Alimente împotriva afecțiunilor cardiovasculare

 

Înainte de a citi articolul nostru “Alimente împotriva afecțiunilor cardiovasculare”, verificați-vă cunoștințele în domeniul sănătății inimii cu testul nostru scurt și informativ

Test - Răspunde și învață : Inimă sănătoasă

1
2
3
4
5
6
7

 

Alimente împotriva afecțiunilor cardiovasculare

V-ați gândit care sunt alimentele împotriva afecțiunilor cardiovasculare pe care trebuie să le consumați?

Adevărul este că nu există alimente miraculoase care să ne protejeze într-un mod magic de cea mai răspândită boală a secolului XXI. Secretul constă în alimentația corectă – regulată, moderată și de calitate. Într-adevăr, există alimente benefice inimii, însă acestea trebuie să fie parte a unui regim echilibrat.

Antioxidanți

Considerând faptul că oxidarea colesterolului LDL  depus în vasele sanguine este cauza aterosclerozei, antioxidanții joacă un rol crucial în sănătatea inimii. Cercetătorii au pus bazele unei concepții numite „capacitate antioxidantă totală“ care exprimă ansamblul de proprietăți antioxidante al alimentelor pe care le consumăm. Informația de care dispune știința în momentul actual pune următoarele alimente pe primele locuri :

Alimente cu capacitate antioxidantă totală ridicată:

 

Fructe miciLegumeFructeBăuturi
StruguriAnghinareRodieEspresso
CoacăzăArdeiPruneCafea
CăpșuniSpanacMăslineSuc de rodie
AfineSfeclă roșiePortocaleCeai verde
Afine negreCiuperciCireșiCeai negru
Fructe gojiVarză de BruxellesAnanasVin roșu
Afine roșiiBroccoliKiwiSuc de struguri
LămâieSuc de prune

Alte alimente bogate în atioxidanți sunt nucile obișnuite, nucile pecan și semințele de floarea soarelui, precum și multe alte plante, condimente și fructe și legume uscate.

Nuci și semințe

Consumați zilnic câteva nuci drept „medicament“ împotriva afecțiunilor cardiovasculare. Acestea sunt bogate în fibre și grăsimi mononesaturate care acționează împotriva bolilor inimii. Fructele oleaginoase sunt pline de antioxidați precum vitamina E, seleniu și acid elagic care pot proteja arterele de daunele colesterolului. Considerând faptul că nucile au un conținut ridicat de calorii, este suficient să consumați câte 30-60 g zilnic ( în dependență de greutatea voastr) pentru a obține elementele benefice din ele.

Conform unui studiu recent, consumul a câte 140 g de nuci săptămânal reduce riscul de infarct cu aproximativ 35%.* Un alt studiu arată că persoanele care consumă aproximativ 30 g de nuci în fiecare zi sunt supuși unui risc mai mic de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. Nucile au o acțiune antiinflamatoare și reduc colesterolul și tensiunea arterială. Alte fructe oleaginoase care intră în lista de alimente care protejează de bolile cardiovasculare sunt migdalele și fisticul.

 

Alimente din dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană are un efect benefic demonstrat asupra sănătății, iar cei catre trăiesc în regiunea Mării Mediterane, în special în Grecia, Italia, Spania și sudul Franței suferă de 2 ori mai puțin de boli cardivasculare decât americanii, de exemplu. Recomandările alimentare pe care le putem împrumuta din dieta mediteraneană sunt următoarele:

  • Consumați ulei de măsline – grăsimea care salvează inima, grăsimea mononesaturată coținută în ulei de măsline este benefică pentru artere. Ea reduce nivelul dăunător ( fără a reduce din nivelul colesterolului sănătos) și are o funcție antioxidantă. Cel mai bune ulei de măsline este cel natural, presat la rece.
  • Profitați de puterea legumele pentru a vă proteja de infarctul miocardic – carotina din legume și alți antioxidanți din fructe și legume contribuie la menținerea arterelor curate și sănătoase.
  • Includeți peștele în meniul vostru de două ori pe săptămână.
  • Consumați mai multe cereale și fasole

Încercați să includeți în meniul vostru fiecare dintre alimentele menționate anterior. Regimul alimentar echilibrat este cel mai simplu mod de a ne proteja de afecțiunile cardiovasculare. Nu trebuie să recurgeți la măsuri extreme, este suficient să evitați alimentele prelucrate industrial, făina albă, zahărul și uleiul și să savurați mâncarea proaspătă și de calitate.

Nu ne putem proteja de toate bolile, însă controlul asupra afecțiunilor legate de alimentația sănătoasă este în mâinile voastre.

Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM