Sindromul metabolic – suntem expuși acestui risc?

 

Sindromul metabolic este un termen pe care îl auzim tot mai des, însă, continuă a fi neînțeles. În pofida faptului că a fost definit abia acum 20 de ani, acesta a devenit aproximativ tot atât de frecvent întâlnit în rândurile oamenilor, precum sunt răcelile obișnuite.  Dacă v-ați confruntat cu termenul de sindrom metabolic, cel mai probabil nu puteți răspunde dacă este o boală sau altceva.

Adevărul este că, sindromul metabolic este un set de 5 factori aflați într-o relație de interdependență, care măresc riscul dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare, diabetului și a atacurilor de apoplexie. Iată de ce este bine să fim informați despre ce presupune sindromul metabolic și cum să ne protejăm.

Top 5 factori de risc

 • Tensiune arterială ridicată ( peste 130/85 mmHg)
 • Nivel ridicat de zahăr în sânge
 • Circumferință mare a taliei
 • Nivel ridicat al trigliceridelor
 • Nivel scăzut de „colesterol bun“ (colesterol HDL )

Dacă trei dintre acești factori sunt prezenți în viața voastră – a venit timpul pentru o schimbare

Dacă suferiți de unul dintre factorii menționați anterior, probabilitatea de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară se mărește considerabil.Totuși, prezența a 3 sau a mai multor factori de risc poate fi diagnosticată ca sindrom metabolic. Aceasta înseamnă că a venit timpul să faceți o schimbare în ce privește modul vostru de viață, pentru a vă bucura din nou de sănătate.

Cine este predispus la dezvoltarea sindromului metabolic?

Persoanele cu grăsime adunată în jurul taliei și rezistență la insulina sunt cele mai expuse riscului dezvoltării sindromului metabolic. Dar asta nu e tot. Riscul crește odată cu înaintarea în vârstă, lipsa activității fizice, moștenirea genetică sau ovare polichistice la femei.

La ce complicații poate duce sindromul metabolic?

Complicațiile la care poate duce sindromul metabolic sunt adesea cronice și serioase. Ele includ :

 • ateroscleroza
 • diabet
 • atac de cord
 • afecțiuni ale rinichilor
 • atac de apoplexie
 • boala ficatului gras non-alcoolic
 • boala arterială periferică
 • afecțiuni cardiovasculare

Schimbarea modului de viață ne va ajuta să ne protejăm

Protejarea de sindromul metabolic este complet posibilă. Ceea ce trebuie să facem este să avem grijă de sănătatea noastră, în special atunci când înaintăm în vârstă.

Alimentația corectă și activitatea fizică regulată rămân a fi cele mai bune metode de prevenire. Menținerea unei circumferințe normale a taliei este de o importanță deosebită, cât și mențirea unei tensiuni arteriale și nivel de colesterolul normal. Astfel cu siguranță vom reuși să reducem șansele sindromului metabolic.

Mâncatul conștient și activitatea fizică regulată sunt extrem de importante

Încercați să includeți multe fructe, legume și cereale în meniul vostru. Exercițiile fizice zilnice de asemenea sunt o metodă excelentă de prevenire.  Acestea vă vor ajuta să normalizați tensiunea arterială, cât și nivelul zahărului în sânge și colesterolul. După cum vedeți, menținerea unei greutăți sănătoase este un element cheie în prevenirea sindromului metabolic.

Spuneți „da“ controlului medical

Nu în ultimul rând, să nu uităm că prevenirea sindromului metabolic necesită și analize medicale de laborator. Diagnosticul precoce va reduce considerabil complicațiile pe termen lung.

În zilele de astăzi, sindromul metabolic devine din ce în ce mai răspândit, drept consecință a creșterii procentului de obezitate în rândul adulților. Să nu fiți surprinși de faptul că metoda de bază de prevenire a factorilor de risc care duc la sindromul metabolic este schimbarea modului de viață. Faceți mișcare, aruncați produsele nesănătoase din frigiderul vostru și dăruiți-vo o schimbare care vă va face să savurați viața sănătoși și cu zâmbetul pe buze.

Rezumat
Sindromul metabolic - suntem expuși acestui risc?
Article Name
Sindromul metabolic - suntem expuși acestui risc?
Descriere
Sindromul metabolic este un set de 5 factori aflați într-o relație de interdependență, care măresc riscul dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare, diabetului și a atacurilor de apoplexie. Iată de ce este bine să fim informați despre ce presupune sindromul metabolic și cum să ne protejăm.
Autor
Nume editura
Top Forma
Share Dacă vă place:
 • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM