Mituri despre influenta cărnii asupra sanatatii

Carnea este unul din alimentele opiniile despre care diferă de la “Asta da mâncare!”, pana la “Carnea ucide”. Informațiile despre carne sunt la fel foarte controversate si in ultimii anii este observata o tendința de a “stigmatiza” carnea. Unele persoane o exclud in mod conștient din meniul, iar alții prefera produsele de patiserie, deoarece sunt mai accesibile, iar alții urmăresc tendințele si evita carnea crezând ca in modul acesta vor avea grija de sănătatea sa. În articolul de față vom desființa cateva dintre miturile principale referitoare la carne, bazându-ne pe dovezi științifice pentru a putea face o alegere informata daca si câta carne sa consumi:

Carnea putrezește in intestinul gros

Multa lume crede ca carnea este un aliment pe care nu putem sa-l digeram in întregime si ca el “putrezește” in intestinul gros. Acest lucru este absolut greșit. Ceea ce se întâmpla atunci când mâncam carne este faptul ca ea este descompusa de către acizii din stomac și enzime digestive. In intestinele noastre subțire proteinele sunt transformate in aminoacizi iar grăsimile in acizi grași. După care ele sunt absorbite prin pereții intestinelor si trec in sistemul circulator. Nu ramane nimic care sa “putrezească” in intestinul gros.
Ceea ce intradevar „putrezește” in intestinele noastre sunt elementele nedigerabile (fibrele) ramase de la legumele, fructele si cerealele. Sistemul nostru alimentar nu dispune de enzimele necesare pentru descompunerea fibrelor si din cauza aceasta ele ajung chiar pana la intestinul gros. Acolo ele fermentează (putrezesc) cu ajutorul bacteriilor benefice din intestine si sunt transformate in acizi grași benefici cu lanțul scurt, care hrănesc flora noastră intestinala si sunt extrem de benefici pentru sănătatea noastră.
Cu alte cuvinte carnea nu “putrezește” in intestinele noastre. Plantele sunt cele care o fac iar acest lucru este benefic pentru noi.

Carnea este bogata in grăsimi saturate daunatoare si in colesterol

Unul din argumentele împotriva cârnii este faptul ca ea ar fi bogata atât in grăsimi saturate, cat si in colesterol. Dar acest lucru nu ar trebui sa ne preocupe deoarece conform ultimele cercetări științifice ambele sunt inofensive pentru sănătatea noastră. Chiar daca este considerat un lucru de care trebuie sa ne ferim, colesterolul este o molecula vitala din corpul nostru. Acesta se găsește in membrana fiecărei celule si este folosit la crearea de hormone. Ficatul nostru produce cantitati mari de colesterol pentru a avea tot timpul o cantitate suficienta din el. Atunci când consumam o mare cantitate de colesterol cu mâncarea, ficatul începe sa producă mai puțin pentru a păstra echilibrul din organism. La persoanele sănătoase exista un mecanism de autoreglare a nivelurile de colesterol din corp. Important este sa menționam faptul ca sursele vegetale de colesterol (precum margarina) nu sunt incluse la mecanismul de autoreglare, adică organismul nostru nu-si da seama in mod efectiv de ele si prin urmare nu creează in echilibru bun.
La 70 % din populație colesterolul, obținut prin alimentele de origine animala, au un efect nesemnificativ asupra colesterolului din sistemul circulator. La celelalte 30% se observa o creștere minora a colesterolului LDL, dar si colesterolul HDL care ne protejeaza creste. Acest lucru este valabil si pentru grăsimile saturate – ele la fel ridica nivelul colesterolului HDL (bun). Cercetările semnificative au dovedit ca grăsimile saturate si colesterol nu sunt asociate cu un risc ridicat de boli cardio-vasculare.
Este adevărat ca carnea este bogata in grăsimi saturate si in colesterol dar acest lucru nu înseamnă ca trebuie sa ne facem griji pentru ca ele nu au un efect direct asupra colesterolului din sânge si nu cras riscul de boli cardio-vasculare.

Carnea ingrasa

Carnea (cu excepția pieptului de pui) DESEORI ESTE CONSIDERATA INAMICUL ORICĂREI DIETE SI cauza principala pentru a ne inrasa. La prima vedere acest lucru pare logic, deoarece carnea este un aliment caloric, bogat in grăsimi. Dar, carnea este una din cele mai bune surse de proteine, iar proteinele au un efect extrem de benefic asupra slăbirii. Crescând consumul de proteine omul începe sa se hrănească cu cantitati mai mici de alimente si in acest mod controlează abuzul de mancare. După mai multe studii, crescând cantitatea de proteine din regim oameni reduc in mod automat aportul de calorii cu aproximative câteva sute de calorii pe zi, si se pornește regimul automat de slăbire. Cu cat mai multa carne de calitate conține meniul tău cu atât mai ușor iți va fi sa slăbești. Nu exclude carnea din meniul tău si nu te limita numai la pieptul de pui daca vrei sa slăbești. Liniștit poți sa consumi si carne de vițel, chiar si de porc, daca este fileu (friptura din ceafa de porc poți s-o lași pentru ziua libera), carne de iepure, peste, fructe de mare. Pregătita intr-un mod potrivit, carnea de calitate este o parte importanta din fiecare regim alimentar sănătos.
La regimurile ale top forma sunt incluse toate tipurile de carne preferate de tine, in starea si cantitatea potrivite pentru starea ta de sănătate si scopul tău.
In cazul in care inca nu ai comandat regimul tău individual, poți sa faci acest lucru aici.

Rezumat
Mituri despre influenta cărnii asupra sanatatii
Article Name
Mituri despre influenta cărnii asupra sanatatii
Descriere
În articolul de față vom desființa cateva dintre miturile principale referitoare la carne, bazându-ne pe dovezi științifice pentru a putea face o alegere informata daca si câta carne sa consumi:
Autor
Nume editura
Top Forma
Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM