Totul despre colagen

Colagenul este o proteină cunoscută pentru proprietățile sale de înfrumusețare. Este responsabil de menținerea structurii pielii, tendoanelor și ligamentelor, precum și a sănătății sistemului osos. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, corpul nostru începe să producă din ce în ce mai puțin colagen și începem să ne întrebăm dacă avem nevoie de suplimente alimentare. Aflați mai multe despre beneficiile și efectele secundare ale consumului de colagen, despre alimentele care cresc producția acestuia în corpul nostru, care sunt grupurile de risc și multe alte răspunsuri la întrebările dvs.

 

Tipuri de colagen și funcția lor

Corpurile noastre conțin 16 tipuri de colagen, principalele fiind colagen de tip I, II, III și IV. Colagenul de tip I, care ocupă aproximativ 90% din producția totală de colagen din corpul nostru, are rolul de a menține structura pielii, a oaselor, a dinților și a țesuturilor conjunctive. Alte funcții îndeplinite de alte tipuri de colagen includ menținerea structurii arterelor, mușchilor și organelor. Dacă aruncăm o privire asupra originii cuvântului „colagen” –  grecescul „kolla”, care înseamnă „lipici”, putem concluziona că colagenul,precum lipiciul, ține corpul nostru și org, oferind structură.

 

Alimente care contribuie la producerea de colagen

Dacă doriți să măriți producerea de colagen în corpul vostru, primul lucru pe care trebuie să îl luați în considerare este dieta voastră. Dieta noastră are influențează asupra producției de colagen. Dr. Raina Stoyanova, nutriționist și specialist Top Forma ne împărtășește:

”Drept consecință a unei alimentații neechilibrate, oamenii suferă adesea de o lipsă de aminoacizi necesari producerii de colagen. O dietă bogată în zahăr și carbohidrați rafinați este considerată una dintre cauzele principale ale carenței de colagen. Aminoacidul prolină joacă un rol extrem de important în procesul de sinteză a colagenului.”

Supa concentrată de oase, carnea, peștele și proteinele sunt surse excelente. Puteți începe pregătind supă concentrată de oase pe care să o utilizați în tot felul de rețete, cum ar fi supe, tocănițe și sosuri – supa va conferi aromă meselor și va ajuta corpului vostru să sintetizeze colagenul în același timp.

Pentru vegani sau vegetarieni, creșterea producerii de colagen poate fi mai dificilă, însă absolut posibilă cu ajutorul vitaminelor și mineralelor. Studiile arată că vitamina C este extrem de importantă atunci când vine vorba de creșterea producerii de colagen. Asigurați-vă că mâncați suficiente citrice precum portocale și grapefruit, cât și legume precum roșii și ardei.

Usturoiul este o sursă excelentă de sulf, un mineral cheie în sinteza colagenului. Studiile arată că vitamina A poate stimula producția de colagen la vârstnici. Acesta este sintetizat prin consumul de carne de vită, ficat de cod și surse vegetale precum morcovi și cartofi dulci.

Având în vedere că o dietă săracă în nutrienți influențează negativ asupra producției de colagen, efectul acestor alimente poate fi intensificat prin reducerea zahărului și a carbohidraților rafinați.

Alimentația necorespunzătoare este unul dintre principalele motive ale îmbătrânirii rapide a corpului. O schimbare a dietei este extrem de importantă dacă vrem să arătăm și să ne simțim mai tineri. Regimurile Top Forma vă garantează o varietate de elemente nutritive valoroase, care vor avea grijă de sănătatea și aspectul vostru. Aflați mai multe despre programele noastre și  ce includ acestea aici >>

 

Factori care reduc producerea de colagen

Odată cu înaintarea în vârstă, corpurile noastre încep să producă mai puțin colagen. Cu toate acestea, acesta nu este singurul factor care poate reduce nivelul colagenului în corpul nostru. Carența de vitamina C strâns legată de scăderea producerii de colagen. Studiile in vitro asupra celulelor fibroblaste arată că colagenul este dependent de vitamina C, care stimulează producția acestuia. Este demonstrat științific că vitamina C ajută la prevenirea și îmbunătățirea simptomelor asociate cu probleme ale pielii precum arsurile solare, cicatricizarea excesivă, regenerarea lentă a rănilor, hiperpigmentarea și ridurile. Dacă dorim să ne asigurăm o producere mai ridicată de colagen, este important să ne asigurăm că oferim corpului nostru cantitatea necesară de vitamina C.

Zahărul și carbohidrații rafinați sunt un alt factor care dăunează colagenului – prea mult zahăr poate provoca procesul de glicare,  ceea ce duce la îmbătrânirea prematură. Fumatul poate afecta producția de colagen – nicotina poate cauza constricția vaselor de sânge, ceea ce duce la reducerea fluxului sanguin. Fumatul poate accelera procesul de îmbătrânire a pielii și poate duce la riduri, piele uscată și decolorare. Expunerea excesivă la razele ultraviolete dăunează colagenului și elastinei, ceea ce face protecția solară extrem de importantă. O altă cauză a producerii reduse de colagen este o serie de boli autoimune în care sistemul imunitar al corpului atacă țesutul sănătos.

Dehidratarea este una dintre principalele cauze ale pierderii elasticității pielii și apariției ridurilor. Apa ajută mușchilor să funcționeze normal și ne salvează de pielea lăsată – celulele îngustate sunt „întreținute” de apă, care face pielea sănătoasă și elastică. Cantitatea de apă trebuie mărită dacă faceți sport sau pe timp de caniculă. În regimurile noastre, apa este un factor important care accelerează arderea grăsimilor.

 

Simptome ale scăderii producerii de colagen

Având în vedere că colagenul este responsabil de menținerea structurii și sănătății pielii, aspectul nostru depinde de sinteza acestuia. Atunci când cantitatea de colagen este redusă, putem observa semne precum riduri, celulită, păr deteriorat, dureri musculare și articulare.

 

Avantajele suplimentelor alimentare cu colagen

Suplimentele cu colagen sunt produse bine reclamate care susțin că îmbunătățesc aspectul pielii și al părului, sănătatea oaselor, a sistemului digestiv, a inimii, precum și ameliorează durerile articulare. Deși unele dintre aceste beneficii enumerate sunt demonstrate științific,  altele dispun de puține sau insuficiente cercetări care să susțină eficacitatea acestora. Numeroase studii arată că suplimentele alimentare pot îmbunătăți problemele de pielii, cum ar fi uscăciunea și ridurile, prin creșterea procolagenului de tip I, precum și a altor proteine, cum ar fi fibrilina și elastina. Studiile arată că suplimentele de colagen pot avea efecte antiinflamatorii în afecțiuni precum dermatita atopică (eczema). Cu toate acestea, contrar afirmațiilor, suplimentele de colagen nu au niciun efect demonstrat științific în tratamentul acneei. Suplimentele de colagen sunt utilizate pentru tratarea simptomelor osteoartritei, având capacitatea de a reduce rigiditatea și durerile articulare. Cu toate acestea, nu există dovezi suficiente care să susțină faptul că suplimentele de colagen pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv, a inimii sau a creierului.

 

Doza recomandată de colagen

Doza potrivită, precum și durata cursului trebuie să fie stabilite de un specialist. Doza corectă depinde de tipul de colagen și de obiectivele cursului cu acest supliment alimentar. De exemplu, doze mai mici de 2,5-10 * g sunt utilizate pentru a îmbunătăți problemele pielii precum ridurile și uscăciunea, iar doze de peste 10 g sunt utilizate pentru a îmbunătăți simptomele osteoartritei.

 

Efectele secundare ale suplimentelor alimentare cu colagen

Suplimentele alimentare cu colagen sunt tolerate bine de persoanele sănătoase. Cu toate acestea, pentru a evita efectele secundare, trebuie să luați decizii informate cu privire la doză și produs, după consultarea unui specialist. Produsul trebuie să fie testat și selectat în funcție de starea de sănătate și intoleranțele individului. Suplimentele cu colagen conțin alergeni precum ouă, pești și alte surse marine. Efectele secundare pot include un gust neplăcut în gură, disconfort la nivelul stomacului și diaree.

 

Suplimente de colagen și sarcină

În timpul sarcinii, multe femei tind să ia măsuri pentru a crește elasticitatea pielii, cu scopul de a preveni vergeturile de după naștere. Deoarece nu există dovezi suficiente că suplimentele de colagen sunt sigure pentru mamă și făt, mulți medici rămân sceptici cu privire la utilizarea acest0ra Cel mai sigur mod de a crește elasticitatea pielii și de a vă asigura că fătul este sănătos este menținând o dietă sănătoasă și utilizând uleiurilor esențiale pentru femei însărcinate.

 


Întrebări frecvente 

Câte tipuri de colagen există?

Corpul nostru produce aproximativ 16 tipuri de colagen, fiecare dintre acestea fiind responsabile de o anumită funcție. Tipul principal, colagen de tip I, reprezintă aproximativ 90% din cantitatea de colagen din corpul nostru și menține structura pielii, oaselor, dinților, tendoanelor și țesutului conjunctiv.

Ce face colagenul pentru corpul nostru?

Colagenul este proteina responsabilă de menținerea structurii pielii, oaselor, tendoanelor și ligamentelor, precum și structura organelor, mușchilor și arterelor.

Care sunt simptomele unei produceri scăzute de colagen?

Simptomele includ riduri, celulită, păr deteriorat, dureri musculare și dureri articulare. Acesta este modul în care corpul nostru ne arată că sinteza colagenului a fost afectată.

Care sunt factorii care afectează sinteza colagenului?

Există mai mulți factori care pot afecta și deteriora sinteza de colagen. În timp ce factorul îmbătrânirii este un fenomen natural inevitabil, ceilalți sunt complet reversibili și putem lua măsuri pentru a-i schimba. Fumatul, carența de vitamina C, expunerea în exces la razele ultraviolete, o dietă săracă în elemente nutritive și bogată în zahăr și carbohidrați rafinați sunt exemple de acești factori.

Ce alimente cresc sinteza colagenului?

O dietă bogată în aminoacizi, vitamine și minerale precum prolina, vitamina C, clorofila și cupru poate crește producerea de colagen în corpul nostru. De aceea. este extrem de important să ne asigurăm că dieta noastră este variată și conține alimente precum supă concentrată de oase, ficat, legume cu frunză verde, fasole și nuci, roșii, ardei și citrice.

Care sunt beneficiile suplimentelor cu colagen?


Deși există cercetări științifice care arată că suplimentele cu colagen pot îmbunătăți sănătatea oaselor și probleme ale pielii, cum ar fi ridurile, uscăciunea și eczemele, nu există cercetări suficiente în favoarea altor beneficii precum îmbunătățirea sănătății inimii, creierului și a sistemului digestiv.

Care este doza recomandată de suplimente cu colagen?

Doza trebuie discutată întotdeauna cu medicul dumneavoastră sau alt specialist. Doza și durata tratamentului depind de tipul colagenului și de ceea ce doriți să atingeți prin creșterea sintezei de colagen. Dozele mai mici de 2,5-10 g sunt recomandate pentru tratarea problemelor de piele, iar dozele mai mari de peste 10 g sunt utilizate în tratamentul simptomelor osteoartritei.

Care sunt efectele secundare ale suplimentelor cu colagen?

Persoanele care iau suplimente alimentare cu colagen pot observa un gust neplăcut în gură și anumite probleme digestive, cum ar fi arsuri la stomac, diaree și disconfort. Considerând faptul că nu există suficiente studii care să demonstreze că suplimentele sunt absolut sigure, este important să vă adresați medicului vostru.

Cine poate lua suplimente de colagen și cine nu?

Suplimentele de colagen conțin produse de origine animală și nu sunt potrivite pentru vegetarieni și vegani. Produsul trebuie selectat cu atenție împreună cu un specialist, fiindcă suplimentele cu colagen conțin alergeni precum ouă, pește și alte surse marine. Femeile însărcinate care doresc să mărească elasticitatea pielii trebuie să consulte un medic.

Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM