Fructele uscate – sunt sănătoase?

Fructele uscate sunt potrivite pentru o gustare de după-amiază rapidă sau pentru momentele în care simțim nevoia de ceva dulce. Din păcate, informația despre acestea este contradictorie și ambiguă. Conform unor păreri, sunt un aliment sănătos și sățios,  în timp ce alții nu le consideră mai sănătoase decât o napolitană. Adevărul despre beneficiile și daunele fructelor uscate urmează să-l aflați din următoarele rânduri.

Ce sunt fructele uscate

Fructele uscate sunt obținute prin extragerea conținutului de apă din fructele proaspete folosind diferite metode de uscare. Tehnologiile de uscare păstrează vitaminele și mineralele mai bine decât oricare altă metodă de conservare. Fructele uscate au un conținut de vitamine si minerale de patru-cinci ori mai ridicat decât cel al fructelor proaspete. Acestea conțin toate elementele nutritive ale fructelor proaspete, într-o concentrație mult mai mare – aceasta fiind cauza gustului mai intens. Cele mai populare fructe uscate sunt stafidele, urmate de curmale, prune, caise și smochine.

Mărime mică – beneficii mari

Fructele uscate sunt extrem de hrănitoare. Un fruct uscat conține aproximativ aceeași cantitate de nutrienți care se conține în sursa inițială, într-o dimensiune mult mai mică. În 50 g de fructe uscate se conțin până la de 3,5 de ori mai multe fibre, vitamine și minerale decât în 50 de g din același fruct proaspăt. Cu toate acestea, există si unele excepții. De exemplu, conținutul de vitamina C din fruct scade semnificativ în procesul uscării. Pe de altă parte, în doar cinci caise uscate de mărime medie se conține întreaga doză zilnică de fier necesară pentru menținerea nivelului hemoglobinei si potasiului, fapt ce afectează persoanele cu un mod de viață sedentar.

Sursă naturală de fibre și antioxidanți

Fructele uscate conțin multe fibre și sunt o sursă excelentă de antioxidanți, în special de polifenoli. Polifenolii sunt cel mai puternic antioxidant si aduc numeroase beneficii sănătății . Aceștia normalizează tensiunea arterială, imbuntățesc sistemul digestiv si reduc riscul de  multe afecțiuni. Conform cercetărilor, consumul regulat de fructe uscate ca parte a unui meniu echilibrat reduce riscul de obezitate.

Conținut ridicat de zaharuri simple și calorii

Fructele uscate sunt un aliment concentrat. Din cauza extragerii apei, cantitatea de zahăr și calorii sunt concentrate într-un volum mult mai mic.

Zaharurile simple din fructele uscate includ fructoza și glucoza, cantitatea de fructoză fiind 22-51%.  Consumul exagerat de fructoză are efecte negative asupra sănătății și siluetei noastre. Acesta mărește riscul de creștere în  greutate, diabet de tip 2 și afecțiuni cardiovasculare. Din această cauză, este recomandat ca fructele uscate să fie consumate într-o cantitate mică. Drept reper puteți folosi următoarea recomandare : cantitatea de fructe uscate trebuie să fie 1/4 din cea a fructelor proaspete pe care le consumați. De exemplu, daca aveți 200 g de fructe la alegere în regimul vostru personalizat, puteți consuma 50 g de fructe uscate.

Aspect neatrăgător – o calitate mai bună

Fructele uscate sunt un aliment delicios și benefic în cazul în care au fost uscate în mod corect, dacă nu sunt tratate cu substanțe chimice și dacă nu conțin zahăr adăugat. Cu regret, majoritatea fructelor uscate din comerț sunt tratate  suplimentar pentru a avea un aspect mai atrăgător și un termen de valabilitate mai lung. Prelucrarea suplimentară include diferite metode precum afumarea caiselor si stafidelor cu dioxid de sulf ( pentru a prinde un luciu atrăgător), înmuierea în ulei de proastă calitate sau tratarea cu glicerină ( pentru un aspect moale și lucios).  O parte din fructele uscate de pe piață, precum afinele roșii, ananasul, mango, papaia, perele si altele nu sunt cu adevărat fructe uscate – sunt fructe inițial confiate, după care uscate. Pentru a vă proteja de daunele fructelor prelucrate,citiți cu atenție etichetele produselor atunci când alegeți fructe uscate ambalate.  În cazul în care optați pentru fructe vrac – alegeți-le pe cele cu un aspect neatrăgător.  Acestea sunt închise la culoare, mototolite, însă pline de substanțe nutritive și cu un gust adevărat.

 

 

Gustul dulce al fructelor uscate vă pot face să consumați mai mult decât este necesar. Aveți grijă! 50 g din fructele voastre uscate preferate este cantitatea suficientă pentru ca voi să obțineți elementele nutritive din ele, să vă potoliți foamea și nevoia de dulce.  Acestea sunt o alegere mult mai bună pentru o gustare de după-amiază decât alimentele prelucrate dulci și/sau sărate. Le puteți include fără grijă în meniul vostru, atunci când urmați un regim personalizat de la Top Forma,  înlocuind cu 1/4 din cantitatea fructelor proaspete. De ce să nu încercați și voi să vă uscați fructele voastre preferate?

 

Dacă nu dispuneți de un regim alimentar personalizat, îl puteți comanda de aici.

Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM