Vârsta și kilogramele

Ne-am obișnuit să dăm vina pe vârsta noastră pentru nenumărate probleme de sănătate, însă adevărul este că am putea evita multe dintre ele dacă ducem un mod sănătos de viață. Vârsta este adesea considerată motivul pierderii în greutate lente, însă oare este vârsta cea care ne împiedică să slăbim?

 Adevăratul motiv NU este vârsta, ci metabolismul lent.

Odată cu înaintarea în vârstă toate procesele organismului întinesc, iar cantitatea hormonilor responsabili de regularea greutății ( leptină, cortizol, estrogen, insulină, adrenalină) este mai mică. Din accest motiv scade și masa musculară. Adesea oamenii continuă să mențină aceleași obiceiuri alimentare – se alimentează la fel ca înainte, însă lucrează mai mult, dorm mai puțin, sunt supraîncărcați și nu au timp pentru mișcare. Acestea sunt motivele principale pentru care metabolismul încetinește odată cu înaintarea în vârstă care necesită schimbarea obiceiurilor alimentare sau a activității fizice.

Vă propunem câteva sfaturi care vă vor ajuta să mențineți metabolismul în top formă:

– Practicați sport. Mersul la sală de 2 ori pe săptămână și ridicarea greutăților este suficientă pentru a menține o condiție bună a masei musculare.;
– Puteți merge pe jos zilnic și face exerciții de încălzire și flexibilitate. Dacă nu puteți face exerciții cu greutăți, este recomandat să mergeți 60 de minute și 15 minute stretching zilnic;
– Nu omiteți nicio masă și nu vă înfometați. Atunci când organismul nu primește mâncare, acesta trece într-un regim „odihnă” și încetinește metabolismul pentru depozita grăsimile;
– Nu exagerați cu caloriile. Atunci când consumați mai multe calorii decât cheltuiți, nivelul zahărului în sânge crește;
–  Nu vă grăbiți să slăbiți. Pentru a menține greutatea dorită, procesul de slăbire trebuie să fie moderat. Cel mai bine este să nu depășiți pierderea unui kilogram pe săptămână;
– Beți apă! Chiar și atunci când sunteți doar puțin dehidratați metabolismul încetinește.
– Reduceți stresul.  Acesta mărește secreția anumitor hormoni precum adrenalina, care pot mări viteza de ardere a grăsimilor. Cu toate acestea, lucrurile stau altfel atunci când stresul e puternic și cronic. În acest caz, schimbul de substanțe este mai lent și cauzează creștere în greutate, iar hormonii stresului ( cortizol) facilitează depozitarea grăsimilor, în special în regiunea abdomenului.
– Culcați-vă devreme. Lipsa somnului suficient cauzează un apetit mai mare. Conform cercetărilor, lipsa somnului duce la niveluri reduse de leptină și niveluri crescută de grelină ( hormonii responsabili de apetit).
– Dacă vă plac alimentele picante, nu le evitați. Acestea stimulează circulația sângelui și măresc temperatura corporală.

Concluzia

Metabolismul lent nu este mereu cauza greutății excesive. Problema kilogramelor intervine atunci când consumăm mai multe calorii decât cheltuim. În pofida faptului că face sport, o persoană nu va atinge greutatele dorite dacă consumă cantități mai mari de mâncare. Masa musculară arde mai multe calorii decât țesutul adipos. Atunci când corpul are un procent mai mare de masă musculară, viteza metabolismului este și ea mai mare. Dacă comparăm două persoane cu aceeași greutate însă masă musculară diferită, cea cu masa musculară mai înaltă va arde mai multe calorii. Iată de ce exercițiile cu greutăți sunt recomandate celor care își doresc să ardă grăsimi. În mod evident – aceste reguli sunt valabile pentru persoanele sănătoase.

E simplu să dăm vina pentru kilogramele în plus pe metabolismul lent, însă adevărul este că totul depinde de noi. Odată cu înaintarea în vârstă, este important să menținem o activitate fizică regulată și să corectăm cantitatea de alimente pe care o consumăm. Totuși – vârsta nu are calorii.
Share Dacă vă place:
  • Ești pentru prima dată pe site-ul nostru?

Daca răspunsul tău este da, suntem bucuroși că ne-ai descoperit! Misiunea noastră este să te ajutăm să obții și să menții greutatea perfectă, alimentându-te într-un mod sănătos. Acest lucru este pe deplin posibil cu ajutorul unui regim alimentar întocmit special pentru tine. Sperăm că îți vom fi de folos.

COMANDĂ REGIMUL

AFLĂ MAI MULTE DESPRE PROGRAM