Grelina și leptina în echilibru

Hormonii principali care controlează apetitul sunt grelina și leptina. Grelina anunța senzația de foame iar leptina semnalează cel de sațietate. Dar fiecare din semnalele acestea ar putea ieși de sub control. Vezi mai jos cum sa controlam nivelele grelinei si leptinei si sa ne recuperam bilanțul hormonilor poftei de mancare.

Ce este grelina si cum funcționează

Grelina este hormonul care anunța despre sentimentul de foame. Acesta este secretat de celulele din stomac si din pancreas. Se deplasează prin aparatul cardiovascular pana la hipotalamusul din creier, unde se creează senzația că proviziile noastre de energie sunt spre terminare și trebuie să mâncăm. Nivelele grelinei cresc in perioadele intre mese, in special in timpul somnului de noapte si scade imediat după ce mâncam.

Leptina – hormonul care ne spune sa ne oprim din mâncat

Hormonul leptina este produs de către țesutul gras iar celulele grase îl secretează cu o viteza aproape constanta. Lucrul acesta înseamnă ca cu cate mai multe grăsimi o persoana are in corpul sau cu atâta mai multa leptina o sa producă.  La un nivel normal al grăsimilor din corp acest lucru reprezintă un sistem cu autoreglare: arunci când cantitatea de celule grase creste – creste si producția de leptina, care suprima pofta de mancare, si astfel menține un nivel constant al rezervelor de grăsimi.

De ce simțim foame după ce am mâncat – disfuncțiile leptinei

Principala cauza pentru alterarea funcțiunii principale a leptinei, sa indice sațietatea, este o supraproducție a hormonului. Acest lucru este observat la persoanele cu nivele de grăsimi ridicate. Aceste persoane au un numar mare de celule grase, din care toate produc leptina. Excesul cronic din hormonul respectiv suprasolicita receptorii din creier si acest lucru reduce senzitivitatea lor si prin urmare acestea nu mai reacționează semnalului ca ne-am saturat. Astfel se ajunge la un feedback negativ la care sensibilitatea in scădere fata de leptina duce la o creștere a apetitului iar la rândul sau acest lucru duce la mancare mai multa acumularea de mai multe grăsimi si creșterea producției de leptina intr-un cerc vicios.

Reglarea echilibrului prin controlul insulinei

Disfuncțiile grelinei si leptinei alterează capacitatea noastră de a primi mancare in funcție de nevoile reale ale corpului. Figura cheie de recuperare a echilibrului de energie si a apetitului este hormonul insulina care controlează stocurile de energie. Nivelele înalte ale insulinei reprezintă o indicație pentru corp ca trebuie sa oprească consumul de energie si sa înceapă s-o depoziteze. Astfel insulina împiedica eliberarea energiei grăsimilor si ajuta la acumularea ei in organism.

Insulina are un rol indirect pentru producerea senzației de foame

Atunci când mâncam ceva ușor digerabil nivelele glicemiei cresc brusc si insulina se grăbește sa îndrume zaharurile recent consumate către celule. Acest lucru duce la o scădere brusca a nivelului glicemiei, cum de fapt ar trebuie sa se întâmple, dar in urma scăderii lui bruște, noi simțim foame imediat după ce am mâncat.  Chiar creșterea brusca a nivelul glicemiei din sânge, urmata de scăderea lui brusca, transforma carbohidrații simpli, cu un indice al glicemiei mare, puternic prelucrate, plăcute la gust, ușor digerabile, principalul responsabil pentru acumularea de grăsimi si obezitate.  Cu cat avem mai multe celule grase in corpul nostru cu atât mai rezistent devine acesta la hormonul de sațietate leptina si noi continuam sa mâncam din ce in ce mai mult.

Sfaturi pentru recuperarea echilibrului intre ghrelin, leptina si insulina

Calea cea mai potrivita de a ajunge la un echilibru al hormonilor care controlează foamea este respectarea unui regim alimentar echilibrat. Încearcă sa te ții de următoarele sfaturi pentru a recupera echilibrul corpului tău:

  • Consuma alimente bogate in fibre pentru a te simți satul pe o perioada de timp mai îndelungata (semințe, plante leguminoase, legume rădăcinoase și tuberculi).
  • Mananca avocado – ajuta la detoxifiere ficatului si este bogat in grăsimi nesaturate. Conține multe fibre care ajuta la controlul foamei.
  • Consuma alimente bogate in nutrienți si nu in calorii – legume, fructe, peste. Consumul unui sortiment sănătos de carbohidrați, proteine si grăsimi ajuta organismul sa mențină rezervele de energie necesare si nu te vor chinui atacuri de foame de lup.
  • Controlează mărimea porțiilor.
  • Dormi mai mult.
Rezumat
Grelina și leptina în echilibru
Article Name
Grelina și leptina în echilibru
Descriere
Hormonii principali care controlează apetitul sunt grelina și leptina. Grelina anunța senzația de foame iar leptina semnalează cel de sațietate. Dar fiecare din semnalele acestea ar putea ieși de sub control. Vezi mai jos cum sa controlam nivelele grelinei si leptinei si sa ne recuperam bilanțul hormonilor poftei de mancare.
Autor
Nume editura
Top Forma
Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM