Alimentația emoțională

 

Ne bucurăm să v-o prezentăm pe Trayanka Grigorova, un specialist de excepție și o completare valoroasă a echipei noastre de specialiști cu care colaborăm –  pentru a vă face viața mai bună! Dr. Grigorova este un psiholog clinic, psihoterapeut și doctor în psihologie cu peste 10 ani de experiență în domeniul afecțiunilor psihice. În articolul de astăzi, Dr. Grigorova vă va împărtăși câteva adevăruri despre alimentația emoțională.

Alimentația emoțională este o problemă care aduce consecințe de sănătate considerabile. În unele cazuri, stă la baza dezvoltării altor afecțiuni, iar în altele este o reacție situațională la lipsa stabilității interioare. O caracteristică distinctivă a alimentației emoționale este faptul că în acest caz, oamenii recurg la mâncare din alte scopuri decât cele nutritive.

Mâncarea devine un mod prin care o persoană încearcă să compenseze, înlocuiască și să se descurce cu anumite experiențe emoționale. Acest tip de alimentație este însoțit de o dorință incontrolabilă, individul având senzația că nu poate rezista impulsului de a mânca. În pofida faptului că această problemă poate arăta și fi autodistructivă, aceasta este mereu provocată de necesitatea de autoconservare și descurcare cu emoțiile puternice. Cauza unei asemenea reacții pot fi sentimentele de furie, singurătate, izolare, nesiguranță, neliniște, lipsă de emoții pozitive și iubire, situații în care sunt prezente dileme interioare și chiar încercarea de a evita intimitatea. Vedeși aici care sunt alimentele care aduc buna dispoziție>>

La prima vedere, cauzele enumerate pot părea contradictorii și chiar paradoxale, însă sunt absolut reale și coexistă în psihicul uman. Drept exemplu poate servi situația următoare : din cauza lipsei de emoții pozitive și iubire, kilogramele în plus pot juta rolul de scut în cazul unor apropieri sau momente de intimitate cu cineva. În această situație, dorințele noastre conștiente sunt în contradicție cu fricile noastre inconștiente, rezultând într-o persoană care tânjește după intimitate însă se pune în situații care îl lipsesc de această posibilitate.

Majoritatea dintre noi cred că doar emoțiile negative sunt cele pe care cineva ar încerca să le evite. Adevărul este că pentru foarte multă lume, apropierea, intimitatea și încrederea este la fel de problematică precum tristețea, durerile sufletești și dezamăgirea. Dacă ne întrebăm ce se ascunde sub această acțiune, la prima vedere ilogică, trebuie să tragem o privire spre modelul de relații pe care l-am adoptat, în ce mod am reușit să creăm relații de încredere cu apropiații noștri încă de la o vârstă fragedă.

De ce trebuie să dăm timpul înapoi atât de mult? Multe dintre experiențele noastre emoționale din trecut au lăsat o urmă în realitatea de astăzi. Cu scopul de a ne proteja de durere, psihicul nostru și funcțiile sale de autoconservare recurg la metode de protecție. Aceste metode fac astfel încât în conștiința noastră să existe amintiri, experiențe și relații care nu corespund unele altora. În consecință, individul subapreciază, neagă sau pur și simplu nu vede relațiile cauză-efect care stau la baza anumitor procese din viața sa. Oricât ne-am dori ca lucrurile să depindă doar de propriul nostru control și gândirea din momentul actual, nu putem subaprecia inlfluența primelor noastre relații, în special când vine vorba de mâncare și relații.

Senzația că suntem ocrotiți și plăcerea atingerii sânului hrănitor al mamei sunt unele dinte primele experiențe ale copilului pe care acesta le asociază cu plăcerea. Din acest motiv, nu e de mirare că de fiecare dată când suntem neliniștiți, triști sau amenințați mâncarea devine o sursă de liniște și consolare, ceea ce nu e o problemă. Problema își face apariția atunci când mâncarea devine unica sau una dintre puținele metode de a se descurca cu experiențele sale și de a găsi echilibrul. Din păcate, prețul acestui mecanism este destul de mare. Transformându-se în regulatorul principal al presiunii și sursa principală de plăcere, consumul de mâncare poate duce la boli serioase,  ne poate lipsi de posibilitatea de a ne extinde orizonturile și progresa, cât și de a comunica eficient. Toate acestea pot avea loc fiindcă partenerul principal pe care l-am ales este mâncarea. Mâncarea, care este la o mână distanță, care ne oferă senzația că nu ne va răni și respinge și în loc va crea senzația de plenitudine – emoțională și fizică.

Veți reuși să treceți peste această problemă cu un regim alimentar echilibrat, cu sprijin din partea noastră și cu puțină voință din partea voastră. Aflați mai multe despre programele noastre>>

 

Rezumat
Alimentația emoțională
Article Name
Alimentația emoțională
Descriere
În articolul de astăzi, Dr. Grigorova vă va destăinui câteva adevăruri despre alimentația emoțională.
Autor
Nume editura
Top Forma
Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM