Tot ce trebuie să știm despre colesterol

Cu toții am auzit fraza „colesterolul mărit ucide“, însă știm oare ce ascund aceste cuvinte? Luând în considerare rezultatele statisticilor – fiecare al 2-lea român suferă de colesterol mărit, suntem datori să fim informați despre semnificația și rolul colesterolului pentru sănătatea noastră.

Rezervați-vă 5 minute și citiți acest articol pentru a înțelege ce este colesterolul, de ce depinde nivelurile acestuia, care sunt factorii de risc și cum să ne protejăm.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță grasă produsă de corpul nostru, care se află în lipidele din sânge. Partea cea mai mare a colesterolului din sistemul nostru circulator (75%) este produsă de ficat, iar cealaltă 25% vine de la alimentația noastră.  Colesterolul este indispensabil funcționării normale a organismului. Fiecare celulă a corpului uman conține colesterol. Se află în membranele celulare și majoritatea țesuturilor, ajutând la sintetizarea hormonilor și la producerea vitaminei D.

Colesterolul este bun și rău în același timp. Atunci când are niveluri normale este indispensabil organismului nostru. Însă, atunci când concentrația sa în sânge devine prea înaltă, acesta devine o amenințare tăcută care ne predispune la bolile cardiovasculare.

Colesterolul mărit duce la formarea unor plăci grase în vasele sangvine. Aceste plăci strâmtează vasele sangvine și îngreunează circulația suficientă a sângelui prin artere. Inima poate să nu primească suficient sânge, ceea ce mărește riscul de atac de cord. Fluxul sangvin redus poate duce la infarct.

Conform datelor Organizației modiale a sănătății din 2008, în România, 46.2 % dintre bărbați și 47.9 % dintre femei suferă de colesterol mărit, ceea ce cu alte cuvinte ar însemna –  fiecare al doilea român.

Simptome ale colesterolui mărit

De obicei, colesterolul mărit nu prezintă simptome, și, din acest motiv,  o mare parte dintre persoane nici nu presupun că nivelurile colesterolului ar fi mărit, și, în consecință – există un risc mare de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare

Cum are loc testarea colesterolului

Este recomandat ca toate persoanele de peste 20 de ani să facă analize de colesterol la fiecare 4-6 ani. Aceasta are loc prin intermediul analizei sângelui, care măsoară 3 componente:

 • Colesterol HDL  (colesterol bun)
 • Colesterol LDL  (colesterol rău)
 • Trigliceride

Ce semnifică acești indicatori ai colesterolului?

Diferența dintre colesterol LDL (rău) și HDL (bun)

Pentru început, trebuie să specificăm faptul că colesterolul nu este imobil precum grăsimea din jurul abdomenului. Acesta circulă în sânge, însă nu se poate mișca de sine stătător – deplasarea lui are loc prin purtătorii de grăsimi (lipide) și proteine numite lipoproteine. Lipoproteinele de bază care deplasează colesterolul până și de la celule sunt două la număr. Lipoproteina cu densitatea scăzută este  așa-numitul colesterol “rău” LDL(low density lipoprotein) iar lipoproteina cu densitate ridicată este colesterolul “bun” HDL (high density lipoprotein).

Cu siguranță ați auzit că colesterolul duce la depunerea grăsimilor în artere.  Placa formează artere înguste și mărește riscul de atac de cord, apoplexie și boala arterială periferică. Pe de altă parte, experții afirmă că colesterolul “bun” HDL  acționează ca un agent de curățare, transferând colesterolul LDL departe de artere și înapoi către ficat.Acolo acesta se dizolvă și este curățat din corp.

Colesterolul sănătos HDL poate preveni infarctul și apoplexia. Studiile demonstrează că nivelurile joase de colesterol rău HDL măresc riscul de dezvoltare al bolilor cardiovasculare. Colesterolul HDL nu elimină colesterolul LDL complet ( doar o pătrime sau treime).

 

De ce sunt importante trigliceridele?

Trigliceridele sunt cel mai întâlnit tip de grăsimi din organism, care păstrează surplusul de energie din dieta voastră. Nivelul înalt de trigliceride, în combinație cu colesterolul HDL redus sau LDL mărit este legat de depunerile de grăsimi în pereții arterelor. Aceasta mărește riscul dezvoltării infarctului și a atacului de cord.

De ce depinde nivelul colesterolului

Colesterolul mărit poate fi moștenit, însă, adesea acesta este format în consecință a modului de viață nesănătos. Alimentația corectă și activitatea fizică regulată este cel mai bun mod de prevenire a colestrolului mărit, cât și cel mai eficient „remediu“ pentru reducerea lui.

Factorii de risc

 • Greutatea excesivă și obezitatea– greutatea excesivă este unul dintre cei mai puternici factori de risc ai colesterolului mărit. Persoanele cu indicele de masă corporală mai mare decât 30 sunt supuși riscului formării colesterolului mărit.
 • Dimensiunea taliei – riscul formării colesterolului înalt este în corelație directă cu dimensiunea taliei. Bărbații cu dimensiunea taliei de peste 102 cm și femeile cu dimensiunea de peste  89 cm prezintă un risc înalt de dezvoltare a colesterolului mărit.
 • Alimentația incorectă – consumul frecvent de grăsimi de origine animală și grăsimi trans poate mări considerabil riscul de dezvoltare a colesterolului mărit. Primul pas pe care trebuie să îl facem pentru a ne îmbunătăți colesterolul este să eliminăm toate sursele de grăsimi trans. Pe lângă faptul că alimentația incorectă poate duce la mărirea colesterolului, aceasta este responsabilă și de luarea în greutate, care este și ea un factor de risc.
 • Lipsa activității fizice– Activitatea fizică regulată mărește nivelul colesterolului  „bun“ HDL, în același timp ajutând la mărirea mărimii particulelor ce formează colesterolul rău LDL ,ceea ce îl face mai inofensiv.
 • Fumat – fumatul afectează pereții vaselor sangvine și poate duce și la reducerea nivelului de colesterol bun.
 • Diabet – Nivelul ridicat de zahăr în sânge duce la colesterol LDL ridicat și la colesterol HDL scăzut, afectând și pereții interiori ai arterelor.

Vestea bună este că, factorii de risc de bază a formării colestesterolului mărit sunt controlabili și depinde în totalitate de noi înșine. Iată ce putem face pentru a preveni dezvoltarea colesterolului mărit  – să ne alimentăm corect; să fim fizic activi; să limităm fumatul și să atingem și menținem o greutate sănătoasă.

Prevenirea colesterolului mărit

Aceleași schimbări de sănătate care duc la scăderea nivelului colesterolului mărit vă pot proteja de formarea lui. Prevenirea colesterolului mărit se rezumă la alimentația corectă și activitatea fizică regulată:

 • Consumați multe fructe, legume și produse din cereale și reduceți consumul de sare
 • Limitați cantitatea de grăsimi de origine animală, renunțați la grăsimile trans și consumați grăsimi benefice în cantități moderate
 • Luați-vă adio de la kilogramele în plus și mențineți o greutate sănătoasă
 • Renunțați la fumat
 • Fiți fizic activi cât mai mult postibil. Este suficient să începeți cu mersul pe jos frecvent
 • Limitați consumul de alcool

Prevenirea este cea mai bună grijă de sănătate – începeți chiar astăzi. Respectarea unui regim alimentar potrivit pentru voi, adaptat scopurilor, stării de sănătate și modului de viată vă va ajuta să includeți aceste schimbări în rutina voastră zilnică și să atingeți și să mențineți greutatea dorită, învățând să vă alimentați sănătos.

 

 

Share Dacă vă place:
 • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM