Termen de valabilitate – cât timp rezistă alimentele în frigider?

Abilitatea de a păstra mâncarea corespunzător ne-ar putea ajuta să facilităm organizarea alimentației noastre. Prepararea unor cantități mari și păstrarea corespunzătoare a acesteia este unul din cele mai simple metode de a ne organiza alimentația. În acest mod vom dispune mereu de variante sănătoase rapide. Prepararea în prealabil vă va ajuta să urmați mai ușor regimul alimentar. De exemplu, dacă  astăzi aveți orez și legume la cină, fierbeți o cantitate dublă pentru săptămâna viitoare.

Știți cât timp puteți păstra orezul în frigider? Dar carnea coaptă sau legumele? Credeți că este imposibil să păstrați pasta de tomate după ce ați utilizat doar o singură lingură?

La aceste întrebări și altele vom răspunde în acest articol, pentru a face alimentația sănătoasă mai simplă și plăcută.

Cât rezistă alimentele în frigider

Alimentele au un „termen de valabilitate diferit“ de păstrare în frigider și congelator, în dependență de tipul și modul de preparare. În continuare, urmează să aflăm care este termenul și modul de păstrare al celor mai frecvent întâlnite alimente din regimurile personalizate Top Forma.

Orez

Indiferent de faptul că gătiți orez alb sau orez brun la cină, puteți păstra o porție pentru săptămâna viitoare în frigider. Ambele tipuri de orez își mențin calitățile gustative până la 7 zile. În cazul în care este păstrat în congelator, termenul este mult mai lung – 6-8 luni.

Este simplu să recunoașteți orezul fiert stricat fiindcă își schimbă textura. De obicei, acesta devine mai tare, mucegaiul își face apariția, fapt care indică că “termenul de valabilitate” al porției delicioase de orez cu legume a trecut.

Linte și fasole boabe

Dacă ați decis să obțineți cantitatea necesară de proteină vegetală prin intermediul lintei sau fasolei, trebuie să aveți în vedere că leguminoasele gătite nu rezistă mai mult de 5 zile în frigider. Așadar, dacă preparați o supă cremă de linte în ziua de duminică, puteți consuma o porție la sfârșitul săptămânii de lucru.

Este recomandat ca fasolea și lintea gătite să fie păstrate într-un vas sau cutie ermetică pentru a evita umiditatea și  a menține calitățile gustative cât mai mult timp posibil.

Quinoa

Dacă acest aliment este frecvent întâlnit în meniul vostru, puteți fierbe 2 porții și separa una din ele pentru săptămâna viitoare.  Această cereală își va menține calitățile nutritive și gustative până la  7 zile în condiția în care a fost păstrată la frigider în mod corespunzător, într-un vas ermetic. Este important să nu lăsați quinoa preparată la temperatura camerei mai mult de 2 ore.

Carne

Vă întrebați care este  “termenul de valabilitate” al cărnii coapte?

Carnea de pui, vită sau porc își va menține calitățile nutritive și gustative până la 7 zile în cazul în care a fost păstrată în frigider corespunzător. Dacă decideți să congelați carnea de porc sau vită gătită, veți putea servi o porție în următoarele 8 luni. Carnea de pui fiartă sau coaptă rezistă puțin mai mult atunci când este în congelator – chiar și un an de la preparare.

Pește

Dacă meniul vostru de astăzi conține pește, faceți 2 porții și păstrați una din ele pentru următoarele 5-6 zile.  Acesta este termenul optim de păstrare a peștelui gătit.  În congelator, peștele își va menține calitățile gustative pentru 6-9 luni.

Legume

Organismul nostru are nevoie de legume indiferent dacă este vorba de legume proaspete, coapte sau fierte. Sunt o parte de neînlocuit a fiercărui regim alimentar și este important să cunoaștem cum să păstrăm corect o cantitate mai mare. Dovleceii fierți sau copți, morcovii, broccoli sau cartofii pot fi consumați până la o săptămână de la prepararea lor, în condiția în care au fost păstrate într-un vas închis. Termenul de 7 zile este valabil pentru majoritatea legumelor preparate.

Ouă fierte

Ouăle fierte tari pot fi păstrate în frigider fără  a-și modifica calitățile nutritive și gustative până la o săptămână. În mod evident, există posibilitatea de a se strica mult mai rapid dacă nu sunt păstrate corespunzător sau dacă sunt fierte mai puțin de 10 minute. Dacă vă vine ideea neobișnuită de a congela ouă fierte – mai bine nu o faceți. Acest lucru nu este recomandat luând în considerare faptul că aceasta distruge structura lor celulară și reduce din termenul lor de păstrare.

Pasta de tomate

Adesea întâlnim ‘adăugați 1-2 linguri de pastă de tomate’ în rețetele pe care le citim. Bine, însă ce facem cu partea rămasă? Această întrebare ne macină atunci când nu vrem să aruncăm partea rămasă și nu știm ce să facem cu aceasta. Dacă planificați să utilizați pasta de tomate următoarele 7 zile – păstrați-o la frigider, într-un borcan ermetic. Cu cât vasul este mai mic, cu atât mai bine. Este important să aibă puțin aer pentru a se păstra mai mult timp.

Dar ce facem cu pasta de tomate dacă nu o vom utiliza în timpul apropiat?  O soluție ar fi să o congelați în forme pentru gheață. Atunci când este înghețat, scoateți cubulețele formate și separați în pungi mici cubulețele necesare pentru o preparare.  Pasta de tomate se poate păstra în congelator până la 3 luni și veți dispune mereu de cantitatea exactă.

Alimentația sănătoasă poate fi foarte simplă atunci când suntem organizați. Aici ne sare în ajutor regimul alimentar personalizat, care este un pas înainte în alimentația corectă.

Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM