Glutenul – periculos sau nu?

Continuăm subiectul intoleranțelor și alergiilor alimentare cu tema glutenului.

Acum câțiva ani, puțini știau ce înseamnă gluten. În zilele de astăzi, dieta fără gluten  este una dintre cele mai populare. Unii afirmă că dieta este perfectă pentru slăbit, iar alții – că tratează durerea de cap. Magazinele ne propun  numeroase produse fără gluten – paste, napolitane, biscuiți și altele. Această diversitate este extrem de importantă pentru persoanele care suferă de boala celiacă. Aceasta este o boală autoimună rară care provoacă o reacție aspră la gluten. Boala celiacă și intoleranța la gluten au simptome similare, însă se diferențiază prin reacția la gluten. Diagnosticarea bolii se face de către medici printr-un test de sânge special sau proceduri asemănătoare  endoscopiei.

Dacă nu ați fost diagnosticați cu boala celiacă iar corpul vostru reacționează negativ la gluten, cel mai probabil aveți sesibilitate la gluten, nu alergie. Din păcate, nu există un test care poate confirma dacă o persoană este sensibilă la gluten. Multe dintre simptomele acestei reacții sunt balonarea, oboseala, durerea de cap și alte simptome nesepecifice precum stresul, infecțiile și alte afecțiuni. Există anumite afecțiuni în care este recomandat evitarea consumului de produse ce conțin gluten.

Dieta fără gluten s-a transformat de curând într-un trend și multă lume urmează un astfel mod de alimentație fără a avea într-adevăr nevoie. Dr. Raina Stoianova, unul dintre specialiștii care pregătesc regimuri la Top Forma ne spune mai multe : “Pentru majoritatea oamenilor, glutenul este absolut inofensiv. Doar un mic procent de oameni care suferă de boala celiacă sau alergie la gluten trebuie să îl evite. Lăsând deoparte convingerile despre gluten, cerealele ce conțin gluten sunt bogate în multe vitamine, minerale și fibre.” Dacă nu aveți restricții demonstrate cu privire la gluten, cel mai bine este să nu vă lăsați convinși de tendințe și să nu vă lipsiți organismul de alimente ce conțin gluten.

Unul dintre modurile de a confirma dacă sunteți sensibili la gluten este să încercați să țineți un regim fără gluten pentru o lună. Este important urmăriți dacă simptomele dispar. După această perioadă, începeți să introduceți glutenul în regim și veți observa dacă simptomele se întorc.

Fără gluten – este sănătos să mă alimentez fără gluten ?

Produsele fără gluten nu sunt mereu alternativa mai sănătoasă. Multe dintre alimentele fără gluten din comerț conțin zahăr adăugat și grăsimi, pentru a le face asemănătoare produselor cu gluten.

Un alt lucru pe care trebuie să-l menționăm, „regim fără gluten“, nu înseamnă regim fără carbohidrați. Cel mai bine este să înlocuiți produsele fără gluten cu produse naturale fără gluten precum quinoa, orez sălbatic, cartofi, amarant, hrișcă. Există și o mulțime de tipuri de făină fără gluten precum cea de orez, soia, migdale, susan, pe care le puteți utiliza la pregătirea pâinii de casă sau alte produse de panificație.

Pentru persoanele care trebuie să urmeze un regim restrictiv din cauza alergiilor sau intoleranțelor, urmarea unui regim echilibrat, sănătos  și divers poate fi o provocare. Având în vedere limitările, introducerea celor mai potriviți înlocuitori ai alimentelor excluse este extrem de importantă.

Fiecare persoană care este limitată în consumul anumitor alimente sau grupe de alimente știe cât de dificilă este atingerea echilibrului.  Dacă întâniți și voi asemenea dificultăți sau vă întrebați dacă meniul vostru conține toate elementele nutritive necesare, vă puteți baza pe specialiștii noștri. Aceștia vor pregăti un regim alimentar adaptat la alergiile sau intolerațele voastre. Regimul va include înlocuitorii necesari pentru a nu vă lipsi de elemente nutritive esențiale sănătății.  Completați chestionarul aici>>

În articolele următoare vom acorda atenție specială intoleranțelor la  lactoză și histamină. Dacă aveți întrebări cu privire la alergii și intoleranțe alimentare, scrieți-ne – vom fi încântați să vă răspundem.

Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM