Obezitatea și riscurile ei

În zilele de astăzi, una dintre cele mai serioase tulburări metabolice este obezitatea.  De cele mai multe ori, ea este mai des interpretată drept o problemă estetică, decât ca pe o stare ce pune în pericol starea  de sănătate.  Adevărul este că persoanele care suferă de obezitate prezintă numeroase riscuri de apariție a diverselor afecțiuni.

Greutatea excesivă, în special obezitatea, înrăutățeste aproape fiecare aspect al sănătății – de la funcția reproductivă și respiratorie până la memorie și dispoziție. Mărește riscul de dezvoltare a câtorva boli mortale și invalidante, inclusiv diabet, afecțiuni cardiovascule și câteva tipuri de cancer.  Pe scurt – greutatea excesivă reduce calitatea și continuitatea vieții.

Vestea bună este că, pierderea a de la 5 % până la 10% din masa corporală duce la beneficii esențiale sănătății pentru persoanele cu greutate excesivă. Ținem să menționăm că modul sănătos și eficient de slăbit necesită timp și efort – acest lucru trebuie să aibă loc lent, treptat, nu prin înfometare, ci cu un regim alimentar potrivit.

Am adunat în acest articol riscurile de bază ale greutății excesive și a obezității pentru sănătatea noastră. Vedeți care sunt acestea și cum le putem evita:

Obezitatea și diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 este afecțiunea cea mai puternic influențată de masa corporală. Unul dintre primii factori de risc controlabili de dezvoltare a bolii este greutatea excesivă.

Celulele de grăsime, în special în regiunea taliei, secretă hormoni și ale substanțe ce provoacă inflamație. Inflamația, la rândul ei, atunci când nu este o reacție a sistemului imunitar – poate duce la probleme de sănătate.  Acest tip de inflamație poate reduce din rezistența la insulină și modifica modul în care corpul prelucrează grăsimile și carbohidrații. Consecințele sunt nivel de zahăr în sânge redus, diabet și complicații.

Pierderea în greutate poate preveni și încetini începutul de diabet în cazul persoanelor supuse acestui risc.

 

Obezitatea și afecțiunile respiratorii

Astmul și apneea obstructivă de somn sunt afecțiuni respiratorii strâns legate de greutatea excesivă și obezitate.

Depunerea țesutului adipos poate limita diafragma și la rândul său – plămânii, iar depunerea grăsimilor poare reduce elasticitatea cutiei toracice și puterea respiratorie a mușchilor.

Obezitatea mărește riscul de dezvoltare a astmului la femei și bărbați cu 50%.

Obezitatea și bolile cardiovasculare

Greutatea excesivă mărește riscul de dezvoltare a bolii coronariene ischemice, a infarctului și a morții cardiace. Studiile demonstează legătura directă dintre obezitate și factorii de risc menționați anterior. Rezultatele studiilor  arată că persoanele cu greutate excesivă prezintă un risc de dezvoltare a bolii coronariene ischemice cu 32 % mai mare, a infarctului ichemic – cu 22% mai mare, și a obezității –  64%. Nu în ultimul rând, femeile care suferă de greutate excesivă și obezitate sunt cu 62% mai predispuse morții cariace subite.

Pierderea în greutate a 5% – 10 % poate îmbunătăți considerabil sănătatea persoanelor cu greutate excesivă. Acest fapt are loc fiindcă slăbirea duce la micșorarea tensiunii  arteriale, a colesterolului rău (LDL) și a trigliceridelor.

 

Obezitatea, artrita și alte afecțiuni musculo-scheletice

Faptul că greutatea excesivă duce la afecțiuni ale sistemului osos și muscular este unul complet firesc. Obezitatea este strâns legată de afecțiuni precum artrita și osteoartrita șoldului și a genunchilor.

Riscurile enumerate pot fi reduse considerabil menținând o greutate sănătoasă.  Obezitatea este reversibilă, însă, este mult mai dificil să dați jos kilogramele decât să luați în greutate. Prevenirea obezității înseamnă grijă de sănătate. Niciodată nu e prea târziu să începeți să aveți grijă de voi înșivă și să începeți să scrieți povestea propriului succes în lupta cu kilogramele. 

Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM