Adevărul despre detoxifiere

Dietele de detoxifiere devin din ce în ce mai populare. Probabil ați auzit de nenumărate ori afirmația precum că programele de detoxifiere curăță sângele și elimină toxinele din organism. Sună promițător, însă nu este clar în ce mod funcționează acest lucru, despre care toxine este vorba și dacă într-adevăr  un asemenea regim alimentar este eficient.

Înainte de a începe o dietă de detoxifiere, este important să fiți informați în privința beneficiilor și potențialelor daune. Adevărul este că, în anume situații, dieta de detoxifiere nu doar că nu aduce niciun beneficiu pentru organismul nostru, ci poate avea efecte adverse serioase.

Ce presupune dieta de detoxifiere?

Regimurile alimentare de detoxifiere sunt intervenții dietetice de scurtă durată care au scopul de a îndepărta toxinele și substanțele dăunătoare organismului nostru. Cea mai frecvent întâlnită dietă de detoxifiere include o perioadă de înfometare, urmată de consum  de fructe, legume, sucuri și apă.  Adesea dietele de detoxifiere includ plante, ceaiuri, suplimente alimentare și produse de curățare a intestinului gros. Ce promit și ce ating aceste diete urmează să discutăm în următoarele rânduri.

Ce promit dietele de detoxifiere:

  • Stimulează intestinul gros și eliberarea acestuia de toxine
  • Stimulează eliminarea toxinelor ( prin urină, transpirație și scaune frecvente)
  • Îmbunătățesc circulația sângelui
  • Asigură elemente nutrive corpului

Adesea, programele de detoxifiere afirmă că ajută și în cazul obezității, problemelor de digestie, afecțiunilor autoimune, inflamațiilor, alergiilor, balonării și oboselii cronice. Dacă într-adevăr își îndeplinesc promisiunile – urmează să aflăm în continuare.

 

Ce toxine sunt eliminate cu ajutorul dietelor de detoxifiere?

Dietele de detoxifiere rareori indică toxinele concrete care sunt înlăturate. Corpul nostru are capacitatea de a se curăța într-un mod natural prin intermediul ficatului, fecalelor și a transpirației.

În pofida aceastui fapt, există câteva substanțe chimice care sunt eliminate mai dificil prin aceste procese, inclusiv  poluanții organici persistenți, ftalații, bisfenolul A (BPA) și metalele grele. Acestea se depun în țesuturi sau sânge și corpului îi poate lua câțiva ani pentru a se elibera de ele.

Adevărul este că, există doar câteva demonstrări științifice care confirmă că dietele de detoxifiere într-adevăr duc la eliminarea toxinelor.

Ceea ce putem face este să ajutăm ficatului în lupta cu toxinele, însă dieta cu sucuri și apă nu duce la acest lucru.  Respectarea unui regim alimentar echilibrat este o metodă mai eficientă.

 

Dieta de detoxifie și pierderea în greutate

La momentul de față, numărul cercetărilor asupra dietelor de detoxifiere și a capacității lor de a duce la pierdere în greutate este foarte mic.

Da, cu o detoxifiere drastică putem slăbi rapid și ușor, însă numărul efectelor adverse este mai mare decât cel al beneficiilor. O astfel de pierdere în greutate duce la dereglări metabolice. Dacă într-o săptămână se slăbesc mai mult de 2,5 kilograme, efectul yo-yo este inevitabil.

Slăbitul ca rezultat al unui regim de detoxifiere se datorează în mare parte pierderii de apă și masă musculară, și nu de grăsimi. Anume aceste kilograme se întorc foarte rapid, revenind la vechiul vostru mod de alimentație. Acest tip de dietă nu va duce la rezultate trainice ce țin de slăbit. Pierderea în greutate fără foame este o metodă mai bună de atingere și menținere a greutății dorite.

Ne îmbunătățim sau înrăutățim sănătatea

Fiecare dietă care include doar sucuri de fructe pe durata a câtorva zile nu poate fi benefică pentru organism ( cu excepția cazului în care este realizată cu scopul de tratament prin înfometare, sub supravegherea medicului). Asemenea măsuri extreme duc la pierdere de masă musculară, iar aceasta poate duce la complicații, considerând faptul că inima este unul dintre mușchii principali ai corpului nostru.

De obicei, oamenii care recurg la diete de detoxifiere suferă de vitamine și minerale esențiale. În consecință a proceselor chimice, cantități mari de radicali liberi sunt eliberați de către organism. Rezultatul poate fi stresul oxidativ ( lipsă de oxigen), iar atunci necesitatea de antioxidanți crește considerabil.

Este important să menționăm că dietele care se bazează doar pe consumul de sucuri de fructe și legume ne lipsesc de antioxidanți. Consumând doar sucuri, pierdem până la 40% din polifenolii din ele,  care sunt exact acei antioxidanți importanți.

Cum funcționează dietele de detoxifiere?

Există două păreri opuse în ce privește efectul dietelor de detoxifiere.  Anumite persoane susțin că se simt mult mai energice în timpul și după această dietă. Această stare se datorează eliminării produselor alimentare prelucrate, a alcoolului și a altor substanțe nesănătoase din meniul vostru zilnic. Vitaminele și mineralele pe care le veți primiți de la sucurile proaspete de fructe și legume de asemenea vă pot face să vă simțiți mai bine.

Pe de altă parte, există persoane care susțin că  nu s-au simțit bine în perioada detoxifierii. Aici lucrurile țin de reacția diferită a fiecărui organism.

În concluzie despre detoxificare

Zilnic, într-un mod sau altul, intrăm în contact cu diverse substanțe toxice. În marea majoritate a timpului, corpul nostru lucrează de minune și le elimină fără un ajutor suplimentar. În pofida acestui lucru, dacă începeți un regim alimentar de detoxifiere și vă veți simți mult mai bine – este minunat! Totuși, să nu uităm că aceasta, probabil, nu are nimic de a face cu eliminarea toxinelor, ci pur și simplu cu faptul că consumați mai puțină mâncare nesănătoasă.

Cea mai bună metodă de a ne descurca cu toxinele este previnirea, precum și un regim alimentar sănătos.

Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM