Adevărul despre calorii

Știați că prima dată caloriile apar ca valoare ce determină capacitatea de lucru a oamenilor? Mai multe calorii însemnau o capacitate mai mare de muncă. În zilele de astăzi, acestea și-au pierdul semnificația inițială și adesea sunt utilizate cu privire la alimentele pe care le consumăm.

Multe persoane calculează zilnic calorii cu scopul de a menține greutatea dorită. Ambalajul fiecărui produs conține informații cu privire la numărul caloriilor. Însă oare știți cu adevărat ce sunt caloriile, ce calculează și ce informație despre alimente ne oferă?

Ce sunt caloriile și ce informații ne oferă?

Caloriile sunt o unitate de măsură care indică cantitatea de energie pe care corpul nostrul o poate absorbi consumând un anumit aliment. Mai simplu spus, caloria este o unitate de măsură a energiei. Din nefericire, alegerea a ce să mâncăm și cât să consumăm nu se poate baza pe simpla calculare a caloriilor, fiindcă nu toate caloriile sunt la fel.

Alimente diferite – calorii diferite

Tipuri diferite de alimentem conțin un număr diferit de calorii. Un gram de grăsime conține 9 calorii; un gram de proteine conține 4 calorii. Însă acest lucru nu înseamnă că dacă doriți să slăbiți trebuie doar să reduceți consumul de grăsimi.

Metoda simplificată de a calcula calorii nu funcționează pentru scăderea greutății. Pentru a fi sănătoși avem nevoie de substanțe nutritive diverse și un meniu echilibrat. Metoda simplă de a reduce anumite calorii nu este sănătoasă.

Caloriile nu vă oferă informație despre calitatea mâncării

Corpurile noastre cheltuie  în mod diferit energia provenită de la calorii diferite. Carbohidrații sunt asimilați mult mai rapid decât grăsimile și proteinele. Din acest motiv carbohidrații ridică nivelul zahărului în sânge, care este o premisă a depunerii grăsimilor, în cazul în care energia absorbită nu este cheltuită.

În același timp, grăsimile și proteinele sunt descompuse mai lent de către organism, acesta fiind motivul pentru care ne simțim sătui mai mult timp, cu mai puține calorii.

La alegerea meniului este important să luăm în considerare aceste particularități. Alimentația sănătoasă și echilibrată presupune luarea în calcul a tuturor elementor mâncării și relației dintre ele – valoarea energetică, valorile nutritive și conținutul fibrelor.

Consum doar alimente cu puține calorii, însă nu slăbesc – de ce?

Una dintre cele mai greșite concepții este afirmația că reducerea drastică a caloriilor duce la pierdere în greutate. Corpul vostru are nevoie de calorii pentru a funcționa. O persoană cheltuie energie și atunci când nu efectuează nicio activitate fizică ( energia este necesară respirației, funcționării inimii, temperaturii corporale, digestiei și altele).

Atunci când limitați calorii prea mult, metabolismul vostru devine lente și corpul începe să depoziteze grăsimi pentru a se pregăti de foamea care urmează. Din acest motiv, dacă scopul vostru este de a slăbi, simpla reducere a caloriilor consumate nu vă va ajuta prea mult.

Fiecare persoană este diferită

Corpurile noastre asimilează mâncarea în moduri diferite. Atunci când două persoane consumă mâncare cu același număr de calorii, acest lucru nu înseamnă că asimilează același număr de calorii. De o importanță majoră sunt sexul individului, vârsta, modul de viață și starea de sănătate.

În concluzie, să calculez sau nu caloriile?

Calcularea caloriilor v-ar putea ajuta să aveți o idee generală despre cantitatea de alimente pe care o consumați  zilnic.

Cu toate acestea, alimentația sănătoasă este foarte departe de această metodă. Ce consumăm este la fel de important precum  cantitatea caloriilor. În loc să numărați fiecare calorie, mai bine optați pentru alimente cu conținut mai ridicat de vitamine, minerale și alte substanțe benefice.

Dacă cunoașteți pe cineva care numără și calculează calorii încontinuu, faceți-i o favoare – expediați-i acest articol și ajutați-l să înceapă să se alimenteze sănătos!

Pentru o slăbire și menținere sănătoasă, comandați regimul vostru personalizat de aici.

Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM