Concepții greșite despre alimentație însușite de la părinți

Desertul ca recompensă, mănâncă tot din farfurie și alte mituri despre alimentație insuflate de părinți

Încă vă țineți de obiceiurile alimentare învățate de la părinții voștri? Este timpul să verificați dacă sfaturile acestora trec testul timpului sau unele lucruri învățate sunt pur și simplu mituri obișnuite de familie.

Vă prezentăm câteva afirmații învechite despre alimentație  și interpretarea contemporană a acestora :

1.     Fără gustări. Îți vei strica apetitul.

Dacă ați auzit aceasta atunci când erați copii, trebuie să știți că atitudinea față de gustări s-a schimbat. Acestea pot fi  benefice și sănătoase, mențin tensiunea arterială stabilă și vă ajută să nu simțiți foame între mesele de bază. Este important să selectați corect gustările pe care urmează să le consumați.

Interpretarea contemporană: Încercați să reduceți puțin din cantitățile meselor de bază ( mic dejun, prânz, cină) pentru a putea consuma 2 gustări între mese, a câte 100 sau 200 calorii pe zi. Variantele sănătoase includ nuci, fructe, iaurt, legume și alte alimente  bogate în fibre și cu conținut redus de zahăr și grăsimi. Regula voastră de bază poate fi să luați masa la fiecare 4 ore – voi decideți dacă veți opta pentru masa de bază sau o mică gustare. Încercați să educați în același mod și copiii voștri, pentru a se obișnui cu alimentația regulată.

2.     Mănâncă tot din farfurie!

Probabil ați crescut auzind această frază zilnic. Vă puneau părinții să stați la masă până nu terminați tot din farfurie? Continuați să vă alimentați în același mod? Dacă răspunsul e afirmativ, probabil nu acordați atenție semnalelor corpului vostru care vă spune să vă opriți fiindcă este sătul. Nu e o problemă dacă lăsați ultimele bucăți pe farfuria voastră. Este mai dăunător să ignorați acele semnale. Ascultați-vă corpul!

Interpretarea contemporană: Încercați să lăsați ceva pe farfurie. Însă, ceea ce este mai important – aveți încredere în corpul vostru.  Dacă vă spune că este sătul – încetați să mâncați chiar dacă farfuria este aproape plină. Fiți atenți atunci când luați masa în oraș –  mâncarea este tentantă, farfuriile enorme și, probabil, vă doriți să consumați tot fiindcă ați plătit. Cea mai bună variantă este să rugați să luați cele rămase la pachet. În niciun caz nu impuneți copii voștri să mănânce tot din farfurie împotriva dorinței acestora. E mai bine să-i învățați să aibă încredere în semnalele corpului.

3.     Mănâncă mai repede!

Vă puneau părinții să luați micul dejun mai repede pentru a nu întârzia la școală? Dacă încă luați prânzul sau cina în grabă, cel mai probabil că vă scapă semnalele corpului care vă spun că e sătul. Sunt nevoie de 20 de minute pentru ca informația că sunteți sătui să ajungă la creierul vostru. Dacă mâncați prea repede e posibil să consumați prea multă mâncare în decurs de 15 minute, după care să simțiți senzația de greu la stomac.

Interpretarea contemporană: Depuneți efortul conștient de a începe să mâncați mai încet. Faceți pauze mici între îmbucături și lăsați furculița și cuțitul pe farfurie. Acești pași simpli vă vor ajuta să vă schimbați obiceiul nesănătos. Atunci când luați masa cu copiii, încercați să dictați ritmul – fie ca acesta să fie lent.

4.     Astăzi meriți desert!

Probabil ați format acest obicei încă din copilărie, dacă, spre exemplu, obișnuiați să primiți înghețată sau ciocolată pentru notele bune primite. Sau, probabil, părinții vă promiteau desert cu condiția că mâncați ardeiul cu brânză sau alte legume. Cu siguranță că intențiile acestora erau bune, însă, „mituindu-vă“, vă fac să credeți că legumele nu sunt atractive. Mâncarea nu trebuie să fie utilizată ca recompensă fiindcă se formează concepții greșite. Începem să mâncăm fiindcă am fost buni și merităm o recompensă, nu pentru că suntem flămânzi.

Interpretarea contemporană: Încetați să utilizați mâncarea drept recompensă pentru voi înșivă și copiii voștri. În schimb, dăruiți-vă o manichiură, un film sau o cafea cu prietenii. Schimbarea poate să ia ceva timp, considerând faptul că reacționați la nivel subconștient. Curând veți înțelege că nu trebuie să mâncați din motiv că credeți că meritați o recompensă. Continuați să vă recompensați pentru succesele voastre, însă nu utilizați mâncarea drept premiu.

Dacă și voi sunteți părinți, vă recomandăm cu ardoare să vă țineți de interpretarea contemporană a sfaturilor învechite. Educând obiceiuri alimentare corecte în copiii voștri –  îi ajutați să fie sănătoși și fericiți.

Dacă încă nu dispuneți de un regim alimentar personalizat, puteți comanda de aici.

Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM