Regim pentru gastrită și colită

Ce presupune gastrita și care sunt simptomele? 

Gastrita este  inflamarea muscoasei stomacului. Aceasta poate fi provocată de bacterii sau consumul exagerat de anumite alimente sau alcool. Specialistul nostru, medicul nutriționist Rosița Chamova ne spune mai multe : „Simptomele gastritei sunt necaracteristice și nespecifice. Poate fi vorba de greață, vomă, dureri epigastrice, senzație de arsură, presiune, de stomac preaplin. Este posibilă și lipsa simptomelor. Diagnoza este pusă adesea după  gastroscopia efectuată din alte motive. Nu fiecare durere sau disconfort în partea de sus a stomacului înseamnă gastrită. Gastrita poate fi diagnosticată doar prin inflamarea demonstată a mucoasei stomacului.

Care este diferența dintre gastrită și colită?
Spre deosebire de gastrită, care afectează muscoasa stomacului, colita este o inflamare a intestinului gros. Colita poate fi aspră și cronică, diferența dintre ele fiind cauza inflamației, simptomele și durata. Simptomele gastritei și colitei coincid și este posibil un diagnostic greșit.
Dr. Chamova ne explică amănunțit : „ Simptomul de bază al colitei este durerea localizată în compartimentul de jos al stomacului. Durerea scade după defecare.  La colita cronică sunt observate succesiunea diareei și a constipației, balonarea și durere la defecare. În unele cazuri, poate fi întâlnit scaun cu mucus și sânge.“

Este important să știți că un regim alimentar corect poate influența pozitiv asupra gastritei și colitei.

Regim alimentar pentru gastrită și colită
Nu este posibil să existe un singur regim universal pentru cei care suferă de gastrită și colită și să funcționeze la fel pentru toată lumea. Fiecare persoană este unică iar alimentele diferite sunt asimilate și tolerate de fiecare organism în mod diferit. Cu toate acestea, există alimentele care trebuie să fie excluse din meniul personaelor cu o diagnoză confirmată.

Băuturile
La gastrita sau colita diagnosticată, trebuie exlus consumul băuturilor alcoolice și cele carbogazoase. Cafeaua este una din cele mai acide băuturi și dacă suferiți de inflamație, cafeaua cu siguranță ar irita mucoasa stomacului vostru. Este recomandat să evitați băuturile prea reci sau prea fierbiți.

Alimentele
Prăjelile sunt primul lucru care trebuie exclus din meniu cu orice preț. Chiar dacă nu suferiți de gastrită sau colită, este important să încercați să evitați consumul de prăjeli – acestea nu sunt benefice pentru nimeni!  Atunci când gătiți, limitați condimentele iuți și picante, fiindcă acestea irită mucoasa stomacului. Temperatura mâncării este și ea extrem de importantă – mâncarea prea caldă poate dăuna mucoasei, iar mâncarea rece, precum și băuturile, nu pot fi digerate în mod corespunzător de stomac, ceea ce duce la tulburări ale digestiei.

Dr. Chamova recomandă:“ Persoanele care suferă de gastrită trebuie să evite cărnuri cu tendoane, membrane și cartilaj, piele de pasăre, bulioane concentrate, sosuri de carne, conserve de carne, cărnuri uscate și afumate, cârnați proaspeți sau uscați, pește afumat, varză albă și roșie, nap turcesc și ridichi, lăptuca cu frunze groase ( bogată în celuloză), urzică,  gulie, ceapă, vinete, roșii necoapte, castraveți, ciuperci, usturoi, zacuscă, murături și altele.“

În dependență de organism, leguminoasele sunt tolerate în mod diferit. Persoanele care suferă de gastrită sau colită obișnuiesc să se confrunte cu disconfort după consumul de alimente precum fasole, linte, năut, însă acest lucru nu este prezent mereu. Uneori aceasta se datorează modului de preparare, de exemplu dacă au fost fierte bine sau nu și de cantitățile corecte.

Personalizarea
Dacă aveți diagnoza gastrită sau colită iar consumul de anumite alimente vă provoacă disconfort – acestea sunt alimentele pe care trebuie să le excludeți din meniu, iar dacă nu simțiți disconfort după anumite alimente și corpul vostru se simte bine – nu trebuie să vă lipsiți complet de ele. Ascultați-vă corpul, acesta vă va arăta ce alimente nu preferă.

Dacă suferiți de gastrită sau colită, specialiștii noștri vă vor pregăti regimul alimentar potrivit pentru voi, care va fi adaptat la scopul și starea de sănătate. Comandă regim >>

Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM