Ceaiul de slăbit – este eficient?

Ceaiul de slăbit este frecvent prezentat ca un produs care promite să ne ajute să slăbim și să ne curățim organismul. Conform teoriilor promovate de publicitate, acest ceai stimulează digestia, ajută schimbului de substanțe și eliminării toxinelor din corpul nostru.

În zilele de astăzi sunt propuse o varietate largă de ceaiuri de slăbit și toate au același scop – să ne îndeplinească dorința de a da jos kilogramele în plus.

Pentru a nu vă pune în pericol sănătatea și a  lua decizia corectă ( informată), este important să fiți la curent cu avantajele și dezavantajele ceaiurilor de slăbit. Vedeți câteva fapte importante înainte de a recurge la el.

Pe scurt despre ceaiul de slăbit

 • Pe ambalajul multor ceaiuri vom citi că acesta ajută detoxifierii corpului.
 • Corpul singur se eliberează de toxine, ceea ce face ceaiul inutil.
 • Ceaiul precum cel negru, alb, verde, oolong și pu-erh conțin antioxidanți care pot reduce riscul apariției cancerului sau alte afecțiuni, în cazul consumului regulat.
 • Ceaiurile de slăbit conțin ingrediente ce s-ar putea dovedi dăunătoare.
 • Dovezile veridice care susțin faptul că ceaiul de slăbit este eficient pentru pierderea în greutate sau menținerea greutății de lungă durată sunt puține sau inexistente.

Tipuri de ceai de slăbit

Cele mai des întâlnite ceaiuri de slăbit conțin:

 • Componente ce suprimă pofta de mâncare
 • Substanțe ce împiedică asimilarea de grăsimi
 • Ingrediente ce accelerează metabolismul

Ceaiul de slăbit este cu adevărat eficient?

Vi se poate părea suprinzător, însă, aproape nu există nicio dovadă în ce privește eficacitatea ceaiului de slăbit.

Un fapt curios este că aceste companii care au vândut ceai drept un supliment de slăbit au fost date în judecată nu o singură dată.Însă asta nu e tot. Există cel puțin două procese judecătorești împotriva firmelor care au utilizat publicitate cu conținut ce induce în eroare, în ce privește eficacitatea ceaiului și proprietatea lui de a duce la slăbire.

Agenția americană a alimentelor și medicamentelor (FDA) nu recunoaște ceaiul de slăbit ca soluție eficientă pentru normalizarea greutății.

Pe de altă parte, cei de la FDA recunosc componentele precum cofeina și senna datorită câtorva cauze.

Cofeina este considerată un stimulent, fără a influența puternic asupra pierderii în greutate. În mod similar, senna este considerată un ingredient ce cauzează iritarea intestinului gros și poate fi folosit ca laxativ.

Nu lipsesc și lucrurile pozitive despre așa-numitul ceai de slăbit și capacitatea lui de a duce la pierderea kilogramelor. Atrageți atenție la faptul că, asemenea aprecieri vin de la companiile ce vând acest produs, publicându-le pe site-ul lor. În concluzie, lipsesc suficient dovezi care ar susține afirmația că slăbirea prin intermediul ceaiului într-adevăr ne ajută să ne luăm adio de la kilogramele în plus.

 

Care e teoria din spatele acestor afirmații?

Cu siguranță cunoașteți că teoria pierderii în greutate prin intermediul ceaiului se bazează pe afirmația că componentele sale naturale ajută la:

 • Suprimarea poftei de mâncare
 • Eliminarea toxinelor din organism
 • Arderea a mai multor calorii

De obicei, în reclame este accentuată viteza și pierderea în greutate instantanee, care poate fi observată în câteva cazuri a consumului de ceai de slăbit.

Dacă cineva reușește să slăbească cu ajutorul ceaiului, aceasta se datorează în mare parte pierderii fluidelor sau mersului la toaletă frecvent din cauza efectului laxativ.

Pericole pentru sănătate

Există câteva  pericole pentru sănătate de care trebuie să ținem cont dacă vrem să recurgem la ceaiul de slăbit.

Chiar dacă majoritatea componentelor sunt inofensive la prima vedere, există cele care ar putea cauza efecte adverse serioase în cazul anumitor persoane.

Câteva dintre componentele dăunătoare care pot provoca efecte adverse sunt următoarele:

Laxativele

Unele ceaiuri pot conține laxative și diuretice care ne pun în pericol sănătatea.

De exemplu, senna este des întrebuințată în ceaiurile pentru slăbire ca laxativ natural. Agenția americană a alimentelor și medicamentelor menționează că au fost înregistrate cazuri în care au apărut probleme legate de consumul de ceaiuri de slăbit ce conțin senna.

Cei de la FDA ne informează despre consumatorii care s-au plâns de simptome similare cu cele întâlnite la persoanele care au abuzat de laxative.
Simptomele includ:

 • Spasme
 • Greață
 • Diaree
 • Constipație
 • Dependență
 • Nivel de potasiu redus, ceea ce este periculos pentru persoanele ce suferă de afecțiuni cardiovasculare

 

Diuretice

Agenția americană a alimentelor și medicamentelor ne avertizează în privința acțiunii diureticelor ce se conțin în ceaiurile pentru slăbit. Acestea pot duce la :

 • Deshidratare
 • Pierdere de electroliți, ce poate duce la aritmie și moarte
 • Crampe musculare
 • Diaree
 • Pierdere de fluide

 

Metabolism accelerat

Multe ceaiuri de slăbit pretind că accelerează metabolismul, însă, conform cercetărilor, această proprietate a lor este foarte limitată.

Aceasta înseamnă că, polifenolii care se conțin în mod firesc în ceaiul verde și ceaiul negru au prezentat o anumită certitutine în lupta cu kilogramele în cazul anumitor animale și oameni.

Realizați că, potențialele beneficii a consumului de ceai de slăbit mai degrabă ar fi rezultat al ceaiului propriu-zis, nu mulțumită așa-numitelor componente de slăbit pe care le conține.

Dacă ați deci să consumați ceai de slăbit, aveți grijă.. Înainte să începeți să consumați, este recomandat să consultați un specialist, care este manifestă obiectivitate și nu obține profit din vânzările de ceai de slăbit.

Nu uitați că, orice ați face, cel mai potrivit mod de a atinge și menține kilogramele dorite este să vă alimentați corect.

 

Surse:
Adverse events with ephedra and other botanical dietary supplements. (2014, June 4). Retrieved from https://www.fda.gov/Food/RecallsOutbreaksEmergencies/SafetyAlertsAdvisories/ucm111208.htm
Hall, K. D. (2008). What is the required energy deficit per unit weight loss? International Journal of Obesity32(3), 573-576. Retrieved from http://www.nature.com/ijo/journal/v32/n3/full/0803720a.html?foxtrotcallback=true
Jurgens, T., & Whelan, A. M. (2014, May 1). Can green tea preparations help with weight loss? Canadian Pharmacists Journal147(3), 159-160. Retrieved from http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1715163514528668
Share Dacă vă place:
 • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM