai importante mese pentru a menține controlul asupra greutății. Omiterea acestei mese crește riscul de obezitate (de 4 ori).

Lipsa alimentației regulate

Din păcate, micul dejun nu este singura masă omisă. Având o mulțime de activități școlare și extrașcolare, sunt omise și alte mese principale precum prânzul și gustarea de după-amiază. În consecință, copii recurd la alimente nesănătoase.

Cantina școlară

Cu regret, cantina școlară, care are ca scop grija față de copii, s-a transformat în unul dintre factorii principali ai obezității! Mâncarea din școli este bogată în zahăr și grăsimi și săracă în fructe și băuturi sănătoase. Între timp, majoritatea părinților continuă să creadă că copii se alimentează sănătos și corect în școli și grădinițe. Puteți schimba accest lucru pregătind singuri prânzul și gustarea de după-amiază a copiilor!

Băuturi  și sucuri acidulate

Băuturile acidulate sunt peste tot în jurul nostru și sunt băuturile principale consumate de copii. Mulți părinți nu acordă suficientă atenție acestui fapt sau nu cunosc consecințele acestor băuturi „inofensive“. Problema constă în cantitatea imensă de zahăr și calorii din băuturile carbogazoase. Reducerea consumului de aceste băuturi poate schimba radical problema greutății.

Factori emoționali

Nu trebuie să ignorăm și factorii emoționali ai obezității la copii:

-lipsa emoțiilor pozitive,
– depresia la copii,
– stresul la copii,
– anxietate.

Acestea sunt elemente importante adesea uitate. Fiți observatori buni și distrați-vă împreună cu copii voștri!

Cel mai bun exemplu este exemplul propriu. Dacă voi vă alimentați sănătos și copii voștri se vor alimenta în același mod. Cu un regim de la Top Forma puteți pregăti mese sănătoase pentru întreaga familie. Veți dispune de propuneri de rețete pentru fiecară masă și veți putea alege numărul de porții. Completați chestionarul și începeți acum>>.

TOTUL DESPRE VITAMINA D – BENEFICII, DOVEZI ȘTIINȚIFICE, CARENȚĂ ȘI ALIMENTE ÎN CARE SE CONȚINE

Vitamina D este una specială – este unica vitamină pe care o putem asimila prin mâncare și în același timp produce prin sinteză, sub influența razelor de soare. În pofida numelui pe care îl poartă, aceasta nu este o vitamină. Spre deosebire de celelalte vitamine, chiar și după consumul de anumite alimente, corpul nostru trebuie să o producă singur, pentru a fi benefică. Aflați de ce această vitamină este importantă pentru sănătate, cum o puteți asimila și care sunt riscurile carenței de vitamina D.

Vitamina D – pentru ce este benefică?

Această vitamină însorită aduce multe beneficii organismului. Pe lângă faptul că ajută sistemului imunitar, aceasta reduce riscul de dezvoltare al cancerului la sân, diabetului și altor afecțiuni. Aflați de ce este benefică, cum o puteți asimila și care sunt riscurile carenței de vitamina D.

Rolul principal al vitaminei D este să aducă calciu în organism, menținând echilibrul de calciu.

Vitamina D nu doar răspunde de sănătatea oaselor noastre, ci și are rolul esențial de reglare a creșterii celulelor. Această vitamină acționează asupra majorității celulelor din orrganism. Influențează asupra dezvoltării celulelor creierului încă înainte ca bebelușul să se nască – embrionul asimilează vitamina D de la mamă în timpul sarcinii.

La adulți, reflexele antigravitaționale depind de această vitamină. Avem nevoie de vitamina D pentru a menține sănătatea celulelor nervilor, pentru a ne menține echilibrul și pentru a nu cădea. În același timp, aceasta întărește și puterea musculară, acționând drept hormon anabolic.

Vitamina D este importantă pentru sănătatea dinților, ceea ce o face esențială pentru prevenirea multor probleme dentale.

Această vitamină este importantă și pentru menținerea unei pieli sănătoase, iar sinteza acesteia este crucială în cazul bolilor precum psoriazis.

Vitamina D pentru răceală și coronavirus

S-a demonstrat științific că o persoană care are suficientă vitamina D în organism se îmbolnăvește de 4-5 ori mai puțin de viruși și infecții de sezon precum gripa și răceala. Vitamina D este recomandată pentru prevenirea Covid-19. Încă nu sunt suficiente cercetări științifice care demonstrează că vitamina D ar putea reduce riscul de îmbolnăvire de o formă severă de coronavirus, însă aceasta este cu siguranță una dintre vitaminele cu o acțiune inflamatoare.

Vitamina D pentru buna dispoziție

Vitamina D îmbunătățește dispoziția și are proprietăți antidepresive. Vitamina reglează procesul de transformare al triptofanului în serotonină. Anume aceste calități ale vitaminei o fac extrem de valoroasă în cazul depresiilor și stresului. Aflați mai multe despre alimente care îmbunătățesc dispoziția>>

Vitamina D și slăbitul

Există multe studii, a căror scop este determinarea modului în care menținerea unui nivel normal de vitamina D ar putea ajuta procesului de slăbire, însă la momentul de față, rezultatele nu au fost atinse. Cu siguranță există o legătură între această vitamină, greutatea exccesivă și nivelul zahărului în sânge.

Suplimentele cu vitamina D nu ar putea să vă ajute să atingeți greutatea dorită. Cel mai bun și durabil mod de slăbire rămâne a fi schimbarea obiceiurilor alimentare. Vă putem ajuta să vă descurcați cu kilogramele nedorită odată pentru totdeauna cu un program personalizat cu un regim alimentar pregătit special pentru voi. Acest plan conține doar alimentele pe care le preferați, în cantitatea și succesiunea necesară care vă va ajuta să atingeți și mențineți greutatea dorită, până alimentația sănătoasă devine un mod de viață. Aflați mai multe multe despre programele noastre >>

Carență de vitamina D

Carență de vitamina D și riscuri

Carența de vitamina D este dificil de determinat, având în vedere că simptomele nu sunt clare și se pot dezvolta pe parcursul mai multor ani. La adulți, carența poate duce la slăbiciune musculară, pierdere a masei oasoase, osteoporoză, risc ridicat de fracturi. La copii, aceasta poate cauza o creșcere lentă și oase moi (rahitism). Există multe studii care demonstrează legătura dintre nivelurile joase de vitamina D și apariția afecțiunilor cardiovasculare.

Căderea părului și vitamina D
Lipsa vitaminei D ar putea duce la căderea părului. Studiile arată că carența de vitamina D e strâns legată de alopecia – afecțiunea pierderii de păr în anumite zone ale scalpului.

Vitamina D și diabetul

Persoanele care au carență de vitamina D sunt supuse unui risc mai ridicat de dezvoltare a diabetului de tip 2 și au rezistență la insulină mai ridicată. Adesea nivelurile vitaminei D sunt mai joase și la persoanele supraponderale, care sunt mai predispuse apariției diabetului.

Doza zilnică recomandată

Recomandările cu privire la vitamina D sunt variate. Doza zilnică de vitamina D pentru adulții din România este de aproximativ 10-15 mg, ceea ce este dificil de asimilat doar prin alimentație. Conform studiilor, 90% din cantitatea de vitamina D necesară este asimilată în rezultatul expunerii la soare.  Alimentația este de o importanță deosebită în timpul iernii. Chiar dacă aveți un regim echilibrat și divers, poate fi dificil să atingeți doza zilnică de această vitamină. Sursele alimentare de vitamina D sunt limitate.

Alimente bogate în vitamina D

Alimentele care conțin vitamina D sunt peștii grași precum somonul, tonul, macroul, anumiți pești conservați ( ton, sardine), icre de pește, gălbenușul și unele produse îmbogățite cu vitamina D precum produse lactate și cereale.  Pentru a obține doza zilnică necesară de această vitamină avem nevoie de aproximativ 200 g de somon. Alte surse minunate sunt creveții și laptele îmbogățit cu vitamina D. Uleiul de pește este o altă sursă bună de vitamina D, precum și produsele de origine animală ca ficatul de cod.

Dacă vă întrevați care fructe și legume conțin vitamina D, unica sursă vegetală de vitamina D sunt ciupercile. Un studiu nou demonstrează un fapt interesant – ciupercile ne pot ajuta să asimilăm o cantitate suplimentară de vitamina D dacă înainte de a fi consumate au fost expuse direct luminii solare. Studiul celor de la  „Food & Nutrition Research“ demonstrează că ciupercile produc vitamina D fiind expuse razelor de soare, chiar și atunci când au fost culese. Din acest motiv, data viitoare când veți prepara ciuperci, lăsați-le la soare pentru câteva minute.

Unele dintre cele mai populare rețete cu ciuperci:

Risotto cu ciuperci Vezi rețeta>

Ragu de ciuperci cu brânză Vezi rețeta >>

Ciuperci umplute cu quinoa  Vezi rețeta>>

Cum să asimilăm vitamina D

Considerând faptul că alimentele care ne ajută să asimilăm vitamina D sunt foarte puține, cea mai bună metodă este să petreceți zilnic câte 15-30 de minute la soare, între orele 10 și 15. Atunci când razele de soare ajung la piele, începe sinteza vitaminei. Cu cât mai mare este partea corpului expusă la soare, cu atât mai multă vitamina D asimilăm. Aceasta se absoarbe rapid în sânge și poate fi păstrată în țesutul nostru timp de câteva luni.

Studiile demonstrează că utilizarea produselor de protecție solară, statul la umbră sau prin suprafețe de sticlă reduc efectul razelor ultraviolete și a sintezei vitaminei D. Dacă aveți posibilitatea, plimbați-vă la soare cel puțin 20 de minute zilnic, ceea ce vă va asigura doza zilnică de vitamina D. În cazul în care decideți să luați suplimente cu vitamina D, adresați-vă unui specialist – consumul în exces de această vitamină poate fi periculos pentru sănătate.

Riscul depășirii dozei recomandate de Vitamina D

Fiind o vitamină solubilă în grăsimi, aceasta se depune în organism iar valorile ridicate pot cauza simptome precum greață, vomă, oboseală sau constipație. Nivelul ridicat de vitamina D schimbă metabolismul calciului, ceea ce poate duce la dezvoltarea pietrelor la rinichi, schimbări ale ritmului cardiac, deteriorare a țesului și oaselor. Dacă nu luați vitamina D sub forma suplimentelor alimentare, probabilitatea de a depăși dozele acceptate de organism și să atingeți niveluri toxice este minimă. Dacă luați suplimente cu această vitamină, adresați-vă unui specialist.

Care sunt grupele de risc care suferă cel mai frecvent de deficit de vitamina D? 
În cazul multor persoane, sinteza vitaminei D are loc mai dificil, ceea ce duce la lipsa acestei vitamine.
Persoane cu afecțiuni specifice:
Afecțiunile cu privire la tulburări ale schimbului de grăsimi în corp adesea duce la niveluri joase de vitamina D. Acestea sunt afecțiunile intestinelor ( boala Crohn, colită ulcerativă și altele).
Persoanele care suferă de greutate excesivă și obezitate
Majoritatea studiilor demonstrează faptul că persoanele cu greutate excesivă au niveluri joase de vitamina D sau suferă de carență. Acest fapt este explicat prin prezența mai multor grăsimi corporale în cazul obezității.
Persoanele în vârstă 
Odată cu vârsta, pielea sintetizează din ce în ce mai puține cantități de vitamina D. Petele pigmentate de pe piele, care sunt adesea întâlnite la persoanele în vârstă, sunt o cauză a eficienței reduse a sintezei de vitamina D.
Bebelușii care sunt alăptați 
Bebelușii care sunt alăptați fac parte și ei din grupa de risc principală. Având în vedere că prin alăptare e dificil de atins cantitatea suficientă de vitamina D,  este recomandat ca mamele să iasă la plimbare cu bebelușii încă din primele zile. Este recomandat și consumul de suplimente sub forma de picături cu vitamina D pentru bebeluși.

Întrebări adresate frecvent?

Ce poate cauza lipsa vitaminei D?

Lipsa de vitamina D poate duce la slăbiciune musculară, pierdere a masei osoase, osteoporoză. Carența de vitamina D e strâns legată de un risc ridicat de dezvoltare a diabetului.

De ce este importantă vitamina D?

Funcția principală a vitaminei D este sănătatea oaselor. Aceasta ajută sistemului imunitar, reduce riscul de dezvoltare al cancerului de sân, diabetului și altor boli.

Care sunt simptomele carenței de vitamina D?

Carența de vitamina D este dificil de determinat, având în vedere că simptomele nu sunt clare și se pot dezvolta pe parcursul mai multor ani. Unele dintre simptome sunt dureri de oase, fracturi frecvente, depresie, slăbiciune și oboseală.

Care este măsura care determină nivelul de vitamina D în alimente?

În unele țări vitamina D este notată prin mcg (micrograme), iar raportul este următorul:
·        2.5 mcg (micrograms) = 100 IU.
·        5 mcg = 200 IU.
·        10 mcg = 400 IU.
·        15 mcg = 600 IU.
·       20 mcg = 800 IU

Care sunt valorile normale ale vitaminei D?

Cantitatea de vitamina D este determinată prin analize de sânge. Valorile normale sunt nivelurile de până la 40 nmol/L

Cum să asimilăm vitamina D în timpul iernii?

Vitamina D poate fi păstrată în țesut timp de câteva luni. Puteți asimila vitamina D și prin alimentație – încercați să includeți în regimul vostru ciuperci, peștri grași și alimente îmbogățite cu vitamina D precum lapte, brânză și unt.

Care este doza recomandată de vitamina D?

Doza recomandată de vitamina D pentru adulții din România este aproximativ 10-15 mg pe zi.

Simptome ale supradozei de vitamina D?

Simtomele unui nivel ridicat de vitamin D pot fi greață, vomă, amețeală, care este strâns legată de ridicarea nivelului de calciu în sânge, tulburări ale structurii osoase, precum și ale rinichilor.

Obiceiuri mentale care ne sabotează dieta și cum să ne descurcăm

În calea noastă către silueta perfectă noi înșine obișnuim să ne creăm obstacole. Aflați cum să vă descurcați cu unele dintre cele mai frecvent întâlnite gânduri negative care vă sabotează regimul.

Mentalitatea ‘totul sau nimic’

Imaginați-vă umătoarea situație : Ați urmat regimul timp de 2 săptămâni și v-ați descurcat de minune. Într-o zi de sâmbătă ați sărbătorit ziua de naștere a unui prieten și ați savurat o prăjitură. Această mică încălcare v-a dezamăgit atât de mult încât mai târziu, considerând că oricum ați încălcat dieta, ați decis să măncați pizza.

Ce puteți face: O prăjitură nu vă va sabota progresul în același mod în care o salată nu va crea obiceiuri sănătoase pentru toată viața. Încearcați să evitați modul de gândire ‘totul sau nimic’ și să tindeți spre un mijloc de aur. Amintiți-vă cât efort ați depus pentru a ajunge unde sunteți acum și nu lăsați ca această greșeală să se transforme într-un mod de viață.Acceptați faptul că acea prăjitură delicioasă nu a fost o greșeală îngrozitoare, nu trebuie să vă învinovățiți și reveniți la urmarea regimului.

Vă comparați cu alte persoane

Atunci când încearcă din greu să slăbească, multe persoane au tendința de a crede că nimeni nu trebuie să muncească atât de mult pe cât o fac ele. Acestea se pot compara cu o prietenă slabă care mănâncă de toate. Aceasta nu duce decât la frustrare și descurajare.

Ce puteți face: Întâi de toate, persoanele cu care vă comparați duc propriile lupte – cel mai probabil nu știți ce se întâmplă după culise. Cel mai important lucru este să rețineți că corpul nostru este unic și știe mai bine ce este benefic pentru noi. Corpuri diferite înseamnă necesități nutritive diferite. În loc să vă comparați cu alții, ceea ce este o capcană mentală, focalizați-vă atenția asupra propriei călătorii către greutatea dorită. Suntem aici să vă ajutăm să descoperiți propriul mod de alimentație, pentru a-l transforma într-un mod de viață. Astfel nu veți mai avea de a face din nou cu cercul vicios al dietelor.  Cei care urmează un regim personalizat de la Top Forma știu că ne pot contacta oricând și că vor primi sprijinul necesar.

Lăsați cântarul să joace cu sentimentele voastre

Cântarul a fost creat pentru a ne ajuta să urmărim progresul, însă noi l-am transformat într-o rutină stresantă. Probabil sunteți tentați să verificați greutatea în fiecare zi (sau chiar de câteva ori pe zi), ceea ce vă poate scădea din entuziasmul de a vă atinge scopurile. Greutatea noastră poate varia cu până la 3 kilograme zilnic, iar cântărirea obsesivă poate transforma acest instrument benefic într-o experiență traumatizantă.

Ce puteți face: Există atât de multe metode de a nota și urmări progresul. Măsurătorile voastre sunt un indicator mai bun al progresului – 1 cm fiind egal cu aproximativ 1 kg. Focalizați-vă atenția asupra acestora și asupra modului în care vă simțiți în hainele voastre – veți fi mult mai fericiți să simțiți dovada schimbării pe propria piele decât să vedeți o cifră pe cântar. Acordați atenție modului în care v-ați simțit recent și păstrați un jurnal cu observările făcute – probabil veți observa că vă simțiți mai energici, mai puțin balonați, că dormiți mai bine sau că dispoziția voastră s-a îmbunătățit considerabil. Încercați să vă cântăriți o singură dată pe săptămână. Astfel veți evita stresul, unul dintre cei mai mari inamici al slăbirii și veți fi mai pozitivi. Recomandăm clienților noștri să introducă regulat progresul în profilul personal pentru a ajuta specialiștilor să fie la curent cu schimbările greutății. Mai multe despre programele noastre și ce primiți în profilul personal puteți vedea aici>>

Vreți să renunțați atunci când se instalează faza de platou

Este destul de frustrant să nu vezi numărul de pe cântar în scădere atunci când ai depus tot efortul posibil, în special atunci când e vorba de 2 săptămâni sau mai mult. Începi să te îndoiești de tine, de propriile abilități, de regim, ajungi să te întrebi dacă are rost să urmezi regimul și… te gândești să renunți.

Ce puteți face: Stagnarea este un fenomen normal în procesul de slăbire – toate persoanele care au urmează un regim trec prin această fază. Adevărul este că kilogramele pe care încercăm să le dăm jos s-au acumulat pe corpul nostru ani întregi și va lua ceva timp să scăpăm de ele. Fiți mândri de faptul că aveți grijă de corpul vostru și continuați să lucrați asupra obiceiurilor alimentare. Atunci când veți simțiți impulsul de a renunța – contactați-ne. Noi vă vom ajuta să descoperiți cauza platoului și vom găsi o soluție potrivită. Nu uitați că echipa noastră nu doar vă va răspune la toate întrebările cu privire la regim, ci vă va motiva și încuraja. Profitați de asistența permanentă de care dispuneți și împărtășiți cu noi tot ce vă îngrijorează în profilul personal.

Dacă încă nu dispuneți de un program alimentar personalizat, completați chestionarul și începeți, nu mai amânați. Către chestionarul de comandă a programului >>

 

 

 

Regim delicios

Atunci când urmăm un regim alimentar, avem tendința de a crede că trebuie să excludem dim meniul nostru anumite alimente sau grupuri alimentare. Adevărul este că un regim sănătos ne învață să nu mergem la extreme, ci să găsim echilibrul în alimentație și să continuăm să savurăm mâncarea. În acest articol vă vom arăta cum ”alimentele interzise”  își au locul în regim, transformându-le în alternative sănătoase:

Cine a zis că burgenii nu pot face parte dintr-un regim? La urmarea unui regim alimentar, sentimentul că nu vă lipsiți de nimic este un element cheie. Vedeți cum să includeți în meniu  Burger de pui “Paleo”:

Ingrediente necesare pentru o porție:

 • 180 g carne de pui tocată
 • 40 g varză, tăiată mărunt
 • 3 frunze mari de salată verde
 • 20-30 g morcov răzuit
 • 20 g ceapă roșie tăiată fideluță
 • 1 roșie tăiată rondele
 • 1-2 castraveți murați
 • 1 linguriță muștar
 • 2 linguri ulei de măsline
 • 2 linguri oțet de vin
 • sare și piper după gust

 

Primul pas în pregătirea rețetei de burger de pui  „Paleo“ este să preparați garnitura pentru burger –  amestecați varza, morcovii și ceapa roșie cu ulei de măsline și oțet.

Condimentați carnea de pui cu sare, piper și puțin ulei de măsline, împărțiți în 3 porții egale și  puneți-le între 2 folii de bucătărie, modelând, până obțineți forma plată a burgerilor. Lăsați la frigider sau congelator timp de cel puțin 30 de minute.

Coaceți burgerii pe grătar sau în tigaie cu puțin ulei de măsline timp de 1.5 -2 min pe fiecare parte. Cât timp sunt încă calzi, ungeți-i cu puțin muștar și lăsați să se răcorească.

Puneți unul dintre burgeri peste o jumătate din frunza de salată verde și acoperiți cu o porție din garnitura pregătită în prealabil. Adăugați roșiile tăiate și castraveții murați tăiați.  Pliați frunza de salată verde în două, acoperind burgerii ( ca o chiflă pentru burgeri) și savurați.

 

Atunci când vine vorba de chips, prima noastră asociere sunt chipsurile din comerț, pline de conservanți, sare și grăsimi. Adevărul este că puteți transforma aproape fiecare legumă și fruct într-o tentație crocantă. Dacă sunteți în căutarea garniturii perfecte de vară pentru bere, această rețetă este pentru voi.

Produse pentru Chips de dovlecei:

 • 2 dovlecei
 • 1 morcov
 • 1 cana de parmezan ras (sau alt tip de brânză tare)
 • piper

Spălați dovleceii, răzuiți partea lor tare (făra miez și semințe) și scurgeți bine. Curățați morcovul și răzuiți-l.

Amestecați dovleceii și morcovul răzuit cu parmezanul. Condimentați cu piper.

Puneți câte o lingură din amestec într-o tavă acoperită cu hârtie pentru copt, la un interval de aproximativ 2 cm. Apăsați fiecare chips cu dosul lingurii pentru a-i oferi o forma plată (ca o mini clătită).

Coaceți în cuptorul încins în prealabil la 180 de grade, timp de 15 minute sau până se rumenesc bine pe margini.

Scoateți chipsurile de dovlecei din cuptor si lăsați-le să se răcească, după care puneți-le într-un bol pentru a fi servite.

 

Pastele sunt evitate de multă lume datorită conținutului ridicat de carbohidrați. Adevărul este că carbohidrații nu stau în calea slăbitului în mod sănătos și nu trebuie să le excludem din meniul nostru, ci exact opusul – chiar ajută la slăbit. Pastele ne mențin sătui mult timp. Puteți fi siguri că dacă consumați paste la prânz, nu veți simți nevoia de a mânca până la gustarea de după-amiază. Vedeți rețeta noastră de Pasta ”Pomodoro”

Produse necesare pentru 4 porții:

 • 400 g paste proaspete ( de preferință integrale)
 • 600 g roșii proaspete
 • 1 ceapă mică
 • 1 cănuță de frunze de busuioc ( sau mix de busuioc, mentă și pătrunjel)
 • 2-3 linguri ulei de măsline
 • 150 g brânză ( la alegere)
 • sare și piper după gust

 

Umpleți o cratiță cu apă, puneți la foc puternic și acoperiți cu capac. Curățați roșiile și tăiați-le cubulețe. Tăiați ceapa și usturoiul foarte mărunt, pentru a fierbe la gătire și a rămâne doar gustul, fără a fi vizibile în sosul final.

Încălziți uleiul de măsline la foc moderat și adăugați ceapa. Înăbușiți amestecând frecvent. Scopul este ca ceapa să se gătească și să se înmoaie fără a se colora. Adăugați un pic de sare – astfel veți accelera procesul.

Când ceapa este gata, adăugați usturoiul pentru câteva minute, amestecând. Adăugați roșiile și așteptați ca amestecul să fiarbă și lăsați la foc încet pentru 10 minute. Condimentați cu sare și piper.

Când apa a fiert, adăugați 2 lingurițe de sare și pastele. Fierbeți conform indicațiilor de pe ambalaj, ultimele 2-3 minute transferând pastele cu puțin din apa lor la roșii, pentru a sfârși procesul de gătire.

Serviți imediat cu busuioc tăiat mărunt și brânză răzuită.

 

Înghețată de banane

Înghețată la regim ? E posibil! Savurați deliciul preferat al verii în timp ce vă alimentați sănătos și echilibrat.

Produse necesare pentru 2 porții:

 • 4 banane
 • 2 lingurițe de scorțișoară
 • vanilie
 • topping la alegere : cacao pudră/scorțișoară/alune de pădure mărunțite

 

Primul pas în pregătirea înghețatei de banane este să decojiți bananele și să le tăiați rondele. După aceasta, puneți-le într-o pungă sau cutie potrivită pentru congelare și lăsați-le în congelator pentru 3-4 ore.

Scoateți bananele din congelator, puneți-le într-un blender împreună cu scorțișoara și vanilia și pasați până la obținerea unei compoziții omogene.

Savurați înghețata sănătoasă de banane cu un topping după preferință.

În profilul personal veți găsi multe alte rețete, la fel de simple, delicioase și sănătoase pentru a fi în Top Forma. Dacă încă nu dispuneți de un regim alimentar, îl puteți comanda completând chestionarul : Către chestionar>>

Rețete cu condimente proaspete

 

MENTA

Menta ajută digestiei și ameliorează simptomele așa-numiților nervi la stomac,  calmând procesele inflamatorii ale sistemului digestiv. Menta este o condiment care se combină minunat cu peștele, vedeți rețeta noastră de PĂSTRĂV CU IERBURI AROMATE – către rețetă

PĂTRUNJEL

Beneficiile acestui condiment sunt nenumărate – pătrunjelul reglează nibelul zahărului în sânge, întărește sistemul osos, îmbunătățeste funcția rinichilor și ajută în cazul anemiei. Acest condiment are grijă de imunitatea noastră și se luptă cu virușii, ceea ce se datorează conținutului ridicat de vitamina C. Serviți salata garnisind cu pătrunjel tăiat și savurați un imunostimulator natural. Aveți nevoie de inspirație pentru o salată cu pătrunjel? Vedeți rețeta noastră de  SALATĂ DE PASTE TOSCANĂ CU LEGUME LA GRĂTAR – către rețetă

BUSUIOC

Fiecare salată de vară are nevoie de condimente proaspete. Busuiocul este condimentul perfect care va conferi aromă și un gust irezistibil salatei voastre. Datorită conținutului de uleiuri esențiale, busuiocul are efecte antiseptice, analgezice și inflamatorii. Busuiocul are proprietatea de a acționa ca un calmant și este condimentul perfect împotriva oboselii și depresiei. Vedeți propunerea noastă de SALATĂ DE VARĂ CU OVĂZ  – către rețetă

Ce încetinește metabolismul?

Ce este metabolismul?

Metabolismul este un proces biologic complex de asimiliare a substanțelor primite și transformarea acestora în energie. Dacă mâncarea asimilată satisface necesitățile energetice ale organismului fără surplus, greutatea noastră nu se va schimba. În acest caz, energi primită este egală cu energia cheltuită, rezultând într-un echilibru. În același mod, la consumarea mai multor calorii decât are nevoie organismul pentru a menține funcțiile vitale echilibrul energetic este unul pozitiv și luăm în greutate, iar la consumul de mai puține calorii – echilibrul este negativ iar noi slăbim.

Ce încetinește metabolismul?

Genele

Genele influențează asupra modului în care cheltuim energie. Anumite persoane au un metabolism mai rapid. Aceasta se datorează parțial procentului de masă musculară al fiecărei persoane. Mușchii au nevoie de mai multă energie decât grăsimile, ceea ce face ca persoanele cu mai mulți mușchi să aibă un metabolism mai rapid. Nu este de mirare că bărbații au un metabolism mai rapid decât femeile, ceea ce se datorează parțial predispoziției genetice de a avea mai mulți mușchi decât femeile.
Ce puteți face pentru a accelera metabolismul? Nu puteți schimba genele voastre, însă puteți schimba obiceiurile. Puteți accelera metabolismul vostru și mări masa musculară prin alimentația corectă și o activitate fizică ridicată.

Vârsta

Odată cu înaintarea în vârstă metabolismul majorității dintre noi încetinește. Toate procesele organismului devin mai lente, cantitatea de hormoni regulatori ai greutății ( leptina, cortizolul, estrogenul, insulina, adrenalina) e mai mică. Din acest motiv  masa musculară scade. Adesea oamenii continuă să aibă aceleași obiceiuri alimentare – se alimentează ca înainte, însă lucrează mai mult, dorm mai puțin și nu dispun de timp pentru a face mișcare.  Acestea sunt cauzele principale pentru care metabolismul încetinește odată cu vârsta.
Ce puteți face pentru a accelera metabolismul? Este important ca odată cu trecerea anilor să mențineți o activitate fizică regulată și să corectați cantitatea de alimente pe care o consumați. Aflați mai multe în articolul nostru  “Vârsta și kilogramele”.

Dietele stricte

Nu recurgeți la diete stricte și activitate fizică excesivă fiindcă în acest mod nu îi ajutați organismului vostru. Dacă nu vă alimentați suficient, metabolismul trece într-un regim încetinit. La o pierdere în greutate bruscă pierdeți și mulți mușchi. Mușchii sunt “centrala” de ardere de calorii și cu cât mai puțini aveți, cu atât este mai lent metabolismul.
Ce puteți face pentru a accelera metabolismul? În pofida faptului că va lua ceva timp, planul vostru de slăbit trebuie să fie realist. Nu vă grăbiți să slăbiți. Pentru a menține greutatea dorită, slăbirea trebuie să aibă loc treptat. Cea mai bună variantă este să nu depășiți 1,5 kg pe săptămână.

Consum redus de carbohidrați

În mod evident, reducerea consumului de carbohidrați rapizi vă poate ajuta să ardeți grăsimile mai rapid. Cu toate acestea, corpul vostru are nevoie de aceștia pentru a produce insulină.
Ce puteți face?  Optați pentru carbohidrați complecși  (alimente din cereale integrale), pentru a menține nivelul insulinei și pentru ca metabolismul vostru să funcționeze normal.

Dieta cu un conținut ridicat de grăsimi

Consumul de alimente precum cărnuri grase și produse de patiserie nu e o idee sănătoasă. Acestea modifică modul în care corpul vostru descopune alimentele și substanțele nutritive. Capacitatea corpului de a utiliza insulina este afectată. Aceasta se numește rezistență la insulină și e strâns legată de diabet și metabolism lent.
Ce puteți face? Evitați consumul de alimente cu grăsimi trans precum margarina, prăjelile, produsele de patiserie și semipreparatele.

Lipsa de calciu

Calciul este un element cheie pentru un metabolism rapid. Multă lume nu primește o cantitate suficientă, ceea ce poate fi cauza unui metabolism lent.
Ce puteți face? Consumați produse lactate, semințe, leguminoase, migdale și produse din soia.

Probleme de sănătate

Anumite afecțiuni, schimbări ale hormonilor sau anumite medicamente pot fi cauza unui schimb de substanțe încetinit. Afecțiuni precum o glandă tiroidă hipoactivă sau hiperactivă și diabetul sunt boli hormonale care afectează metabolismul nostru.
Ce puteți face? Dacă suspectați că metabolismul vostru este lent din cauza unei probleme de sănătate, adresați-vă medicului de familie.

Viteza schimbului de substanțe este influențată de mulți factori precum predispoziția genetică, vârsta și starea de sănătate, însă poate fi controlată! Putem accelera eficient metabolismul  prin alimentația corectă și activitate fizică regulată. Putem învinui cu ușurință metabolismul pentru kilogramele depuse, însă adevărul este că putem începe să avem grijă de o funcționare mai bună a metabolismului nostru.