Alimentele fermentate și de ce să le consumăm

Odată cu timpul rece, își face apariția și dorința noastră de a consuma alimente acre precum varza murată și alte murături. În articolul de astăzi vom acorda atenție specială alimentelor fermentate natural, care sunt extrem de  benefice.

Ce sunt alimentele fermentate

Alimentele fermentate au trecut printr-un proces de lactofermentare, prin care bacteriile naturale se grănesc cu zahărul și amidonul din alimente, creând acid lactic. Acest procest produce enzime benefice, vitamine, acizi grași Omega-3 și probiotice. Fermentarea naturală a alimentelor păstrează elementele nutritive.

Care sunt beneficiile consumului de alimente fermentate

Alimentele fermentate au un conținut scăzut de zahăr însă un conținut ridicat de fibre. Ajută la controlarea nivelului de zahăr în sânge și reduc apetitul. Consumul de alimente fermentate ajută la reducerea nivelului de colesterol ”rău”. Bacteriile bune din ele ajută la prevenirea infecțiilor micotice și urinare, obezitate și chiar diabet.

Ajută la o asimilare mai bună a alimentelor

Alimentele probiotice ajută la recuperarea echilibrului florei intestinale și reduc riscul problemelor digestive. Acestea ușurează simptomele colonului iritabil, precum și a tulburărilor digestiei. Alimentele fermentate influențează benefic asupra diareei, flatulenței și constipației.

Întăresc imunitatea

Alimentele fermentate conțin multe probiotice și sunt minunate pentru menținerea unui sistem digestiv sănătos, iar  consumul acestora ajută în lupta cu gripa și răceala. Alimentele fermentate conțin vitamina C, fier și zinc – elemente nutritive care întăresc sistemul imunitar.

Care alimente sunt fermentate și care sunt beneficiile

Iaurt

Iaurtul este unul dintre cele mai consumate produse lactate. Consumul de iaurt este strând legat de o sănătate mai bună a florei intestinale. La alegerea iaurtului citiți cu atenție etichetele produselor și selectați iaurt cu bacterii lactice vii. Dacă țineți post sau consumați doar alimente vegetale și vă întrebați cum să obțineți bacteriile benefice, puteți înlocui iaurtul cu unul dintre alimentele fermentate de mai jos.

Chefir

Chefirul conține o abundență de bacterii folositoare iar consumul acestuia poate îmbunătăți și ușura simptomele diareei și discomfortului digestiv. Acesta este bogat în minerale și vitamine din complexul B, cât și vitamina K.

Varză murată 

Varza murată are un conținut ridicat de fibre, vitamina A, C, K și grupul de vitamine B și este o sursă minunată de fier, mangan, natriu, magneziu și calciu. Conținutul de fibre și probiotice din varza murată contribuie la menținerea unui nivel scăzut de colesterol ”rău”. Fiind sărată, aveți grijă la cantitățile pe care le consumați. Cea mai bună variantă este să vă pregătiți varză de casă, fermentată natural. Metoda de pregătire este simplă și rapidă. Vedeți rețeta noastră de varză fermentată naturală în borcan.

Oțet de mere

Oțetul de mere este folositor și conferă un gust minunat salatelor. Este bogat în antioxidanți, reduce nivelul colesterolului și ajută în lupta cu kilogramele în plus. Din nou, cea mai bună variantă este vă pregătiți propriul oțet de casă.

Kombucha

Kombucha este ceai fermentat. Procesul de fermentare face această băutură bogată în probiotice. Consumul poate îmbunătăți starea generală a intestinelor. Acest tip de ceai fermentat este bogat în antioxidanți iar multe studii arată că protejează ficatul de toxine.

Legume fermentate natural.

Pe lângă faptul că sunt delicioase, legumele fermentate natural sunt bogate în probiotice. Aproape orice legumă poate fi fermentată, însă cele mai pupulare sunt – castraveți, morcovi,  roșii, gogoșari, usturoi și ridichi. Chiar dacă sunt bogate în elemente nutritive, acestea de obicei conțin cantități mari de natriu, acesta fiind motivul pentru care vă recomandăm să le consumați cu moderație.

Pâine cu maia acră

Pâinea cu maia acră se pregătește cu făină, sare, apă și bacterii. Procesul lung de fermentare la pregătire acesteia produce elemente nutritive precum fier,  magneziu, acid folic și vitamine din complexul B. Aceasta permite o prelucrare mai ușoară.  Un alt beneficiu este faptul că pâinea cu maia acră ne ține de saț mai mult timp.

Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM