Carbohidrați

Multe diete stigmatizează carbohidrații, învinuindu-i pentru luarea în greutate nedorită. Cu toate acestea, carbohidrații sunt o parte de neînlocuit a fiecărui  regim alimentar sănătos.

Carbohidrații sunt sursa principală de energie pentru organism. În timp ce grăsimile și proteinele asigură rezerve de energie pentru un timp îndelungat,  carbohidrații satisfac necesitățile de moment ale corpului. Acestea sunt prima sursă de energie la care corpul regurge. De ce preferă carbohidrații? Aceștia se dizvolvă și sunt asimilați mai rapid și ușor decât grăsimile și proteinele. Nu lăsați corpul vostru să se lipsească de ce are nevoie. Cu cât mai ridicată este activitatea voastră fizică, cu atât mai mulți carbohideați trebuie să consumați.

Carbohidrați buni și răi

Există două tipuri de carbohidrați – simpli și compuși. Carbohidrații simpli sunt asimilați rapid, ceea ce duce la o scădere rapidă a zahărului în sânge și energiei. Rezultatul este oboseala, foamea și dorința puternică de a consuma ceva dulce. Acești carbohidrați au o valoare nutritivă nesemnificativă, iar beneficiile sunt aproape 0. Aceștia se conțin în alimente precum înghețata, acadelele, deserturi și bomboane, băuturi carbogazoase, pâine albă, orez alb și altele ( alimente din zahăr rafinat, făină albă). Fructele fac parte din categoria carbohidraților simpli, însă conțin zahăr natural, bogat în elemente nutritive esențiale, cât și fibre necesare organismului.

Pe de altă parte, la asimilarea carbohidraților compuși este necesar mai mult timp, iar nivelul zahărului în sânge rămâne stabil. Aceast duce la senzație de sațietate și explozie de energie. Carbohidrații compuși se conțin în alimentele din cereale integrale  în orez, terci de ovăz, precum și cartofi copți.

Cele mai bune surse de carbohidrați

Conform studiilor, carbohidrații trebuie să ne asigure peste 50% din consumul de energie zilnic. Partea cea mai mare trebuie să fie compusă din alimente din cereale integrale și alți carbohidrați compuși, iar restul de fructe. Dacă reduceți cantitatea de carbohidrați, organismul va simți nevoia de mai mult combustibil. Atunci grăsimile se transformă în glucoză, ceea ce duce la slăbire. Dacă consumați o cantitate prea mică de carbohidrați ( sub 50 g zilnic), cetoza își va face apariția – o stare a organismului în care propria grăsime a organismului este folosită pentru energie.

Pentru a asimila carbohdrații necesari organismului, optați pentru cele mai bune surse de aceste elemente:

–       Culturi de cereale precum arpacaș, bulgur, hrișcă, quinoa și nuci
–       Grâu integral și alte tipuri de pâine integrală
–       Orez brun
–       Paste integrale
–       Fructe și legume
–       Fasole,, linte și mazăre
–       Musli integrale precum tărâțele

Aceasta nu înseamnă că nu puteți consuma ceva dulce la desert sau un bol de orez alb. Înseamnă că aceste alimente trebuiesc tranformate în excepții, și nu într-o  sursă de carbohidrați pe care să o consumați zilnic. În același timp trebuie să vă străduiți să evitați consumul exagerat de carbohidrați compuși și tranformarea acestora în sursa principală de calorii. Fiecare dietă care este prea bogată în carbohidrați compuși sau orice alt alimente va aduce corpului vostru mai multe calorii, ceea ce duce la îngrășare.

Carbohidrații compuși sunt benefici pentru voi – încetați să priviți farfuria cu paste integrale sau orez brun precum un dușmal al dietei voastre. Cel mai bine este să le priviți ca pe un combustibil sănătos de care aveți nevoie pentru a avea energie. Nicio altă substanță nutritivă nu aduce atât de rapid energia de care au nevoie mușchiii și creierul precum o fac carbohidrații. Creierul are nevoie de carbohidrați și pentru a produce serotonină – hormonul bunei dispoziții.

Dacă încă nu dispuneți de un regim alimentar personalizat, îl puteți comanda de aici.

Rezumat
Carbohidrați
Article Name
Carbohidrați
Descriere
Carbohidrații sunt sursa principală de energie pentru organism. În timp ce grăsimile și proteinele asigură rezerve de energie pentru un timp îndelungat,  carbohidrații satisfac necesitățile de moment ale corpului.Nu lăsați corpul vostru să se lipsească de ce are nevoie.
Autor
Nume editura
Top Forma
Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM