6 CELE MAI DES ÎNTÂLNITE CARENȚE ALIMENTARE

Există câteva substanțe nutritive care sunt indispensabile sănătății. Majoritatea dintre ele pot fi obținute prin intermediul alimentației, dacă este echilibrată și sănătoasă. Din păcate, în meniul obișnuit al majorității aceste elemente lipsesc și aceasta duce la dezvoltarea carențelor alimentare.

V-am pregătit o listă cu 6 cele mai des întâlnite carențe alimentare, pentru a fi informați :

1. Carența de fier

Este un fapt bine-cunoscut că fierul este un mineral de bază, fără de care nu putem trăi. Acesta este un component de bază al celulelor de sânge roșii, în componența cărora intră hemoglobina și transmit oxigenul către celule.

Cu siguranță cunoașteți cel puțin o persoană cu deficit de fier – acesta este unul dintre cele ma frecvent întâlnite deficite alimentare din lume, care afectează mai mult de 25% din populația lumii.

Cea mai des întâlnită consecință a deficitului de fier este anemia. Cantitatea de celule de sânge roșii scade și sângele devine mai puțin capabil de a asigura oxigen corpului. Simptomele includ  oboseală, slăbiciune, imunitate scăzută și disfuncții ale creierului.

Știați că există două tipuri de fier?

Primul tip, fierul hem, este asimilat bine și se conține în alimentele de origine animale, în cantități mari fiind în carnea roșie. Alimentele bogate în acest tip de fier sunt carnea roșie, ficatul și peștele. Al doilea tip de fier nu este asimilat atât de bine și se conține atât în alimentele de origine vegetală, cât și în cele de origine animală. Acesta este fierul non-hem, pe care îl găsim în alimente precum fasole, susan, semințe de dovleac, broccoli și spanac.

De carență de fier cel mai des suferă:

 • Copiii mici.
 • Vegetarienii și veganii fiindcă consumă doar fier non-hem, care se asimilează mai greu.
 • Femeile însărcinate.

Cea mai bună modalitate de a ne descurca cu acest deficit alimentar este alimentația corectă, adaptată necesităților fiecărei persoane în parte. Suplimentele cu fier nu sunt recomandate, cu excepția situațiilor în care sunt absolut necesare.

Un fapt curios este că alimentele bogate în vitamina C precum portocalele și varza pot accelera asimilarea fierului.

2. Carență de iod

Iodul este un mineral care joacă un rol important pentru funcția normală a glandei tiroide și producerii de hormoni tiroideni. Ei răspund de dezvoltarea corectă a creierului, menținerea sănătății oaselor și reglează  viteza metabolismului.

Deficitul de iod este una dintre cele mai întâlnite carențe alimentare din lume, care afectează aproape o treime din populația lumii.

Cel mai frecvent simptom este glanda tiroidă mărită, cunoscută drept gușă. Aceasta poate duce și la mărirea frecvenței cardiace, insuficiență de aer și luare în greutate.

Cele mai bune surse de iod sunt următoarele alimente:

 • Pește – 85 g de pește copt vă oferă 66% din doza zilnică  de iod recomandată.
 • Lactate – o cană de iaurt asigură 55% din doza zilnică recomandată.
 • Ouă – 1 ou ne oferă 16% din doza zilnică recomandată
  Alge marine – Un singur gram de alge marine brune conțin 460-1000% din doza zilnică de iod recomandată.

Cantitățile indicate mai sus pot varia. Iodul se află în special în sol și în mare,  iar dacă solul este sărac în iod, atunci și alimentele care cresc în el vor fi sărace în iod.

Unele țări au luat măsuri în ce privește deficitul de iod și au adăugat iod la sare – asfel descurcându-se de minune cu problema.

3. Deficitul de vitamina D

Cu toții am auzit că vitamina D este sintetizată atunci când suntem expuși la soare. Aproape fiecare celulă din corpul nostru are nevoie de un receptor de vitamina D. Deficitul acesteia este stabilit dificil fiindcă simptomele se pot dezvolta

La adulți, deficitul de vitamina D poate duce la slăbiciune musculară, pierdere de masă osoasă și risc ridicat de a suferi fracturi. La copii poate cauza întârzierea creșterii și oase moi ( rahitism).

Din păcate, puține alimente conțin cantități mari de această vitamină.

Cele mai bune surse alimentare de vitamina D sunt uleiul de ficat de cod, pești precum scrumbia și păstrăvul, precum și gălbenușul. Cea mai bună metodă de a ne asigura canitatea necesară de acest element rămâne a fi plimbarea într-o zi însorită.

4. Deficit de vitamina B12

Dacă sunteți vegetarian sau vegan este foarte probabil să aveți deficit de indispensabila vitamină B12, așa cum ea se obține doar din produse de origine animală. Fiecare celulă a noastră are nevoie de această vitamină pentru ca organismul să funcționeze normal, iar corpul nostru nu este în stare să o producă singur. Iată de ce trebuie să o asimilăm din mâncare sau suplimente.

Unul dintre cele mai frecvent întâlnite simptome ale deficitului de vitamina B12 este anemia megaloblastică, în care celulele roșii din sânge sunt mărite. Alte simptome includ disfuncția creierului și alte afecțiuni.

Dacă vă întrebați care alimente vă pot asigura acest element indispensabil vieții, răspunsul se ascunde în produsele de origine animală precum :

 • Moluște precum stridii și midii   – 85 g de midii conțin 1400% din doza zilnică recomandată.
 • Măruntaie – O bucată de ficat (60 g) reprezintă 1000% din doza zilnică recomandată
 • Carne  – un cotlet mic de vită  (170 g) încarcă organismul cu 150% din doza zilnică de vitamina B12 recomandată
 • Ouă – un ou întreg reprezintă aproximativ 6% din doza zilnică recomandată
 • Produse lactate – un pahar de lapte proaspăt asigură aproximativ 18% din doza zilnică recomandată

Cantitățile mari de vitamina B12 nu sunt periculoase, fiindcă adesea aceasta nu este absorbită complet,iar surplusurile sunt eliminate prin urină.

5. Deficit de calciu

Calciul este important pentru fiecare celulă a corpului. Pe lângă faptul că ne fortifică oasele, acest mineral are rolul de moleculă de signalizare în corpul nostru și fără acesta, inima, mușchii și nervii nu ar putea funcționa.

Dacă nu asigurăm corpul nostrul cu suficient calciu, aceasta se reflectă asupra oaselor noastre. Aceasta este cauza pentru care cel mai frecvent întâlnit simptom al deficitului de calciu în organism este osteoporoza, caracterizată prin oase sensibile și fragile.

Cele mai recente cercetări științifice din acest domeniu au dezmințit afirmația precum că laptele proaspăt este cea mai bună sursă de calciu. Cauza este faptul că o mare parte din calciul din laptele proaspăt se pierde la pasteurizarea lui. Surse mai bune sunt iaurtul și brânza, precu, și legumele cu frunze închise la culoare precum spanacul, kale și broccoli. Susanul și sardinele sunt alte surse  minunate de calciu.

6. Magneziu

Magneziul este adesea subestimat, însă acesta e un mineral de o importanță majoră pentru corpul nostru, mai exact pentru structura oaselor și a dinților.

Nivelul redus de magneziu în organism este des legat de afecțiuni precum diabet tip 2, sindrom metabolic, boli cardiovasculare și osteoporoză.

Simptomele de bază ale deficitului sever de magneziu includ ritm cardiac mărit, crampe musculare, sindromul picioarelor neliniștite, oboseala și migrenă.

Alimentele bogate în magneziu sunt următoarele:

 • Alimentele integrale – un bol mic de fulgi de ovăz (aproximativ 170 g) conține 74% din doza zilnică de  magneziu recomandată
 • Nuci – 20 migdale reprezintă 17% din doza zilnică recomandată
 • Ciocolată neagră – 30 g de ciocolată ne încarcă cu 15% din doza zilnică de magneziu recomandată
 • Legume frunzoase  – cu 30 g de spanac proaspăt putem obține 6% din doza zilnică recomandată

 

Cea mai bună metodă de a preveni carențele alimentare este să ne alimentăm divers, conștient și echilibrat. Ținând un regim alimentar personalizat creat în concordanță cu scopul, sănătatea și modul nostru de viață,putem fi siguri că oferim corpului nostru toate vitaminele și minerale de care are nevoie pentru a funcționa corect.

Rezumat
6 CELE MAI DES ÎNTÂLNITE CARENȚE ALIMENTARE
Article Name
6 CELE MAI DES ÎNTÂLNITE CARENȚE ALIMENTARE
Descriere
Există câteva substanțe nutritive care sunt indispensabile sănătății. Majoritatea dintre ele pot fi obținute prin intermediul alimentației, dacă este echilibrată și sănătoasă. Din păcate, în meniul obișnuit al majorității aceste elemente lipsesc și aceasta duce la dezvoltarea carențelor alimentare. V-am pregătit o listă cu 6 cele mai des întâlnite carențe alimentare, pentru a fi informați.
Autor
Nume editura
Top Forma
Share Dacă vă place:
 • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM