Alimentația sănătoasă a copiilor

Copii care se alimentează corect și sunt activi fizic învață mai ușor, manifestă un nivel mai înalt de concentare și o memorie mai bună. Începutul anului școlar este momentul potrivit pentru dezvoltarea și întărirea obiceiurilor alimentare sănătoase ale întregii familii. Nu uitați că alimentația copiilor este responsabilitatea voastră. Copii sunt mai predispuși să se alimenteze sănătos și să fie activi fizic atunci când văd că  o fac și părinții și ceilalți membri ai familiei.

Nu este corect și eficient să impunem copii să urmeze anumite reguli de care noi înșine nu ținem cont. Din acest motiv este foarte important să implicăm toți membrii familiei în alimentația echilibrată.

Atunci când toți participă:

– Copilul vostru va lua exemplu de la voi
– Copilul vostru nu se va simți izolat și nu va interpreta alimentația sănătoasă ca pe o pedeapsă
– Alimentația sănătoasă va fi mult mai distractivă
– Ficare dintre participanți va simți beneficiile alimentației corecte
– Motivarea și dorința de a duce un mod de viață sănătos vor fi mult mai puternice

Acum e momentul să comandați programul vostru personalizat cu un regim alimentar – rețetele din programul vostru vor fi potrivite pentru întreaga familie. Aflați mai multe despre programele noastre aici.

Iată câteva dintre sfaturile noastre :

Alimentația regulată

Dacă devoltați copiilor obiceiul de a lua masa regulat, riscul consumului de alimente nesănătoase va scădea considerabil. Dacă nu puteți conta pe o alimentație regulată în fiecare zi, copilul va mânca în exces la prânz sau va recurge la produse nesănătoase între mese. Alimentația neregulată creează confuzie cu privire la foame și sațietate. Nu săriți peste mese! Atât pentru copii, cât și adulci, alimentația regulată reprezintă 60% dintr-un regim alimentar sănătos. Primul element de dezvoltare a obiceiurilor sănătoase este abilitatea de a lua masa regulat și de a nu omite mese.  Programele noastre se bazează pe acest principiu, care vă va ajuta să să dezvoltați superputerea alimentației regulate.

Luați masa împreună

Deconectați televizorul, radioul și telefonul și luați masa împreună cu copii! Aceștia au nevoie de atenția voastră. Discutați despre beneficiile alimentației sănătoase, distrați-vă în timp ce consumați alimente delicioase și benefice.

Fiți organizați

Organizarea este extrem de importantă atunci când nu dispunem de timp. Pregătiți frigiderul/congelatorul astfel încât să puteți pregăti o masă sănătoasă pentru voi și copii voștri timp de 15 – 20 minute. Fiecare poate acorda atât timp, chiar și după o zi lungă de muncă. Nu uitați că propriul exemplu este cea mai bună abordare a alimentației copiilor. Nu așteptați ca copii voștri să mănâne sănătos dacă voi nu o faceți!

Propuneți porții potrivite

Copiii nu pot dezvolta simțul cantităților dacă se obișnuiesc să consume mai mult decât necesar. Dacă porția nu este suficientă, vor cere mai mult. Nu insistanți să mănânce tot din farfurie. Mulți dintre noi au crescut cu replici precum “Nu pleci de la masă până nu mănânci tot din farfurie“.  Adevărul este că nu e greșit ca copii voștri să lase ultimile bucăți pe farfurie. Nu impuneți copii să mănânce tot din farfurie, împotriva dorinței acestora. E mai bine să-i învățați să asculte semnalele corpului. Mai multe despre concepții greșite de alimentație însușite de la părinți puteți vedea aici>> 

Alegeți o „Zi liberă“

Alegeți o zi a săptămânii în care copii vor alege ce să mânânce – mergeți la o pizzerie sau cofetărie. Cea mai bună variantă este ca ziua liberă să fie în oraș, nu acasă. Este important ca copii să înțeleagă că această zi e specială și este permis să consume anumite alimente nu prea sănătoase –  în acest mod îi veți învăța să diferențieze  „alimentația de bază (ceea ce mănâncă zilnic), de „delicatese“ (alimentația din plăcere, fără valori nutritive). Din acest motiv, în fiecare dintre programele noastre am inclus o “zi liberă”. Mai multe despre programele noastre și de ce funcționează puteți afla aici >> 

Beți mai multă apă

Învățați copii voștri să bea apă în loc de suc, ceai rece sau băuturi acidulate. Zahărul adăugat și caloriile din aceste produse, în cazul în care sunt consumate regulat, pot duce la o greutate excesivă, cât și la o sănătate proastă a dinților.

Aflați care sunt alimentele benefice pentru copii

Fructe și legume și cum să facem ca copii noștri să le îndrăgească

Toți copii au auzit de nenumărate ori că trebuie să mănânce fructe și legume, însă ar fi mult mai eficient dacă pe lângă beneficiile acestora am menționa și cât sunt de delicioase. Copiii trebuie să consume fructe și legume diverse în fiecare zi pentru a obține vitaminele și mineralele necesare. Faceți consumul acestora mai plăcut și distractiv, implicați copii în pregătirea salatelor și desertului din fructe.

Cum să învățăm copii să iubească legumele:

  • Serviți legumele înainte de felul principal, atunci când copii sunt flămânzi!
  • Adăugați la legume anumite sosuri (ar fi minunat dacă ar conține mai puține grăsimi), astfel legumele devin mai delicioase și atractive pentru copii.
  • Oferiți propriul exemplu, savurând legumele. Vorbiți despre cât sunt de delicioase în loc de cât sunt de benefice.
  • Pregătiți-le în moduri diverse – fierte, coapte, înăbușite, drept piure.
  • Găsiți cărți potrivite despre legume – povești și informații despre modul în care cresc, unde cresc, cum se culeg și alte lucruri care ar provoca interesul copiilor.
  • Implicați copii în pregătirea acestora! Un copil care a pregătit (aproape) singur salata va fi mai predispus să mănânce din ea
  • Lăsați copii să aleagă singuri legumele pe care le vor consuma.

Grăsimi

O altă sursă bună de energie sunt grăsimile. Dacă vrem ca copiii noștri să fie fericiți și pline de energie nu trebuie să le limităm consumul de grăsimi sănătoase precum peștele, migdalele și uleiul de măsline. Cele mai periculoase grăsimi pentru copii sunt grăsimile trans, care sunt întâlnite în biscuiți, checuri și napolitate. Este important să evitați să propuneți prăjeli copiilor – acestea nu sunt potrivite atât pentru ei, cât și pentru voi.

Lactate

În timp ce adulții au nevoie de lapte cu conținut scăzut de calorii, copii au nevoie de variantele mai grase.  Nu este recomandat să oferiți lapte degresat copiilor sub vârsta de 5 ani. Laptele gras este o sursă bună de calciu, care este ușor de asimilat. Alte variante minunate sunt brânza și cașcavalul gras. Dacă consumați brânză în saramură trebuie să o spălați de sare, care nu este benefică pentru copii.

Alimente din cereale

O altă sursă de energie de calitate. Dacă copiii consumă des fulgi de ovăz la micul dejun aceștia își vor asigura o energie de lungă durată și fibrele necesare fiecărui organism.

Desert

Nu trebuie să lipsiți copii de tentații delicioase. Cine a spus că acestea pot fi doar nesănătoase? Experimentați cu prepararea dulciurilor preferante într-o variantă mai sănătoasă. În loc de jeleuri și ciocolate le puteți pregăti bomboane din curmale și fulgi de cocos. În loc de sucuri la cutie le puteți pregăti sucuri proaspete și smoothie în culori minunate. Profitați de interesul și curiozitatea copiilor.

CAUZELE OBEZITĂȚII LA COPII:

Lipsa unui mic dejun

Numărul copiilor care pleacă dimineața de accasă fără un mic dejun crește, și odată cu el –  crește foamea incontrolabilă de  „delicatese”(alimente fără valori nutritive – napolitate, chipsuri și altele). Micul dejun este unul dintre cele mai importante mese pentru a menține controlul asupra greutății. Omiterea acestei mese crește riscul de obezitate (de 4 ori).

Lipsa alimentației regulate

Din păcate, micul dejun nu este singura masă omisă. Având o mulțime de activități școlare și extrașcolare, sunt omise și alte mese principale precum prânzul și gustarea de după-amiază. În consecință, copii recurd la alimente nesănătoase.

Cantina școlară

Cu regret, cantina școlară, care are ca scop grija față de copii, s-a transformat în unul dintre factorii principali ai obezității! Mâncarea din școli este bogată în zahăr și grăsimi și săracă în fructe și băuturi sănătoase. Între timp, majoritatea părinților continuă să creadă că copii se alimentează sănătos și corect în școli și grădinițe. Puteți schimba accest lucru pregătind singuri prânzul și gustarea de după-amiază a copiilor!

Băuturi  și sucuri acidulate

Băuturile acidulate sunt peste tot în jurul nostru și sunt băuturile principale consumate de copii. Mulți părinți nu acordă suficientă atenție acestui fapt sau nu cunosc consecințele acestor băuturi „inofensive“. Problema constă în cantitatea imensă de zahăr și calorii din băuturile carbogazoase. Reducerea consumului de aceste băuturi poate schimba radical problema greutății.

Factori emoționali

Nu trebuie să ignorăm și factorii emoționali ai obezității la copii:

-lipsa emoțiilor pozitive,
– depresia la copii,
– stresul la copii,
– anxietate.

Acestea sunt elemente importante adesea uitate. Fiți observatori buni și distrați-vă împreună cu copii voștri!

Cel mai bun exemplu este exemplul propriu. Dacă voi vă alimentați sănătos și copii voștri se vor alimenta în același mod. Cu un regim de la Top Forma puteți pregăti mese sănătoase pentru întreaga familie. Veți dispune de propuneri de rețete pentru fiecară masă și veți putea alege numărul de porții. Completați chestionarul și începeți acum>>.

Rezumat
Alimentația sănătoasă a copiilor
Article Name
Alimentația sănătoasă a copiilor
Descriere
Copii care se alimentează corect și sunt activi fizic învață mai ușor, manifestă un nivel mai înalt de concentare și o memorie mai bună. Care sunt elementele de bază a alimentației sănătoase la copii?
Autor
Nume editura
Top Forma
Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM