Zahăr și îndulcitori

Adevărul amar despre zahar

Zaharul adăugat la produsele pe care le consumăm este printre cei mai mari dușmani ai regimului alimentar sănătos. În el nu se conțin proteine, vitamine sau minerale, ci  doar o cantitate mare de calorii. Da, zahărul ne oferă energie, dar ca să  înțelegem de ce este atât de dăunător pentru sănătateanoastră, trebuie în primul rând să vedem din ce este făcut.

Zaharul este împartit în două zaharuri simple (monozaharide) – glucoza și fructoza. Cantitățile mari de fructoză din zaharul adăugat se transformă in grăsimi care se depozitează îndeosebi în jurul stomacului și, câteodată, grăsimi necunoscute nouă, care se depozitează în jurul organelor noastre..

Precum știți, probabil, nu toate caloriile sunt la fel. Fructoza nu produce senzația de sațietate  sau reducere a hormonului foamei (grelina) în aceeași măsură în care o face glucoza. In plus, zahărul poate să ducă la dependență deoarece cauzează eliberarea de dopamina. Dopamina este un neurohormon care controlează temperatura corpului, senzația de foame și sete, oboseala, somnul și ritmurile de zi si noapte Din cauza influenței pe care zahărul o are asupra hormonilor și a creierului, el crește drastic riscul de greutate excesivă și obezitate. La fel, există dovezi care confirm faptul că zahărul dăunează metabolismului și poate cauza probleme cardiace, diabet și chiar cancer.

Zahăr sub acoperire

Zahărul, în afara de faptul că este extrem de daunator pentru sănătatea noastră, el este ascuns în alimentele despre care nici nu credem că ar putea contine.  De exemplu, produsele cu inscripția “fără grăsimi” sau “cu conținut redus de grăsimi”, deseori conțin o cantitate dublă de zahăr. Producătorii înlocuiesc grăsimile îndepărtate adăugând zahăr, pentru a compensa gustul și consistența produselor cu conținut redus de grăsimi. Un exemplu relevant sunt iaurturile și laptele proaspăt degresat sau cu conținut redus de grăsimi.

Sosurile semipreparate pentru spaghete, ketchup-ul și dressing-ul pentru salate de asemenea conțin zahăr în cantități mari. O alta bombă de zahar ascunsă sunt băuturile carbogazoase sau sucurile de fructe. Un pahar de suc fructe conține aceeași cantitate de zahar pe care o conține un pahar de cola. Unele cereale “sănătoase” cu diferite gusturi (miere, ciocolată și altele) “ascund” la fel de mult zahăr ca și cele care nu pretind a fi sănătoase. De aceea, citiți cu atenție ce scrie pe ambalaj.

Cel mai ușor mod de a vă imagina cantitatea de zahăr care se conține într-un anumit produs este să transformati gramele în linguri de supă. Aceasta se face în modul următor – 4,2 gr zahăr = 1 lingura de supă; 8,4 gr zahar = 2 linguri de supă. Calculați câte linguri  de zahăr consumați prin separarea cantității indicate pe o porție in 4.

Vă prezentăm câteva din cele mai senzaționale cazuri de zahar sub acoperire:

Iaurt degresat (400 gr) – 4-5 l. s. de zahar

Suc natural de mere (200 ml) – 10 L.S. de zahar

Sos de roșii pentru pasta (o porție)  – 10-12 L.S. de zahar

Cantitatea recomandată

Suficient este să spunem că Organizația Mondiala a Sănătății recomandă un consum zilnic de zahăr de cel mult 25 gr sau 6 lingurițe de ceai. Numai o cutie de băutură carbogazoasă conține aproximativ 30-40 gr (sau aproximativ 10 lingurițe de ceai) de zahăr. Fiecare își poate calcula cantitatea aproximativă de zahăr pe care îl consumăm zilnic.

 

Alternative sănătoase

Din fericire există alternative ale zaharului și îndulcitorilor artificiali, precum mierea naturală. Chiar daca este compusă pe jumătate din fructoză, ea este bogată în substanțe nutritive benefice. Un alt îndulcitor natural este ștevia. Ștevia nu conține carbohidrați și calorii și nu creste nivelul glucozei din organism. Totuși, cea mai bună opțiune de îndulcitor natural rămân a fi fructele și legumele.

Daca doriți să fiți sanătoși, trebuie să reduceți drastic cantitatea de zahăr pe care o consumați, prin respectarea unui regim alimentar sănătos și echilibrat, creat special pentru dumneavoastră și adaptat scopurilor, stării de sănătate și preferințelor dumneavoastră. Urmând un regim alimentar este mult mai ușor sa rezistați nenumăratelor tentații cu un conținut ridicat de zahăr.

Dacă încă nu aveți un regim alimentar, îl puteți comanda de aici.

Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM