Elemente nutritive cheie – Partea I

Unele dintre elementele nutritive de bază pe care avem tendința de a le exlude treptat din meniu, chiar și în mod inconștient, sunt potasiul, calciul, vitamina D și fierul. Aflați în acest articol de ce sunt atât de importante pentru sănătatea noastră și cum să le asimilăm prin alimentație.

Potasiu

De ce avem nevoie de el: 

 

Potasiul este o substanță nutritivă fără de care literalmente nu putem trăi ( menține bătaia inimii). Potasiul este un electrolit indispensabil producerii de energie. Acest proces este esențial contractării mușchilor noștri și funcționării normale a impulsurilor nervilor, digestiei și  activității inimiei.  Mărirea cantităților de potasiu pe care le consumăm sunt legate de reducerea tensiunii arteriale, cât și reducerii riscului de osteoporoză, diabet și afecțiuni cardiovasculare. Corpul nostru are nevoie de potasiu pentru a regla echilibrul apei, de a menține sistemul nevors și funcționarea normală a mușchilor. Deficitul de potasiu poate duce la simptome neplăcute precum crampe musculare, constipație și senzația de oboseală.

De ce îl excludem: 

 

Doza zilnică recomandată de potasiu este de 4700 mg pentru adulți, însă aproape jumătate dintre noi nu reușesc să asimileze această cantitate. Unul dintre motivele principale de a exclude potasiul din meniu, chiar și fără să suspectăm, este faptul că este adesea înlocuit cu sodiu în produse prelucrate precum brânză, mezeluri, fastfood și produse de panificație.

Cum să îl asimilăm:

 

1 cartof de mărime mică cu tot cu coajă (aproximativ 740 mg), 1 banană de mărime medie (aprox. 430 mg), 1 cănuță de spanac gătit (aprox. 740 mg), 1/2 de cănuță de sfeclă gătită (aprox. 260 mg).

Majoritatea fructelor și legumelor sunt cea mai bună sursă posibilă de potasiu. Cele mai bogate în acest mineral sunt cartofii, bananele, prunele uscate, stafidele.

Alte variante sunt roșiile, portocalele, spanacul, anghinarele, semințele de floarea-soarelui, migdalele, legumele cu frunză verde, produsele din cereale, dovleacul, precum și iaurtul și laptele proaspăt.

Calciu

De ce avem nevoie de el: 

 

Calciul este cunoscut pentru rolul său în menținerea sănătății oaselor. Acesta are un rol esențial și în coagularea sângelui, precum și în transmiterea impulsurilor nervilor în corpul nostru. Organismul nostru are nevoie de o canitate mare de potasiu pentru a funcționa corespunzător ( calciul este unul dintre cele mai abundente minerale din corpul nostru), însă corpul uman nu poate produce calciu. Pentru a menține cantitatea normală de potasiu în corp trebuie să îl asimilăm prin alimentație ( și suplimente alimentare) Cantitatea insuficiență de calciu poate duce la mărirea riscului de osteoporoza și la fracturi de oase.

De ce îl excludem:

 

Majoritatea persoanelor presupun că asimilează doza zilnică necesară de calciu din produsele alimentare pe care le consumă, însă nu realizează că produsele cu puține grăsimi și în special laptele și brânza degresată conțin cantități minime de acest element esențial, cu excepția cazului în care sunt îmbogățite  cu calciu.
Doza zilnică de potasiu variază în dependență de sex și vârstă::
·  Copii între 4-8 ani – 800 mg/zi
·  Copii și adolescenți între 9-18 ani – 1300 mg/zi
·  Femei înainte de menopauză – 1000 mg/zi
·  Femei după menopauză – 1500 mg/zi
·  Bărbați până la 50 de ani – 1000 mg/zi
·  Bărbați peste 50 de ani – 1500 mg/zi
·  În timpul sarcinii și alăptării – 1500 mg/zi
 

Cum să îl obținem:

 

Consumul zilnic de 500 mg de calciu poate fi atins prin consumul unui 0,5 de lapte proaspăt, 50 g brânză sau o cutie de iaurt. Alte surse bune de calciu sunt alimente precum varza, portocalele, smochinele uscate, broccoli, cimbrul, mărarul, scorțișoara, frunzele de mentă.

Dacă încă nu dispuneți de un regim alimentar personalizat, îl puteți comanda de aici.

Rezumat
Elemente nutritive cheie - Partea I
Article Name
Elemente nutritive cheie - Partea I
Descriere
Unele dintre elementele nutritive de bază pe care avem tendința de a le exlude treptat din meniu, chiar și în mod inconștient, sunt potasiul, calciul, vitamina D și fierul. Aflați în acest articol de ce sunt atât de importante pentru sănătatea noastră și cum să le asimilăm prin alimentație.
Autor
Nume editura
Top Forma
Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM