Legătura dintre diabet și alimentație

Dacă întrebăm o persoană necunoscută pe stradă ce cauzează diabet, cel mai probabil că răspunsul acesta va fi  ”consumul de anumite alimente”. Aceasta este versiunea cea mai răspândită pe care o cunoaștem. Cu toate acestea, cele mai recente cercetări indică altceva – diabetul este în primul rând rezultatul inflamației cronice. Obiceiurile alimentare sunt printre factorii de risc principali de dezvoltare a diabetului.

Ceea ce consumăm nu definește în mod direct faptul că urmează să dezvoltați diabet, însă, poate fi un factor de risc indirect. O sursă de risc mai îngrijorătoare este inflamația care afectează celulele ce absorb glucoza și le împiedică să funcționeze corect. În esență, diabetul este o boală inflamatorie și nu este un rezultat direct al consumului de zahăr. Inflamația începe atunci când consumați mai mult zahăr decât aveți nevoie. Prin urmare, aceasta vă cauzează un dezechilibru energetic și luați în greutate.

 

Zahărul în sine nu cauzează diabet

După cum s-a menționat anterior, diabetul se manifestă în consecință a unei inflamații cronice. Zaharul de sine stătător nu poate cauza diabet. Cu toate acestea, zahărul din alimentele prelucrate este cu sigurantă cea mai importantă cauză  a supraalimentării. Pericolul constă în faptul că zahărul nu oferă senzația de sațietate precum cea oferită de  legume sau cereale integrale. Aceasta este cauza principală pentru care este adăugat la o gamă vastă de alimente într-o formă ușor de prelucrat, precum siropul de porumb cu un conținut ridicat de glucoză.

 

Menținerea unei greutății sănătoase  – metodă sigură de a reduce riscul

Primul și cel mai important pas pe care trebuie să-l facem pentru a reduce riscul de dezvoltare a diabetului este calmarea surselor de inflamație . Cu siguranță realizați că grăsimile sunt sursa principală de inflamație în întregul corp. Iată de ce includerea controlului asupra greutății în lista tehnicilor de descurcare cu inflamația este de o importanță crucială. Țesutul adipos este epicentrul rezistenței la insulină.  Adevărul este că dacă reduceți dimensiunile acesteia, veți reduce riscul dezvoltării de diabet. În mod evident, afirmația care susține că fiecare persoană care suferă de greutate excesivă va deveni diabetic este la fel de incorectă precum cea care susține că toți diabeticii suferă de obezitate. Cu toate acestea, nu putem nega legătura dintre aceste procese.

 

Micile schimbări în alimentație joacă un rol esențial în prevenirea diabetului

Prevenirea diabetului de tip 2 include construirea obiceiurilor sănătoase, mărirea activității fizice, și nu în ultimul rând, pierderea kilogramelor în plus.

Cel mai probabil, nu v-ați gândit asupra faptului că zahărul creează senzația falsă că trebuie să consumăm mai mult. În acest mod își mărește vânzările și ne afectează grav sănătatea. Pentru a reduce riscul dezvoltării diabetului, e minunat să introducem în meniul nostru mai mult pește, leguminoase, nuci și alimente bogate în crom, precum broccoli și cereale. Luați-vă adio de la dulciurile prelucrate bogate în zahăr. Este important să consumăm alimente care ajută lupții împotriva inflamației sistemice, aducătoare de diabet de tip 2. În ajutor ne vin suplimentele cu ulei de pește, uleiul de măsline, turmericul, broccoli și toate celelalte legume și fructe în culori vii.

 

Consumați alimente cu indice glicemic scăzut

Pentru început, trebuie să specificăm ce înseamnă  “indice glicemic”. În câteva cuvinte, este o valoare care indică viteza cu care zahărul este absorbit în sânge. Consumul de alimente cu indice glicemic mic menține valori mai scăzute ale zahărului în sânge, și, prin urmare – un nivel mai mic al insulinei necesară la prelucrare.

Indicele glicemic al carbohidraților variază de la 1 la 100, unde 1 semnifică absorbția cea mai lentă, iar 100 – cea mai rapidă. Glucoza pură are indicele glicemic 100.

Anumiți carbohidrați cu indice glicemic scăzut ( <55 ) sunt  : pâine din 100% făină de grâu, tărâțe de ovăz, musli, mazăre, leguminoase, linte, fructe, legume cu conținut scăzut de amidon, morcovi.

Carbohidrați cu indice glicemic mediu  (56-69) pot fi găsiți în următoarele alimente: orez brun, basmati, cușcuș, pâine albă, fulgi de porumb.

Cartofii, dovleacul, crackerii sărați, pepenele galben, pepenele verde și ananasul fac parte din alimentele cu indice glicemic  mare (>70).

Sperăm că această informație vă va servi drept reper. Adevărul este că indicele glicemic al alimentelor nu este constant. Anumiți factori precum modul de preparare și prelucrare influențează asupra indicelui glicemic.

 

Scăderea în greutatea sau menținerea acesteia în limite sănătoase este una dintre cele mai sigure moduri de reducere a riscului de dezvoltare a diabetului. Regimul alimentar potrivit pentru voi și activitatea fizică regulată sunt 2 pași către o sănătate mai bună.

Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM