L-CARNITINA PENTRU SLĂBIT?

L-Carnitina este un aminoacid natural care a devenit faimos ca “supliment de slăbit”. Acesta joacă un rol important în producerea de energie, transportând acizii grași către mitocondriile celulare. Mitocondriile, la rândul lor, sunt ca niște centrale electrice celulare, arzând grăsimile şi producând energie la cel mai scăzut nivel posibil – celula.

Corpul nostru este capabil să producă singur  L-Carnitină din aminoacizii  lizină şi metionină. În acest scop, este necesar să existe cantități semnificative de vitamina C.

Pe lângă L-Carnitina produsă de corpul nostru, putem obţine şi cantităţi suplimentare din alimentele pe care le consumăm, în special din carne şi peşte.

Rolul L-Carnitinei în organism

Rolul principal al L-Carnitinei este legat de funcționarea mitocondriilor celulare și de producţia de energie. Acest aminoacid ajută la transportul acizilor graşi în celule, unde acestea sunt transformate în energie.

Aproximativ 98% din L-Carnitina din organism este în mușchi și restul în ficat și în sânge.

L-Carnitina are beneficii semnificative pentru  procesul de îmbătrânire sănătos și pentru confruntarea cu anumite boli ale inimii și creierului, deoarece ajută funcționării mitocondriilor și contribuie la creșterea și eficiența acestora*.

Pe scurt: Rolul principal al L-Carnitinei  este să transporte acizii graşi la celulele unde acestea se transformă din mitocondrii în energie.

L-Carnitina și pierderea în greutate

În teorie, există logică în utilizarea L-Carnitinei drept supliment de slăbire. Știind că acest aminoacid contribuie la transportul acizilor grași în celulele unde acestea se transformă în energie, este logic să presupunem, că L-Carnitina va creşte capacitatea noastră de a arde grăsimi și de a pierde în greutate. În practică, cu toate acestea, corpul este un organism extrem de complex şi rezultatele studiilor privind impactul L-Carnitinei sunt contradictorii. Unele studii au ajuns la concluzia că administrarea L-Carnitinei nu afectează arderea grăsimilor şi pierderea în greutate**, în timp ce altele arătă că aceasta ne ajută să pierdem în greutate***.

Acest aminoacid poate ajuta la slăbire oamenilor care suferă de obezitate, precum și persoanelor în vârstă, cu activitate fizică scăzută, dar nu și fără un regim dietetic și  antrenament corespunzător. Sunt necesare mai multe studii care să confirme beneficiile L-Carnitinei pentru tinerii activi din punct de vedere fizic.

Pe scurt: Deşi funcţia L-Carnitinei ne face să credem că acest aminoacid ajută la pierderea în greutate, efectele sale sunt nesemnificative, iar studiile sunt contradictorii.

Surse alimentare de L-Carnitină

Poţi obţine cantităţi mici de  L-Carnitină din carne şi peşte. Sursele alimentare principale de L-Carnitină sunt:

Vită: 81 miligrame în 85 grame

Porc: 24 miligrame în 85 grame

Peşte: 5 miligrame în 85 grame

Pui: 3 miligrame în 85 grame

Lapte: 8 miligrame în 227 mililitri

Este interesant de marcat faptul că L-Carnitina din surse alimentare este absorbită mai bine decât cea administrată ca un supliment. 57-84% din L-carnitina este absorbită atunci când este administrată cu alimente şi numai 14-18% atunci când se ea ca un supliment****.

Organismul are, de asemenea, capacitatea de a produce L-Carnitină din aminoacizii metionină  și lizină atunci când rezervele acesteia sunt mici.

Din aceste motive, administrarea de L-Carnitină sub formă de aditivi nu este necesară, cu excepția unor situații speciale, cum ar fi tratamentul.

Pe scurt: Principalele surse alimentare de L-Carnitină sunt carnea, peștele și alte produse de origine animală cum ar fi laptele. Corpul unei persoane sănătoase produce, de asemenea, cantități suficiente de acest aminoacid. Nivelurile de L-Carnitina la vegani și vegetarieni sunt mici și, dacă este necesar, aceștia  o pot administra sub formă de suplimente.

L-Carnitina este cel mai bine cunoscută pentru capacitatea sa de a arde grăsimi, dar studiile științifice sunt contradictorii. Cel mai probabil nu va ajuta să slăbiţi mult, dar nici nu va face rău. Majoritatea studiilor confirmă beneficiile L-Carnitinei pentru sănătate, în special pentru funcționarea creierului și prevenirea bolilor. Suplimentele cu L-Carnitină pot avea un impact pozitiv asupra persoanelor în vârstă, a veganilor și vegetarienilor a căror niveluri de acest aminoacid sunt mai scăzute. Un regim alimentar echilibrat este o sursă  suficientă de L-Carnitină. În cazul în care încă nu ai un regim alimentar individual, poți să-l comanzi de aici.

Surse:

*http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11925454
**http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10861338
***http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27335245
****http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15591001
Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM