Alegerea grăsimii pentru gătit

Grăsimile și regimul alimentar sănătos

Pentru a putea alege cea mai potrivită grăsime pentru gătit trebuie să cunoaștem tipurile de grăsimi și ceea ce le diferențiază. Dezbaterea cu privire la beneficiile și daunele consumului de grăsimi nu are sfârșit, însă noi vă sfătuim să nu cădeți în extreme – nu trebuie nici să le excludeți, nici să exagerați cu utilizarea acestora.

În mare parte, grăsimile care ajung în corp prin intermediul mâncării rămân grăsimi. Pe lângă problemele legate de cântar, nu trebuie să uităm de nivelul colesterolului, trigliceridelor, de riscul dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare, toate cauzate de o alimentație bogată în grăsimi.

În ultimii ani colesterolul a fost considerat vinovatul principal al multor afecțiuni. Cele mai noi cercetări demonstrează faptul că colesterolul primit din mâncare nu este factorul principal care determină nivelul total al acestuia în sânge. Colesterolul este produs de către ficat. Cu când mai puțin colesterol ajunge în organism prin mâncare, cu atât mai mult colesterol este produs de ficat și viceversa. Adevărul este că colesterolul este esențial funcționării normale a organismului. Acesta participă în schimbul acizilor biliari, hormonilor, vitaminei D și altele

Concluzia este să nu vă duceți la extreme! Nu excludeți grăsimile din meniu, ci fiți bine informați pentru a face alegerea corectă.

Alegerea grăsimilor

Dispunem de o diversitate de tipuri de grăsimi pentru gătit. Pentru a face alegerea corectă trebuie să cunoaștem bine toate tipurile. Fiecare unt sau ulei are atât o aromă și un gust diferit, cât și un punct diferit de ardere diferit. Dacă un tip de grăsime este sănătos în stare crudă, acesta se poate schimba drastic la prelucrarea termică.

Atunci când gătiți la temperatură înaltă trebuie să utilizați grăsimi stabile care nu se oxidează sau devin râncede prea ușor. La oxidare grăsimea intră în contact cu oxigenul iar în consecință se formează radicali liberi și legături dăunătoare pe care cu siguranță nu doriți să le consumați.
Cel mai important factor la determinarea rezistenței unui tip de grăsime este gradul relativ de saturare a acizilor grași.

Tipuri de grăsimi

Grăsimile se împart în 3 tipuri principale:

Grăsimile saturate sunt în stare solidă la temperatura camerei și de obicei sunt de proveniență animală – unt, carne, smântână, brânză și altele precum și unele de origine vegetală precum untul de cocos, cacao și palmier. Grăsimile saturate au doar o singură legătură între moleculele acizilor grași, ceea ce le face rezistente la temperaturi înalte.

Grăsimile nesaturate sunt în stare lichidă la temperatura camerei.Trebuie să fie păstrate în vase de sticlă la loc uscat, departe de lumină și căldură. Se împart în 2 tipuri:
– Grăsimile mononesaturate se află pe locul doi după rezistență, având o legătură dublă. Se oxidează la temperaturi înalte și de aceea trebuiesc utilizat doar pentru gătirea la temperaturi mici spre medii. Acestea sunt uleiul de măsline, uleiul de migdale ( uleiurile de alte oleaginoase), uleiul de rapiță, de avocado și altele.
– Grăsimile polinesaturate conțin două sau mai multe legături între moleculele acizilor grași, ceea ce le face nestabile și sensibile la lumină. Acestea creează cea mai mare cantitate de radicali liberi la încălzire, chiar și la temperaturi joase. Acestea sunt uleiul de cânepă, uleiul de semințe de struguri, uleiul de in, cel de porumb, susan, soia și altele.

Grăsimile trans sunt și ele grăsimi nesaturate. Acestea sunt prelucrate chimic cu hidrogen ( hidratate)  în rezultatul căruia devin tari și mai rezistente, însă extrem de dăunătoare sănătății!

Punctul de ardere a diferitor tipuri de grăsimi

Atunci când alegeți tipul grăsimii de gătit trebuie să aveți în vedere punctul de ardere – temperatura maximă la prelucrarea termică. Dacă această temperatură este depășită grăsimea începe să producă fum și devine dăunătoare sănătății.
Ulei de cocos –până la 177° C
Ulei de migdale – până la 220° C
Ulei de floarea-soarelui nerafinat – până la 107° C
Ulei de floarea-soarelui rafinat – până la 227° C
Ulei de semințe de in – până la 107°C
Ulei de măsline presat la rece –până la 160°C
Ulei de măsline presat la rece cu aciditate scăzută 207°C
Ulei de măsline virgin – până la 216°C
Unt de vacă – până la 177°C
Ulei de susan nerafinat– până la 177°C
Ulei de susan – până la 210°C
Ulei de semințe de struguri – până la 216°C
Ulei de porumb rafinat – 232°C
Ulei de porumb nerafinat – până la 160°C
Untură de porc – până la 180°C

Grăsimea ascunde multe calorii indiferent de tipul de grăsime pe care-l utilizați, de aceea trebuie să consumați cu moderație. Atunci când pregătiți mesele din regimul dvs alimentar, folosiți cantitatea minimă de grăsime ( până la 1 linguriță) și optați pentru un mod sănătos de preparare pentru  fi mereu în top formă.

Dacă încă nu dispuneți de un regim alimentar personalizat puteți comanda de aici.

Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM