OBEZITATEA ȘI FORMA SEVERĂ DE CORONAVIRUS

Pentru mulți dintre clienții noștri, greutatea excesivă este o problemă estetică cu care luptă pentru a arăta mai bine. Cu toate acestea, supraponderalitate reduce calitatea vieții ascunzând nenumărate riscuri și afectând toate aspectele sănătății – de la funcția reproductivă și respiratorie până la memorie și dispoziție.

Este demonstrat că supraponderalitatea crește riscul de afecțiuni serioase precum diabet, probleme cardiovasculare și unele tipuri de cancer. De la începutul pandemiei, numeroase studii au identificat supraponderalitatea și obezitatea ca fiind unul dintre factorii de risc  principali în cursul sever al COVID-19.

Acesta este motivul pentru care astăzi acordăm atenție specială acestui subiect, nu pentru a provoca panică suplimentară, ci pentru a informa cu privire la gravitatea problemei și pentru a oferi soluții concrete. Scăderea cu 5% până la 10% din greutatea corporală în cazul persoanelor supraponderale duce la beneficii semnificative pentru sănătate și poate afecta semnificativ modul în care organismul luptă împotriva coronavirusului.

 

Sunt supraponderal?

De multe ori comparăm greutatea noastră cu cea a persoanelor din jurul nostru pentru a evalua dacă se află în limite sănătoase. Adevărul este că noțiunea de greutate sănătoasă este diferită pentru toată lumea. Depinde de mulți factori precum vârsta, sexul, silueta, densitatea osoasă, masa musculară, înălțimea și starea generală de sănătate. Un instrument comun de screening care determină dacă o persoană are o greutate sănătoasă este așa-numitul indice de masă corporală IMC sau BMI (Body Mass Index).

IMC este un indicator care determină dacă greutatea voastră se încadrează în limitele sănătoase, utilizând înălțimea și greutatea pentru a calcula grăsimile la adulți. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește „supraponderalitatea fiind prezentă la persoanele un indice de masă corporală între 25 și 29,9 și „obezitatea” – la persoanele cu un indice de masă corporală de peste 29,9. Puteți verifica cu ușurință indicele de masă corporală folosind testul nostru gratuit. Cu excepția IMC, testul vă va oferi informații și sfaturi cu privire la obiceiurile voastre alimentare.

Alimentația echilibrată și conștientă rămâne a fi cea mai sigură modalitate de a menține indicele de masă corporală în limite normale și, prin urmare, sănătatea noastră. Dacă indicele vostru de masă corporală depășește limitele sănătoase, este important să luați măsuri cât mai curând posibil. Vedeți cum vă putem ajuta să slăbiți permanent și sănătos >>

 

Greutatea excesivă, obezitatea și coronavirusul – care este legătura?

Probabil cunoașteți că vârsta este unul dintre factorii de risc principali ai unui curs sever de coronavirus. Cu toate acestea, din ce în ce mai multe studii recente indică un alt  factor de risc mai puțin cunoscut – supraponderalitatea. Până de curând, medicii nu erau conștienți de legătura dintre kilogramele în plus și evoluția complicată a COVID-19. Abia de curând, medicii și oamenii de știință din întreaga lume au avertizat cu privire la efectele serioase pe care supraponderalitatea și obezitatea le pot avea asupra persoanelor cu coronavirus, în special la pacienții mai tineri.

Unul dintre studiile recent publicate este cel de la Universitatea din Carolina de Nord, care arată că pacienții obezi sau cu IMC peste 30 prezintă cel mai mare risc de COVID-19 sever.  Aceștia au cu 113% mai multe șanse de a fi spitalizați după infecția cu coronavirus, cu 74% mai multe șanse de a fi admiși la secția de terapie intensivă și  prezintă un risc cu 48% mai mare de deces din cauza unui curs complicat al bolii.

Un alt studiu ** din Statele Unite arată că 77% din aproape 17.000 de pacienți spitalizați cu Covid-19 erau supraponderali (29%) și obezi (48%).

* Un studiu publicat luna trecută, efectual pe un eșantion de 340.000 de spitalizări cu COVID-19 în Anglia, arată o creștere a spitalizărilor persoanelor supraponderale, cel mai mare număr de spitalizări având persoanele cu un IMC de peste 35. Autorul studiului, Mark Hammer de la Universitatea College, a declarat: „Mulți oameni nici măcar nu își dau seama că sunt supraponderali și că sunt supuși unui risc mai mare de a avea o formă severă de coronavirus”.

 

Care sunt cauzele?

Supraponderalitatea prezintă numeroase riscuri pentru sănătate. Un procent mare de persoane supraponderale prezintă alte comorbidități, cum ar fi probleme cardiovasculare, diabet, boli pulmonare, care sunt un factor de risc al unui coronavirus sever. Acest grup de persoane cel mai adesea pot suferi de sindrom metabolic, în care sunt prezente niveluri crescute de zahăr din sânge, grăsimi și tensiune arterială.

Prezența mai multor grăsimi

Grăsimea subcutanată din jurul taliei, observată la persoanele supraponderale și obeze, comprimă diafragma și astfel este redus fluxul de oxigen. La rândul său, fluxul redus de oxigen determină agravarea stării persoanei infectate cu COVID-19.

Îngroșarea sângelui

La persoanele supraponderale, este observat un proces de perturbare a coagulării sângelui. Au fost raportate formări de cheaguri și tromboze la pacienții cu COVID-19, cu un efect mai sever la persoanele supraponderale.

 

Sistem imunitar

Sistemul imunitar joacă, de asemenea, un rol cheie în cursul îmbolnăvirii cu coronavirus. La persoanele supraponderale, din cauza cantității mai mari de celule adipoase, sistemul imunitar devine mai puțin eficient în lupta cu virușii. „Problema nu constă doar în capacitatea redusă a celulelor imunitare, ci și în reducerea numărului acestora.”’ Astfel a comentar Melinda Beck, care studiază obezitatea și imunitatea la Universitatea din Carolina de Sud. „Greutatea sănătoasă stă la baza unei bune imunități – supraponderabilitatea, precum și subponderalitatea afectează funcția imunitară”, comentează unul dintre specialiștii noștri, dr. Raina Stoyanova.

 

CUM SĂ REDUCEM RISCUL?

Cele mai bune  metode de protecție împotriva coronavirusului sunt distanța socială, purtarea măștii, menținerea unei igiene corecte și susținerea funcției sistemului imunitar. O modalitate de a face acest lucru este printr-o dietă completă, variată și echilibrată și menținerea unei greutăți sănătoase.

Nu trebuie să căutați rezultate rapide și schimbări drastice. O modalitate sănătoasă și eficientă de a slăbi necesită timp și atenție – acest lucru trebuie să aibă loc treptat, nu prin înfometare –  ci cu o dietă adecvată. Aflați mai multe despre programele Top Forma >>

Activitatea fizică și pierderea în greutate – chiar și câteva kilograme – vor îmbunătăți sănătatea metabolică a persoanelor obeze sau supraponderale. Merită să depuneți puțin efort și să pierdeți câteva kilograme.

Pe lângă faptul că veți reduce semnificativ riscul de a dezvolta complicații, veți obține multe alte beneficii. Unele dintre efectele pozitive pe care ni le împărtășesc clienții noștri sunt: ​​reglarea tensiunii arteriale, reducerea colesterolului rău, creșterea energiei, precum și încredere în sine crescută. Citiți poveștile acestora de succes aici >>

 

 

Surse *Overweight, obesity, and risk of hospitalization for COVID-19: A community-based cohort study of adults in the United Kingdom. Mark Hamer,  Catharine R. Gale, Mika Kivimäki, and  David Batty ** Descriptive epidemiology of 16,780 hospitalized COVID-19 patients in the United States, Shemra Rizzo, Devika Chawla, Kelly Zalocusky, Daniel Keebler, Jenny Chia, Lisa Lindsay, Vincent Yau, Tripthi Kamath, Larry Tsai

Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM