Indicele de masă corporală – oare greutatea noastră este în limitele sănătoase?

Adesea comparăm greutatea noastră cu cea a personelor din jur pentru a afla dacă este în limite sănătoase. Adevărul este că, greutatea sănătoasă este diferită pentru fiecare persoană și depinde de mulți factori. Printre aceștia se numără vârsta, sexul, tipul siluetei, densitatea osoasă, masa musculară, înălțimea și starea de sănătate generală.

Aici vine în ajutor indicele de masă corporală  (IMC). Acesta este un reper util, cu ajutorul căruia putem înțelege dacă greutatea noastră este în limitele sănătoase.

Majoritatea dintr noi au auzit de IMC sau BMI (body mass index), însă oare înțelegem cu adevărat ce indică acesta și cum să îl calculăm?

Succint despre indicele de masă corporală:

  • IMC este o măsură pentru o mărime relativă, bazată pe greutatea și înălțimea unei persoane.
  • IMC este o metodă simplă, accesibilă și neinvazivă de măsurare a masei corporale.
  • Factori precum vârsta, sexul, apartenența etnică și masa musculară nu sunt luate în considerare la calculare.
  • În cazul adulților de peste 20 de ani, IMC se formează la utilizarea metodelor standarte de măsurare, indiferent de vârstă și sex.
  • În cazul copiilor și  tinerilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 20 de ani, IMC se formează în dependență de vârsta și sexul copilului.
  • IMC este un indicator sigur al grăsimilor atât pentru adulți, cât și pentru  copii.
  • Așa cum IMC nu măsoară grăsimile corporale direct, acesta nu trebuie să fie utilizat drept instrument de diagnosticare.
  • IMC poate fi folosit drept măsură de urmărire a schimbărilor de greutate și drept instrument de screening pentru identificarea potențialelor probleme de greutate.
  • Un fapt mai puțin cunoscut este că, astronomul și matematicianul belgian  Adolphe Quetelet a creat formula IMC acum 186 de ani ( 1832). Acesta a primit numele curent în 1972 de la Ancel Keys.

Ce este IMC?

Mai pe scurt, IMC este un indicator care determină dacă greutatea voastră este în limite sănătoase conform înălțimii voastre. Este aplicabil pentru majoritatea adulților de peste 20 de ani. Indiciul de masă corporală este utilizată drept instrument de sceening, care arată dacă persoana este subponderală sau supraponderală, dacă suferă de obezitate sau se bucură de o greutate sănătoasă.

Un fapt curios este că valorile IMC nu iau în considerare vârsta și sunt aceleași pentru ambele sexe.

Indicele de masă corporală nu măsoară grăsimile din corp în mod direct, ci, în concordanță cu multe cercetări științifice.   IMC este în corelație cu rezultatele metodelor directe de măsurare a grăsimilor, ceea ce îl face o alternativă simplă și accesibilă.

Totalizând, IMC este un indicator care calculează grăsimile din corpul adulților în dependență de greutatea și înălțimea pe care o dețin.

 

Calcularea indicelui de masă corporală

Pentru a determina IMC-ul fiecărei persoane, este nevoie de înălțimea și greutatea individului. Calcularea IMC are loc după formula următoare : Greutate (kg) / Înălțime (m)2. De exemplu, dacă persoana are greutatea de 80 kg și înălțimea 1.80 m, înălțimea sa la pătrat este 3.24. 80 kg împărțit la 3,24 este IMC – 24,69. Ce înseamnă acest IMC vom afla în continuare.

Puteți afla indicele vostru de masă corporală utilizând testul nostru gratuit. Pe lângă faptul că vă calculează IMC-ul, testul vă va oferi imformații și sfaturi utile ce țin de obiceiurile voastre alimentare.

Este important să cunoaștem că IMC nu este un indicator suficient de precis pentru a fi utilizat drept instrument de diagnosticare. Din cauza acestui motiv, este recomandat de a fi luate în considerare și obiceiurile alimentare ale persoanei, activitatea fizică, starea de sănătate, etc. Exact în același mod procedează specialistul nostru la pregătirea regimurilor alimentare personalizate. Acesta pornește de la IMC-ul personei, însă analizează conform informației adiționale de care dispune, astfel pregătind regimul alimentar potrivit.

 

Clasificarea greutății conform IMC

Conform Organizației mondiale a sănătății, nivelurile IMC sunt clasificare în felul următor:

 Dacă indicele este înafara diapazonului greutății sănătoase al IMC, riscurile pentru sănătate cresc considerabil. Aflați mai multe despre  Obezitate și riscurile ei.

Impreciziile indicelui de masă corporală

Cu excepția greutății și a înălțimii, IMC nu ia în considerare măsurătorile unei persoane (masa musculară, talie, coapse, șold, etc.) Este posibil ca, spre exemplu, un atlet olimpic să aibă aceeași înălțime și greutate pe care o are o persoană care nu este activă din punct de vedere fizic. În acest caz, ei ar putea avea același indice de masă corporală, însă măsurătorile acestora ar fi diferite. Mușchii cântăresc mai mult decât grăsimile. Aceasta înseamnând că, un atlet a cărui greutate este compusă în mare parte de mușchi, va avea același IMC precum o persoană a cărei greutate este compusă din grăsimi.

Un alt exemplu este faptul că două persoane pot avea densitate diferită a oaselor, însă, IMC nu ia în considerare aceasta. O persoană ce suferă de osteoporoză, de exemplu, poate avea un IMC mai mic din cauza greutății oaselor. Acest lucru nu ar înseamnă că are o greutate mai sănătoasă.

Anume din cauza acestor imprecizii, indicele de masă corporală necesită analizat în concordanță cu informații suplimentare, rămânând a fi un indicator de nădejde a greutății sănătoase.

Alimentația echilibrată și conștientă rămâne a fi cea mai bună metodă de menținere a greutății în limitele sănătoase. Dacă IMC-ul vostru este înafara limitei greutății sănătoase, este important să luați măsuri urgente.

var viewPortTag=document.createElement(‘meta’);viewPortTag.name=’viewport’;viewPortTag.content=’width=device-width; initial-scale=1.0; maximum-scale=1.0; user-scalable=0;’;window.parent.document.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(viewPortTag);

Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM