Ce încetinește metabolismul?

Ce este metabolismul?

Metabolismul este un proces biologic complex de asimiliare a substanțelor primite și transformarea acestora în energie. Dacă mâncarea asimilată satisface necesitățile energetice ale organismului fără surplus, greutatea noastră nu se va schimba. În acest caz, energi primită este egală cu energia cheltuită, rezultând într-un echilibru. În același mod, la consumarea mai multor calorii decât are nevoie organismul pentru a menține funcțiile vitale echilibrul energetic este unul pozitiv și luăm în greutate, iar la consumul de mai puține calorii – echilibrul este negativ iar noi slăbim.

Ce încetinește metabolismul?

Genele

Genele influențează asupra modului în care cheltuim energie. Anumite persoane au un metabolism mai rapid. Aceasta se datorează parțial procentului de masă musculară al fiecărei persoane. Mușchii au nevoie de mai multă energie decât grăsimile, ceea ce face ca persoanele cu mai mulți mușchi să aibă un metabolism mai rapid. Nu este de mirare că bărbații au un metabolism mai rapid decât femeile, ceea ce se datorează parțial predispoziției genetice de a avea mai mulți mușchi decât femeile.
Ce puteți face pentru a accelera metabolismul? Nu puteți schimba genele voastre, însă puteți schimba obiceiurile. Puteți accelera metabolismul vostru și mări masa musculară prin alimentația corectă și o activitate fizică ridicată.

Vârsta

Odată cu înaintarea în vârstă metabolismul majorității dintre noi încetinește. Toate procesele organismului devin mai lente, cantitatea de hormoni regulatori ai greutății ( leptina, cortizolul, estrogenul, insulina, adrenalina) e mai mică. Din acest motiv  masa musculară scade. Adesea oamenii continuă să aibă aceleași obiceiuri alimentare – se alimentează ca înainte, însă lucrează mai mult, dorm mai puțin și nu dispun de timp pentru a face mișcare.  Acestea sunt cauzele principale pentru care metabolismul încetinește odată cu vârsta.
Ce puteți face pentru a accelera metabolismul? Este important ca odată cu trecerea anilor să mențineți o activitate fizică regulată și să corectați cantitatea de alimente pe care o consumați. Aflați mai multe în articolul nostru  “Vârsta și kilogramele”.

Dietele stricte

Nu recurgeți la diete stricte și activitate fizică excesivă fiindcă în acest mod nu îi ajutați organismului vostru. Dacă nu vă alimentați suficient, metabolismul trece într-un regim încetinit. La o pierdere în greutate bruscă pierdeți și mulți mușchi. Mușchii sunt “centrala” de ardere de calorii și cu cât mai puțini aveți, cu atât este mai lent metabolismul.
Ce puteți face pentru a accelera metabolismul? În pofida faptului că va lua ceva timp, planul vostru de slăbit trebuie să fie realist. Nu vă grăbiți să slăbiți. Pentru a menține greutatea dorită, slăbirea trebuie să aibă loc treptat. Cea mai bună variantă este să nu depășiți 1,5 kg pe săptămână.

Consum redus de carbohidrați

În mod evident, reducerea consumului de carbohidrați rapizi vă poate ajuta să ardeți grăsimile mai rapid. Cu toate acestea, corpul vostru are nevoie de aceștia pentru a produce insulină.
Ce puteți face?  Optați pentru carbohidrați complecși  (alimente din cereale integrale), pentru a menține nivelul insulinei și pentru ca metabolismul vostru să funcționeze normal.

Dieta cu un conținut ridicat de grăsimi

Consumul de alimente precum cărnuri grase și produse de patiserie nu e o idee sănătoasă. Acestea modifică modul în care corpul vostru descopune alimentele și substanțele nutritive. Capacitatea corpului de a utiliza insulina este afectată. Aceasta se numește rezistență la insulină și e strâns legată de diabet și metabolism lent.
Ce puteți face? Evitați consumul de alimente cu grăsimi trans precum margarina, prăjelile, produsele de patiserie și semipreparatele.

Lipsa de calciu

Calciul este un element cheie pentru un metabolism rapid. Multă lume nu primește o cantitate suficientă, ceea ce poate fi cauza unui metabolism lent.
Ce puteți face? Consumați produse lactate, semințe, leguminoase, migdale și produse din soia.

Probleme de sănătate

Anumite afecțiuni, schimbări ale hormonilor sau anumite medicamente pot fi cauza unui schimb de substanțe încetinit. Afecțiuni precum o glandă tiroidă hipoactivă sau hiperactivă și diabetul sunt boli hormonale care afectează metabolismul nostru.
Ce puteți face? Dacă suspectați că metabolismul vostru este lent din cauza unei probleme de sănătate, adresați-vă medicului de familie.

Viteza schimbului de substanțe este influențată de mulți factori precum predispoziția genetică, vârsta și starea de sănătate, însă poate fi controlată! Putem accelera eficient metabolismul  prin alimentația corectă și activitate fizică regulată. Putem învinui cu ușurință metabolismul pentru kilogramele depuse, însă adevărul este că putem începe să avem grijă de o funcționare mai bună a metabolismului nostru.

Rezumat
Ce încetinește metabolismul?
Article Name
Ce încetinește metabolismul?
Descriere
Persoanele care slăbesc lent obișnuiesc să învinuiască metabolismul. Însă ce este metabolismul, care este rolul acestuia în lupta cu kilogramele și care sunt cauzele principale ale unui metabolism lent?
Autor
Nume editura
Top Forma
Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM