Metabolism în Top Forma

Termenul “metabolism” este utilizat de multă lume atunci când își doresc să slăbească, iar rolul acestuia în lupta cu kilogramele este unul crucial. Dar știm oare ce presupune de fapt metabolismul și dacă oricine poate face rost de așa-numitul metabolizm rapid?

Ce este metabolismul

Metabolismul este schimbul de substanțe în organism. Acesta este un proces biologic de asimilare a substanțelor nutritive primite și transformarea acestora în energie. Corpul nostru are nevoie de energie în permanență pentru a funcționa normal. Chiar și atunci când stăm pe canapea acesta lucrează cu sârguință realizând numeroase funcții pentru care avem nevoie de energe – respirație, reglare a nivelului hormonilor, reproducerea celulelor și multe altele. Corpurile noastre primesc energia sub formă de calorii pentru îndeplini toate aceste funcții.

Echilibru de calorii

Dacă energia primită din alimentația satisface cu exactitate necesitatea de energie a organismului fără a crea un surplus, greutatea noastră nu se schimbă. În acest caz caloriile primite au același număr precum cel al caloriilor cheltuite, formând un echilibru caloric. La consumul mai multor calorii decât are nevoie organismul pentru a menține funcțiile vitale, echilibrul de calorii este pozitiv iar noi luăm în greutate și invers – echilibrul este negativ atunci când consumăm mai puțină mâncare și prin urmare –  slăbim. Este evident faptul că pentru a pierde în greutate trebuie să menținem un echilibru de calorii negativ. Eforturile nostre trebuie să fie îndreptate către mărirea energiei cheltuite, nu atât de mult către reducerea energiei primite.

Scopul nostru principal trebuie să fie consumul suficient de calorii – exact cât cheltuim. Acest lucru este atins urmând un regim alimentar potrivit pentru noi.

Metabolism rapid – metabolism lent

Încetinirea schimbului de substanțe este o reacție firească a organismului care îl protejează de reducerea drastică a consumului de calorii, un fapt observat la dietele stricte. Corpul se adaptează la un regim de energie redus și adună rezerve. Această situație nu este o boală incurabilă – este un proces reversibil! Viteza schimbului de substanțe este influențată de sex, vârstă, gene și structura corpului noastre, însă poate fi controlată! Cel mai probabil nu veți fi surprinși de faptul că metabolismul se accelerează cel mai eficient prin alimentația corectă și activitate fizică regulată.

Cum să accelerăm metabolismul nostru

Alimentația regulată
Aceasta înseamnă să nu lăsați organismul flămând mai mult de 4 ore și să luați masa la fiecare 3 ore și jumătate. Schimbul de substanțe se intensifică după fiecare masă. Din acest motiv, luați masa frecvent, în porții mici.

Nu omiteți micul dejun
Luați micul dejun mereu fiindcă săritul peste micul dejun va fi interpretat de organism drept înfometare și, în consecință, metabolismul va va deveni lent cu scopul de a economisi energie.

Uitați de dietele drastice!
Nu permiteți o pierdere în greutate rapidă, fiindcă atunci organismul intră într-un regim de economisire a energiei și metabolismul încetinește. Atunci când slăbiți brusc pierdeți și mulți mușchi, iar aceștia sunt centrala principală de ardere a caloriilor. Cu cât mai puțini mușchi, cu atât mai lent este metabolismul.

Optați pentru alimente din proteine
La digestia proteinelor ardem mult mai multe calorii decât la digestia grăsimilor sau carbohidraților. Înlocuirea unei părți a carbohidraților din meniul vostru cu produse bogate în proteine poate duce la accelerarea metabolismului. Într-un regim almentar sănătos, sursele potrivite de proteine sunt peștele, carnea albă de pui, ouăle și lactatele.

Lucrați asupra mușchilor
Activitatea fizică regulată trebuie să se transforme într-o parte de neînlocuit a vieții voastre, dacă doriți să vă simțiți și să arătați mai bine. Chiar și 20-30 de minute de mers pe zi sunt suficiente pentru început. Cu cât mai multă masă musculară aveți, cu atât mai multă energie va fi necesară pentru a-i menține. Jumătate de kilogram de mușchi cheltuie 6 calorii pe zi doar pentru a exista, în timp ce jumătate de kilogram de grăsime cheltuie doar 2 calorii zilnic. Această diferență mică poate fi de o importanță majoră odată cu depunerea acestora. Cu alte cuvinte – mai mulți mușchi – un metabolism mai rapid.

Dacă încă nu dispuneți de un regim alimentar pesonalizat, îl puteți comanda de aici.

Rezumat
Metabolism în Top Forma
Article Name
Metabolism în Top Forma
Descriere
Termenul “metabolism” este utilizat de multă lume atunci când își doresc să slăbească, iar rolul acestuia în lupta cu kilogramele este unul crucial. Dar știm oare ce presupune de fapt metabolismul și dacă oricine poate face rost de așa-numitul metabolizm rapid?
Autor
Nume editura
Top Forma
Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM