5 ALIMENTE CARE ÎNTĂRESC SISTEMUL IMUNITAR

Alimentele prezente în meniul nostru influențează în mod direct asupra imunității noastre. Dacă ne alimentăm sănătos, putem conta pe un sistem imunitar puternic, însă dacă nu avem grijă ce consumăm – mărim riscul de a ne îmbolnăvi frecvent.

Alimentația incorectă poate cauza o vătămare de lungă durată a genelor care răspund de reacția organismului la inflamare. Anumite alimente au proprietatea de a trata genele noastre. Aceste alimente sunt numite modificatori epigenetici. Există două moduri în care aceste alimente influențează asupra genelor noastre – prin metilarea ADN-ului și prin modificarea histonelor. Metilarea ADN-ului este un proces prin care la ADN sunt adăugate molecule chimice care „conectează“ și „deconectează“ anumite gene. Modificarea histonelor influențează asupra reglării activității genice.

Fără a intra în prea multe detalii, este important să înțelegem și să reținem că alimentația influențează asupra genelor noastre. Oare aceasta nu e suficient pentru a fi mai responsabili față de alimentația noastră? Nu doar atunci când vrem să întărim imunitatea noastră, ci zilnic.

Vedeți care sunt cele top 5 alimente pentru întărirea imunității care modifică epigenetica:

1.  Usturoi

Usturoiul modifică epigenetica și influențează asupra genelor noastre prin modificarea histonelor. Acesta conține compuși ai sulfului, motiv pentru care are un miros și gust specific. Acești compuși măresc nivelul de acetilare al proteinelor histonice din organism, astfel activând genele care reduc apariția tumorilor.

Consumul regulat de usturoi este o metodă de prevenire eficientă atât împotriva răcelilor, cât și a tumorilor canceroase.

Alicina este un alt component căruia usturoiul îi datorează reputația sa bine-meritată de imunostimulator. Alicina activează funcția celulelor albe din sânge de a distruge orice virus și infecție bacteriană. Este demonstrat că usturoiul distruge rinovirusul uman care cauzează răceli, gripă și boli respiratorii cu 100% eficacitate.

Pentru a beneficia de toate proprietățile terapeutice ale usturoiului, este recomandat de a fi consumat în stare crudă.

2. Turmeric

Turmericul este unul dintre alimentele cu cele mai puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.  Curcumina este componentul activ din acest condiment auriu, care ne protejează de inflamații, viruși, infecții fungice și boli canceroase.

Inflamațiile sunt cauza majoritățiile bolilor cronice care ne distrug sănătatea, deci nu ezitați să includeți turmericul în meniul vostru pentru a vă proteja. Acesta este asimilat mult mai bine de organism dacă este în combinație cu piper roșu.

Turmericul nu doar ne protejează de viruși și inflamații – este unul dintre modificatorii epigenetici de bază. Acesta influențează asupra genelor în două moduri posibile – prin metilarea ADN-ului și prin modificarea histonelor. Beneficiile turmericului pentru sănătatea noastră nu trebuie subapreciate.

3. Scorțișoară

Scorțișoara este varianta dulce a turmericului – după puterea și acțiunea împotriva virușilor. Acest condiment aromat nu doar întărește imunitatea – scorțișoara se luptă cu patogenii care provoacă boli.

Atât turmericul, cât și scorțișoara sunt modificatori epigenetici care influențează asupra expresiei genelor inflamate.

Putem cu ușurință include scorțișoara în meniul nostru zilnic. Modurile de consumare sunt nenumărate – putem adăuga la ceai sau cafea; presăra peste fulgii de ovăz,  condimenta carnea, combina cu pastă de susan tahini, putem savura cu un fruct proaspăt și multe altele. Experimentați și asigurați-vă o protecție aromată împotriva gripei și răcelii.

4. Citrice

Este un fapt bine-cunoscut că fructele citrice sunt extrem de bogate în vitamina C. Această vitamină este indispensabilă în lupta cu infecțiile fiindcă mărește producerea de celule albe în sânge. Corpul nostru nu poate produce sau păstra această vitamină și de aceea este important să consumăm doza zilnică necesară.

Înarmați-vă cu citrice și puteți fi siguri că vă vor aduce nu doar plăcere, ci și numeroase beneficii sistemului vostru imunitar și sănătății genelor. Componentele din citrice influențează asupra genelor prin modificarea histonelor, reglând activitatea genelor.

5. Broccoli

Broccoli este o sursă extrem de bogată de antioxidanți și vitamine, cel mai prețios component fiind sulforafanul. Dintre toate legumele crucifere, anume broccoli conține cea mai mare cantitate. Însă ce face sulforafanul atât de valoros? Faptul că anume acesta activează celulele albe din sânge (limfocitele), care sunt luptătorii de bază cu gripa și răceala.

Pentru a păstra toate elementele nutritive din broccoli, preparați la abur pentru 2-4 minute. Puteți intensifica puterea acestora consumându-i în combinație cu alte alimente ce conțin sulforafan precum ridichi, muștar și wasabi.

 

Este important ca aceste elemente să fie prezente în meniul nostru cât mai frecvent, în special atunci când organismul este inflamat. Alimentația incorectă poate prelungi procesul de inflamare și reduce posibilitatea de recuperare a țesutului afectat. Pe de altă parte, alimentația corectă și regimul echilibrat sunt cheia către un organism sănătos.

Dacă încă nu dispuneți de un regim alimentar personalizat, îl puteți comanda de aici.

 

Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM