Sunt sau nu periculoase ouăle pentru sănătate?

 

În ultimii ani, ouăle au fost identificate drept un aliment cu un conținut ridicat de colesterol, care trebuie evitat cu orice preț. Cu toții știm că, atunci când corpul nostru are prea mult colesterol „rău” (LDL), acesta se poate depozita în artere, ceea ce duce la boli cardiovasculare sau infarct.

În același timp, colesterolul e un component important al tuturor celulelor corpului uman.  El influențează diverse procese ale organismului, cum ar fi cele hormonale.

Mitul despre colesterol și ouă

Majoritatea ar răspunde că ouăle influențează asupra nivelului de colesterol din organism. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute mituri legate de alimentul respectiv. Consumul colesterolului din alimente nu ridică nivelul colesterolului din organism. Motivul pentru acest lucru este faptul că ficatul produce peste 95% din colesterolul din sânge. Atunci când consumăm cereale, zahăr , băuturi carbogazoase sau alte produse bogate în zahăr, acestea se transformă rapid în zaharuri. Aceste zaharuri nu sunt necesare sistemului nostru circulator și din acest motiv se „mută“ în ficat, unde se transformă în grăsimi saturate. Mărirea colesterolului este rezultat al consumului excesiv de cereale și zahăr aproape mereu, nu atât din consumul de ouă și grăsimi.

Colesterolul și grăsimile din albuș și gălbenuș

Într-un ou se conțin aproximativ 200 mg colesterol, întreaga cantitate fiind localizată în gălbenuș. Așa cum consumul zilnic de colesterol recomandat este de 300 mg, multă lume evită gălbenușul și mănâncă doar albușul. Nu e un lucru greșit, albușul e o sursă minunată și sănătoasă de proteine, însă, cu siguranță, în meniul unei persoane sănătoase este loc pentru un ou întreg. Albușul este format în principal din apă  (87%) și proteine (13%), nu conține colesterol și aproape niciun fel de grăsimi. În ultimii ani, s-a demonstrat că două treimi din grăsimile din ouă provin de la așa-numitele nesaturate, care sunt benefice pentru organismul uman.

Sursă bogată de vitamine și minerale

Ouăle sunt o sursă bogată de vitamina A, E și K.  Gălbenușul de ou e unul din puținele alimente care e o sursă naturală de vitamina D.  Substanțele care ne lipsesc din dieta noastră, precum acidul folic, fierul și vitamina B12, pot fi obținute prin intermediul ouălor. Aceste vitamine valoroase acționează benefic asupra întregului organism – asupra vederii, a funcțiilor de regenerare, a sistemului osos și ajută în lupta cu radicalii liberi.

Ouăle sunt folositoare pentru ficat

Pe lângă vitamine, ouăle conțin diverse substanțe folositoare pentru ficat, precum colina, care îmbunătățește memoria și elimină toxinele din ficat.  Trebuie să luăm în considerație faptul că persoanele cu afecțiuni ale ficatului nu trebuie să prăjească ouăle sau să garnisească cu maioneză. Ouăle nu sunt recomandate și persoanelor cu pietre la rinichi.

Un aliment potrivit pentru persoanele fizic active

Un ou de mărime medie conține aproximativ 7 g proteine complete. Aceasta înseamnă că mușchii asimilează mult mai ușor proteinele din ouă, decât cele din carne, de exemplu. Acest lucru fac ouăle un aliment minunat pentru persoanele active fizic, care „hrănesc” o mare masă musculară.

Oule sunt un aliment cu puține calorii, ce topesc grăsimile

În pofida faptului că în ouă se conțin o cantitate mare de colesterol, se conțin doar 80 calorii. Dacă ați auzit că ouăle îngrașă, acest lucru nu e adevărat și sunt prezente frecvent în regimurile Top Forma.  În gălbenuș se conține sulf, care stimulează schimbul de substanțe și ajută procesului de ardere a grăsimilor. Acționează benefic și asupra detoxifierii organismului.  Sulful este important și pentru sănătatea pielii, a unghiilor și a părului.

Ouăle nu măresc riscul de boli cardiovasculare la persoanele sănătoase

Este demonstrat că consumul de ouă în cantități moderate nu mărește riscul de boli cardiovasculare în cazul persoanelor sănătoase. Cantitatea de ouă pe care o putem consuma depinde de cu ce le combinăm, care sunt obiceiurile alimentare și activitatea noastră fizică. O persoană sănătoasă și activă poate mânca câte 3 ouă pe zi în cazul în care nu abuzează de carbohidrați și alte proteine de origine animală. Însă dacă suferiți de diabet sau o afecțiune cardiovasculară, trebuie să fiți atenți la consumul de gălbenuș.

După cum am înțeles, ouăle nu sunt nesănătoase și nu pot fi cauză a unor boli. Problemele apar atunci când nu suntem bine informați și nu cunoaștem limitele. Încercați să atingeți un echilibru. Consumul în exces sau privarea completă ascund pericole, indiferent de ce mâncați. Consumați cu moderație!

Dacă încă nu dispuneți de un regim alimentar personalizat, îl puteți comanda de aici.

Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM