Grăsimea din jurul abdomenului – cum să ne luăm adio în mod sănătos?

Dacă credeți că grăsimile din jurul abdomenului  țin numai de aspectul exterior și nu sunt un motiv de îngrijorare, este timpul să vă schimbați părerea. Adevărul este că, aceasta este un factor de risc de dezvoltare a problemelor de sănătate precum diabetul și afecțiunile cardiovasculare.

Este important să cunoaștem că nu toate grăsimile sunt la fel. De obicei, cele vizibile sunt grăsimile subcutanate din jurul abdomenului. Fiecare dintre noi are astfel de grăsimi într-o oarecare măsură, însă, în cantități mari, această grăsime subcutanată poate însemna că avem probleme de greutate.

Medicamentele, intervențiile chirurgicale și ierburile medicinale nu vor înlătura grăsimea nedorită din jurul abdomenului fără niciun  risc. Totuși, e posibil să ne luăm adio într-un mod sănătos, combinând un regim echilibrat cu exerciții fizice. Vedeți câteva fapte importante despre grăsimea abdominală, cât și câteva sfaturi în ce privește alimentația corectă în lupta cu aceasta.

Pe scurt despre grăsimea din jurul abdomenului

  • Grăsimea subcutanată se mărește odată cu înaintarea în vârstă, în special la femei
  • Dacă aveți un indice al mesei corporale ridicat, aceasta este de obicei strâns legat și de mai multă grăsime abdominală
  • Grăsimea viscerală este consecință a regimului nostru alimentar
  • Exercițiile fizice sunt factorul cheie în lupta cu grăsimea abdominală

Ce sunt grăsimile viscerale?

Grăsimea viscerală este tipul dăunător de grăsime abdominală și este des numită grăsimea  „activă“ fiindcă participă la producerea anumitor hormoni.

Este mai puțin vizibilă decât grăsimea abdominală subcutanată, așa cum se depune în peretele abdominal. Grăsimea viscerală acoperă   organele interne și ajută la secreția unor hormoni ce pot duce la diabet, inflamație cronică și alte probleme de sănătoase serioase.

Depunerile viscerale nu sunt vizibile, însă talia în creștere este indicatorul prezenței acestora. Cantitatea acesteia crește în paralel cu grăsimile abdominale vizibile.

Unele persoane notează că grăsimea viscerală le creează senzația de burtă tare, pe când grăsimea subcutanată este moale și lăsată.

De ce grăsimile abdominale pun în pericol sănătatea?

Indicele masei corporale poate semnifica un risc mai mare de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, a sindromului metabolic și a diabetului. Grăsimea subcutanată nu prezintă un pericol pentru persoanele cu o greutate sănătoasă și un mod de viață activ, chiar dacă au o burtică vizibilă.

Conform cercetărilor, înlăturarea grăsimii subcutanate prin intermediul intervenției chirurgicale nu ar îmbunătăți starea noastră. O astfel de intervenție mai degrabă ar mări riscul depunerii de grăsimi viscerale, în special dacă nu este însoțită de schimbări ale modului de viață.

Factori de risc

Fiecare dintre noi poate dezvolta apariția grăsimilor din jurul abdomenului, însă anumite persoane sunt mai predispuse la depunerea grăsimilor viscerale. Grupele de risc includ :

  • Bărbații ce fac parte din rasa albă
  • Persoanele obeze sau care manifestă semne de obezitate
  • Persoanele care consumă în mod frecvent băuturi ce conțin zahăr

Sfaturi dietetice

Consumând mai puține calorii decât poate corpul nostru arde și creând deficit caloric, poate ajuta atât arderii, cât și grăsimii viscerale și țesutului subcutanat. Alte strategii de reducere  a grăsimii viscerale includ :

Renunțarea la băuturile ce conțin zahăr

Anumite cercetări pun în corelație băuturile dulci precum cele carbogazoase, ceaiul rece sau cafeaua și grăsimea viscerală. Încercați să reduceți cantitatea de zahăr din cafea și să limitați consumul de băuturi ce conțin zahăr.

Consumul redus de carbohidrați simplu

Carbohidrații simplu precum pâinea albă,  produsele din cereale rafinate și produsele de patiserie au valoare nutritivă redusă, însă un conținut ridicat de calorii. Acestea sunt strâns legate de dezvoltarea grăsimii abdominale. Încercați să înlocuiți carbohidrații obișnuiți cu cei compuși, precum pastele integrale, legumele și fructele.

Consumul a mai multor fructe și legume

Fructele și legumele sunt o alternativă sănătoasă a carbohidraților simpli. Asfel, fibrele din alimentație pot ajuta la reglarea zahărului din sânge. Grăsimea abdominală e un factor de risc al desvoltării rezistenței la insulină și a diabetului.

Consumul de proteină pură

Proteina pură din nuci, leguminoase și carne slabă vă va ajuta să vă simțiți sătui, reducând în același timp pofta de dulciuri.

Consumul controlat de grăsimi

O dietă bogată în grăsimi ar putea duce la mai multă grăsime abdominală. În pofida acestui lucru, nu excludeți orice aliment ce conține grăsimi din meniul vostru zilnic, ci alegeți grăsimi sănătoase precum cele din carnea slabă sau avocado.

Mai puține grăsimi nesănătoase

Grăsimile trans și grăsimile saturate nu fac bine inimii. Pot cauza creștere în greutate și sunt strâns legate de dezvoltarea grăsimilor viscerale. Încercați să limitați consumul de grăsimi trans și să reduceți consumul de grăsimi saturate la până la 7% din dietă.Consumul total de calorii ce provin din grăsimi nu trebuie să depășească 20- 30 %

Cea mai bună metodă de prevenire și cel mai eficient mod de lupta cu grăsimea din jurul abdomenului rămâne a fi alimentația sănătoasă echilibrată, care trebuie să fie însoțită și de activitate fizică regulată. Grăsimea abdominală e o problemă extrem de serioasă care poate fi învinsă prin mâncatul conștient și exerciții fizice regulate.  Dacă vă este dificil să faceți schimbările necesare în alimentația voastră, vă puteți încrede unui specialist care să vă pregătească un regim alimentar personalizat și să vă ajute să tranformați alimentația corectă într-un mod de viață.

 

Referințe
Hamdy, O., Porramatikul, S., & Al-Ozairi, E. (2006, November). Metabolic obesity: The paradox between visceral and subcutaneous fat [Abstract]. Current Diabetes Reviews2(4), 367-373. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18220642
Rezumat
Grăsimea din jurul abdomenului - cum să ne luăm adio în mod sănătos?
Article Name
Grăsimea din jurul abdomenului - cum să ne luăm adio în mod sănătos?
Descriere
Medicamentele, intervențiile chirurgicale și ierburile medicinale nu vor înlătura grăsimea nedorită din jurul abdomenului fără niciun  risc. Totuși, e posibil să ne luăm adio într-un mod sănătos, combinând un regim echilibrat cu exerciții fizice. Vedeți câteva fapte importante despre grăsimea abdominală, cât și câteva sfaturi în ce privește alimentația corectă în lupta cu aceasta.
Autor
Nume editura
Top Forma
Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM