Cum să nu mâncăm în exces

 

Cu toții știm că nu trebuie să mâncăm în exces, ci să ne ascultăm corpul.  Dar ce mai exact înseamnă acest lucru? Cum înțelegem că am mâncat destul? Când mai exact să ne oprim din mâncat? Din fericire, corpul vostru știe cum să vă informeze că sunteți sătui și trebuie să vă opriți :

Semnalele corpului

Creierul are nevoie de 20 de minute pentru a reacționa la semnalele pe care le primește de la stomac, că e plin. Unul dintre lucrurile pe care corpul le face este să lărgească pereții stomacului, creierul înțelegând în acest mod că  mâncarea a fost suficientă.  Un alt mod de semnalizare e prin hormonul foamei – grelina.  Când acest hormon are un nivel ridicat, simțiți foame, iar atunci când v-ați săturat – nivelul scade și vă simțiți sătui.  Sigur că acest lucru e o variantă simplificată, așa cum există o mulțime de factori care pot influența senzația voastră de sațietate : mărimea porției, starea emoțională, tipul, mirosul și  gustul mâncării. Acești factori exteriori, în combinație cu mediul social, pot duce la mâncatul în exces.

Iată câteva semne că mâncarea a fost suficientă:

 

Gustul mâncării se va schimba

Digestia începe în cavitatea bucală, atunci când mestecați. Saliva are proprietăți chimice care  încep descompunerea mâncării și trimit semnale la creier, pentru ca stomacul să fie pregătit atunci când începe secreția sucului gastric.
Atunci când sunteti sătui, pereții stomacului se îngroașă și creierul trimite semnale către cavitatea bucală. Receptorii gustativi reactionează atunci când nu mai simt gustul mâncării.  Schimbarea e aproape neobservabilă, însă, dacă sunteți atenți, o veți sesiza.
Cel mai ușor mod de a simți schimbarea este să mâncați încet. Astfel veți preveni mâncatul în exces și veți ajuta procesului de digestie.

Senzația de sațietate

Atunci când stați așezați, exercitați presiune asupra stomacului vostru.  Așa cum majoritatea mănâncă din poziție așezată, e dificil de a determina dacă suntem sătui sau nu.  Din fericire, puteți evita această dificultate cu ușurință. Corectați-vă poziția îndreptându-vă spatele și vedeți cum vă simțiți. Dacă sunteți sătui și nu simțiți foame, înseamnă că ați mâncat suficient.  Însă dacă vă simțiți umflat și aveți senzația de stomac greu după ce terminați, înseamnă că ați exagerat cu cantitatea. Folosiți această metodă pentru a înțelege când să vă opriți din mâncat.

 

Beți apă înainte de mâncare

Nu întâmplător instrucțiunea de bază în toate regimurile noastre este să beți apă înainte de fiecare masă.  Ea ajută la crearea senzației de sațietate. Prin intermediul ei vă pregătiți stomacul de procesul de digestie. Pe lângă aceasta, apa consumată cu cinci minute înainte de masă provoacă secreția sucului gastric într-un mod reflex.

 

Folosiți regula primei îmbucături

Prima bucățică din desertul de casă într-o după-amiază de duminică  –  ,,Mmmm’’. Cu toții știm că trebuie să savurăm mâncarea, dar oare nu ar trebui să savurăm fiecare bucățică în aceeași măsură în care am savurat prima? Pentru a face acest lucru, trebuie să ne oprim și să lăsăm să treacă ceva timp, pentru a simți fiecare bucățică.
Oare într-adevăr simțim gustul și continuăm să mâncăm, doar din motiv că încă a mai rămas? Pentru a asimila acest lucru, trebuie să fim atenți și să acționăm fiind complet conștienți.

Atunci când nu vă grăbiți, puteți savura cu adevărat gustul și senzația, fiindcă sunteți siguri că asta e ce vă doriți, și n-o faceți fiind inconștienți. Astfel, nu e necesar să mâncați mai mult pentru a primi mai multă plăcere.
Acesta e cel mai eficient și natural mod de a nu exagera cu mâncarea și de a nu avea remușcări după aceea.

 

Înlăturarea miturilor

Cu toții știm sfatul ”Ridică-te de la masa ușor flămând”. Din păcate, acest lucru poate fi o recomandare destul de periculoasă.  Foamea nu este prietenul vostru. Nu riscați ca peste o jumătate de oră după prânz să simți o senzație de foame puternică, și în consecință să nu reușiți să controlați calitatea și cantitatea mâncării.  O alternativă mai eficientă este de a vă crea obiceiul de a vă ridica de la masă sau de a vă opri din mâncat de la prima suspiciune că exagerați. Astfel vă veți simți bine în pielea voastră și nu vă veți învinovăți că ați exagerat din nou.

 

Dacă întâmpinați dificultăți la stabilirea cantităților exacte pe care trebuie să le consumați, vă puteți comanda regimul vostru alimentar personalizat de aici.  

Rezumat
Cum să nu mâncăm în exces
Article Name
Cum să nu mâncăm în exces
Descriere
Cu toții știm că nu trebuie să mâncăm în exces, ci să ne ascultăm corpul.  Dar ce mai exact înseamnă acest lucru? Cum înțelegem că am mâncat destul? Când mai exact să ne oprim din mâncat? Din fericire, corpul vostru știe cum să vă informeze că sunteți sătui și trebuie să vă opriți :
Autor
Nume editura
Top Forma
Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM