Dieta Mediteraneană : tot ce trebuie să știi

Dacă întrebăm un număr mare de persoane ce presupune dieta mediteraneană, probabilitatea că vom primi multe răspunsuri similare este scăzută.  Este extrem de populară și demonstrată a fi sănătoasă, însă esența dietei mediteraneene rămâne a fi neînțeleasă.

În pofida numelui,  dieta mediteraneană nu este un program de slăbire. Este un mod de alimentație și un stil de viață. Nu are un caracter prescriptiv, ci unul descriptiv. Descrie un anumit mod de alimentație.

„Dieta mediteraneană“ e un mod de alimentație și de viață pe care fiecare dintre noi îl poate urma.

Ce alimente include dieta mediteraneană

Chiar și părerile specialiștilor în nutriție diferă în ce privește detaliile dietei mediteraneene. Însă, principiile de bază sunt clare. E un mod de alimentație care include cantități mari de fructe și legume, leguminoase precum linte, mazăre și fasole, cereale integrale și, desigur, ulei de măsline.

Peștele și fructele de mare sunt parte a dietei mediteraneene, însă, consumul acestora a variat în trecut în dependență de cât de aproape de mare trăiau oamenii. Carnea de pui, ouăle și cantitățile mici de produse lactate precum iaurtul și brânza de asemenea sunt părți a dietei mediteraneene. Carnea roșie și dulciurile rareori sunt prezente.  Acest stil de viață include vinul roșu, care însoțește mâncarea în cantități moderate. Pâinea, pastele și cartofii de asemenea au fost parte a meniului mediteranean în trecut.

Dieta mediteraneană autentică nu include conservanți.  Sunt prezente alimente proaspete, neprelucrate industrial, stropite cu ulei de măsline. Atunci când folosim ulei de măsline la condimentarea mâncării, știm când e timpul să ne oprim. Iar atunci când grăsimile sunt ascunse în alimentele prelucrate industrial sub forma de grăsimi trans – adesea abuzăm de cantități și dăunăm sănătății noastre.

Dacă țineți un regim de la Top Forma, știți că puteți consuma câte o lingură de ulei de măsline la fiecare masă.  Destul de similar cu dieta mediteraneană, nu-i așa?

Dieta mediteraneană ne protejează de afecțiunile cardiovasculare și ne îmbunătățește sănătatea

Conform unui studiu efectuat recent, prezentat la conferința mondială de afecțiuni cardiovasculare la Roma, persoanele în a căror meniu predomină cantități mari de legume, leguminoase, pește și ulei de măsline prezintă un risc cu 37% mai mic de a fi afectați de o moarte cardiacă decât persoanele care pun accent pe carnea roșie și unt.

Acest studiu a fost efectuat pe un eșantion de 24000 persoane timp de 17 ani. Aceasta demonstrează faptul că dieta mediteraneană e mai eficientă în ce privește reglarea colesterolului din organism decât medicamentele de diminuare a colesterolului.

Una dintre concluziile de bază a acestui studiu este că obsesia pentru  „superalimente“ nu e calea corectă.  Oamenii care consideră că dacă consumă anumite alimente precum varza kale sau semințe de chia au grijă de sănătatea lor, greșesc amarnic.  Focalizarea atenției asupra unor anumite alimente și excluderea altora este greșită, exemplu fiind zahărul și grăsimile. Studiul demonstrează că cel mai eficient mod de a avea grijă de sănătatea noastră este să avem un regim echilibrat.  Un meniu care include alimente diverse. Să ne alimentăm precum se alimentau popoarele mediteraneene.

Acest mod de alimentație ne protejează de demență și afecțiuni cardiovasculare și ne ajută să nu luăm în greutate. Dieta mediteraneană e o potențială decizie pentru a soluționa problema obezității. Cu regret, majoritatea oamenilor nu-i înțeleg esența  și nu se alimentează conform principiilor acesteia.

Cum să ne alimentăm precum popoarele mediteraneene

Dieta mediteraneană include mai mult decât alimentele pe care trebuie să le consumăm. Ea promovează o anumită cultură a mâncării, elementul principal fiind mesele în comun. Alimentându-ne împreună cu familia sau prietenii reușim să savurăm mâncarea. Reușim să nu mâncăm în exces. În ce privește opusul – obiceiul de a mânca în fața ecranului –  este strâns legat de obezitate.

Fără nicio îndoială – dieta mediteraneană este extrem de benefică pentru sănătatea și silueta noastră, însă, schimbarea obiceiurilor alimentare nu este un proces ușor. Într-o comunitate în care mâncarea ambalată și semifabricatele domină – este nevoie de efort pentru a începe să ne alimentăm regulat cu mâncare proaspătă pregătită de noi.

Ținerea unui regim de la Top Forma vă va ajută să dezvoltați obiceriuri caracteristice dietei mediteraneene. Metodologia specialiștilor Top Forma în mare parte este bazată pe principiile acesteia și regimurile pregătite de aceștia includ toate alimentele caracteristice dietei mediteraneene, adaptate particularităților fiecărui client.

 

Dacă încă nu dispuneți de un regim alimentar personalizat, puteți comanda de aici.

Rezumat
Dieta Mediteraneană : tot ce trebuie să știi
Article Name
Dieta Mediteraneană : tot ce trebuie să știi
Descriere
„Dieta mediteraneană“ e un mod de alimentație și de viață pe care fiecare dintre noi îl poate urma.
Autor
Nume editura
Top Forma
Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM