Gătitul la grătar – sănătos sau nu?

Sfaturi pentru un grătar sănătos

Cel mai bun mod de a pregăti mâncare sănătoasă la grătar este să înlăturați cât mai mult din substanțele cancerigene  (aminoacizii heterociclici și hidrocarburile aromatice policiclice).

Aminoacizii heterociclici se formează în crusta arsă a alimentelor bogate în proteine (carne) la prepararea la temperatură ridicată.  Hidrocarburile aromatice policiclice se formează atunci când sucul cărnii se scurge deasupra cărbunilor sau suprafețelor înfierbântate, ceea ce duce la formarea fumului. Cu toate acestea, dacă sunteți iubitori de grătar, există câteva moduri de a pregăti carne la grătar sănătoasă.

Pentru o preparare mai sănătoasă a cărnii, țineți cont de următoarele reguli:

 • Gătiți bucăți mici de carne, care se pregătesc într-un timp mai scurt și produc mai puțin fum de la  grăsimea ce picură.
 • Înlăturați grăsimile vizibile ale cărnii înainte de a o pune pe grătar.
 • Marinați.
 • Aranjați carnea cât mai sus, pentru a nu avea contact direct cu focul
 • După coacere, curățați bine grătarul de grăsimea rămasă
 • Întoarceți carnea pe alte părți cât mai frecvent – astfel veți preveni arderea excesivă
 • Dacă aveți posibilitatea, încercați să gătiți la grătar pe gaz, care permite o controlare mai simplă a temperaturii

Legumele – o garnitură delicioasă sau felul principal

Grătarul e o metodă potrivită de preparare a legumelor. Temperatura ridicată și pregătirea rapidă ajută la păstrarea tuturor elementelor nutritive. Tăiați legumele în felii sau în cubulețe și puneți-le pe bețișoarele de frigărui. Cele mai potrivite legume pentru grătar sunt următoarele:

 • Ardei grași  (6-8 min. pe fiecare parte)
 • Ceapă (5-7 min. pe fiecare parte)
 • Dovlecei (5 min. pe fiecare parte)
 • Porumb (25 min.)

Legumele la grătar sunt o alegere minunată atunci când aveți „legume la alegere“ în programul vostru de la Top Forma.  Trebuie doar să țineți cont de cantitatea indicată în regim. Aflați mai multe despre programele noastre și de ce funcționează >>

Fructe la grătar pentru un desert sănătos

Coacerea pe grătar intensifică gustul și dulceața fructelor precum căpșunele, piersicile, bananele, perele și altele. Tăiați fructele în bucățele și puneți-le pe bețișoare în diverse combinații.

Secretul fructelor la grătar perfecte este să nu le coaceți direct pe flacără.  Puteți pune fructele la capătul grătarului sau să le puneți atunci când focul a fost stins.  Sunt nevoie de doar 2-3 minute pentru a transforma fructele proaspete într-un desert auriu delicios și sănătos.

Savurați sezonul grătarului într-un mod sănătos!

 

Share Dacă vă place:
 • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM