Cum să reducem consumul de sare?

Este important să cunoaștem modurile în care putem reduce sarea și să tindem spre acest lucru.

Sarea e unul dintre cele mai cunoscute și controversate condimente. Adevărul este că, clorura de sodiu, cunoscută ca sare de bucătărie, este o substanță indispensabilă valoroasă și de neînlocuit pentru funcționarea corectă a organismului uman.

Ceea ce face sarea dăunătoare pentru sănătatea noastră este cantitatea excesivă.  „Doza face otrava“ е expresia care e valabilă în cazul consumului de sare.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, adulții trebuie să consume mai puțin de 3 grame de sare pe zi (aproximativ o linguriță de ceai).

Care sunt daunele sării

Daunele sării încep de la consumul ridicat, ceea ce cauzează hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială are consecințe serioase asupra sănătății. Aceasta poate duce la insult cerebral sau infarct miocardic, anevrism, insuficiență cardiacă, boli renale, pietre la rinichi, probleme cardiovasculare în cazul persoanelor cu diabet.

Presărând un pic de sare peste salata sau mâncarea noastră nu ne punem în pericol sănătatea noastră, însă,  în adiție la sarea pe care o consumăm zilnic fără a suspecta.. aici poate fi acea piatră mică care răstoarnă carul mare.

Sarea de bucătărie nu e un dușman în casa voastră – adevăratul pericol vine de la produsele cu un conținut de sare surprinzător de mare. Aici vă vom prezenta câteva dintre alimentele cu cea mai mare cantitare de acest condiment controversat. Cu siguranță veți fi surprinși…

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru sănătatea voastră este să încercați să evitați alimentele cu un conținut ridicat de sare sau să reduceți consumul acesteia la maxim.

 

Alimente cu conținut ridicat de sare

Sucul de legume

Sucul de roșii poate oferi o doză de vitamine echivalentă cu cea a două legume, însă, din păcate, conține o cantitate mare de sare. Un pahar de suc de legume poate conține 479 mg de sare, care este o pătrime din necesarul zilnic de sare recomandat…

Sfat: Citiți ambalajul sucurilor pe care le alegeți și optați pentru cele cu un nivel scăzut de clorură de sodiu.


Conserve de legume

Deseori regurgem la legumele din conserve (în special porumb, mazăre, roșii), pentru a pregăti mai rapid o cină sănătoasă, însă omitem faptul că conservele conțin aproape întotdeauna cantități imense de coservanți și sare. O conservă mică de porumb poate conține până la 700 mg de sare.

Sfat: Spălați legumele din conserve pentru a scăpa de partea sărată sau alegeți conserve fără sare. Legumele congelate sunt și ele un înlocuitor bun cu un nivel scăzut de sare.


Sos pentru paste

O jumătate de borcan de sosuri pregătite pentru paste conțin 500 mg  de sare,  iar cu ajutorul lui este dificil să condimentăm cina unei întregi familii…

Sfat: Încercați să  pregătiți sosurile pentru paste în condiții de casă – doar asfel dețineți controlul asupra cantității de sare în mod complet, și e chiar mai delicios decât cel cumpărat.

 

Nuci și alune

Gândiți-vă bine data viitoare când alegeți nuci sau alune pentru gustarea de după-amiază! 30 g mix de alune cu sare conțin 192 miligrame de sare.

Sfat: Optați pentru nucile și alunele crude, așa cum ele nu conțin sare.

 

Cum să reducem consumul de sare

 

–  Atunci când este posibil, utilizați suc de lămâie la pregătirea mâncării – acesta are proprietatea de a crea senzația de „sărat“.

– Folosiți diverse mirodenii pentru a condimenta mâncarea voastră.

– Nu adăugați sare la salatele cu brânză – sunt suficient de sărate.

– Nu uitați că sarea e prezentă în toate produsele pregătite sau procesate pe care le consumați.

– Evitați produsele exagerat de sărate precum popcornul, chips-urile, sticks-urile, crackerii, pizza, murăturile etc.

– Atunci când pregătim mâncare cu carne, sarea este în plus, așa cum carnea conține cantitatea de sare necesară.

– Evitați prăjelile – aproape întotdeauna sunt exagerat de sărate.

– Utilizați sarea ce conține potasiu.

–  Învățați să iubiți alimente mai puțin sărate. Dorința de a consuma sare ține de propriile obiciuri alimentare, exact ca alimentația corectă. Dacă reducem consumul de sare din mâncărurile pregătite de noi, ne putem obișnui fără efort cu mâncarea mai puțin sărată în decurs de 2-3 luni

 

Dacă încă nu aveți un regim alimentar personalizat, puteți comanda de aici.

Rezumat
Cum să reducem consumul de sare?
Article Name
Cum să reducem consumul de sare?
Descriere
Sarea e unul dintre cele mai cunoscute și controversate condimente. Adevărul este că, clorura de sodiu, cunoscută ca sare de bucătărie, este o substanță indispensabilă valoroasă și de neînlocuit pentru funcționarea corectă a organismului uman. Ceea ce face sarea dăunătoare pentru sănătatea noastră este cantitatea excesivă.  „Doza face otrava“ е expresia care e valabilă în cazul consumului de sare.
Autor
Nume editura
Top Forma
Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM